Начало / Новини / Календар / „АТЕЛИЕ“ представя: „Незавършеният портрет на телевизионния театър“

БНТ 2 и БНТ Свят

Телевизионният театър – реквием за един отминал жанр или носталгия с бъдеще? През октомври 1962 г. по Българската национална телевизия прозвучава първият сигнал на рубриката „Телевизионен театър“. През годините детето на театъра, телевизията и киното извървява дълъг път. Всяка понеделнишка вечер улиците опустяват, а публиката затаява дъх пред поредния вълнуващ спектакъл. Десетки световни и български автори намират място в репертоара на телевизионния театър.

TV TEATUR 1

В този епизод на документалната поредица за изкуство и култура “Ателие” ще припомним магията на театъра от малкия екран. За съзиданието и творческия порив в пространството на тясното студио без жива публика, която да вдъхновява актьорите, за своенравната и несъвършена техника на първите предавания на живо. Телевизионният театър среща великото световно изкуство с широката публика, отвъд салона и въпреки разстоянията. За трудностите и удоволствието от работата в „лудите години на ентусиазъм“ завесата открехват главните действащи лица.

TV TEATUR 2

Защо отсъства в ефира на телевизиите днес? Има ли нужда публиката от телевизионен театър и какви нови усещания ще й донесе сред множеството съвременни формати?

Гледайте на 12 юли, неделя, по БНТ 2 от 13:00 ч и по БНТ Свят от 22:40

TV TEATUR 4