Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Възможностите за сътрудничество между Софийския университет и Университета на Бразилия бяха обсъдени на среща в Бразилия

На 2 май 2014 г. зам.-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Юрий Кучев, със съдействието на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Бразилия, Федеративна република Бразилия г-н Валери Йотов, се срещна с ректора на Университета на Бразилия проф. Ивъ Маркес жи Толедо Камарго.

Конкурс за годишната награда “Лиляна Данева – Бризби”

Катедра „Публична администрация“ във Философския факултет обявява конкурс за годишната награда “Лиляна Данева – Бризби” за студентско научно есе в областта на публичната администрация.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и The Hebrew University of Jerusalem подписаха меморандум за сътрудничество

Проф. Исай Т. Аркин – зам.-ректор по научнo-изследователската дейност и Володя Воронел, ръководител на научно-изследователския сектор на The Hebrew University of Jerusalem се срещнаха с ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, зам.-ректора проф. Румен Панков и представители от различни факултети и центрове на най-старото висше училище у нас.

Софийският университет прие в редиците си четирима нови преподаватели

Ректорът на Софийския университет връчи трудовите договори на младите си колеги.

Университетската телевизия „Алма матер” стартира документални поредици за средното и висшето образование в България по телевизия “България он ер”

Новата телевизионна поредица „Влез в час“ ще представя живота в училищата на малките градове и села. „ПроАктивно” търси мястото и ролята на висшето образование в България и кариерното развитие на образованите млади хора у нас.

Проф. Нилс Кристи изнесе публична лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” норвежкият криминолог и изследовател на съвременните социални процеси, проф. Нилс Кристи, изнесе публична лекция на тема "Същност на наказанието". На събитието присъстваха студенти и преподаватели, които проявяват интерес към темата.

Дни на отворените врати в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Започнаха Дни на отворените врати в Ректората на СУ. В продължение на три дни - 28.04., 29.04. и 30.04.2014 г. (понеделник, вторник и сряда) от 10.00 до 18.00 часа кандидат-студентите ще могат да се запознаят с възможностите за обучение, които най-старото висше училище в България предоставя. Събитието се организира от Студентския съвет на СУ и факултетните студентски съвети.

Започна междууниверситетската студентска конференция "Политики и идеологии XIX-XX в.: Теория и практика"

Факултетният студентски съвет на Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира междууниверситетска студентска конференция на тема "Политики и идеологии XIX-XX в.: Теория и практика". Събитието се провежда от 28 до 30 април 2014 г. в Ректората на СУ.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. приключва с изпити по химия, изобразително изкуство и музикален инструмент или пеене

Днес в 09.00 часа в 240-та аудитория на Ректората Кирил Димов от гр. Павликени избра вариант № 2 на тестa, който ще решават явилите се на изпита по химия.

За втора поредна година в Софийския университет се провежда кариерният форум „Златната ябълка на успеха“

Днес в Аулата и фоайетата пред нея до 17.00 часа студентите имат възможност да се срещнат и поговорят с работодатели, предлагащи работни и стажантски позиции в различни професионални сфери.

Конференция по повод 135-годишнината от приемането на Търновската конституция

В конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе конференция, посветена на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция, организирана от Юридическия факултет на Софийския университет. Гост на събитието беше президентът на Република България Росен Плевнелиев.

Представяне на книгата „Българската история в 100 личности”

В препълнената Аула на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше представена книгата „Българската история в 100 личности”. Представянето започна с изпълнение на народната песен „Девойко мари хубава” от студентката Мария.

В Софийския университет се състоя международната конференция „25 години общ съд на Европейския съюз“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе международна конференция „25 години общ съд на Европейския съюз“ - едно от най-мащабните събития в Европа, свързани с отбелязването на годишнината. В конференцията взеха участие вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова, посланикът на Република Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, съдията в Общия съд на ЕС Марияна Кънчева, заместник-председателят на Върховния административен съд и председател на Асоциацията на българските административни съдии Боян Магдалинчев.

Абсолвентите от випуск 2013 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 254 бакалаври и магистри, възпитаници на Факултета по славянски филологии, получиха своите дипломи. Пълните отличници във випуска са шестима.

Абсолвентите от випуск 2013 г. на Факултета по класически и нови филологии получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 350 бакалаври и магистри от Факултета по класически и нови филологии получиха своите дипломи. 10 са пълните отличници на випуска.

Денислава Шентова от НПМГ е първата дама победител в юбилейното десето национално състезание по компютърни мрежи за ученици 2014 г.

На 12-13 април 2014 г. в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади към МОН се проведе Десетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици. Събитието бе под патронажа на Министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, организирано съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски” - Факултета по математика и информатика /ФМИ/ и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

С изпит по биология продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 14.00 часа в 255-та аудитория на Ректората Светослава Бърборска от гр. София избра темата, по която ще пишат явилите се на изпита по биология. От подготвените от изпитната комисия седем теми беше изтеглена: „Молекули, носещи генетична информация – същност, структура и функции”. Теди Йорданова от гр. Враца изтегли вариант № 1 на тестa.

С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Теодор Селман от гр. Сливен изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 18 теми бяха изтеглени:

„Априлското въстание 1876 г.” и

„България в навечерието и по време на Първата балканска война (1908-1913)”.

Акад. Виктор Матвеев беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата акад. Виктор Матвеев беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Излезе първият брой за 2014 г. на "Списание на Софийския университет за образователни изследвания"

“Списание на Софийския университет за образователни изследвания” е онлайн издание на Университетския център за електронно обучение, представящо научни публикации на резултатите от изследвания в областта на образованието.

В Софийския университет започна Осмата конференция на специалност "Архивистика и документалистика"

Темата на конференцията е „Българската университетска архивистика – теоретично равнище, учебно съдържание и професионални профили”. Събитието се организира със съдействието на Държавна агенция „Архиви” и ще се проведе на 10 и 11 април 2014 г. в Заседателни зали 1 и 2 на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Студенти обикалят България и разказват историята ни

Сайтът bulgarianhistory.org започва като фейсбук страница, която събира над 130 000 почитатели. Създателите му - студенти в Софийския университет, публикуват всеки ден интересни факти от историята ни, загадки, предания и дори разкази за типичните български храни и питиета. Студентите от сайта не само пишат в интернет - те обикалят страната и изнасят беседи пред ученици за славното ни минало.

Д-р Мария Алисия Урибе-Вийегас изнесе лекция на тема "Антично злато от Колумбия - контекст, технология и символика"

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ д-р Мария Алисия Урибе-Вийегас, директор на Музея на златото в Богота, (El Museo del Oro), изнесе лекция за античното злато на Колумбия.

Възпитаници на Философския факултет на СУ участваха в международна научна конференция в Белград

Студенти от специалност Библиотечно-информационни науки към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участваха в международна научна конференция в Белград, Сърбия, по въпросите на дигитализацията на културното наследство. (International Scientific Conference „Digital Libraries and Digital Archaives”, Belgrade, 6-8 April 2014).

Химиците от випуск 2013 от Факултета по химия и фармация на СУ получиха своите дипломи

Днес на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Климент Охридски“ 140 бакалаври и магистри химици от випуск 2013 получиха своите дипломи. Пълните отличници сред завършващите са 10.

Софийският университет и Samsung в партньорство подобряват дигиталните умения на младите хора

Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Samsung България подписаха днес съвместно споразумение за партньорство и стартиране на проект „Център за технологии и иновации”, чиято основна цел е да подобрява дигиталните умения на младежите като още едно допълнително предимство за тяхната професионална реализация и да им осигурява най-доброто обучение благодарение на технологиите и интегрираните решения на Samsung. Двете страни обединяват усилия в общата си цел - да подпомогнат обществото в справянето с проблема с младежката безработица.

Конференция на тема „Идеята за святото. Около Рудолф Ото“

Днес в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе конферентна среща, посветена на излизането на българския превод на идеята за святото на Рудолф Ото.

Изложба "История на дендрологията в България" гостува в Университетската ботаническа градина в София

В парковата част на Университетската ботаническа градина в София бе открита изложба, посветена на първите стъпки на лесовъдната и дендрологична наука в България в периода 1925 – 1947 г. Изложбата включва 8 богато илюстрирани табла, отразяващи приносите на първите преподаватели – проф. Тодор Димитров, проф. Борис Стефанов и проф. Атанас Ганчев. Автори на изложбата са гл. ас. Евгени Цавков и гл. ас. д-р Светлана Анисимова от Лесотехническия университет София.

С изпит по география продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 14.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет започна кандидат-студентският изпит по география. Иван Глушков от Благоевград изтегли вариант № 4 на теста. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 361.

Вапцаров, Ботев и Дебелянов на изпита по български език и литература

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. продължава днес с изпит по български език и литература. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 1 423.

Пламена Коева и Богдана Паскалева спечелиха стипендиите по Програма „Сасакава“

На свое заседание на 21 март 2014 г.Управителният съвет на Програма „Сасакава“ реши да присъди стипендиите на „Сакава“ за 2014 г. на Пламена Коева от Историческия факултет и Богдана Паскалева от Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Кл. Охридски“.
Управителният съвет благодари на всички участници в конкурса за техния интерес към Програмата.

За втора поредна година „Мицубиши Корпорейшън” прави дарение за специалност „Японистика”

В Центъра за Източни езици и култури се състоя церемония по приключването на проекта за дарение на специалност „Японистика” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” по линия на Международната програма за дарение на „Мицубиши Корпорейшън”.

Абсолвентите от випуск 2013 на специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи

Днес на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 100 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет на СУ получиха своите дипломи.

Възможностите за сътрудничество на СУ с иракски университети бяха обсъдени на среща с министъра на науката и технологиите на Ирак

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна с министъра на науката и технологиите на Ирак Абдулкерим Али Ясин Алсамерай.

Президентът Росен Плевнелиев откри Лаборатория за лазерна физика в Софийския университет

С тържествена церемония във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” днес бе открита Лаборатория за лазерна физика. На събитието присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, ректорът на СУ проф. Иван Илчев, проф. Александър Драйшу - декан на Физическия факултет, доц. Иван Бъчваров – ръководител на лабораторията, г-н Ивайло Пенчев – основен дарител на лабораторията, Петър Митев – изпълнителен директор на „Хаос груп”, Светлин Наков от Software University, Елена Маринова – изпълнителен директор на “Musala Soft” и др.

Проф. дхн Христиан Василиев бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Днес на тържествена церемония в заседателната зала на Факултета по химия и фармация ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев удостои проф. дхн Християн Василиев с Почетен знак със синя лента.

В Университетската библиотека бе открита изложбата „Герман Ратнер. Руският екслибрис в библиотеките по света”

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” е домакин на изложбата „Герман Ратнер. Руският екслибрис в библиотеките по света”, организирана от Библиотеката за чуждестранна литература в Москва.

В Аулата на Софийския университет бяха връчени наградите „Личност в новините“ за 2013 г.

Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова: „Незабавно приех тази покана не на последно място, защото това се случва тук, в българския университет, в светинята на българското образование, с цялата стара традиция, която не само се запазва, а се утвърждава все повече“.

Microsoft YouthSpark връчи нов грант на FEBA Alumni за продължението на проекта „Кариера в ИТ” за усъвършенстване на уменията на нови 20 000 младежи

Майкрософт България представи резултатите от първата година на програмата Microsoft YouthSpark в страната. През изминалите 12 месеца компанията е дарила софтуер на неправителствени организации в страната на стойност над 140 000 щатски долара, а инициативите в подкрепа на предприемачеството Imagine Cup, DreamSpark и BizSpark стават все по-популярни.

EURAXESS пристигна в Софийския университет

Пътуващата презентация EURAXESS пристигна в СУ с богата информация за работни места и възможности за финансиране на студенти и млади изследователи. Това е част от двумесечна обиколка в 29 града и 22 държави в рамките на кампанията „Европейски съюз: в помощ на изследователите при намиране на работа“.

Студенти от всички специалности на Софийския университет се запознаха с възможностите за стаж и работа в Google

В Аулата се проведе среща на представители на Google и студенти, изучаващи различни специалности в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация бяха удостоени с Почетен нагръден знак „Св. Кл. Охридски“ – първа степен

Днес на тържествена церемония в зала 29 на Факултета по журналистика и масова комуникация заместник-ректорът на Софийския университет проф. Румен Панков връчи Почетен нагръден знак „Св. Кл. Охридски“ – първа степен, на доц. д-р Теодора Петрова, доц. д-р Мария Дееничина и проф. д-р Венцеслав Бондиков.

Абсолвентите от випуск 2013 на Биологическия факултет получиха своите дипломи

Днес на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Климент Охридски“ 260 бакалаври и магистри от випуск 2013 получиха своите дипломи. Пълните отличници сред завършващите са 17.

В Софийския университет се проведе Първата национална олимпийска конференция по природни науки и иновации

На 24 и 25 март 2014 година в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Първата Национална конференция по природни науки и иновации: "Диалог между държавата и обществеността. Кой подкрепя най-талантливите ученици в България?". Събитието се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

СЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с разликата в датите, посочени в сайта на Софийския университет и сайта на Юридическия факултет за връчването на дипломите на студентите от специалност „Международни отношения” и магистърските програми към Юридическия факултет съобщаваме, че датата на церемонията е 3 април 2014 г. от 10.00 часа в Аулата на Ректората.Получаването на тогите ще започне в 8.30 часа във фоайето на Аулата.Искрено съжаляваме за противоречивата информация.

Деканско ръководство на Юридическия факултет

С изпити по физика и философия и социални науки продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 14.00 часа в 243-та зала на Ректората започна кандидат-студентският изпит по физика. Димитър Костов от София изтегли тема № 3. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 39 души.

С изпит по математика II продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 9.00 часа в 240-та зала на Ректората Кристина Симеонова от гр. Перник изтегли тема № 2. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 1 009 души.

Открита лекция “Китайска живопис – сливане на човека с природата“

В Зала 2 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя открита лекция „Китайска живопис – сливане на човека с природата“ с водещ Силви Велев. Събитието бе организирано от Институт „Конфуций“ към СУ.

Споразумение за сътрудничество между Софийския университет и мароканския университет Мохамед V Агдал

Днес ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България г-жа Латифа Ахарбаш. Срещата е продължение на инициативата за установяване на дългосрочно сътрудничество на академично ниво между България и Мароко.

Международна конференция "Шевченково утро"

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международната конференция, посветена на 200-годишнината от рождението на украинския поет и художник Тарас Григорович Шевченко "Шевченково утро". Организатори на събитието са Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Факултетът по славянски филологии на СУ и посолството на Украйна в България.