Начало / Новини / Календар / ''Ах, Бродуей, Бродуей...''

Театър-лаборатория "@лма @лтер"

Мюзикълът – един от жанровете, с който израснаха поредица от поколения - не само в Америка, но и в Европа. Жанрът, който поиска да говори на езика на времето, на хората – днес, Хората от улицата, Хората от живота... Жанрът, който “свали” големите класически митове и теми, герои и образи и ги направи днешни – живи. Юлия, Шекспировата Юлия слезе от високо романтичното си балконче във Верона и тръгна по улиците на един американски квартал, а Ромео остави високо поетичните си любовни трели и взе нож. За да защити любовта си. В мюзикъла драмата стана конкретна, остра, на месо... Започнахме да я усещаме - с кожата си, с тялото си, с вътрешностите си. Започнахме да говорим без думи, престанахме да говорим, започнахме да пеем, да танцуваме. Започнахме да случваме съдбата на героите, но и своята собствена съдба, с цялото си същество. Ах, Бродуей, Бродуей.

Jesus Christ Superstar – Бог никога не е бил дете, затова е създал Христос – за да изживее детството си.

West Side Story - С незабравимия хит “Америка”. Впрочем Колумб е търсил богата Индия, а не бедната Америка. Ах, Америка!

The Cat`s – И незабравимите “Mакевати, “Гризабела” и “Миднайт”.

Chicago – Какво е Чикаго без своите бордеи и своята “Мама”, без своите убийства, без славните си “убийки” – убили мъжете си в екстаз. Впрочем собственият съпруг може да бъде обичан само като труп. В Чикаго, обаче пеят и труповете – като този на великия Били.

Cabaret – На вечната Лайза Минели. Сърцето спира, дъхът замира, но устата пее. И то как!

All, that jazz – Всичко има своя край – и любовта, и секса, и славата - “ Bye, bye happiness”.

Hair – Щом чуем този ритъм, започваме да чуваме ударите на сърцето си, темпа на кръвта си, вика на тялото, крясъка на цялото ни същество – косите ни се изправят и се превръщат в антени, които ловят слънцето “Let the sunshine in.”

Енергия, енергия, енергия... Ние сме ядро от енергия, която е пред избухване, която избухва – в едно лудо шоу, в една невиждана фиеста, едно душевно “дуенде” под звездите , които тази вечер са толкова големи, сякаш всяка иска да стане луна.

Луната на Бродуей...

BIG13288170401broduej