Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
В 14.00 ч. започна кандидатстудентският изпит по философия и социални науки

Днешният изпитен ден продължи в 272 аудитория на Ректората с изпита по философия и социални науки. Ния Берова от София изтегли Вариант 4, който даде възможност на кандидатстващите да избират между две теми за философско есе:

„Ало, ало…”

Днес в 272 Аудитория на Ректората Момчил Нешовски от София изтегли темата на кандидатстудентския изпит по Журналистика. Кандидат-студентите ще пишат върху „Ало, ало…”.

Представители на висши училища в Шанхай се срещнаха с ректорското ръководство на СУ

В Заседателна зала №1 представители на висши училища в Шанхай се срещнаха с ректорското ръководство на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Срещата е по повод на Шанхайска образователна изложба, която се проведе вчера в Националния дворец на културата. Целта на изложението е да бъдат представени по-широко образователните институции в Шанхай.

Проф. Пенов: „Човек може да преживее без някои материални блага, но без вяра в правдата и справедливостта е невъзможно”

Днес на официална церемония в аудитория 272 в Софийския университет „Св. Климент Охридски” 420 випускници на Юридическия факултет получиха своите дипломи.

ТВ „Алма матер” в Торино

Университетска телевизия „Алма матер” участва в проект по програма „Еразъм” (2012 – 2014 г.) за професионален обмен и обучение заедно с университетски телевизии от Италия, Германия, Португалия, Германия и Турция.

Празник на китайската култура в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Център „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира Празник на китайската култура в Аулата на СУ. Програмата започна с Танц на лъва, който премина през двора на Университета до сцената в Аулата.

Софийският университет дари книги на Регионалната библиотека в Кюстендил

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ направи дарение на регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“ в Кюстендил“

Международна кръгла маса на млади експерти „Балкански диалог“ започна днес в Софийския университет

Събитието е организирано от Евразийския център VIA EVRASIA към Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и Фонда за подкрепа на публичната дипломация "А. М. Горчаков".

Среща с посланика на Гърция продължи цикъла лекции за миналото и съвремието на Югоизточна Европа

Преди лекцията ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев се срещна с посланика на Гърция Трасивулос Стаматопулос.

Проф. Улрих Бек стана почетен доктор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Темата на академичното слово на проф. Улрих Бек беше „Кризата на Европа“

Деяна Костадинова благодари на СУ за участието в инициативата “OpenEDU 2013 – Училище за живота”

„Участието на СУ „Св. Климент Охридски” е било от изключителна полза за учениците, които са имали възможност не просто да видят оперативната Ви дейност, но да се запознаят с вас като хора, да се докоснат до работната среда, да видят как се прилагат в практиката предметите, които учат в училище, и преди всичко да се вдъхновят да преследват своите академични и професионални цели”, се казва в писмото.

Доц. Тодор Попнеделев: „Третият конгрес по българистика показа, че българската хуманитаристика е на адекватното ниво на европейската наука“

В Националния пресклуб „София прес” днес се състоя пресконференция, която засегна основните теми на Третия конгрес по българистика, организиран от СУ в периода 23-26 май 2013 г., както и на изложбата „В началото бе словото”, част от съпътстващата програма на конгреса.

Пресконференция за иновациите във областта на физиката се проведе днес в СУ

Днес в Конферентната зала на Софийския университет се състоя пресконференция с участието на проф. дфн Александър Драйшу – декан на Физическия факултет на Софийския университет, и д-р Теньо Попминчев.

Завърши випуск 2012 на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет

Днес на официална церемония в Аулата на Софийския университет 100 випускници на Факултета по журналистика и масова комуникация от специалностите „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“ получиха своите дипломи за бакалаври и магистри.

Започна конкурсният изпит по испански език в СУ

Цветелина Гатева от гр. Троян изтегли вариант № 1 на изпита по испански език в СУ. Явиха се 91 кандидат-студенти.

С изпити по химия и теология продължава кандидатстудентската сесия на СУ

Започнаха изпитите по химия и теология (устен), с които продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Вариант № 3 изтегли Любомир Кръстев от гр. София. На изпита по химия се явиха 787 кандидат-студенти, а по теология 52.

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г. продължава с изпити по физика и италиански език

В зала 245 и зала 255 бяха изтеглени изпитните теми. По физика тема № 2 изтегли Калина Златкова от гр. София. Анелия Карталова от гр. Бургас изтегли тема № 3 на изпита по италиански език.

С изпит по История на България започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г.

Изпитните теми изтегли Георги Пачеджиев от гр. Хасково.

Тема 1: Възстановяване и развитие на Българското царство (1185-1207).

Тема 2: България при управлението на Стефан Стамболов (1887-1894).

Представяне на съвместното българо-ирландско издание "Към трансформиращо образование"

На 29 май 2013 г. се състоя представянето на съвместното българо-ирландско издание "Към трансформиращо образование".

Проф. Вера Ганчева и проф. д-р Борис Парашкевов бяха удостоени с Почетен знак на СУ със синя лента

На тържествена церемония в Заседателна зала 1 доц. Евгения Бенова връчи Почетен знак на СУ със синя лента на проф. Вера Ганчева и проф. д-р Борис Парашкевов.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на СУ "Св. Климент Охридски" за 2013 г.

За пета поредна година ще се проведе конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конференция на SIETAR България на тема: „Културни бариери пред гражданското участие”

SIETAR България организира днес традиционната си конференция със съдействието на СУ „Св. Климент Охридски” на тема: „Културни бариери пред гражданското участие” (Cultural barriers to citizenship participation).

Международна научна конференция „Иран и Балканите в огледалото на историята“

Днес в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ започна международната научна конференция на тема „Иран и Балканите в огледалото на историята“ (Минало, настояще и перспективи).

Медали от Националната студентска олимпиада по математика за представителите на Стопанския факултет

Студентите от Стопански факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" получиха отличия на Националната студентска олимпиада по математика - 17-19 май 2013 г., гр. Шумен.

Възпитаници на Физическия факултет в СУ спечелиха за пореден път Националното студентско състезание по физика

На 16 май 2013 г. в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски" се проведе Националната студентска олимпиада по физика “Димитър Рибаров”.

Българската делегация на 36-тото Съвещание на държавите от Антарктическия договор се срещна с принц Филип и принцеса Матилда в Брюксел

Проф. Пимпирев покани кралската двойка да посети българската полярна база на о. Ливингстън, а принц Филип поздрави нашите полярници с постиженията им на Ледения континент.

Софийският университет и фирмата „Юниливър“ подписаха договор за научно сътрудничество

Споразумението за партньорство поставя СУ на световната карта като един от малкото на брой университети, с които фирмата ще си партнира през следващите години.

Приключи Третият международен конгрес по българистика, организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Планира се до края на годината да бъде създадена Асоциация по българистика, която да поеме организацията на следващите срещи и форуми.

Панаир на книгата в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На няколко щанда, разположени в Северното и Южното крило на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се провежда изложение на академичната книга.

С изложба за Априлското въстание и експозиция на Държавна агенция „Архиви“ продължава съпътстващата програма на Третия конгрес по българистика

В Аулата „Бистришките баби“ участваха в представяне на кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г.

Представяне на електронната академична библиотека SUDigital

Днес в СУ „Св. Климент Охридски” гл. ас. Димитър Григоров представи Дигиталната библиотека СУ „Св.Климент Охридски“ SUDigital. Тя е изградена с помощта на свободен софтуер за документни сървъри, изработен в ЦЕРН. Част от ресурсите са с открит достъп, а други могат да се ползват с потребителска регистрация, която се получава от администраторите.

Споразумение за създаване на Център по азербайджанска култура и език в СУ беше подписано днес

Днес ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев, деканът на Факултета по класически и нови филологии на СУ проф. Цветан Теофанов и ректорът на Бакинския славянски университет проф. Камал Абдуллаев подписаха споразумение за създаване на Център по азербайджанска култура и език в Софийския университет.

С академично тържество беше официално открит Третият международен конгрес по българистика

Днес в зала 272-ра на Ректората беше официално открит Третият международен конгрес по българистика. Събитието, което се провежда за първи път след 1986 г., е част от програмата, с която най-старото висше училище в България отбелязва през 2013 г. своята 125-та годишнина.

Откриване на изложба „Преходът. Образи.”

Днес в Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе открита изложба „Преходът. Образи.”. Изложбата е част от съпътстващата програма на Третия международен конгрес по българистика, който Софийският университет „Св. Климент Охридски“ организира. Събитието, което ще се проведе за първи път след 1986 г., е част от програмата, с която най-старото висше училище в България отбелязва през 2013 г. своята 125-та годишнина.

Проф. Пимпирев подписа Меморандум за двустранно логистично и научно сътрудничество в изследването на Антарктика между Република България и Република Турция

Днес в рамките на 36-то Съвещание на държавите от Антарктическия Договор в посолството на Република Турция в Брюксел бе сключен Меморандум за двустранно логистично и научно сътрудничество в изследването на Антарктика между Република България и Република Турция.

Третият конгрес по българистика продължи с откриването на документална фотоизложба, посветена на Арналдо Дзоки

Днес във фоайето пред 272-ра аудитория в Ректората беше открита документалната фотоизложба „Италианският скулптор Арналдо Дзоки и българското освобождение“.

Изложба „искони бѣ слово” в СУ „Св. Климент Охридски“

Днес в Централното фоайе на Ректората в СУ „Св. Климент Охридски“ бе открита уникална по своята визия и съдържание изложба „искони бѣ слово”.

Академик Кирил Василев навърши 95 години

Акад. Кирил Василев е допринесъл съществено за израстването на забележителни български философи и преподаватели

Стефан Радев и Петър Чиновски са носителите на наградата за поезия и разказ в Седмия национален литературен конкурс на Фондация „Св. Кл. Охридски“

Победителите в конкурса ще бъдат наградени от ректора на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев на 24 май 2013 г. по време на академичното тържество, с което ще бъде официално открит Третият международен конгрес по българистика.

Юбилейна сесия по случай 75-годишнината от рождението на проф. В. Димитров

Днес в Заседателна зала №1 на Ректората се проведе юбилейна сесия по случай 75-годишнината от рождението на проф. В. Димитров

Випускниците на Стопанския факултет на СУ получиха своите дипломи

Днес в Аулата 160 магистри и бакалаври от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ получиха своите дипломи. На официалната церемония присъстваха Максим Иснар - представител на посолството на Франция и Фарида Джелал - декан на факултета по Икономически и социални науки в Университет Лил 1.

Проф. Тони Спасов, проф. Георги Вайсилов и доц. Леандър Литов са носители на награда „Питагор“ за 2013 г.

На церемония снощи бяха връчени наградите „Питагор“ за 2013 г. на Министерството на образованието, младежта и науката.

Лекция на заместник-председателя на Съда на ЕС проф. Коен Ленартс в Юридическия факултет на СУ

На 21 май се проведе поредното събитие от серията инициативи на Юридическия факултет на СУ под надслов „Месец на ЕС” в рамките на Международната магистърска програма „Право на ЕС” (http://eubg.eu/).

Проф. д-р Елена Русинова и доц. Драган Немцов от ФНПП получиха Почетен знак на СУ със синя лента

Отличията бяха връчени от зам.-ректора на СУ проф. дпн Албена Чавдарова във Факултета по начална и предучилищна педагогика.

Делегация на Съда на Европейския съюз в Люксембург се срещна с ръководството на Юридическия факултет на СУ

Делегация на Съда на ЕС в Люксембург, водена от председателя на съда Василиос Скурис, се срещна днес с ръководството на Юридическия факултет на Софийския университет и международната магистърска програма „Право на ЕС“.

Връчване на дипломите на випуск 2012 г. на Исторически факултет, СУ

Днес в Аулата на Софийския университет получиха дипломите си 250 бакалаври и магистри от випуск 2012 г. на Исторически факултет, сред които 12 пълни отличници.

„Дни на кариерата” във Факултета по математика и информатика към СУ „Св. Климент Охридски”

„Дни на кариерата” под мотото „Знам и искам да го докажа“ ще се проведат за четвърта поредна година на 20 и 21 май 2013 г. в прекрасната градина на Факултета по математика и информатика към СУ „Св. Климент Охридски".

Марио Варгас Льоса: „Нека не позволяваме книгите да живеят само в библиотеките, университетите, кабинетите на писателите. Те са се родили, за да стигнат до всички“

Екземпляр от първия издаден на български роман на Льоса „Зелената къща“ стана първата книга в Университетската библиотека, подписана от Нобелов лауреат

 

Награждаване на победителите от общоуниверситетското първенство за Купата на Ректора

За втора поредна година Департаментът по спорт организира и провежда общоуниверситетско първенство за Купата на Ректора. Събитието се осъществява с подкрепата на Студентския съвет на СУ.