Начало / Новини / Календар / Ден на АСЕМ-2019

Конферентна зала, Ректорат

На 13 март 2019 г. от 14.00 ч. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет ще се проведе “Ден на АСЕМ-2019 - укрепване на свързаността между Европа и Азия чрез насърчаване на контактите между хората и образователния обмен“. Събитието се организира от Министерството на външните работи и Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

Същия ден ще бъде представена и изложбата на Фондация „Азия-Европа“ (АСЕФ) – On the Go, която може да бъде разгледана във фоайето на Северното крило на Ректората.

111

Азиатско-европейският форум (АСЕМ) е неформален процес на диалог и сътрудничество между Европа и Азия, в който участват 51 държави и 2 организации: 10-те държави от АСЕАН (Индонезия, Малайзия, Филипини, Сингапур, Тайланд, Бруней, Виетнам, Лаос, Мианмар и Камбоджа), Китай, Япония, Р Корея, Индия, Монголия, Пакистан, Русия, Австралия, Нова Зеландия, Бангладеш, Казахстан, държавите членки на Европейския съюз, Швейцария и Норвегия, както и Секретариатът на АСЕАН и Европейската служба за външна дейност. Обединявайки 60% от населението, 55% от търговията, 65% от БВП и 75% от туризма в света, АСЕМ е важна платформа на диалога между Европа и Азия.

С решение на лидерите на държавите партньори в АСЕМ от юли 2016 г. 1 март е определен за Ден на АСЕМ и оттогава се отбелязва ежегодно с различни събития в Европа и Азия.