Начало / Новини / Календар / "Ателие" представя: "Релакс"

БНТ Свят

В този филм „Ателие” показва една нова форма на рециклиране, която става все по-популярна по света и за начина, по който тя навлиза в България. Така нареченият "upcycling" представлява преработване на стари вещи в нещо ново, красиво и практично. Тази тенденция в България не е разпространена, но художничките от проект РЕЛАКС Таня Михайлова и Изабела Маркова са твърдо решени да променят тази реалност.

„РЕ>ЛА>КС” е проект, обединяващ артисти и публика с идеята да вдъхне нов живот на градската среда чрез преосмисляне на места и вещи. Проектът предвижда временни художествени намеси в пространства в столицата с цел изграждане на кътчета за отдих,като поставят дизайнерски обекти от стари вещи.

От декември 2013 г. до април 2014 г. екипът успешно е реализирал кампания по събиране на непотребни битови предмети от гражданите – столове, маси, шишета, гуми и т.н., които с помощта на доброволци и дизайнери трансформира във функционални артефакти.

"За нас е важно проектът да се развива чрез активността на хората и те да участват пряко в облагородяването на града, както и да развият чувство за отговорност към природата и заобикалящата ги среда." - казват от Релакс.

1
2
3