Начало / Новини / Новини и събития

   
Дискусия на тема: „Управленски дефицити в мениджмънта на културата“ се проведе в Софийския университет

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на дискусия, проведена в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2016, се обсъдиха проблемите в управлението на българската култура. Срещата се осъществи със сътрудничеството на Катедра „Публична администрация“ към Философския факултет на Университета. Партньор на събитието бе „Кантус Фирмус“.

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет спечели първо място на Националното състезание за решаване на казуси в областта на гражданското и търговското право

На 26.03.2016 г. в град Варна се проведе третото Национално състезание за решаване на казуси в областта на гражданското и търговското право. Възпитаниците на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за трета поредна година спечелиха първенството.

Започна Фестивалът на съвременното китайско кино, организиран от Институт „Конфуций“ към Софийския университет

В Дома на киното започна Фестивалът на съвременното китайско кино, който се организира за втора поредна година от Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Дома на киното и Културния център на Университета.

Софийският университет обявява конкурс за главен мениджър

Срокът за подаване на документи е 15.04.2016 г.

В Софийския университет се провежда второто издание на Free Market Roadshow

Публичната дискусия е на тема „Европа във времена на промяна“. Представителството за Югоизточна Европа на Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ е домакин в България на Free Market Roadshow 2016. Тази година събитието се провежда в партньорство със Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Във Факултета но начална и предучилищна педагогика се проведе Седмица на Библиотека „Начална и предучилищна педагогика“

Във връзка с международния ден на детската книга 2 април във Факултета по начална и предучилищна педагогика се проведе Седмица на Библиотека „Начална и предучилищна педагогика“. От 28 март до 2 април 2016 г. със съдействието на преподавателите от сектор „Литература“ проф. дфн Томислав Дяков, гл. ас. д-р Таня Казанджиева и гл. ас. Драгомира Панова бяха организирани различни събития.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по история на България и химия

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Стоян Орсов от Испанската гимназия в София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 16 теми бяха изтеглени: „Априлското въстание 1876 г.“ и „Движение за новобългарска просвета през епохата на Възраждането”.

Завърши випуск 2015 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 96 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. С отличен успех завършват 42 души. Випускът има един пълен отличник.

Президентът на Република Хърватия изнесе лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ президентът на Република Хърватия г-жа Колинда Грабар-Китарович изнесе публична лекция на тема: „Всички трябва да сме едно на масата на солидарността“.

Президентът на Хърватия е на официално посещение в страната ни по покана на българския държавен глава.

Позиция на Софийския университет

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие на свое заседание, проведено на 30 март 2016 г., правила за официална комуникация с медиите и организиране на публични събития на територията на Софийския университет.

Предложенията бяха приети с 33 гласа "за", 3 гласа "против" и 4 "въздържали се".

Проф. Джузепе Консоло бе удостоен с почетната титла „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

В Аулата се проведе тържествена церемония, на която проф. Джузепе Консоло бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет.

Институт „Конфуций“ към Софийския университет организира за втора поредна година Фестивал на съвременното китайско кино

От 4 до 10 април 2016 г. в Дома на киното ще се проведе Фестивал на съвременното китайско кино. Събитието се организира за втора поредна година от Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Дома на киното и Културния център на Университета.

Шестима нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с част от новоназначените преподаватели в Университета. Новите колеги получиха трудовите си договори от ректора на най-старото българско висше училище, който ги поздрави за избора им да станат част от академичната общност и им пожела много бъдещи професионални успехи.

Проф. дхн Димо Платиканов бе награден с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в кабинета на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков проф. дхн Димо Платиканов бе награден с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет завоюва трето място на финалите на EUROPA Moot Court Competition

За втора поредна година отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” завоюва третото място на финалите на EUROPA Moot Court Competition. Тазгодишното състезание, което отново се проведе в гръцкия град Кавала, изправи един срещу друг представители на осем от най-старите университети в Европа.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по математика I, физика и философия и социални науки

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика I. Димитър Матеев изтегли вариант №2 на изпита. 620 кандидат-студенти са подали заявления за явяване.

Абсолвентите от випуск 2015 г на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ над 250 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 65 от абсолвентите, 15 са пълни отличници.

София Филм Фест отново гостува на Алма матер

В периода 23 – 29 март 2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ София Филм Фест ще представи част от програмата на 20-то издание на фестивала. За четвърта поредна година София Филм Фест успешно партнира с Културния център на Университета и театралната лаборатория „Алма Алтер”.

Проф. Мариана Митева и проф. Соня Ганева от Факултета по химия и фармация бяха удостоени с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

В Заседателната зала на Факултета по химия и фармация на Софийския университет проф. дхн Мариана Митева и проф. дхн Соня Ганева бяха удостоени с Почетния знак на Софийския университет със синя лента. Предложението за удостояването им с високото отличие на Университета е на катедра „Аналитична химия“ и е по повод постигнатите от тях високи резултати през дългогодишната им преподавателска и изследователска работа в Софийския университет.

Университетската библиотека предоставя достъп до дигиталната платформа на ООН

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”, като депозитна бибилиотека за изданията ООН, има удоволствието да предостави достъп до най-новата дигитална платформа на Организацията на Обединените Нации (ООН) http://www.un-ilibrary.org.

"Имагинерни пристани" - изложба живопис на Лидия Влахова

В Галерия "Алма матер" в Софийския университет бе открита изложба на Лидия Влахова, в която са представени около четиридесет живописни платна и графични рисунки. Експозицията е първото представяне на цикъла „Имагинерни пристани“ пред широката аудитория и професионалната артистична общност.

Софийският университет бе домакин на среща-събеседване на тема „Осветлението в Студентски град“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе среща-събеседване на тема „Осветлението в жк. „Студентски град“. В събитието участваха студенти, част от инициативен комитет на студентските съвети на висшите училища в София, ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, ректорът на Химико-технологичния и металургичен университет в София проф. д-р инж. Митко Георгиев, кметът на район „Студентски град“ Димитър Дилчев, преподаватели и студенти.

Нова бакалавърска програма „Религията в Европа“

Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще приема за първи път тази година за обучение студенти-бакалаври по две специалности – по „Теология“ и по изцяло новата програма „Религията в Европа“.

Тодоровден в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна

За петнадесета поредна година в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна беше отбелязан Тодоровден. Празникът поставя началото на сезон 2016 г. за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. започна с изпит по математика II и журналистика

В 9.00 часа в зала 272 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика II. Тодор Ангелов от гр. Пловдив изтегли вариант № 3 на изпита по математика II. 1 135 кандидат-студенти са подали заявления за явяване на изпита.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 18.03.2016 г. на 85-годишна възраст почина проф. д.ф.н. Донка Петканова, дългогодишен преподавател по стара българска литература, основател и ръководител на катедрата по кирилометодиевистика.

Поклонението ще се състои в сряда 23.03.2016 г. от 12.00 часа в църквата "Свети Седмочисленици" в София.

Специализанти от Факултета по педагогика на Софийския университет получиха свидетелства за квалификация

Специализантите от Следдипломна квалификация „Обучение на треньори за социалнопедагогически тренинг” получиха своите свидетелства за професионална квалификация на тържествена церемония в Конферентната зала на Ректората.

Споразумение за сътрудничество между Софийския университет и Университетската агенция на Франкофонията

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и регионалният директор на Университетската агенция на Франкофонията Фабиен Флори подписаха Допълнително споразумение № 2 към Договор BECO-96 между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университетската агенция на Франкофонията (УАФ), с който през декември 2012 г. беше създаден Център за академично качество (ЦАК).

Магистрите от програма “Право на Европейския съюз“ към Юридическия факултет на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в обновената 272-ра аудитория на Софийския университет завършилите студенти от международна магистърска програма “Право на Европейския съюз“ получиха своите дипломи.

В Софийския университет се проведе работна среща по проект от европейската програма за наука и технологии КОСТ

Софийският Университет бе домакин на годишната среща на COST TARGETED NETWORK TN1302, «The Voice of Research Administrators – Building a Network of Administrative Excellence (BESTPRAC)».

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита изложбата „Между словото и четката. Писатели-художници”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита нова изложба: „Между словото и четката. Писатели-художници”. В експозицията са представени десет забележителни автори и техните картини. Изложбата може да бъде разгледана до 10 април 2016 г. По време на откриването на изложбата бяха наградени и победителите в конкурса „Университетската библиотека и аз“.

Ден на отворените врати на Центъра за дистанционно обучение на Софийския университет

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе Ден на отворените врати, организиран от Центъра за дистанционно обучение на Университета.

Пети конкурс за Голямата награда за научна и изследователска дейност Софийски университет "Св. Климент Охридски”

Наградата е учредена във връзка с честването на 120-ата годишнина на най-старото висше училище с решение на Академическия съвет от 24 септември 2008 г., протокол №14.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 5 март 2016 г. почина доц. д-р Пламен Сидеров.

Поклонението ще бъде на 9 март 2016 г. от 12.30 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Академическият съвет на Университета определи таксите за обучение в Софийския университет през учебната 2016/2017 г.

На заседание, проведено на 2 март 2016 г., Академическият съвет определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В СУ бе открита изложба „Изкуството на конфликта“

В Галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата „Изкуството на конфликта“, която е част от международен изложбен проект с куратор за България д-р Снежина Бисерова. Тя е организирана от специалност „Изобразително изкуство“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика и Културния център на СУ. Експозицията може да бъде разгледана до 19 март 2016г.

Завърши випуск 2015 г. на Факултета по химия и фармация на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 100 бакалаври и магистри от Факултета по химия и фармация получиха своите дипломи за висше образование. 42-ма завършват с отличен успех, от които седем са пълни отличници.

Академическият съвет на Университета ще определи таксите за обучение в Софийския университет през учебната 2016/2017 г.

На заседание на 2 март 2016 г. Академическият съвет ще определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Университетският театър „@лма @лтер” връчи годишните си награди „Алтер” за 2016 г.

На тържествена церемония в Университетския театър „@лма @лтер” бяха връчени театралните награди „Алтери” 2016. В 16 категории се състезаваха над 30 актьори, режисьори, композитори, драматурзи, станали част от театралните събития през годината.

Международна научна конференция на тема „Наказателното законодателство-традиции и перспективи” започна в СУ

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна международна научна конференция на тема „Наказателното законодателство-традиции и перспективи”, посветена на 120-годишнината от приемането на наказателния закон от 1896 г.

СУ бе домакин на публичен дебат за стратегията и приоритетите на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа

В Централния военен клуб в София започна публичен дебат за стратегията и приоритетите на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа. Конференцията е под патронажа и с участието на министъра на външните работи на България Даниел Митов.

В Софийския университет се проведе семинар „Въвеждане на теми за ЕС в училище“

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе еднодневен семинар на тема „Въвеждане на теми за ЕС в училище“. Събитието е по проект Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изучаването на теми, свързани с ЕС в началното и средното училище чрез цифрови и виртуални инструменти (EU PETR)“ (ERASMUS +, Jean Monnet Action).

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет бе открит студиен телевизионен комплекс

В сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет “Св. Климент Охридски” се състоя официалното откриване на студиен телевизионен комплекс, изграден с финансовата подкрепа на Георги Василев и “Студия Трансмедия”.

Софийският университет е домакин на Международна конференция по кореистика

В Центъра по кореистика на Софийския университет бе открита Международна конференция по кореистика. Събитието се организира с помощта на Университетската програма по кореистика към Министерството на образованието на Република Корея и Академията по кореистика.

Във Физическия факултет на Университета бе организирана виртуална визита на ЦЕРН за ученици

На 18 февруари 2016 г. Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ отпразнува 130-тата годишнина от рождението на своя патрон. Като част от събитията по случай празника учениците и учителите имаха възможност да посетят виртуално най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици в света – Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН). Визитата се състоя в аудитория А205 на Физическия факултет на СУ, която едва успя да събере желаещите да присъстват над 120 ученици.

На 22 февруари започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2016/2017 година

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия стартира на 22 февруари 2016 г. Крайният срок е 11 март 2016 г. за първата кандидатстудентска сесия и 20 май 2016 г. – за втората кандидатстудентска сесия.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 февруари 2016 г. почина проф. Здравко Борисов Гаврилов.

Поклонението ще бъде от 11.30 часа на 20 февруари 2016 г. в ритуалната зала на Малашевските гробища.

Софийският университет участва в традиционната кандидатстудентска борса

Софийският университет „Св. Климент Охридски” участва за поредна година в събитието, организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“. До 24 март 2016 г. младите хора в София, Пловдив, Монтана, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Хасково и Стара Загора ще могат да се запознаят със специалностите и начина за кандидатстване в най-старото и авторитетно висше училище в България.

Крайният срок за подаване на кандидатурите за стипендията „За жените в науката“ се удължава до 29.02.2016 г.

Срокът за участие в Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ се удължава до 29 февруари 2016 г. Жени от цяла България на възраст до 35 години, които учат по докторски програми или вече имат докторска степен и се занимават с научни изследвания в сферата на естествените науки, могат да кандидатстват за стипендиите за 2016 г.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на СУ "Св. Кл. Охридски" за 2016 г.

За девета поредна година ще се проведе конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.