Начало / Новини

   

Новини и събития

Фондация „Александър С. Онасис“ подкрепя специалност „Новогръцка филология“

От началото на академичната 2023-2024 г. специалност „Новогръцка филология“ към Факултета по класически и нови филологии отново се радва на сътрудничеството с Фондация „Александрос С. Онасис“ за популяризирането и развитието на обучението по новогръцки език и култура в Софийски университет.

Седмица на Алианса „Трансформация за Европа“ в София

От 26 до 30 септември 2023 г. Софийският университет е домакин на Седмицата на Алианса „Трансформация за Европа“, по време на която представители на партньорските университети ще дискутират въпроси на докторантското обучение и съвместните докторски програми, както и предизвикателствата пред висшето образование. Ще се проведат съвместни докторантски курсове, а студенти по изобразително изкуство от Софийския университет и Университета на Силезия (Полша) ще работят в рамките на пленера „Памет и архитектура“.

Цикъл лекции на проф. Орлин Велев от университета на Северна Каролина

Гост на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ по проект Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer (SUMMIT) е проф. Орлин Велев от университета на Северна Каролина, NC State University. Той е назначен като гост-професор за периода 18 септември – 5 ноември 2023 г. в изпълнение на дейностите, включени в програмата на научна група 3.1.7 „Функционални материали“ с водещ учен проф. Тони Спасов.

Преподаватели от Философския факултет участваха в Глобалния форум по публично управление в Сеул

Проф. д-р Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, Катедра „Политология“, и гл. ас. д-р Деница Хинкова от Катедра „Публична администрация“ на Философския факултет на Софийския университет, участваха в Глобалния форум на асоциациите по публично управление.

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков представят изложбата „Истории“ в галерия „Резонанс“

Проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата представят авторската си изложба „Истории“ в галерия „Резонанс“ в град Пловдив от 21 септември до 10 октомври 2023 г.

БНБ пусна в обращение златна възпоменателна монета „100 години Богословски факултет“

От 25 септември 2023 г. Българската народна банка пусна в обращение златна възпоменателна монета на тема „100 години Богословски факултет“. Автор на художествения проект е Светлин Балездров. На гърба на монетата е изобразена сградата на Богословския факултет на Софийския университет. Цената на монетата при пускане в обращение е 1470 (хиляда четиристотин и седемдесет) лева.

За първи път български институт публикува свои изследвания на най-престижната конференция в света за изкуствен интелект

Учени от института INSAIT към Софийския университет ”Св. Климент Охридски” записват имената си до създателите на модела зад ChatGPT, публикуван на същата конференция.

ЦВП „Наследство БГ“ проведе международен курс за напреднали докторанти и млади учени в Несебър

Центърът за върхови постижения (ЦВП) „Наследство БГ“ организира Международен курс за напреднали докторанти и млади учени по византийска епиграфика in situ (Advanced Summer Course ‘Byzantine Epigraphy in Situ’/ BEinSitu) в Несебър в периода 12-15 септември 2023 г.

Българи и румънци създават заедно духовен православен туристически маршрут

Ръководителят на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ чл.-кор. проф. дин Иван Илчев на работно посещение в Букурещ (Румъния) подписа меморандум за сътрудничество и взаимно участие в проекти с The Institute for Advanced Studies in Levant Culture and Civilization Centre of Excellence of the World Academy of Art & Science.

Възпитаник на Физическия факултет e победител в международен конкурс по оптометрия

Михаела Бачева, възпитаник на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, е победител в направление „Научно проучване в сферата на контактните лещи“ на международния конкурс OptiStudent™ Awards.