Начало / Новини / Новини и събития / Отборът на Софийския университет спечели първо място за писмени защити на състезанието „Телдърс“

   
Отборът на Софийския университет спечели първо място за писмени защити на състезанието „Телдърс“

Отборът на Софийския университет спечели първо място на състезанието „Телдърс“ в Европа по писмени защити. Настоящото издание на състезанието по международно публично право „Телдърс“ се проведе на живо в Хага, Нидерландия, за пръв път от 2019 г. насам, а финалът на състезанието се състоя в Двореца на мира, седалище на Международния съд към ООН. В надпреварата се включиха 25 отбора, представляващи юридически факултети от цяла Европа. Сред тях бяха водещи университети от Германия, Нидерландия, Обединеното кралство, Австрия и Испания, както и миналогодишните шампиони от ЕЛТЕ – Унгария.

Представителният отбор на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на България в „Телдърс“ беше в състав: Емили Стоянова, Габриела Аврамова, Пламена Николова и Димана Пеева, с треньори Надя Денкова, Йоанна Ченалова и Евгений Минчев. Отборът постигна впечатляващ успех, като се нареди на първо място в генералното комбинирано класиране за писмени защити, съчетаващо оценките от писмените защити както за ищеца, така и за ответника. Освен това, писмената защита на ищеца беше класирана на първо място, а тази на ответника на второ място сред всички отбори. В крайното отборно класиране, отборът на Софийския университет заема седмо място сред всички отбори.

1

С това представяне Софийския университет затвърди позициите си в най-престижното състезание по международно публично право за европейски университети и продължи добрите традиции на университета от последните години, като например достигането на финала на състезанието през 2016 г., както и четвъртото място в цялостното класиране през 2021 г.

Участието на отбора в „Телдърс“ беше осъществено с подкрепата на Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и адвокатско дружество „Цветкова, Бебов и съдружници“, член на Eversheds Sutherland.