Начало / Новини

   

Новини и събития

Обръщение на Ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Уважаеми преподаватели и служители,

Ректорският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е подкрепил позицията на Съвета на ректорите, изразена в отвореното писмо до президента и правителството на Република България по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти в Закона за висшето образование.

Юридическият факултет е носител на Купата на Ректора за 2024 г.

В спортен комплекс „Барокко“, се състоя церемонията по награждаване на победителите в Общоуниверситетското първенство за Купата на ректора. Шампион за 2024 г. е Юридическият факултет.

30 години специалност „Иранистика“ в Софийския университет

В Аулата на Алма матер с Международна научна конференция под наслов „30 години българска иранистика“ специалност „Иранистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва 30-годишнината от основаването си през учебната 1993/1994 година.

Специалност „Туризъм“ проведе семинари за управлението на таланти и етиката в бизнеса

На 15 и 16 май 2024 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе серия от два последователни семинара, посветени на управлението на таланти (People/ Talent Management) и забавление и етика в бизнеса (Fun & Ethics in Business). Семинарите бяха организирани от специалност „Туризъм“ и Геолого-географския факултет с любезното съдействие на швейцарската фондация La Fondation Pour la Hotelier.

Специалност „Музика“ отбеляза своята 30-годишнина

С тържествен концерт и с конференция специалност „Музика“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата в Софийския университет отбеляза своята 30-годишнина.

Ученици от първи и втори клас посетиха Софийския университет

На 17 май 2024 година по покана на Кариерния център на Факултета по педагогика ученици от първи и втори клас на 54. СУ "Свети Иван Рилски" с изучаване на чужди езици и информационни технологии с класни ръководители г-жа Златка Чардакова, г-жа Емилия Райкова и г-жа Мария Георгиева, посетиха Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Кариерният форум във Философския факултет събра водещи организации, институции и компании

Дните на кариерата, организирани за втора поредна година от Философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, привлякоха интереса на студенти, институции, организации и водещи компании, сред тях - Регионален исторически музей, Национално сдружение на общините в България, Българската агенция за инвестиции, Britanica, Media Point, Обединена българска банка, ДЗИ, EasyConsult, Ozone.bg, Фантастико, Kaufland, Address Real Estate, Logo Market Research and Consulting, Pleggi и много други.

Цикъл лекции на д-р Руй Абел Перейра, директор на Курса по португалски език за чужденци към Филологическия факултет на Университета на Коимбра, Португалия

По покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на д-р Руй Абел Перейра, директор на Курса по португалски език за чужденци, преподавател и учен от Филологическия факултет на Университета на Коимбра, Португалия, изнесе цикъл теоретико-приложни занятия, посветени на ключови понятия от португалската именна морфология, лексикология, фразеология и паремиология, пред студенти и преподаватели от специалност „Португалска филология“ и “Африканистика” при Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Голям интерес предизвика кариерната среща за специалност „Книгоиздаване“

При голям интерес от студентите и активно участие на издателите премина кариерната среща за специалност „Книгоиздаване“, организирана от Кариерния център на Факултета по журналистика и масова комуникация и Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“. На 15 май 2024 г. в Аула Магна се събраха студенти от четирите випуска, преподаватели и представители на издателския бранш.

Проф. Веселина Вълканова – декан на фЖМК – гост в студентското предаване „УниверситетЪТ“ на телевизия „Алма Матер“

Проф. Веселина Вълканова - декан на Факултета по журналистика и масова комуникация – гостува на студентската поредица „УниверситетЪТ“ по телевизия „Алма Матер“, за да отговори на многобройните въпроси на студентите относно миналото, настоящето и бъдещето на Факултета.