Начало / Новини / Новини и събития / За десета поредна година Софийският университет е класиран сред най-добрите университети в света

   
За десета поредна година Софийският университет е класиран сред най-добрите университети в света

Софийският университет е класиран на 741-750 място в оповестената на 27 юни 2023 г. световна класация за 2024 г. на QS World University Rankings, в която участва от 2013 г. насам.

За участие тази година са кандидатствали 2 963 университета, от които до класиране са допуснати 1 503.

Алма матер е единственият български университет, който намира място в тази класация, и е сред първите 50% от класираните 1 503 най-добри университети в света, в първите 25% от участващите университети и в първите 2% от всички университети.

Университетите се оценяват на базата на девет критерия: академична репутация, брой цитирания на факултет, репутация сред работодателите, професионална реализация на завършилите, съотношение на студенти и преподавателски състав, брой чуждестранни студенти, брой чуждестранни преподаватели, участие на институцията в международни изследователски мрежи, устойчивост. Според класацията най-висок е успехът на Софийския университет в показателите съотношение на студенти/преподаватели и професионална реализация на завършилите.

1-14296-Sofia University St Kliment Ohridski-2