Начало / Новини / Календар / „Да докоснеш Кипър“ – фотографска изложба

Централно фоайе, Ректорат

На 12 юни 2017 г. от 18.00 часа в Централното фоайе на Ректората ще бъде открита фотографската изложба „Да докоснеш Кипър“.

Събитието се организира от посолството на Република Кипър в Република България и Катедрата по класическа филология, Специалност „Новогръцка филология“, към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Авторът г-жа Мая Жилиева, преподавател и екс Първи секретар в Посолството на Република България в Никозия, представя селекция от 20 фотографии, направени по време на мисията й на острова.

Изложбата ще бъде открита от проф. д.изк.н. Аксиния Джурова, член-кореспондент на Българската академия на науките.

Събитието е с благотворителна цел и събраните средства ще бъдат дарени на Катедрата по класическа филология, Специалност „Новогръцка филология“, към Софийския университет "Св. Климент Охридски", за да се подпомогнат международни образователни програми за преподаватели и студенти.

Фотографиите ще са в Централното фоайе до 25 юни 2017 г.

10

Продължителният престой на авторката на изложбата в Кипър оставя дълбоки следи в сърцето ѝ. С много носталгия тя го вижда отново през своите фотографии – един очарователен остров с финикови палми, които местните гальовно наричат „финикуес”, маслинови дръвчета, фикуси Бенджамин и отрупани с цвят бугенвилии като цветни водопади от балкони и огради.

Посетителите могат да се насладят и на морето на Кипър – толкова синьо и безкрайно. А в гръцкия език има 9 думи за „синьо”! Какви сетива трябва да имаш, за да уловиш колко синьо е синьото на морето?! И небето е синьо. Просто безкрайно синьо небе – 300 дни в годината. Защото е слънчево.

Погледът ще бъде прикован и от сградите, облицовани с т.н. „средиземноморски пясъчник”, в които слънчевите лъчи се отразяват в малките люспи слюда и къщите блестят.

Наричат Кипър „Островът на светците”. Неизброими са църквите, малките параклиси и манастири, пръснати из целия остров, които са още една привлекателна тема за запаления фотограф. И тези прекрасни топли хора, поседнали на приятелски и делови срещи в кафене. Толкова леко се скъсява дистанцията на чаша кафе!

Изложбата внушава, че когато и да отидеш в Кипър, имаш чувството, че сякаш винаги си бил тук. И в това е вълшебството му!