Начало / Новини / Новини и събития

   
Университетската библиотека предоставя временен достъп до база данни на Кралското общество по химия

В периода 1-28 февруари 2016 г. Университетската библиотека ”Св. Климент Охридски” предоставя временен достъп до продуктите на RSC Gold, които съдържат над един милион статии и части от книги в областта на химическата наука

Известни са участниците във финалите на най-голямото световно състезание по ИТ за ученици

За трета поредна година Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание за ученици, в което мерят сили повече от 400 000 участници от над 130 държави.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 1 февруари 2016 г. почина проф. дмн Рони Нисим Леви.

Поклонението ще бъде от 11.00 часа на 4 февруари 2016 г. в синагогата на Централните софийски гробища.

Празник на Богословския факултет на Софийския университет

В Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” тържествено бе отбелязан денят на висшите православни богослови св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, който се чества и като празник на богословските факултети и школи. На събитието присъстваха деканът на факултета доц. д-р Александър Омарчевски, преподаватели, студенти, духовници, гости от чужбина, общественици, културни дейци и граждани.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява десети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Институт „Конфуций” към Софийския университет отбеляза китайската Нова година

В Институт „Конфуций” към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе ежегодното празненство за отбелязване на китайската Нова година. Според китайската традиция 2016 е година на Червената (огнена) маймуна и официално започва на 8 февруари.

Студенти от СУ участваха в тържество, посветено на кубинския поет Хосе Марти

В посолството на Куба у нас тържествено беше отбелязана 163-годишнината от рождението на кубинския национален герой и поет на Куба Хосе Марти. Събитието бе открито от посланика на Куба в България Педро Пабло Сан Хорхе в присъствието на посланици, културни дейци, членове на асоциацията за приятелство на Куба и България, преподаватели и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Позиция на Софийския университет

Предлаганите курсове за квалификация от частна фирма с наименование „Център за образователни услуги – С.У.“ нямат никаква връзка с Центъра за образователни услуги на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Руселина Ницолова бе удостоена с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На заседание на Академическия съвет заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов удостои проф. Руселина Ницолова с Почетен знак със синя лента. Отличието се връчва за постигнатите високи резултати в преподаването и научноизследователската дейност на проф. Ницолова и във връзка с нейна годишнина.

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, председателят на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева, Румен Александров, заместник-министър на външните работи, посланикът на Израел в България г-жа Ирит Лилиан, ръководители на дипломатически мисии у нас, преподаватели и студенти.

Информационен център по стандартизация беше открит в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” беше официално открит Информационен център по стандартизация в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Центърът е част от проекта на Българския институт за стандартизация за създаване на информационни центрове по стандартизация във висшите училища.

Софийският университет и МОСВ обединяват сили за опазване на растителните видове

Ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подписаха споразумение за сътрудничество в областта на опазване на растителните видове и растителните генетични ресурси на България.

Най-новият доклад на Световната банка за връзката между пазара на труда и уменията бе представен в СУ

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представен най-новият доклад на Световната банка, озаглавен „Значение на уменията за трудовата реализация в България: отношението между познавателните и социално-емоционалните умения и реализацията на пазара на труда“.