Начало / Новини

   

Новини и събития

Софийският университет и Институтът на вътрешните одитори в България сключиха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и председателят на Управителния съвет на Института на вътрешните одитори в България Поля Статкова подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции.

Официално представяне на новата специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ във Филиала на Софийския университет в Бургас

В Културния център „Морско казино” в Бургас бе направена интересна презентация на специалност „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ – единствената бакалавърска програма, която от тази година ще се преподава във Филиала на Софийския университет в Бургас.

Дискусионен семинар за проблемите на превода от и на български език

На 17 март 2023 г. се проведе дискусионен семинар за проблемите на превода от и на български език, организиран от Факултета по славянски филологии и Факултета по класически и нови филологии съвместно с Национална програма „Българистика“. Събитието се проведе в хибриден формат – в Заседателна зала 2 на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, и онлайн чрез платформата ZOOM.

Представяне на книгата „Институтът на заклетите експерт-счетоводители и неговите председатели (1931-1948)“

Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) гостува на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на специалното събитие в Аулата на Ректората бяха обсъдени различните възможности и перспективи пред двете организации след подписването на меморандум за сътрудничество в края на 2022 г. и официално беше представена книгата „Институтът на заклетите експерт-счетоводители и неговите председатели (1931-1948)“ – впечатляващ труд, който представя както историята на Института, така и живота и творческия път на проф. Димитър Добрев и проф. Станчо Чолаков.

Изложба-дарение на полски художници беше открита в галерия „Алма матер“

На 23 март 2023 г. в присъствието на преподаватели, студенти и гости в галерия „Алма матер“ на Софийския университет беше открита Изложбата-дарение на полски художници и преподаватели от Университета на Силезия в Катовице.

Онлайн изложба „Екслибрис“ на Кшищоф Марек Бонк в рамките на проекта „Графичната образност – нова реалност“

Самостоятелната онлайн изложба „Екслибрис“ на Кшищоф Марек Бонк се осъществява по проект „Графичната образност – нова реалност“, реализиран с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 23 март 2023 г. ни напусна художникът доц. Драган Немцов, дългогодишен преподавател във Факултета по начална и предучилщна педагогика (днес Факултет по науки за образованието и изкуствата).

Поклонението ще се състои на 26 март 2023 г. (неделя) от 14.30 в храм „Св. София“.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на мащабно обучение по международно частно право на съдии от пет държави

На 22 и 23 март 2023 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ беше домакин на мащабно обучение по международно частно право на съдии от пет държави. Събитието е част от проект, финансиран от Европейската комисия, наречен PAX 2.0 „Международно частно право в движение“.

Кръгла маса на тема "Романовият жанр пикареска и неговата актуалност"

На 22 март 2023 г. в Зала 1 на Ректората се проведе Кръгла маса на тема "Романовият жанр пикареска и неговата актуалност". Събитието бе организирано съвместно от Катедрата по испанистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института Сервантес в София.

Видео-конферентна зала по проект “МОДЕРН-А” беше открита във Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет се състоя официално откриване на видео-конферентна зала, оборудвана по проект BG05M2OP001-2.016-0018 „МОДЕРН-А: МОДЕРНизация в партньорство чрез дигитализация на Академичната eкосистема“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в частта ѝ за модернизация за висшето образование, съфинансирана от ЕС чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.