Начало / Новини / Календар / Ден на Африка

Театрална зала, Ректорат

На 21 май 2022 г. от 16.00 ч. в Театралната зала на Софийския университет ще бъде отбелязан Деня на Африка. Събитието се организира от Катедра „Африканистика“ на Факултета по класически и нови филологии.

Денят на Африка празнува успехите на Африканския съюз от нейното създаване на 25 май 1963 г., в борбата срещу колониализма и апартейда, както и постигнатия напредък на народите на Африка, в борбата с общите предизвикателства пред които е изправен континентът.

Денят на Африка е празник на единството в многообразието: 55 държави, повече от 1,2 милиарда души, над 1000 различни племена, 1000 различни езика и 1000 различни традиции.

Целта на събитието е чрез изкуство, музика и диалог заедно да отпразнуваме и споделим културното богатство и разнообразие на Африка, с българската и африканската общност в България.

Гости и изпълнители на 21-ви май са Бистра Окереке, Патрик Андерсон, Даниел Делибашев, Стивън Ачикор и Прея.

Събитието се организира с финансова подкрепа по проект "Африка в България и България в Африка", към НИС, Софийски университет.

Даниел Делибашев ще разкаже на гостите за своята доброволческа и благотворителна работа в Африка, както и за уникалната културна дейност, която развива с местните деца в Уганда. Той е банкер по професия, но една дългогодишна мечта го отвежда през 2017г., като доброволец в сиропиталище и училище в Гана. През следващите пет години и към момента е посветен на благотворителна дейност основно в Уганда, където помага в сферата на изхранването, водоснабдяването, медицинските грижи и образованието.

Бистра Окереке е актриса и поетеса, родена в гр. Оърри, Нигерия през юни, 1995 година. Израства в София и завършва висшето си образование през 2019 година в Натфиз с актьорско майсторство в класа на проф. Д-р Атанас Атанасов. Понастоящем играе в Театър София, Топлоцентрала и Варненски Драматичен Театър "Стоян Бъчваров". През 2020 г. печели проект към програма "Дебюти" и издава дебютната си стихосбирка "Аз зад черното и бялото", която ще сподели на 21-ви май. Книгата се състои от три цикъла – „Черно“, „Бяло“ и „Аз“ и съдържа над 80 стихотворения. Гостите ще могат да поговорят с Бистра за нейната страст към писането, театъра и музиката, както и за живота й в България, живян през една хибридна идентичност, принадлежаща на две доста различни култури.

Патрик Андерсон, ще ни заведе на едно екзотично и културно пътешествие до корените на Африка в ямайската култура.

За финал присъстващите на събитието ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на Стивън Ачикор и прекрасната Прея.

Стивън Ачикор е роден в Делта Стейт, Нигерия. Той открива страстта към музиката още в детските си години. Неговият музикален живот стартира на 13, когато започва да пее и свири на барабани. По-късно става солист на “госпъл” хор в Бенин. През 2006 г. Стивън се дипломира със специалност информатика и започва работа в Shell, Nigeria.

Желанието му да следва го отвежда в България, през 2015 г. Стивън записва бизнес администрация във Варненския университет, но музикалните му търсения го отвеждат на кастингите за X-Factor 2016, където достига до четвърт финалите. Представянето му на “лайв” концертите оставя много силна следа с изпълненията му на “Endless love” и “ Облаче ле бяло”. Стивън е живял в три други европейски държави, но избира България за свой втори дом и място за кариерно развитие.

Прея е родена в България и от малка най-голямата й страст е пеенето. След като през 2014г. издава дебютния си сингъл „Малките неща“ , кариерата й се радва на огромен успех. Прея е несъмнено една от най-талантливите и ярки звезди на българската музикална сцена, като има вече два издадени албума зад гърба си – “Preyah” и “Energy”. На 21-ви май гостите ще имат удоволствието да чуят нейна авторска музика.

ПРОГРАМА

16.00 - 16.15

Откриване на събитието - проф. Mадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии

16.15 - 16.50

Бистра Орекере - разговор и представяне на дебютната й стихосбирка "Аз зад черното и бялото"

16.50 - 17.30

Патрик Андерсон - лекция на тема „ Africanrootsin Jаmaican culture“

17.30 - 18.10

Даниел Делибашев - разговор и представяне на доброволческата му работа и културен опит в Африка

18.10 - 18.30

Стивън Ачикор

18.30 - 18.45

Прея

Plakat-1