Начало / Новини / Календар / „Ателие за образование и наука”

БНТ 2

В този брой на „Ателие за образование и наука” Ви срещаме с хора, които имат голям принос в развитието на науката и образованието в България. Започваме с директора на Британския съвет в България Любов Костова. Тя е сред инициаторите на конкурса „Лаборатория за слава Феймлаб България” и е сред основателите на първия по рода си у нас Софийски фестивал на науката. Вдъхновена от успехите на българските учени, Любов Костова ни „потапя” в красивия свят на науката, в който всеки предмет от ежедневието представлява истинско чудо.

1

По случай навършването на 105 години от първата в света експедиция до Антарктида в предаването Ви представяме и известния български преподавател и изследовател на замръзналия континент Христо Пимпирев. Професорът ни разказва за суровите условия на Антарктида, за липсата на средства за български кораб, с който да се достига до ледените брегове, за успехите на неговите студенти, които „са опитали от студения и корав антарктически хляб”.

3

Астрофизикът Владимир Божилов влиза в ролята на „гид” и ни развежда из Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина. Споделя мнението си за добрите възможности за реализация на учените в България, за образованието във Физическия факултет към Софийския университет, за участията му в конкурса Феймлаб през 2010 и 2014 г. и „разбива” мита за противоречието между науката и религията.

2

Накрая, но не на последно място Ви представяме университетския преподавател и писател Георги Бърдаров, който стана победител в телевизионния формат „Ръкописът” с романа си „Аз още броя дните”. Освен за богатия си житейски и професионален опит Бърдаров разказва още за емоционалните моменти в работата си, за демографската криза в Европа и постепенното „стопяване” на европеидната раса.

Не забравяйте да включите на БНТ 2 в неделя 15 октомври от 11.30 часа по БНТ 2 и в 23.40 часа по БНТ Свят и в понеделник, 9 октомври от 12:30 часа по БНТ Свят.