Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
С академично тържество беше отбелязана годишнината на Университетската ботаническа градина в Балчик

На 27 юли 2013 г. Университетската ботаническа градина в Балчик отбеляза годишнината от създаването си с академично тържество. Тазгодишния празник премина под знака на 125-та годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и 120-та годишнина от рождението на основателя на градината – акад. Даки Йорданов.

Софийският университет и Фондация „Америка за България“ подписаха споразумение за обновяване на 272-ра аудитория

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев, деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов и изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова подписаха днес споразумение за ремонт и преоборудване на 272-ра аудитория в Ректората.

Започна годишната работна среща на Асоциацията на българските училища в чужбина

От 24 до 26 юли 2013 г. Университетският комплекс по хуманитаристика „Алма Матер” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще бъде домакин и съорганизатор на традиционната годишна работна среща на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2013/2014 г. в Софийския университет

Информация за записване на новоприетите студенти може да бъде получена на тел. 02/9308 500 и 02/988 22 71 в сектор "Студенти".

Участие на Софийския университет в международна програма за изучаване на европейското културно наследство

В периода 23 юни – 7 юли 2013 г. в университета на Бургос, Испания, за първи път се проведе Интензивна програма „Еразъм” на тема „Изучаване и разпространение на европейското културно наследство: издателски пазар и издаване на литературни произведения”, финансирана от Автономната организация на европейските образователни програми.

Софийският университет обявява конкурс за идеен проект за реконструкция на „Яйцето“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява архитектурен конкурс за идеен проект за преустройство на залата „Яйцето“ и прилежащите помещения. Реконструкцията има за цел превръщането на сега съществуващите помещения в мултифункционален комплекс за наука и култура.

Среща на ректора на Софийския университет с посланика на Република Корея

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Република Корея у нас Шин Менг-хо. Това е първото посещение на новоназначения посланик в най-старото българско висше училище.

Академическият съвет удостои с почетни знаци представители на университетската библиотечна общност

На заседание на Академическия съвет на Софийския университет днес ректорът проф. дин Иван Илчев награди директора на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ д-р Анна Ангелова с Почетен нагръден знак I степен, завеждащия филиалната библиотека “Филoлогии” г-жа Иванка Гайдарска - с Почетен нагръден знак II степен и библиотекаря във филиалната библиотека “Филoлогии ” г-жа Мадлен Попчева - с Почетна грамота.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2013/2014 г. в Софийския университет

Информация за записване на новоприетите студенти може да бъде получена на тел. 02/9308 500 и 02/988 22 71 в сектор "Студенти".

5 медала за българския отбор от Международната олимпиада по физика

Ръководители на отбора са проф. Мирослав Абрашев и доц. Виктор Иванов от Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Информационен ден по проект „Развитие на системата за квалификация и кариерно израстване на академичния състав в Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Проектът стартира на 23.04.2013 г. и ще бъде осъществен в рамките на 22 месеца. Финансирането е в размер на 193 715,03 лв., като безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Ръководител на проекта е проф. дпн Албена Чавдарова.

Проф. Боян Биолчев: „Добре дошъл в литературата, Христо, макар че в нея не е по-малко студено”

Проф. Христо Пимпирев представи чувствата и преживяванията си в своите „Антарктически дневници“.

Информационен ден за онлайн обучение и адаптация на учебните планове към пазара на труда

Пресконференция във връзка с проект за адаптация на учебните планове и представяне на онлайн платформата FASTER се проведоха днес в Конферентната зала.

Конкурс за графичен дизайн и за сувенири на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Софийският университет обявява международен конкурс в две направления – за графичен дизайн и за дизайн на сувенири, които да повишат неговата видимост и популярност в обществото.

Празник на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика”

В Заседателна зала №1 се състоя празникът на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика”.

Нов софтуерен продукт ще архивира дигиталните обекти на Университетската библиотека

Днес в Конферентната зала на Софийския университет в 15.00 часа бе представен софтуерният продукт на Ex Libris "Rosseta".

Представяне на първия Минно-геоложки англо-български и българо-английски тълковен речник

Във фоайето на Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представен първият Минно-геоложки англо-български и българо-английски тълковен речник.

Софийският университет обявява конкурс за есе на тема „Моят университет”

По повод 125-годишнината от своето основаване Софийският университет „Св. Климент Охридски” обявява конкурс за есе на тема „Моят университет”.

С изпит по география завърши втората кандидатстудентска сесия на СУ за уч. 2013/2014 г.

Днес в 14.00 часа започна изпитът по география в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това е последният изпит от втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г. Атанас Радев от Велико Търново изтегли вариант № 5. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 550.

С изпит по френски език продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ за уч. 2013/2014 г.

Днес в 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кристина Димитрова от Добрич изтегли вариант № 1. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 103-ма.

Факултетът по славянски филологии награди литературоведски книги

На свое заседание, проведено на 25 юни 2013 г., Факултетният съвет на Факултета по славянски филологии, след като се запозна със селектираните от Комисията по номинациите книги, с тайно гласуване присъди награди за литературоведски книги.

Проф. д-р Ангелина Минчева беше удостоена с Почетен знак на Софийския университет със синя лента

На заседание на Академическия съвет ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев връчи днес Почетен знак на СУ със синя лента на проф. д-р Ангелина Минчева за цялостната й научна и преподавателска дейност.

Започна Втората българо-сръбска университетска историческа конференция „Преходите в историята на Балканите”

Конференцията се провежда в гр. Китен в периода 24-26.06.2013 г. Събитието се организира от Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер” съвместно с Центъра за съвременна балканска история към Философския факултет на Белградския университет.

Представяне на проект на Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски“

Днес в 11:00 часа в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски“ беше представен проектът „Привеждане на обучението по превод в съответствие с нуждите на националния пазар на преводачески услуги, в контекста на глобализиращия се многоезичен свят“.

Победа за представителния футболен отбор на СУ „Св. Климент Охридски“

4 на 3 за нашите момчета срещу английските си колеги

Ректорът на СУ и посланикът на Кралство Мароко обсъдиха възможности за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България г-жа Латифа Ахарбаш. Това е първото посещение на новоназначения посланик в най-старото българско висше училище.

 

С изпит по математика първо равнище продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ за уч. 2013/2014 г.

Днес в 14.00 часа започна изпитът по математика първо равнище в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Александър Стефанов от София изтегли Тема № 1. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 403-ма.

На 24 юни 2013 г. стартира електронният прием на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2013/2014 г. в СУ

На 24 юни 2013 г. в 8.30 часа стартира електронният прием на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2013/2014 г. в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. На адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 6 юли 2013 г. всички кандидат-студенти, които желаят да участват в класирането, могат да се регистрират.

С изпит по математика второ равнище продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ за уч. 2013/2014 г.

Днес в 9.00 часа започна изпитът по математика второ равнище в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Георги Вълков от София изтегли Тема № 1. Кандидат-студентите са 843-ма.

С устен изпит по журналистика продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ за уч. 2013/2014 г.

Днес в 9.00 часа започна устният изпит по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кандидат-студентите, допуснати до изпита, са 461. Те имат оценка на писмения изпит по журналистика не по-ниска от добър (3,50).

ТВ „Aлма матер” за изгубеното поколение

Екипът на телевизия „Алма матер” е в Торино в навечерието на изборите в Италия. Погледите на всички европейски лидери са насочени към Рим, защото и най-малката политическа грешка може да се окаже фатална за целия Европейски съюз.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българската стопанска камара подписаха Меморандум за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев и изпълнителният председател на Българската стопанска камара – Съюз на българския бизнес Божидар Данев подписаха днес Меморандум за сътрудничество.

Проф. Ана Пройкова е новият заместник-предсeдател на Научен комитет към Европейската комисия

Проф. д-р Ана Пройкова от Катедра Атомна Физика, Софийски университет, е назначена за член и заместник-председател на Научния комитет по възникващи и идентифицирани нови здравни рискове (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR) към Европейската комисия.

Злато за България на Европейското първенство по първа помощ

Престижното първо място на нашия отбор във FACE-2013 е признание не само за България, но и за Софийския университет „Св. Климент Охридски”

„Стъпка по стъпка към независимост“ - Студентски социален проект в действие

На 17 юни 2013 г. в Конферентната зала на Ректората се състоя заключителното събитие от програмата на социалния учебен проект „Стъпка по стъпка към независимост”.

Започна изграждането на проекта Икономическа зона София-Божурище

Предстои да започне работата по реализирането на Обединение „Високотехнологичен клъстер София“.

С изпит по руски език днес продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ за уч. 2013/2014 г.

В зала 254 на Ректората Габриела Биволарова от София изтегли вариант № 2 на изпита. 67 кандидат-студенти се явяват на изпита по руски език.

Започна изпитът по английски език в СУ

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за уч. 2013/2014 г. продължава днес с изпит по английски език. 1740 кандидат-студенти се явяват на изпита. Анелия Георгиева от гр. Пловдив изтегли изпитен вариант № 3.

Проф. Александър Федотов и проф. Недю Попиванов получиха признание от посланика на Корея Чън Би-хо

Посланикът на Република Корея Чън Би-хо връчи на директора на Центъра за източни езици и култури на СУ "Св. Кл. Охридски“ проф. дфн Александър Федотов и на генералния директор на Българо-корейския център за IT кооперация проф д.м.н. Недю Попиванов благодарствени плакети.

Представяне на сборника „XVIII век и Европа”

В Заседателна зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски” бе представен сборникът „XVIII век и Европа”, посветен на 70-годишнината на проф. Вера Ганчева.

„Ателие” в Торино

Екип на студентска телевизия „Алма матер” беше привлечен от идеята да изследва бъдещето на киното и изкуствата в Италия при условията на главоломното развитие на новите технологии.

Гледайте на 16 юни по ТВ „Европа” от 15.35 часа!

Подновяване на договора между Институт „Конфуций” и СУ „Св. Климент Охридски”

На тържествена церемония в Зала 1 ректорът на СУ проф. Иван Илчев и генералният директор на Ханбан, президент на централата на Институт „Конфуций", зам.-министър на образованието и съветник в Държавния съвет на Китайската народна република г-жа Сю Лин подновиха договора за сътрудничество между Институт „Конфуций” и СУ.

ДЕО-ИЧС чества своя 50-годишен юбилей

От създаването си досега Департаментът по езиково обучение – ИЧС е провел обучение на повече от 60000 студенти, докторанти и специализанти от над 120 страни.

Софийският университет и Техническият университет подписаха Меморандум за сътрудничество

Ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Техническия университет-София проф. дин Иван Илчев и проф. д-р инж. Марин Христов подписаха днес Меморандум за сътрудничество.

Колоквиум „1700 години от Миланския едикт - началото на пътя на религиозната свобода и толерантност”

Днес в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе колоквиум „1700 години от Миланския едикт – началото на пътя на религиозната свобода и толерантност“.

Първият секретар в посолството на Босна и Херцеговина в София говори пред студенти на ИФ

Днес студентите от специалност „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“ имаха възможност да чуят лекцията на г-н Саша Крагул, първи секретар в посолството на Босна и Херцеговина в София. Това е първата среща на представител на посолството със студенти на СУ.

СУ „Св. Кл. Охридски“ спечели проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

СУ „Св. Кл. Охридски“ спечели двугодишен проект № BG051PO001-3.1.09-0005 на тема: „СИСТЕМА ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ И КАРИЕРНО ИЗРАСТВАНЕ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ВЪВ ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА” по приоритетна ос - Подобряване качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието.

Студенти на СУ „Св. Климент Охридски” спечелиха 4 награди на престижния бизнес форум „Изгряващи звезди”

На 5 юни президентът Росен Плевнелиев откри младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ в Интер Експо Център София. По време на събитието, организирано от „Джуниър Ачийвмънт България“, над 500 ученици и студенти представиха компаниите си пред топмениджъри и представители на държавните институции.

В 14.00 ч. започнаха кандидатстудентските изпити по биология и събеседване за специалност „Изобразително изкуство“

„Поздравявам ви за избора на университет и ми обещайте, че ще бъдете съсредоточени и ще дадете най-доброто от себе си, за да си кажем наесен „Добре дошли, колеги, в Алма Матер” - с тези думи доц. д-р Милена Стефанова посрещна в аудитория 272 бъдещите студенти в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Гео Милев, Иван Вазов и Пейо Яворов на изпита по български език и литература

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г. продължава днес с изпит по Български език и литература.