Начало / Новини / Новини и събития

   
Галерия „Алма матер“ представя изложбата „ЕКО АРТ“

От 28 август 2023 г. галерия „Алма матер“ в Ректората е домакин на груповата международна изложбата „ЕКО АРТ“, чийто куратор е проф. Марек Сак от Академията за изкуства „Вл. Стшемински“, Лодз, Полша.

Девети международен колоквиум по старобългаристика

На 28 август 2023 г. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открит Деветият международен колоквиум по старобългаристика. Той ще се провежда в периода 28-30 август 2023 г. Настоящото издание на научния форум е част от серия събития под патронажа на вицепрезидента на Република България госпожа Илияна Йотова и е в рамките на Националната научна програма “Развитие на чуждестранната българистика в чужбина”.

Трима млади учени в областта на изкуствения интелект се присъединяват към INSAIT

Над 100 учени от 22 страни кандидатстваха в първия обявен конкурс за изследователи в българския INSAIT. Трима млади учени в областта на изкуствения интелект се присъединяват към INSAIT, а журито включваше едни от най-ярките умове на нашето време.

 

Отличие за проф. д-р Роберт Пенчовски от Биологическия факултет

Проф. д-р Роберт Пенчовски, ръководител на новата лаборатория по синтетична биология и биоинформатика в Биологическия факултет на Софийския университет, получи награда за изключителен учен от 7-то издание на международните награди за научни изследвания в областта на сензорните технологии.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява допълнителен прием за учебната 2023/2024 година

За попълване на незаети след окончателното класиране места, субсидирани от държавата съгласно т. 1 и т. 7 от РМС № 441 от 22 юни 2023 г., и за попълване на незаети след окончателното класиране места за обучение срещу заплащане, съгласно т. 2 и т. 7 от РМС № 441 от 22 юни 2023 г., Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява допълнителен прием .

България направи най-доброто си представяне на Международната олимпиада по география (iGeo)

Международната олимпиада по география (iGeo) се проведе в Бандунг, Западна Ява, Индонезия от 7 до 13 август 2023 г. Българският отбор спечели 4 медала – два златни и два бронзови. Ръководители на националния отбор са доц. д-р Димитър Желев от Геолого-географския факултет на Софийския университет и Даниел Христов от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ участваха в 11-то издание на Международния пленер „Стипан Шабич“

Проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата взеха участие в международния пленер „Стипан Шабич“ в град Суботица, Сърбия. Пленерът се състоя от 7 до 12 август 2023 г. и беше организиран от Дружеството на хърватските художници в Сърбия “Croart”.

Учени от Софийския университет участваха в конференция на Асоциацията на европейските университети

Проф. д-р Мария Стойчева, ръководител на научна група „Европейски ценности и социални предизвикателства“ в рамките на проект SUMMIT, финансиран със съдействието на ЕС- Next Generation по НПВУ, и проф. д-р Майкъл Байръм, утвърден изследовател, се включиха в ежегодната среща на Съвета за докторантско обучение към Европейската университетска асоциация в Лахти, Финландия през юни.

Галерия „Алма матер“ е домакин на студентската изложба „СТИХИИ: Въздух и ВОДА“

От 1 до 24 август 2023 г. Галерия „Алма матер“ е домакин на студентската изложба „СТИХИИ: Въздух и ВОДА“. В изложбата са включени творби на студентите от втори и трети курс на специалност "Изобразително изкуство" на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Проф. д-р Бисера Вълева участва в международен пленер в Требине

Проф. д-р Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата участва в осемнадесетия традиционен международен пленер за живопис и скулптура в гр. Требине в Босна и Херцеговина. Артфорумът се организира всяка година през юли, като за 2023г. се състоя от 17 до 24 юли. Работите, създадени по време на пленера, са за художествения фонд на общината в Требине.

Блестящо представяне на българския отбор на Международната олимпиада по химия в Швейцария

В периода 16 – 25 юли 2023 г. се проведе 55 Международна олимпиада по химия с домакин ETH, Цюрих. В състезанието участваха 325 ученици - представители на 86 страни и 8 индивидуални състезатели. Ръководители на българския отбор са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2023/2024 г. в Софийския университет

Резултатите от третия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2023/2024 г. бяха обявени на 25 юли 2023 г.

Институтът INSAIT е лидер на една от петте работни групи в инициативата на ЕС Edge AI

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е избран за лидер на една от петте работни групи в ключова инициатива на Европейския съюз за развитие и внедряване на изкуствения интелект с фокус върху крайни и периферни устройства (Edge AI).

Тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Честването на годишнината е организирано от Историческия факултет на Софийския университет, Института за исторически изследвания към БАН и Македонския научен институт.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2023/2024 г. в Софийския университет

Резултатите от втория етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2023/2024 г. бяха обявени на 18 юли 2023 г.

Представяне на проекта European Safe Online Initiative в Информационния център на Делегацията на Европейската комисия в София

На 11 юли 2023 г. в Информационния център на Делегацията на Европейската комисия в София се проведе работна среща, посветена на резултатите от международния проект „Европейска инициатива за безопасен интернет“ в България. На нея присъстваха г-н Георги Филипов, ръководител на Информационния център, и проф. Данаил Данов от Софийския университет и координатор на проекта за България.

Link Campus University бе домакин на съвместно обучение на персонала за трансформиране на преподаването с Moodle & Gamified Learning

Университетът "Линк Кампус" (Рим, Италия) наскоро беше домакин на обучаващо краткосрочно събитие за съвместно обучение на персонала, фокусирано върху трансформирането на методите на преподаване чрез използване на Moodle и игрово обучение.

Социалните партньори от ВОН-КНСБ, от Съвета на ректорите и от НПСС настояват за равнопоставеност в политиката по доходите в образованието

Социалните партньори от Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ), от Съвета на ректорите и от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) продължават да настояват за справедливост и равнопоставеност в политиката по доходи при разпределяне на средствата в отрасъла "Образование".

Проф. Алия Масалимова и проф. Георги Чобанов бяха наградени с високи отличия на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет, проведено на 12 юли 2023 г. проф. д.ик.н. Георги Чобанов от Стопанския факултет и проф. дфн Алия Масалимова от Факултета по класически и нови филологии бяха наградени с високи отличия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заместник-ректорът на Алма матер доц. Георги Вълчев връчи на проф. Чобанов Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Проф. Масалимова бе удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Учени от Софийския университет участваха в ХVІ Международен конгрес за изследване на ХVІІІ в. в Рим

От 3 до 7 юли 2023 г. в Рим, Италия, се проведе ХVІ Международен конгрес за изследване на ХVІІІ в., чийто фокус беше върху влиянието на Античността върху идеите на Просвещението „Antiquity and the Shaping of the Future in the Age of Enlightenment" (16th International Congress for Eighteenth-Century Studies "Antiquity and the Shaping of the Future in the Age of Enlightenment").

Официално откриване на Шестдесетия Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното откриване и честване на Шестдесетия Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти.

Блестящо представяне на Българския национален отбор на международната олимпиада по биология (IBO) в Ал Аин, ОАЕ

Златен, сребърен и бронзов медали завоюваха младите ни биолози на международната олимпиада по биология (IBO) в Ал Аин, ОАЕ. Златният медалист Петър Жотев спечели за рекорден трети път златен медал, което се случва за първи път в историята на IBO.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2023/2024 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2023/2024 г. беше обявен днес.

Проф. д-р Любомир Спасов беше избран за декан на Медицинския факултет

На общо събрание на Медицинския факултет, проведено на 23 юни 2023 г., с 51 гласа „за“, 9 гласа „против“ и 20 гласа „въздържал се“ за декан беше избран проф. д-р Любомир Спасов.

Тактилни театрални макети бяха представени в Софийския университет

Университетският театър „Алма Алтер“ представи първите по рода си тактилни макети на Театралната зала и Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Веднага след официалното представяне гостите имаха възможност да се насладят на мюзикъла "Красавицата и звяра" с участието на първите професионални незрящи актьори в България - Моника Методиева и Андриян Асенов.

Изложба на студенти от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата

Галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата на студенти от бакалавърските и магистърските програми към Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет, випуск 2023.

„Вятър, вода, камък“ – изложба на доц. Снежина Бисерова

На 4 юли 2023 г. в галерия „Сан Стефано“ в София беше открита изложбата „Вятър, вода, камък“ /”Wind, Water, Stone”/ на доц. д-р Снежина Бисерова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Изложбата включва графични творби и арт книги и може да бъде разгледана до 25 юли 2023 г.

Международна конференция „Чисти технологии за устойчива околна среда и кръгова икономика“

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е домакин на международната конференция "Чисти технологии за устойчива околна среда и кръгова икономика". Събитието беше тържествено открито в Аулата в Ректората и ще продължи и на 6 юли 2023 г.

Представяне на книгата „Боян Биолчев. Енигмата на откривателството“

В препълнената Аула на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представена книгата на д-р Росица Чернокожева „Боян Биолчев. Енигмата на откривателството“. Проф. Боян Биолчев е дългогодишен преподавател по славянска литература, два мандата ректор на Алма матер, носител на почетното звание „Академикус емеритус“ на Софийския университет с огърлица, любимец на няколко поколения студенти, известен белетрист и сценарист, автор на повече от 20 книги – сборници с разкази и новели, романи, творби за деца.

Алиансът Transform4Europe, част от който е Софийският университет, беше одобрен от ЕК за ново финансиране в размер на 14.4 милиона евро

На 3 юли 2023 г. Европейската комисия одобри за финансиране продължението на университетския алианс Transform4Europe за още четири години. Проектът ще бъде финансиран по програма „Еразъм+“ и ще бъде на обща стойност 14.4 млн. евро. Алиансът от европейски университети, част от който е Софийският университет „Св. Климент Охридски“, цели да обучава ново поколение от млади европейци, които ще работят съвместно по различни дисциплини и ще развиват дигитални, интеркултурни и предприемачески умения.

Конференция на участниците в проект UniverCity

На 26 и 27 юни 2023 г. се състоя заключителната международна конференция по проект UNIVERCITY, финансиран от програма „Еразъм +“, с ръководител доц. д-р Георги Вълчев и екип – проф. д-р Албена Вуцова, д-р Николай Янев и доц. д-р Тодор Ялъмов.

Представяне на акредитираните от АМВА магистърски програми на Стопанския факултет на Софийския университет

В Аулата в Ректората на Софийския университет в присъствието на ректора проф. дфн Анастас Герджиков, посланици на държави-партньори, представители на академичната общност и на бизнеса бяха представени трите акредитирани от АМВА магистърски програми по бизнес администрация на английски език в Стопанския факултет, които са в три области на специализация – MBA по стратегическо управление, MBA по управление на човешките ресурси и MBA по управленски информационни системи.

Департаментът за информация и усъвършенстване на учителите отбеляза своята 70-годишнина

В Аулата се състоя тържественото отбелязване на 70-годишнината на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към Софийския университет. На събитието присъстваха ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, зам.-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, председателят на Синдиката на българските учители г-жа Янка Такева, представители на академичната общност, директори на училища и на детски градини, учители.

Д.ик.н. Янка Такева бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

В рамките на тържественото отбелязване на 70-годишнината на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към Софийския университет (ДИУУ) председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева беше удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

41-ви историко-дидактически семинар „Общество, памет, образование (История и обществени нагласи)“

В периода 26 – 30 юни в гр. Китен се проведе 41-вият историко-дидактически семинар „Общество, памет, образование (История и обществени нагласи)“, организиран от катедра „Архивистика и методика на обучението по история“ на Историческия факултет.

Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ инсталира автоматична метеорологична станция при Рилския манастир

Със съдействието на Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител, преподавателите от Катедра "Климатология, хидрология и Геоморфология" на Геолого-географския факултет проф. Росица Кендерова, проф. Георги Рачев, гл. ас. Симеон Матев и гл. ас. Димитър Кренчев инсталираха автоматична метеорологична станция при Рилския манастир.

Институтът GATE ръководи хъб за стимулиране на иновациите в здравеопазването в Югоизточна Европа

Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е координатор на нов европейски проект, който цели да стимулира иновациите в Югоизточна Европа чрез създаване на регионално пространство от данни за интелигентно здравеопазване и устойчива местна екосистема в България, Гърция, Кипър и Румъния. Проектът VELES ще развива авангардни технологии като големи данни, изкуствен интелект и интернет на нещата в полза на персонализираната медицина, информираното вземане на решения и подобряването на здравните услуги.

Отборът на Софийския университет спечели първо място за писмени защити на състезанието „Телдърс“

Отборът на Софийския университет спечели първо място на състезанието „Телдърс“ в Европа по писмени защити. Настоящото издание на състезанието по международно публично право „Телдърс“ се проведе на живо в Хага, Нидерландия, за пръв път от 2019 г. насам, а финалът на състезанието се състоя в Двореца на мира, седалище на Международния съд към ООН. В надпреварата се включиха 25 отбора, представляващи юридически факултети от цяла Европа. Сред тях бяха водещи университети от Германия, Нидерландия, Обединеното кралство, Австрия и Испания, както и миналогодишните шампиони от ЕЛТЕ – Унгария.

Изложбата „Истории“ на проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков в галерия „Видима“

От 27 юни до 21 юли 2023 г. галерия „Видима“ в град Севлиево е домакин на изложбата „Истории“ на проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет.

Clean&Circle спечели второ място в категория „Иновационна екосистема“ на престижните Triple E Awards

Центърът за компетентност Clean&Circle спечели престижното второ място в световния конкурс Triple E Awards в категорията „Иновационна екосистема на годината“. Сред стотици заявления от цял свят, Clean&Circle беше избран като една от петте най-добри иновационни екосистеми. Церемонията по награждаването на конкурса се проведе на 28 юни 2023 г. в Барселона, където беше разкрито и финалното класиране на Clean&Circle.

За десета поредна година Софийският университет е класиран сред най-добрите университети в света

Софийският университет е класиран на 741-750 място в оповестената на 27 юни 2023 г. световна класация за 2024 г. на QS World University Rankings, в която участва от 2013 г. насам.

Изложба „120 години история в лица. Учители и ученици в Софийската духовна семинария“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски бе открита документалната изложба „120 години история в лица - Учители и ученици в Софийската духовна семинария“. Експозицията ще може да бъде разгледана до 7 юли 2023 г.

Първа годишна конференция на Съвета за икономически анализи

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ е домакин на първата годишна конференция на Съвета за икономически анализи. Тя бе открита в Аулата в Ректората в присъствието на министър-председателя на Република България акад. Николай Денков, заместник-ректора на Софийския университет проф. д-р Елиза Стефанова, представители на академични институции и участници.

Екипът на Центъра по компетентност „Clean & Circle“ беше домакин на делегация от Университета Тонджи в Шанхай

От 17 до 20 юни 2023 г. делегация от Университета Тонджи в Шанхай посети Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Центъра по компетентност „Clean & Circle“ във връзка с проект по билатерално двустранно сътрудничество от Фонд „Научни изследвания“ „Изследване на микробиома при производството на биогаз от органична фракция на твърди битови отпадъци“.

Трето издание на пътуващата изложба „Диалози“ в галерийните пространства на БКИ Будапеща

На 20 юни бе открито третото издание на пътуващата изложба „Диалози“ в галерийните пространства на БКИ Будапеща. Тази проява е част от дейностите, предвидени в проект „Дух и материя – инспирации“ и в нея участва проф. д-р Бисера Вълева, член на научния колектив.

Международна изложба „ЕКО ART“ в Българския културен институт във Варшава

На 22 юни 2023 г. в Българския културен институт във Варшава, Полша бе открита изложбата „ЕКО ART“. Тя бе представена от госпожа Калина Станчева, директор на БКИ - Варшава и проф. Марек Сак от Академията за изкуства „Вл. Стшемински“, Лодз, Полша. Куратори на изложбата са проф. дн Марек Сак от Академията за изкуства „Вл. Стшемински“, Лодз, Полша и проф. дн Лаура Димитрова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 22 юни 2023 г. след краткотрайно боледуване почина проф. д.ф.н. Василка Радева – виден учен езиковед и ерудиран университетски преподавател в Катедрата по български език на Софийския университет.

Поклонението ще се състои на 24.06.2023 г. (събота) от 14.00 часа в храма „Свети Седмочисленици“.

Ректорът на Софийския университет се срещна със заместник-министъра на образованието и науката на Република Северна Македония

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна със заместник-министъра на образованието и науката на Република Северна Македония проф. д-р Агим Нухиу. На срещата бяха обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете държави в областта на висшето образование и науката.

Проф. дгн Христо Пимпирев бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На церемония, проведена в Конферентната зала в Ректората, проф. дгн Христо Пимпирев бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличието е във връзка с изключителните му заслуги и принос за изграждане на добри връзки между държавите, представени в Антарктида, развитието на българските антарктически експедиции и база и по повод неговия юбилей. Събитието се състоя в рамките на представянето на книгата на проф. Христо Пимпирев „Кредната еволюция на остров Ливингстън, Антарктика“.

"Усещане за бяло в дълбокото тъмно" – две арт инсталации в галерия „Алма матер“

На 20 юни в присъствието на преподаватели и студенти от Софийския университет и множество гости в галерия „Алма матер“ беше дадено начало на изявите на доц. д-р Добрин Атанасов и гл. ас. д-р Любен Кулелиев от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.