Начало / Новини / Календар / „Чистотата на линията“ - изложба на проф. Пиер Албер Салама

Галерия "Алма матер", Ректорат

На 10 април 2017 г. от 18.00 ч. в Галерия „Алма матер“ в Ректората ще бъде открита изложбата на проф. Пиер Албер Салама „Чистотата на линията“.

Експозицията ще бъде представена от проф. д-р Нора Гарита, председател на Латиноамериканската асоциация по социология (ALAS)

Събитието се организира от Центъра за латиноамерикански изследвания към Историческия факултет на Софийския университет, Културния център на Университета, Латиноамериканска асоциация по социология (ALAS) , Работна група CLACSO „Критическа мисъл и еманципиращи практики”.

Изложбата може да бъде разгледана до 14 април 2017 г.

AFISH - ed

ПИЕР АЛБЕР САЛАМА (1942) е французин, роден в Александрия, Египет. Заслужил професор на Университета Париж ХІІІ, той е един от най-изтъкнатите латиноамериканисти, носител на наградата на Катедра Хулио Кортасар. Автор е на множество публикации за Латинска Америка, бързо развиващите се страни, както и на огромен брой статии за икономиката на дрогата, държавата и насилието в Латинска Америка.

Малцина обаче познават художественото творчество на тази емблематична за обществените науки фигура. Рисунките на Пиер Салама са създадени на принципа на автоматичното писане - в полето на бележника, върху салфетка, върху къс хартия. Това са творби с молив и химикалка, в които само с няколко щриха той успява да очертае профила на множество човешки лица. Рядко те гледат към художника, по-често гледат встрани, но очите винаги са отворени, понякога взиращи се едни в други. Лицата почти никога не са изолирани, по-скоро се смесват и образуват групи. С промяна в щриха те често се преплитат и оформят фигурата на Тотема. Именно неговият образ се явява покровител и ключ към човешките отношения: няма магия, която да ги защитава, няма спасение в отвъдния свят – защитата идва от връзките между хората.

Всъщност творчеството на Пиер Салама представя човешкото общество в миниатюра – всеки човек има свой профил, но съдбите на всички хора се преплитат и заедно изграждат следващите. Може би това е допирната точка между академичните трудове на автора и неговите художествени творби. Това са рисунки, които улавят мига на един жест, в който се побира цялата същност на човека.

* * *

Изложбата е съпътстваща част от програмата на Колоквиума „Критическа мисъл и социални движения. Диалог между Латинска Америка и Източна Европа”, който ще се проведе на 11 април, вторник, от 18:00 часа в Нова конферентна зала (Ректорат, Северно крило, ет.2)

Участници:

проф. д-р Нора Гарита, Университет на Коста Рика, председател на ALAS

проф. д-р Марта Нелида Руис Урибе, Ректор на Университета на Толука, Мексико

проф. д-р Пиер Салама, Заслужил професор на Университета Париж ХІІІ

д-р Александър Арайя, Берлински свободен университет

д-р Марта Сарина Мартинес, Мексико