Начало / Новини / Календар / "Блок 228" - изложба на Мартина Никова

Галерия "Алма матер", Ректорат, Северно крило /дясно изложбено пространство/

Организатори на събитието са Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и Галерия „Алма Матер”.

Мартина Никова ще представи творби - едновременно абсурдни и носталгични - които отразяват нейните емоции като имигрант в Америка. Във фотоколажите си Мартина използва изображения на отрязани дънери, които символизират един живот, откъснат от родния дом. С известна носталгия, но и с нотка хумор, те пресъздават отношението на авторката по мястото, където е израснала – а именно един обикновен панелен блок в софийски жилищен квартал:

„Във фотоколажите си използвам изображения на дънери, на които попаднах докато се разхождах из парка в Колумбус, Охайо. Често се заглеждах в тях, тъй като кухините и острите разрези при отсичането им образуваха прави ъгли. Те ми напомняха за блоковете в София; все едно, че съвсем естествено миниатюрни квартали се бяха образували из стволовете. След това принтирах снимките, нарисувах прозорци, врати, дори добавих паркинги по подобие на квартала, в които израснах. Дънерите също носят скрита символика за мен. Като имигрант в Америка, живеех далече от семейството си и се чувствах, като дърво без корен.”

Маритна Никова

Мартина Никова е родена в София, но още на седемнадесет години се премества със семейството си в САЩ. Нейният личен опит като имигрант в Америка силно повлиява на развитието й като художник и творец. От както се е дипломирала като магистър по Изящни изкуства със специалност „Живопис” през 2010 г., Мартина преподава графика в Columbus College of Art and Design и фотография по време на лятно училище в Съри, Англия.

Последните й изложби включват: inflocks, Aliens Among Us, Urban Creatures Art Festival и Grammar of the Elite.