Начало / Новини / Календар / Дискусия за Брекзит

Аула, Ректорат

На 19 юни 2018г. от 9:30 ч., в Аулата в Ректората ще се проведе дискусия за влиянието на Брекзит върху Европейския съюз и България. Дискусията се организира от Българската Чийвнинг асоциация в сътрудничество с Британското посолство в България, Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Британско-българската бизнес асоциация. Целта е да се освети непознатия досега процес на напускане на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия на ЕС и евентуалните последици от това действие.

Сред участниците са г-жа Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи на Р България, Н.Пр. г-жа Ема Хопкинс, посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия в България, г-н Ивайло Калфин, специален съветник на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, г-жа Маринела Петрова, зам.- министър на финансите на Р България, доц. д-р Диана Ковачева, зам.- омбудсман на Р България, проф. д-р Николай Натов, Юридически факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и др.

Темата за Брекзит има първостепенно значение за ЕС. Преди повече от година, в следствие на референдум, министър-председателят на Великобритания г-жа Тереза Мей задейства член 50 от Договора за функциониране на ЕС, с който Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия следва да напуснe ЕС на 29 март 2019 г. Дискусията има за цел да даде експертен поглед върху текущото състояние на преговорите с обсъждане на актуални теми като: какви ще бъдат предизвикателствата и възможностите за бъдещи икономически отношения на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия с ЕС и България, какъв ще бъде статутът и с какви права ще се ползват българските граждани в Обединеното Кралство след излизането от ЕС, как ще бъдат засегнати ключови сектори на икономиката и обществените отношения.

Българската Чийвнинг асоциация (БЧА) е сдружение в България на завършили допълнителна образователна степен или специализация във водещи университети в Обединеното кралство по програмата „Чийвнинг“ на правителството на Великобритания (http://www.chevening.org/). Една от основните цели на сдружението е организирането на публични дебати, форуми и срещи по обществено значими теми.

Регистрацията е отворена до 17.06.2018г включително. За да резервирате място, кликнете тук

или изпратете имейл на chevening.bg.events@gmail.com .