Начало / Новини / Календар / "Ателие" представя: "Сценографи"

БНТ 2

В този епизод на „Ателие“ ще се срещнем с едни от младите, много обещаващи и успешни сценографи в България. Ще надникнем в ателиетата, шивалните и гримьорните, където се случва магията на театралната сценография.

1

Мира Петрова е завършила Националната художествената академия. Работила е много в чужбина – Канада, Англия, Франция. Счита, че един от най-интересните режисьори, с които си е партнирала и е изградила творчески и духовен тандем, е младият режисьор Васил Дуев, с когото направиха спектакъла „Пилето“ в Младежкия театър, а сега им предстои и „Нос“ от Гогол в Ямбол.

2

Ива Гикова и Ивайло Николов са едни от най-известните и търсени млади сценографи за куклен и драматичен театър, работят с някои от големите български режисьори – Маргарита Младенова, Иван Добчев. Тяхно дело е театралният хит „Възвишение”. Миналата година бяха номинирани за ИКАР за сценографията на „Тим Талер и продаденият смях“ – представление на младата режисьор Елица Петкова, с която стават творчески тандем още в НАТФИЗ, когато по случайност им се налага да работят заедно и оттогава тя няма проект, в който те да не участват.

3