Начало / Новини / Новини и събития

   
100 години специалност „Педагогика“

В деня на патронния празник на Факултета по педагогика – 11 май, в Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе тържествено честване на 100-годишнината на специалност "Педагогика" в Софийския университет", посветено и на 135 години от създаването на Софийския университет.

"Нашите учебници"

В навечерието на най-българския празник – 24 май, във фоайето на Централната университетска библиотека е представена изложбата „Нашите учебници“, посветена на 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и 100-годишнината на специалност „Педагогика“.

Празници на световни туристически дестинации – Япония

След кратко прекъсване в Софийския университет беше възобновена традицията на студентите от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет да организират празници на избрани световни туристически дестинации. Събитията имат за цел с помощта на изкуството да покажат природата, културата, традициите и атрактивността на представяните страни на световната карта на туризма. Тази година в Театралната зала в Ректората дестинацията беше Япония.

Четиринадесето издание на Дни на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика

За поредна година във Факултета по математика и информатика се провежда Форум на кариерното развитие. В рамките на два дни - 10 и 11 май 2023 г., студенти от всички факултети на Софийския университет, както и от други висши училища, ще могат да се срещнат с представителите на 84 фирми и бъдещи работодатели. Мотото и тази година е „Знам и искам да го докажа”. Организатор на събитието е Кариерният център на факултета.

Проф. Рени Йотова получи международна награда за поезия Леополд Седар Сенгор 2022

Проф. Рени Йотова от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет е отличена с втора награда за поемата си „Delete“ на Международния конкурс за поезия на името на сенегалския поет Леополд Седар Сенгор.

Успех на българския отбор в LVII Международна Менделеевска олимпиада по химия

От 30 април до 6 май 2023 в гр. Астана, Казахстан, се проведе LVІI Международна Менделеевска олимпиада по химия (ММОХ), в която взе участие отбор на България. В олимпиадата се включиха 114 ученици от 21 страни от Европа, Азия и Южна Америка. За първи път всички участници от българския отбор са отличени със сребърни медали.

Изложба фотографии „100 години специалност Педагогика – между потоците на времето“

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита изложба фотографии на доц. д-р Владислав Господинов „100 години специалност „Педагогика“ – между потоците на времето“. Експозицията е част от честванията по повод 100-годишнината на специалност „Педагогика“ и 135-та годишнина от създаването на Софийския университет.

Международна научна конференция „Единство и разделение в езиците, литературите и културите“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международната конференция „Единство и разделение в езиците, литературите и културите“, организирана от Факултета по славянски филологии. Научният форум ще продължи до 11 май 2023 г.

Университетска ботаническа градина Варна посрещна Гергьовден с празнична хоротека

За втора поредна година Екопарк Варна отбеляза Гергьовден с празнична хоротека. Малки и големи любители, професионалисти и почитатели на българската народна музика се хванаха на кръшни хора по поляните на парка.

Японският министър на икономиката, търговията и индустрията Ясутоши Нишимура посети INSAIT

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет беше домакин на визитата на министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура и делегация от японски бизнес лидери. Посещението е по покана на INSAIT и съвпада с първата година от откриването на института.

Конференция в Софийския университет дискутира свободата в испанокултурата и в медиите днес

На 4 май 2023 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” се проведе конференцията „Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес”, която бе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Публична лекция на доц. д-р Имтинан Смади "Арабският език и преводът на човешкото знание в обмена между културите"

На 3 май 2023 г. Катедра „Арабистика и семитология“ бе домакин на проведеното в Центъра за източни езици и култури събитие с гости от Катар, Йордания и Йемен. Събитието бе открито от ръководителя на катедрата проф. д-р Симеон Евстатиев, който представи тримата гости от различни арабски страни: доц. д-р Имтинан Смади (преподавателка по арабска литература в Йорданския университет, Аман), доц. д-р Ханан Фаяд (преподавателка в Катарския университет, Доха, писателка и медиен консултант на международната награда „Шейх Хамад за превод и международно разбирателство“) и г-н Рияд Ал-Месайбели от Йемен.

Изложба „Нашите посланици в училище“ в галерия „Алма матер“

От 3 май 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Нашите посланици в училище“. Експозицията с фотографии е посветена на религиозното образование и е част от академичния календар за честването на 135-годишнината от създаването на Софийския университет и 100-годишнината на Богословския факултет.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 78 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование. 35 от тях завършват с успех отличен над 5.50. Пълните отличници са трима, които получиха значки „Отличник на Софийския университет“.

Завърши първият випуск на съвместната магистърска програма на Софийския университет и Бухарския държавен университет

На 28 април 2023 г. на тържествена церемония в Бухарския държавен университет, Узбекистан, бяха връчени българските и узбекистанските дипломи за завършено висше образование на абсолвентите-магистри от първия випуск на съвместната магистърска програма „Чужд език /английски/, литература, медии“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Бухарския държавен университет.

Завърши випуск 2022 г. на Биологическия факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 228 бакалаври и магистри от випуск 2022-2023 г. на Биологическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 20 от тях са с отличен успех над 5.50, а с отличен 6.00 завършват 22-ма абсолвенти.

Доц. д-р Евгений Кандиларов бе отличен с почетна грамота на министъра на външните работи на Япония за 2022 г.

В Заседателна зала 1 на в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалната церемония по награждаване на доц. д-р Евгений Кандиларов с почетната грамота на министъра на външните работи на Япония за 2022 г. Отличието се връчва на индивидуални лица и организации в знак на признание към изключителните им заслуги за насърчаване на приятелството и разбирателството между Япония и останалите държави.

Ректорът на Софийския университет се срещна с делегация от Нигерия

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с правителствена и бизнес делегация от Нигерия. На събитието присъства д-р Майкъл Олауале – Кул, директор на Лагоската търговско-промишлена палата.

Книгата "Природна география на континентите" на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев бе представена в Аулата на Софийския университет

На 21 април 2023 г. в Аулата в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" при засилен интерес бе представена книгата "Природна география на континентите" на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев, преподаватели в Катедра "Ландшафтна екология и опазване на природната среда" на Геолого-географския факултет.

Университетският състав за старинна музика взе участие в Студентския културен фестивал в Полша

Университетският състав за старинна музика беше поканен да представи Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на Студентския културен фестивал, който се привежда в периода 24 – 28 април 2023 г. в гр. Катовице, Полша.

Експерти от Европейската комисия посетиха Центъра по компетентност Clean & Circle“ и Биологическия факултет

На 26 април 2023 г. Центърът по компетентност „Clean & Circle“ и Биологическият факултет на Софийския университет посрещна експерти от Европейската комисия във връзка със синергията между програмите.

Научна конференция "Априлски четения"

В Конферентната зала в Ректората започна научната конференция "Априлски четения". Традиционният тридневен научен форум се организира от Историческия факултет на Софийския университет.

Пролетен ден на Отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет

Пролетният ден на отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе на 22 април 2023 г. с подкрепата на проект K-TRIO 6, финансиран от Европейския съюз по програма Дейности „Мария Склодовска-Кюри“ и активното участие с демонстрации на фондация „Университет за деца“.

Представяне на романа „Писецът“ в Театър-лаборатория „Алма Алтер“

На 24-ти април 2023 г. в салона на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ се проведе представяне на книгата "Писецът" на Иван Янев. Водещ на събитието беше актьорът Георги Арсов, който чрез музиката по непринуден и автентичен начин представи романа и неговия автор на публиката.

Проф. дхн Румяна Джингова-Костадинова бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. дхн Румяна Джингова-Костадинова от Факултета по химия и фармация бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента за високи постижения в преподавателската и научноизследователска дейност.

Географски фестивал се проведе в Геолого-географския факултет

На 22 и 23 април 2023 г. в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Осмото издание на Българския географски фестивал.

Изложба на тактилни макети в училище "Луи Брайл"

През април 2023 г. в училището за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ са изложени два тактилни макета на залата на Университетския театър „Алма Алтер“ и на сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тези макети ще дадат възможност на незрящите да усетят формата на залата и на сградата, както и да се запознаят с различните части от тях.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по химия и фармация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, абсолвентите от випуск 2022 г. на Факултета по химия и фармация отбелязаха завършването на висшето си образование. Дипломираха се 61 фармацевти, 15 от тях завършват с отличен успех. Дипломите си получиха и 75 бакалаври и магистри от химическите науки. От тях 37 завършват с отличен успех, а пълните отличници са 5.

Лекции на доц. д-р Жозе де Соуза Тейшейра от Университета на Миньо, Португалия, по покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания

По покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на 21 и 24 април 2023 г. доц. д-р Жозе де Соуза Тейшейра, преподавател и учен от Факултета по хуманитарни науки, изкуства и литература на Университета на Миньо, Португалия, изнесе цикъл лекции, посветени на основните понятия на когнитивната лингвистика, португалската езикова политика и мястото на фразеологията в рекламния дискурс.

Бизнес и хуманитаристи се обединиха на третата годишна конференция на ЦВП „Наследство БГ“

За трета поредна година Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ проведе своята Годишна научна конференция. В Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН се събраха десетки учени и докторанти в сферата на хуманитарните науки, които презентираха своите най-значими разработки от последната година.

Ръководството на Софийския университет проведе в Швейцария срещи, свързани с Института INSAIT

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Елиза Стефанова и изпълнителният директор на Института INSAIT Борислав Петров посетиха Цюрих, където проведоха срещи с ръководството на Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich) и Факултета по компютърни науки на ЕТН. Като представител на двете страни участва и проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT и професор в ETH Zürich. Срещите бяха осъществени в контекста на развитието на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) една година след основаването му.

Институтът GATE представи възможностите си като тестови център на НАТО за нови технологии пред компании в сектора

Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет “Св. Климент Охридски” участва като тестови център за нови технологии от мрежата DIANA в информационна среща за представяне на Фонда на НАТО за иновации и на Ускорителя на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA).

Национална конференция на тема „Медиите и войната (журналистически стандарти и отговорности при отразяване на кризи и военни конфликти)“

В Конферентната зала на Софийския университет се провежда четвъртата национална конференция по медийна сигурност на тема: "Медиите и войната (журналистически стандарти и отговорности при отразяване на кризи и военни конфликти)". Организатори на събитието са секция "Социални теории, стратегии и прогнози" към Института по философия и социология към БАН, Балканският институт за стратегически прогнози и управление на риска и Фондация "Комуникации и култура".

Представяне на книгата „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се проведе премиерата на книгата „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“ на проф. Веселин Янчев. Изданието представиха проф. дин Петър Стоянович и проф. дин Милко Палангурски.

Изложба „Необичаен поглед“ в галерия „Алма матер“

От 20 април 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Необичаен поглед“, в която участват преподаватели и студенти от Института за изкуства в Чешин към Университета на Силезия, Катовице в Полша: Ага Яворска, Адам Чех, Анжелика Сара Зайдлик, Анна Вайда, Дария Ковалчик, Катажина Крочек-Вашинска, Катажина Пика, Катажина Хандзлик, Кшищоф Марек Бонк, Кшищоф Пащула, Лукаш Кониуши, Марина Подолска, Марта Фраковяк, Мартин Бохенек, Хана Гжонка-Карвацка, Ярослав Скутник.

Университетският хор за старинна музика отбеляза с тържествен концерт своята 40-годишнина

На 20 април 2023 г. в Аулата на Алма матер Университетският хор за старинна музика при Софийския университет „Св. Климент Охридски” отпразнува своята 40- годишнина с тържествен концерт. В него участва и Смесеният хор на Американския университет в България, който празнува 30 години от създаването си.

ХV международна конференция по социолингвистика на тема: „Нови направления, теми и идеи в социолингвистиката“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда ХV международна конференция по социолингвистика на тема: „Нови направления, теми и идеи в социолингвистиката“. Тя е организирана от Международното социолингвистично дружество и се провежда в памет на акад. Михаил Виденов. Главната тема на конференцията се съсредоточава върху съвременните направления, теми, идеи и изследвания в областта на социолингвистиката.

Ръководството на Софийския университет е на посещение в Швейцария за срещи, свързани с Института INSAIT

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Елиза Стефанова и изпълнителният директор на Института INSAIT Борислав Петров са на посещение в Цюрих (ETH Zurich), където ще се проведат редица срещи с ръководството на ETH Zurich и факултета по информатика на ETH. Като представител на двете страни участва и проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT и професор в ETH Zurich. Срещите са в контекста на развитието на Института INSAIT и една година от основаването му.

Акад. Николай Витанов се срещна с д-р Тошиасу Ичиока, директор на японския Институт за научни изследвания RIKEN

Заместник-ректорът на Софийския университет акад. Николай Витанов се срещна с директора на Европейския офис на японския Институт за научни изследвания RIKEN д-р Тошиасу Ичиока. На срещата бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество между двете институции. Двамата учени изявиха желание да разширят дейностите по съвместни проекти.

Онлайн конференция на тема „Данте – поет на свободата“ с лектор Рафаеле Кампанела

На 19 април 2023 г. специалност „Италианска филология“ от Катедра „Романистика“ във Факултета по класически и нови филологии съвместно с Италианския културен институт организира онлайн конференция на тема „Данте – поет на свободата“ с лектор Рафаеле Кампанела.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че в навечерието на Великден през страстната седмица ни напусна проф. д-р Борис Минчев /12.02.1951-11.04.2023 г./ – наш скъп колега, ценен приятел и любим преподавател на стотици студенти във Факултета по науки за образоването и изкуствата на Алма матер, в който работи повече от три десетилетия.

Изложба „От „Куцото куче" до научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий"

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Кл. Охридски" бе открита фотоизложбата „От „Куцото куче" до научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий". Тя е част от пролетната пленарна сесия на Европейския полярен борд, която се провежда в Софийския университет от 19 до 21 април 2023 г.

Лауреати на националния конкурс „Френският език: език-свят“

Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в България и Франкофонският център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведоха под егидата на Министерството на външните работи на Република България национален конкурс „Френският език: език-свят“. Конкурсът бе част от честванията на Международния ден на Франкофонията 20 март и 30-та годишнина от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията (OIF).

Представители на Философския факултет участваха в международна партньорска среща по проект Structural Capacities for Tackling Wicked Problems (SCORE)

На 3 април 2023 г. в Янина, Гърция се проведе партньорска среща по проект Structural Capacities for Tackling Wicked Problems (SCORE), съфинансиран по програма Еразъм+ на ЕС. Домакин на срещата бeше Янинският университет. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ беше представен от проф. д.пс.н. Соня Карабельова и Йонко Бушняшки.

Работилница за великденски яйца в Софийския университет

На 11 април 2023 г. се проведе ежегодната великденска работилницата, организирана от Академично етноложко сдружение – СУ, Катедра „Етнология“ към Историческия факултет и студентите от специалност "Етнология и културна антропология".

Софийският университет разширява сътрудничеството си с образователни организации от Австралия

Делегация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе на посещение в Австралия, по време на което бяха подписани споразумения за сътрудничество с организации от сферата на образованието.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 10 април 2023 г. почина доц. дфн Владимир Димитров Теохаров, дългогодишен преподавател в специалност „Философия“ на Философския факултет.

Поклонението ще се състои на 13 април 2023 г. от 14.00 ч. в църквата "Свети Седмочисленици".

Ден на Антарктика в Софийския университет

В Аулата в Ректората на Софийския университет беше отбелязан Денят на Антарктика, който е част от поредицата инициативи, посветени на 60-годишнината от създаването на Геолого-географския факултет на Алма матер.

Специалност “Южна, Източна и Югоизточна Азия” отбеляза десетата си годишнина

Специалност “Южна, Източна и Югоизточна Азия” на Факултета по класически и нови филологии организира двудневен фестивал „Дни на ЮИЮА: 10 години в културното многообразие”, с който отбеляза своя юбилей.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава за кончината на проф. д.ф.н. Георги Попов, дългогодишен преподавател в Богословския факултет, най-успелият съвременен изследовател в областта на църковната песенна поезия от епохата на „Златния век“ на старобългарската книжнина. Открил и въвел за първи път в научно обращение десетки неизвестни химнографски творби на св. Кирило-Методиевите ученици.

Опелото ще бъде отслужено на 12 април 2023 г., в храм „Св. Неделя“, от 13:00 ч. в гр. София.