Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2017 г. на Стопанския факултет

   
Завърши випуск 2017 г. на Стопанския факултет

На тържествена церемония близо сто бакалаври, възпитаници на Стопанския факултет на Софийския университет, получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях осем са с отличен успех. Бяха връчени и дипломите на студентите от специалностите с френски език.

Доц. д-р Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет, откри церемонията и заяви, че за него е чест и радост да участва в празничното събитие. Той увери абсолвентите, че от днес стават част от един ексклузивен клуб - Клубът на завършилите Стопанския факултет. Деканът отбеляза, че студентите вече са имали възможност да усетят някои от предимствата на следването им в този факултет, но занапред ще откриват и много нови.

Той изрази увереността си, че още с приемането във факултета са усетили, че стават част от общност от специални хора – изключително амбициозни и квалифицирани, знаещи какво искат и умеещи да правят информиран избор.

1

По думите му, Стопанският факултет отговаря на желанието им да получат образование на международно равнище и авторитет, каквото получават и студентите в утвърдените западни университети.

В приветствието си деканът отбеляза, че както и по времето на основаването на факултета, отново живеем във времена на промяна. В международните икономически отношения се говори за понятия като деглобализация, нещо немислимо преди две-три години. Сега е времето на социалното предприемачество, старт-ъпите и споделената икономика, на дигиталните предприемачи и дигиталните номади. Деканът увери, че Стопанският факултет е в крак с времето, предлагайки актуално образование, което дава на студентите необходимите инструменти, които да ги превърнат в успешни професионалисти в бъдеще.

4

Абсолвентите на Стопанския факултет са по-подготвени от връстниците си в редица направления – използването на актуални софтуерни решения, дигиталния маркетинг, промените в счетоводството с настъпването на дигитализацията, с голямата концентрация върху анализа на големи данни за взимане на информирани решения в икономиката, бизнеса и финансите и пр.

Вие сте част от едно поколение, което носи със себе си промяна. Поколение, което осъзнава по-добре как функционират икономическите процеси, не чака въображаеми образи като неволята да променя вместо вас средата, в която живеете. Вие разчитате на себе си и знаете, че изкуството да променяте средата към по-добро, зависи от вас, посредством създаването на успешни мрежи от хора с еднакви ценности и цели, които продължително и с търпение да направят средата такава, каквато е удобна за вас“, каза доц. Седларски и пожела на завършващите енергия бъдат тази сила в промяната на новата икономика в страната.

5

Деканът на Стопанския факултет завърши приветствието си с цитат от Джон Мейнард, с който предишният декан проф. Чобанов преди години е посрещал първокурсниците: „Той, икономистът, трябва да бъде математик, историк, държавник, философ. Трябва да разбира символи и да говори с думи. Трябва да разглежда частното в термините на общото и да се докосва до абстрактното и конкретното с еднаква лекота на мисълта. Той трябва да изучава настоящето в светлината на миналото за целите на бъдещето. Не бива никоя част от човешката природа или институция да се намира извън полезрението му. Трябва да е целенасочен и да пренебрегва временните настроения, съсредоточен и неподатлив като художник, но понякога също така близко до земята, като политик. Доц. Седларски изрази надеждата, че всеки от абсолвентите се е разпознал в това определение и им пожела успех.

6

Поздрав към абсолвентите, техните близки и преподаватели поднесе и заместник-ректорът на Софийския университет доц. Юрий Кучев. Обръщайки се към завършващите, той заяви, че днес приключва един от важните етапи в техния живот – получаването на диплома за висше образование. Зад гърба им са останали няколко безценни години, изпълнени с упорит труд, години на благородно съперничество, на върхово напрежение и върховно щастие.

Заместник-ректорът подчерта, че пред абсолвентите стои най-важното – себедоказването и извоюването на достойно място в живота. Той ги призова да дадат най-доброто от себе си и да превърнат трудностите в победи, а мечтите - в реалност. Той посочи още, че успехът се крие в самите тях и апелира да не спират да търсят и да не престават да вярват. Заместник-ректорът пожела всеки един от абсолвентите да покори своя най-желан връх.

2

Доц. Кучев напомни на най-младите си колеги да не забравят откъде са тръгнали и винаги, когато имат нужда, да се връщат към своята Алма матер. Да търсят помощ, когато имат чисто човешки или професионални несгоди, но да търсят своите преподаватели и когато имат своите победи и радости.

Доказвайте се чрез делата си, независимо на кое поприще ще работите и творите. Защитавайте чрез тях честта на Софийския университет и на Стопанския факултет и се гордейте, че сте техни възпитаници“, каза още заместник-ректорът и обяви випуск 2017 г. на Стопанския факултет за завършил.

7

Директорът на Френския институт в София Фабиен Флори присъстваше на церемонията, за да връчи дипломите на студентите, завършили специалностите с преподаване на френски език в Стопанския факултет. Франкофонската филиера по икономика към факултета е създадена в партньорство с Университета в град Лил през 1995 г. Партньорството с Лил – регионалния център на Северна Франция и изключително важен френски икономически и културен център, оттогава досега успешно изпълнява заложената мисия да улеснява и организира обучението на студентите и от двата университета, осигуряващо им двойна диплома.

Г-н Флори заяви убедено, че тази диплома улеснява изключително продължаващото образование в най-престижните университети с преподаване на френски език. Педагогическото измерение на дипломата е обвързано с научноизследователската дейност, която е привлекателна за много студенти с амбиции за докторска степен от университети във Франция, посочи той.

3

Докато е бил ръководител на Университетската агенция по франкофония за региона, г-н Фабиен Флори е имал възможност да се запознае с нивото на Франкофонската филиера към факултета и се е убедил във високото ниво на подготовка там. Съдейки по многобройните директни запитвания за осигуряване на талантливи кадри за нуждите на успешния бизнеси, самата тя представлява център на академично качество. „Днес да се владее английски език е професионално задължение, но владеенето на други езици е силно предимство - независимо дали става въпрос за немски, испански, италиански, руски и особено за френския език“, завърши директорът на Френския институт в София.

8

В тържествената церемония взе участие и Александър Николов, ръководител на отдела за аналитични услуги и моделиране на данните към Центъра за експертиза „Експириънс“. Той представи накратко дейностите и бъдещите перспективи на организацията си, както и силното присъствие на мотивирани и висококвалифицирани кадри от Стопанския факултет сред екипа им. Г-н Николов увери абсолвентите, че са направили правилния избор за кариерното си развитие и много врати пред тях тепърва ще се отварят, защото ще притежават изключителното преимущество да познават и предусещат света на бъдещето и на иновациите.

9

Приветствено слово произнесе и пълният отличник на випуска Лили Георгиева. Тя благодари на преподавателите, на колегите си, на служителите в Стопанския факултет, както и на преподавателите от другите факултети, с които са се срещнали през годините.

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите.

10

 

14