Начало / Новини / Новини и събития

   
Седмица, посветена на Световния ден на околната среда в Център по компетентност Clean & Circle

Центърът по компетентност Clean & Circle посвети седмица на Световния ден на Околната среда. Студенти от специалността „Биомениджмънт и устойчиво развитие“ и магистърска програма „Екологична биотехнология“ представиха в няколко поредни дни своите екопроекти, свързани с иновации в биотехнологичното предприемачество. Акцентът беше поставен върху иновации в сферата на дълбоките биотехнологии за решаване на климатични екологични проблеми в технологизирани екосистеми управлявани от човека.

Премиера на студентската книга „Пътищата между страниците“

В изпълнената до краен предел Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация беше представена книгата „Пътищата между страниците“, създадена от студентите по книгоиздаване от втори курс. Сборникът е посветен на 25-ата годишнина от откриването на специалността „Книгоиздаване“. Изданието е резултатът от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ с преподавател д-р Георги Александров през академичната 2022/2023 година.

Участие на студенти от Факултета по педагогика в смесени интензивни програми по „Еразъм+“

През летния семестър на академична 2022-2023 г. студенти от Факултета по педагогика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взеха участие в две смесени интензивни програми по „Еразъм+“ – „Стратегии за самостоятелно учене в цифрова среда“ (специалност „Педагогика“) и „Социална работа по време на криза“ (за студенти от специалност „Социални дейности“).

Посланикът на Република Корея у нас Ли Хо-шик бе удостоен с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“, I степен

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се състоя официалната церемония по връчването на Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“, I степен на посланика на Република Корея в България Ли Хо-шик.

Специалност „Италианска филология“ проведе за първи път опознавателен тур на италиански език за ученици

На 6 юни 2023 г. гости на специалност „Италианска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха ученици от Италианския лицей в Горна баня, водени от своя учител Петър Симеонов.

Изложба „Историческите страници на Азербайджан“ гостува на 12-ия международен франкофонски фестивал "Солей"

За поредна година Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски" участва в Международния франкофонски фестивал “Солей”. 12-тото издание на фестивала "Солей", с което се отбелязват 30 години от членството на България в Международната организация на франкофонията, се провежда под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е първото бизнес училище в България, акредитирано от AMBA

На 5 юни 2023 г. Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ официално получи акредитация от международната Асоциация на MBA бизнес училищата (AMBA), един от водещите световни авторитети в бизнес образованието. С тази стъпка Стопанският факултет демонстрира постоянния си ангажимент към високи постижения в обучението по икономика и бизнес. Само 300 от най-добрите бизнес училища в света са в семейството на AMBA.

Посланикът на Китай в България връчи стипендии на студенти от български висши училища

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя церемония по връчване на стипендиите на китайския посланик за студенти от български висши училища с изучаване на китайски език. През тази година отличените младежи са 21. Наградените студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са Марцела Рангелова, Дарина Гъркова, Никол Якимова, Иванка Радкова, Ванесса Терзиева, Теодора Цончева, Михаела Първанова, Радостина Бикова, Преслава Андреева.

ФЖМК участва в Световната среща на българските медии

Между 1 и 4 юни 2023 г. в гр. Казанлък се състоя Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Темата на тазгодишното издание на срещата е “Медии и свобода”. Факултетът по журналистика и масова комуникация бе сред участниците в срещата наред с журналисти от 33 държави (включително България), сред които представители на 40 български медии от 16 страни и 13 български медийни групи, 3 обединения - Съюз на българските журналисти, Съюз на българските национални електронни медии и Съюз на издателите в България.

Академична конференция „Консултативни компетентности“

В Софийския университет се проведе академичната конференция „Консултативни компетентности“. Тя бе открита в Заседателна зала 1 в Ректората на 2 юни и продължи до 4 юни 2023 г.

Публична лекция на проф. Ливнат Холцман от Университета „Бар-Илан“, Израел

В Заседателна зала 1 в Ректората проф. Ливнат Холцман от Университета „Бар-Илан“, Израел, изнесе публична лекция на тема How Sunni was the Qadiri Creed? An Alternative Reading in the Sources. Събитието се проведе на английски език и бе организирано от Катедра „Арабистика и семитология“ към Факултета по класически и нови филологии.

Университетският театър откри летния сезон със спектакъла „Гаврошовци и котета разбойници“

На 1 юни 2023 г. в двора на Ректората на Софийския университет Университетският театър „Алма Алтер“ откри летния театрален сезон със спектакъла “Гаврошовци и котета разбойници” по Гео и Леда Милеви.

Изложба „Разговор“ бе открита в Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ в гр. Търговище

На 30 май 2023 г. в Арт Галерията на Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ в гр. Търговище бе открита изложбата „Разговор“ на Бисера Вълева и Васил Вълев (1934-2021).

С изпити по английски език и по физика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2023-2024 г.

В 9.00 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по английски език, за явяване на който са подали заявления 650 кандидат-студенти. Кандидат-студент изтегли вариант № 2 в присъствието на заместник-ректора доц. д-р Анета Антонова. Председател на изпитната комисия е проф. Снежина Димитрова.

С изпити по френски и италиански език започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2023-2024 г.

В 9.00 ч. в зала 292 в Ректората започна изпитът по френски език за кандидат-студенти. Председател на изпитната комисия е доц. Маргарита Руски. Кандидат-студент изтегли вариант 3.

Софийският университет и Националната асоциация на секретарите на общини в Република България сключиха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Философския факултет проф. Соня Карабельова и г-жа Валя Радева, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България, подписаха меморандум за сътрудничество. На срещата присъстваха още ръководителят на Катедра „Публична администрация“ доц. д-р Албена Танева и проф. дпн Милена Стефанова от същата катедра.

Седма международна научна конференция „Пътят на коприната“

В Институт Конфуций – София към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда Седмата международна научна конференция „Пътят на коприната“. Конференцията има за надслов названието на известния древен междуконтинентален път, свързващ Азия, Североизточна Африка и Европа, превърнал се в символ на богатия културен обмен между Китай и света, между Изтока и Запада.

Изложба „ИСТОРИИ“ на проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков

От 31 май 2023 г. Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново са домакин на експозицията „ИСТОРИИ“ на проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

В изложбата са включени творби, създадени през последните две години.

Представяне на колективната монография "Специална педагогика"

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет беше официално представена колективната монография "Специална педагогика", издадена от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Колективната монография е резултат на усилията на членовете на катедра „Специална педагогика“ и няколко хонорувани преподаватели към нея - Милен Замфиров, Неда Балканска, Мира Цветкова-Арсова, Славина Лозанова и Калоян Дамянов.

Софийският университет учредява специална награда за участник конкурса „Бургас и морето“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ учредява специална награда за продуциране на песен и видео-мейкинг на работата с продуцентския екип, която ще връчи на един от участниците в Националният конкурс за песен „Бургас и морето“. Призът е по идея на Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ и Филиала в Бургас на Алма матер.

Филиалът на Софийския университет в Бургас награди участниците в първия “School of Rock fest”

Филиалът в Бургас на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ връчи награди на всички шест ученически групи, участници в първия “ School of Rock fest” . Запис на младите музиканти ще бъде продуциран от Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ през учебната 2023-2024 година.

Софийският университет и НАТФИЗ отбелязаха Деня на Африка

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ отбелязаха заедно с две специални събития Деня на Африка 25 май.

Проф. Ганка Неделчева бе отличена с наградата „Золотая муза“

Проф. Ганка Неделчева от Катедра „Музика и медийни технологии“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получи престижната награда „Золотая муза“ за върхови постижения в музикалното изпълнителско изкуство.

 

Дни на кариерата във Философския факултет

На 1 и 2 юни 2023 г. във Философския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски” се провеждат дни на кариерата под мотото „Младите хора и възможностите да получат по-добро образование и реализация в България“. Целта на събитието е да срещне студентите с водещи компании от различни сфери на дейност и по този начин да разшири възможностите им за развитие и професионална реализация. Организатор на Форума е Кариерният център към Философския факултет.

Традиционен хепънинг на специалност „Публична администрация“

В Аулата в Ректората на Софийския университет специалност „Публична администрация“ във Философския факултет проведе традиционния си хепънинг, с който отбелязва деня на специалността. На събитието бе връчена и наградата за студентско научно есе в областта на публичната администрация „Лиляна Данева-Бризби“. Тази година темата е „Ролята на публичната администрация в сплотяването на общността“.

Софийският университет запазва мястото си в Impact Rankings 2023

В публикуваната днес класация на Impact Rankings 2023 на Times Higher Education (THE) Софийският университет „Св. Климент Охридски“ за пета поредна година е класиран на 601-800 място от 1591 университета в света.

Дни на кариерното развитие в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Стопанския факултет и във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе дни на кариерното развитие. На обособени щандове десетки компании представиха своята дейност и възможностите за реализация на младите хора. За първи път във Физическия факултет се включи и Кариерната борса при Геолого-географския факултет, които бяха поканили за участие фирми, ориентирани към студенти от професионално направление 5.3.

Софийският университет бе домакин на семинар за докторанти и млади изследователи в областта на правото на Европейския съюз

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на най-големия научен форум за докторанти и млади научни изследователи в областта на правото на Европейския съюз - Young FIDE Seminar. Семинарът, който е неразделна част от редовния XXX конгрес на Международната организация по европейско право, бе организиран в сътрудничество с най-старото в Европа специализирано висше училище по европейски изследвания – Европейския университетски център към Университета на Лотарингия, Франция.

Софийският университет и Университетът Йонсей в Сеул сключиха меморандум за академичен обмен и сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и вицепрезидентът на Университета Йонсей в Република Корея Лий Джин-у подписаха меморандум за академичен обмен и сътрудничество между двете институции.

Ръководството на Алма матер се срещна с делегация от Колумбия

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с Дорис Дукова, президент на българо-колумбийската фондация "ALIANZA”, Богота и директор по интернационализация, Universidad Católica de Colombia, Колумбия. На срещата присъстваха още г-н Марио Посада – ректор на Universidad de América, Колумбия, г-н Мануел Фернандо Галиндо – президент на Bacata Business Group, Колумбия, и г-жа Мария Фернанда Вега - директор по интернационализация, Universidad de América, Колумбия.

100 години френска филология в България

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски" Катедра „Романистика" на Факултета по класически и нови филологии организира тържествено честване на 100- годишнината на френската филология в България. Събитието се организира с любезното съдействие на Френския институт в България и на Посолството на Швейцария в България, както и на Фонд "Научни изследвания" на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Постоянна музейна експозиция с минерали и скали от Антарктика бе открита в Музея „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“

В Музея „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ в Ректората на Софийския университет бе открита експозицията "Скалното и минерално разнообразие на Антарктика". Събитието е посветено на 60-годишнината на Геолого-географския факултет.

Отборите на ФМИ завоюваха първо място на XXXV Републиканска студентска олимпиада по програмиране 2023

На 13 май 2023 г. в гр. Бургас се проведе присъствено XXXV Републиканска студентска олимпиада (РСОП)/National Student Programming Contest, в която участваха 19 отбора от 9 университета, обучаващи в областите на компютърните науки. В класирането по университети на първо място е Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с отборите от Факултета по математика и информатика.

Първа международна среща по проекта GreenWithAR, финансиран чрез програма „Еразъм +“

На 18 и 19 май 2023 г. в Стопанския факултет на Софийския университет бе организирана първата международна среща по проект GreenWithAR, финансиран чрез програма „Еразъм+ KA220 – Партньорско сътрудничество във висшето образование“. Проектът е със срок на изпълнение 28 месеца, координатор е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а партньори са LATVIJAS UNIVERSITATE (Латвия); UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA DIN SIBIU (Румъния); GedonSoft GmbH (Германия); CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI (Турция).

Награждаване на победителите във втората конкурсна сесия “Малки грантове - наука за местните общности” (CRA)

На 31 март 2023 г. в Заседателна зала № 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония по награждаването на кандидатите, получили финансиране в рамките на втората конкурсна сесия „Малки изследователски грантове в подкрепа на местните общности“ (“Community Research Awards”). Конкурсът се проведе изцяло дистанционно като ключова дейност на международния проект UniverCity, в който Софийският университет “Св. Климент Охридски“ е водещ партньор на организации от Румъния, Италия и България.

Акад. Мишел Зенк бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората проф. Мишел Зенк, член на Френската академия, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии.

Изложба „Пътят на българската романистика"

В Централното фоайе в Ректората бе открита изложбата „Пътят на българската романистика“. Събитието е част от честванията на 100-годишнината от създаването на Катедрата по романистика и специалността „Френска филология" в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Изложбата може да бъде разгледана до 2 юни 2023 г.

Стопанският факултет задълбочава сътрудничеството си с университети и бизнеса в Иракския автономен регион Кюрдистан

В периода 22-23 май 2023 г. заместник-деканът по научноизследователската дейност, иновациите и проектите на Стопанския факултет доц. д-р Тодор Ялъмов и доц. д-р Иван Ангелов, директор на магистърската програма по Стратегическо управление, посетиха гр. Ербил в Кюрдистан.

Изложба „ТРАНС-ПОЗИЦИИ“ на доц. д-р Снежина Бисерова в галерия „Алма матер“

От 26 май до 17 юни 2023 г. галерия „Алма матер“ предоставя своето пространство за самостоятелната изложба „ТРАНС-ПОЗИЦИИ“ на доц. д-р Снежина Бисерова. В присъствието на преподаватели и студенти от Софийския университет и много гости изложбата беше открита на 26 май2023 г. от професор доктор на изкуствознанието Чавдар Попов, който представи творбите на Снежина Бисерова.

Стефан Стефанов от Физическия факултет е Студент на годината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2023 г.

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе вече традиционна церемония, на която се отбелязват успехите на студентите и докторантите на най-старото българско висше училище. Конкурсът „Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира с цел подпомагане развитието на студентите и докторантите и отличаване на най-добрите от тях.

Връчени бяха наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествената церемония за връчване на наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност беше отбелязан в Бакинския славянски университет

На 23 май 2023 г. в Бакинския славянски университет по инициатива на Посолството на Република България в Азербайджан с академично тържество и фотоизложба бе отбелязан 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Студенти от Геолого-географския факултет се срещнаха с председателя на Столичния общински съвет

На 23 май 2023 г. в Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на поредицата от събития, свързани с отбелязването на 60-годишнината на Геолого-географски факултет, се състоя среща разговор на председателя на Столичния общински съвет д-р Георги Георгиев със студенти от Геолого-географския факултет, свързана с проблемите при управлението на столицата.

Президентът на Република Хърватия Зоран Миланович се срещна със студенти в Софийския университет

В Аулата на Ректората на Софийския университет се състоя публична лекция на президента на Република Хърватия Зоран Миланович на тема „Geopolitics and Economics“.

Кирило-методиевски четения 2023 г.

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провеждат традиционните тридесет и девети по ред Кирило-методиевски четения, организирани от Катедрата по кирилометодиевистика на Факултета по славянски филологии. Тази година те са посветени на 90 години от рождението на проф. Ангелина Минчева и на 200 години от излизането на книгата на Йозеф Добровски за Кирил и Методий.

Награждаване на участниците в първото издание на конкурс под надслов „Местното самоуправление – проблеми и предизвикателства“ – 2023 г.

На 23 май 2023 г. в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост бяха наградени участниците в провелия се първи конкурс под надслов „Местното самоуправление – проблеми и предизвикателства“ – 2023 г.

Международна конференция „Натурализмът във философията“

В периода 19-21 май 2023 г. в Ректората на Софийския университет се проведе международната конференция „Натурализмът във философията“. В нея участваха изследователи от 21 различни университета и изследователски центрове, базирани в повече от 14 различни държави.

Проф. Анастас Герджиков: „Неосъзнатият глад за духовност превръща 24 май във всенароден, обединяващ всички българи празник“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, с академично тържество.

Панелна дискусия „Влиянието на AI върху висшето образование“

На 23 май 2023 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе панелна дискусия за влиянието на изкуствения интелект върху висшето образование.

Завърши випуск 2022 г. на Стопанския факултет

На две тържествени церемонии, които се проведоха в Аулата в Ректората, 339 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 53-ма са с успех над 5,50, петима са пълните отличници. Дипломантите от бакалавърските програми „Икономика и финанси (френска програма)“ и „Стопанско управление (френска програма)“ получиха дипломите си от проф. д-р Франсоа-Оливие Сейс, декан на Факултета по икономически, социални и регионални науки в Университета Лил.