Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет бе отличен с наградата „Златно перо“

   
Софийският университет бе отличен с наградата „Златно перо“

На официална церемония в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май бяха връчени престижните отличия „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство.

Събитието се провежда за 23-та поредна година от „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ с медийното партньорство на Classic FM радио. Отличието представлява брошка във формата на писец и е изработена от 24-каратово злато.

11

Отличието се връчва в чест на 130-годишнината от основаването на Софийския университет, като признание за усилията на проф. Анастас Герджиков като ректор и на академичната общност за запазването на традициите в обучението на студентите и авторитета на преподавателската работа, за поддържането на най-високо ниво на образователните програми и тяхното осъвременяване, както и за развитието на културата и изкуството в университетската среда.

2

Водещ на церемонията бе Георги Митов-Геми от предаването „Сутрешно кафе“ в ефира на Classic FM радио. В началото на събитието учредителите на наградата – изпълнителният директор на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров и авторът на наградата Цвети Киров разказаха за възникването на фестивала и учредяването на отличието.

3

Зам.-кметът на Столична община доц. Тодор Чобанов отбеляза, че в далечния IX век нашите прадеди са извършили интелектуална революция, утвърждавайки правото на всеки народ да слави Бога на своя език, всеки език да премине във фаза на книжовност, а на всяка духовност – да бъде записана. Тази интелектуална революция ни е дарила с уникалния празник 24 май. Той отбеляза още, че малко народи по света празнуват национални празници, които не са написани с кръв, мечове, пушки, и сме щастливи да имаме национален празник, изкован със силата на перото и духовността.

5

Доц. Тодор Чобанов връчи отличието на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и добави: „Има едно място, където тази революция никога не е спирала и това е любимият ми Софийски университет, университетът с главно „У“, Алма матер на много от нас“.

10

Ректорът поздрави всички присъстващи с 24 май и посочи, че това винаги е бил всенароден празник, който честваме спонтанно. Проф. Герджиков благодари за отличието и изтъкна, че Софийският университет заслужава наградата с това, че между 1000 събития, които организира годишно, наред с научни и образователни, има много културни събития.

12

В програмата участваха Детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, солисти от Националния музикален театър, изявени артисти - лауреати на наградата от предишни години.

Церемонията „Златно перо“ е част от програмата на „Европейския музикален фестивал“, включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г., а съорганизатор на форума е Министерството на културата на Република България.

gold-feather