Начало / Новини / Календар / „Без милост“ – прожекция в рамките на София Филм Фест 2018

Театрална зала, Ректорат

„БЕЗ МИЛОСТ“ / In the fade

Германия-Франция, 2017, 105′, цветен

Режисьор – Фатих Акин

Сценарий – Фатих Акин, Харк Бом
Оператор – Райнер Клаусман
Музика – Джош Хом
С участието на – Даян Крюгер, Денис Мошито, Йоханес Криш, Самия Чанкрин, Нуман Акар
Продуценти – Ан-Кристин Хоман, Нурхан Шекерджи-Порст, Фатих Акин, Херман Вайгел
Продукция – Bombero International, Macassar Productions

20-in-the-fade-review.w710.h473

Татуираната Катя, съпругът й Нури, който е от кюрдско-германски произход и е бивш затворник, и синът им Роко, който свири на цигулка, на пръв поглед не приличат на нормално семейство. Но няколко кратки сцени разкриват хаоса и красивата реалност на живота им. Затова и когато семейството се сблъсква с неочаквана трагедия, вследствие на неонацистка атака, шокът е още по-силен. Сега Катя е сама в своята тъга, постоянно разпитвана от властите и близките си. Единствената й утеха са тежките наркотици и мислите какво би направил съпругът й, ако беше на нейно място. Лутайки се между мъчителните моменти на самоунищожение и постоянното желание да отмъсти за смъртта на семейството си, любовта на Катя към Нури и Роко никога не избледнява, както и болката й.

61d9TcLNaWL._SS500

Филмът е за млада майка, чийто живот е концентриран върху семейството й. Изведнъж тя губи мъжа си и сина си и понеже не успява да се справи с разбитото си сърце, търси възмездие. Това също е филм за семейството и справедливостта и колко различно могат да се интерпретират тези две понятия. В същото време „Без милост“ е трилър, който се опитва да разкаже философска история по интересен начин. (Фатих Акин пред Cineuropa.org)

Фатих Акин е роден в Хамбург на 25 август 1973 г. в турско семейство. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства, където се дипломира през 2000 г. Дебютира в игралното кино през 1998 г. с „Кратко и безболезнено“, който печели редица награди и подобно на „Солино“, е номиниран за Германската филмова награда. Акин често се снима и като актьор. Най-големия си успех постига с филма „С глава в стената“, за който печели „Златна мечка” в Берлин през 2004 г. За следващия си игрален филм „На прага на рая“ Акин получава наградата за сценарий в Кан ’07, четири Германски филмови награди, Европейска филмова награда за сценарий и др.

Повече информация за прожекциите в Университета ще откриете в сайта на Културния център на Софийския университет: http://culturecenter-su.org/?p=8137