Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Софийският университет отбеляза своята 125-годишнина с празнично шествие

Днес бе кулминацията на честванията, с които най-старото висше училище в България отбеляза своята 125-та годишнина. В празничната за Алма матер година академичната общност, водена от дълбокото убеждение, че знанието прави силата, а образованите хора са най-големия капитал на страната ни, отбеляза юбилея си с надеждата да напомни на всички, че образованието е основният приоритет на всяко модерно и проспериращо общество.

Факултетът по химия и фармация представи проектната си дейност на среща с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан

Днес в 14.30 ч. в заседателната зала на Факултета по химия и фармация се състоя среща с ръководството на Факултета по химия и фармация с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан, на която беше представена част от научната и проектна дейност на Факултета. На срещата присъства и вицепремиерът г-жа Зинаида Златанова.

Днес беше пуснато в употреба пощенско-филателно издание, посветено на 125-тата годишнина на СУ

Част от честванията на 125-тата годишнина на Университета е пускането в употреба на пощенско-филателно издание. Официални гости на церемонията бяха зам. - министърът на транспорта Георги Тодоров, представители на Български пощи, художничката на изданието проф. Бисера Вълева.

Софийският университет е домакин на Годишния ректорски семинар на UNICA

Най-старото висше училище е единственият български представител в организацията. Темата на Годишния ректорски семинар на Мрежата на европейските столични университети е: „Баланс на отговорностите: Университетите и обществото за осигуряване на финансовата стабилност на висшето образование“. Семинарът е част от събитията, с които Алма матер отбелязва своята 125-та годишнина.

Договор за съвместно сътрудничество

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Международният иновационен университет на Руската Федерация с договор за съвместно сътрудничество

Богословският факултет на СУ отбелязва своята 90-годишнина

Богословският факултет на СУ е създаден през 1923 г. и много бързо се превръща в активен център за духовно и религиозно образование. Сградата на факултета е построена през същата година по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер.

Център за азербайджански език и култура в Софийския университет

Днес в Центъра за източни езици и култури на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе официалното откриване на Центъра за азербайджански език и култура.

Награди от конкурса за есе „Моят университет”

Приключи конкурсът за есе от автор студент на тема „Моят университет”, обявен от СУ „Св. Климент Охридски” по повод 125-годишнината от неговото основаване.

На 27 септември е кулминацията на честванията на 125-годишнина на Софийския университет

Уважаеми колеги от академичната общност,

Надяваме се, че сте успели да починете през лятото и с радост и ентусиазъм очаквате новата учебна година.

Документална изложба „Антарктида – българската ледена приказка“

В Галерия „Алма матер“ бе открита документална изложба "Антарктида - българската ледена приказка", организирана от Българския антарктически институт, Държавна агенция „Архиви”, Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” и Галерия „Алма матер". Тя ще бъде изложена до 4 октомври 2013 г.

Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев"

Софийският университет е сред малкото университети, които притежават собствена сбирка от средновековни ръкописи.

СУ е домакин на 12-та международна конференция за глобални изследвания и образование

Физическият факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира съвместно с университета „Шизоука“, Япония, Интеракадемия 2013 – 12-та международна конференция за глобални изследвания и образование.

Възпитаници на Светла Караджова прославят българския фолклор по цял свят

Катедра „Музика“ към ФНПП на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ празнува своя 20-годишен юбилей.

Международен симпозиум „Догмат и терминология в православното предание днес”

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е домакин на Четвъртия международен симпозиум по православно догматическо богословие „Догмат и терминология в православното предание днес”.

„Дайте ми библиотека и ще създам университет“

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ е първата университетска и научна библиотека в страната, първият и най-важен „помагателен институт“ в рамките на СУ и се помещава в първата библиотечна сграда у нас. Създадена е на 29 октомври 1888 г.

Музей по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на СУ - най-старото хранилище за скали и минерали в България

Музеят по минералогия, петрология и полезни изкопаеми е най-старото хранилище за скали и минерали в България. Историята на музея е неразривно свързана с изучаването на геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” като практическа база за ефективно възпроизводство и приемственост на научните знания.

Съвместен геномен център в СУ поставя ново начало на биоикономиката в България

Съвместният геномен център между Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Селскостопанската академия започва своята работа като високотехнологичен център на 10.03.2010г. Центърът е финансиран от Министерството на земеделието и храните, Министерство на образованието и науката, Министерство на финансите. Ръководители на центъра са акад. Атанас Атанасов и проф. Мария Шишиньова.

Българо-ирландска работна среща, посветена на професионализацията в сферата на неформалното образование

На 17-ти септември в зала 1 на Ректората се проведе българо-ирландска работна среща, посветена на професионализацията в сферата на неформалното образование.

Започна конференцията „Първата световна война и влиянието й върху Балканите и Евразия”

Организатори на събитието са СУ „Св. Климент Охридски”, Университетски комплекс по хуманитаристика към СУ, Университетът „Мейджи“ в Япония, Историческият факултет на СУ, Изследователският институт за световна история и Евразийският център „VIA EVRASIA” към ИФ на СУ.

Кастинг за Двугодишна квалификация „Авторски театър”

Кастингът ще се проведе на 23, 24, 25 септември и на 9, 10, 11 октомври от 18:00 часа.

Обсерваторията към СУ „Св. Климент Охридски“ е една от първите на Балканите

Това е и първата сграда, строена специално за Университета. Тук се намира и най-старият телескоп в България.

На 27 септември е кулминацията на честванията на 125-годишнина на Софийския университет

Уважаеми колеги от академичната общност,

Надяваме се, че сте успели да починете през лятото и с радост и ентусиазъм очаквате новата учебна година.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е партньор в шестото издание на Детски панаир

За първа година СУ „Св. Климент Охридски“ е партньор на Детския панаир, който фондация Easyart организира за шести път. Два от музеите в Алма матер - по палеонтология и исторична география и по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, ще бъдат отворени за малките посетители днес и утре - 15.09. от 10.00 до 18.00 часа.

Театър-лаборатория @лма @лтер със свои спектакли в Нощта на театрите

За първи път в България в нощта на 14 срещу 15 септември вратите на театрите в София ще бъдат отворени за всички, които обичат театъра. Театър-лаборатория @лма @лтер също гостоприемно ще посрещне публиката си със свои спектакли.

Представяне на монографията на д-р Александър Сивилов „Първият 11 септември. Чили 1973–1993”

Днес в Конферентната зала на СУ бе представена монографията на д-р Александър Сивилов „Първият 11 септември, Чили 1973 – 1993“. На представянето на книгата присъстваха посланиците на Венецуела, Република Куба и Аржентина, както и бивши български посланици в латиноамерикански страни.

IN MEMORIAM

Софийският университет “Св. Климент Охридски” с дълбоко прискърбие съобщава, че на 6.09.2013 г. почина Маргарита Умберто Кавалето - дългогодишен преподавател по италиански език в катедра „Романистика” във Факултета по класически и нови филологии, СУ.

Трета национална научно-приложна конференция на тема: „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“

Днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе третата национална научно-приложна конференция на тема „Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование“.

„От Индия към Индия - перцепции и перспективи” – конференция по повод 30-годишнината на специалност „Индология“ в СУ

Днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше тържествено открита научната конференция с международно участие на тема „От Индия към Индия - перцепции и перспективи”. Конференцията се провежда по повод 30-годишнината на специалност „Индология“ в Софийския университет.

Стартира проектът за създаване на „Високотехнологичен клъстер София“

Ректорът на СУ подписа днес в Министерството на икономиката и енергетиката договора за безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие в изпълнение на проект „Повишаване конкурентноспособността на „Високотехнологичен клъстер София” ДЗЗД чрез създаване на изпитателна лаборатория с най-съвременни технологии и оборудване за общи клъстерни дейности”.

Приключи 13-та научно практическа конференция на тема „Формиране на гражданина и професионалиста в условията на университетското образование”

Конференцията се проведе от 2 до 6 септември 2013 г. в Творческия дом при СУ „Св. Климент Охридски”, гр. Китен.

На 27 септември е кулминацията на честванията на 125-годишнина на Софийския университет

Уважаеми колеги от академичната общност,

Надяваме се, че сте успели да починете през лятото и с радост и ентусиазъм очаквате новата учебна година.

СУ започва нова магистърска програма – „Църковно социално дело“

Първата междуфакултетска магистърска програма стартира от зимния семестър на 2013/2014 г.

Проект на ФКНФ за подпомагане на специализанти, постдокторанти и млади учени от Софийския университет

На 2 септември 2013 г. в Конферентната зала на СУ Факултетът по класически и нови филологии представи проекта „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии“.

Изпълнени са 95 процента от плана за прием в Софийския университет за учебната 2013/2014 г. За оставащите 219 места СУ обявява допълнителен прием

След приключване на трите класирания в кандидатстудентската кампания за учебната 2013/2014 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 95 процента от плана за прием в образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и магистър“ след средно образование е изпълнен.

Допълнение към условията за конкурса за идеен проект за реконструкция на „Яйцето“

Уведомяваме участниците в конкурса, че редът за подаване на документи, който трябва да гарантира анонимността, изисквана от Наредбата за провеждане на конкурси в устройството планиране и инвестиционното проектиране, е следният: в деловодството на СУ се подават всички необходими документи и електронни носители за конкурса, упоменати в предишната обява.

В Университетската ботаническа градина – Балчик се състоя среща по проект за трансгранично сътрудничество

На 30 август 2013 г. се проведе опознавателна среща по проект за трансгранично сътрудничество “Cross-border Art of Gardening by The Black Sea”, в който Софийският университет ”Св. Климент Охридски” е партньор.

Факултетът по класически и нови филологии открива нова магистърска програма „Ибероамериканистика”

Програмата ще започне през ноември 2013 г. Водещо място в нея заемат новаторското обучение и засиленият интердисциплинарен подход при изучаването на културата, литературата, езиковата комуникация и превода.

Среща на ректора на СУ с посланика на Монголия в България

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Монголия в България Лхамсурен Дугержав и със съветника в посолството на Монголия Дашдорж Ганболд. Основен акцент в срещата бе възможността за развитие на българо-монголските отношения в областта на образованието.

Успешно стартира проектът за квалификация на педагогическите специалисти за работа в интеркултурна среда

В писмо до ректора на СУ проф. Христо Кафтанджиев от ФЖМК изрази своята благодарност към проф. Ирина Колева, преподавател в ИФ на СУ, във връзка с отличната организация и условия за работа по проект „Обучение на учители за формиране на знания, умения и компетентности за работа в интеркултурна среда”.

Министърът на образованието благодари на СУ за успешното организиране на Летния семинар за чуждестранни българисти

В писмо, изпратено до ректора на СУ и до декана на Факултета по Славянски филологии, министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова изразява благодарност за успешното организиране на 51-я Международен летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти.

Софийският университет запазва позицията си на най-добре представящ се български университет в международната класация за присъствие в интернет

Софийският университет "Св. Климент Охридски" за пореден път е на първо място сред българските висши училище в международната класация за присъствие в интернет Ranking Web of Universities за 2013. Резултатите от класацията се обявяват два пъти годишно – през януари и юли.

СУ започва нова магистърска програма - "Културни връзки и геополитика на ЕС"

От зимния семестър на 2013 – 2014 академична година в СУ „Св. Климент Охридски” ще започне функционирането на нова магистърска програма на английски език по културна дипломация.

Резултати от конкурса за графичен дизайн и дизайн на сувенири на Софийския университет

След провеждане на изложба-допитване до университетската общност ще бъде определен дизайнерският проект, който ще бъде реализиран в рекламни материали и сувенири.

Летен лагер за студенти в Лозенец

От 02 до 12 септември 2013 г. Лозенец

Записване до 27 август 2013 г.

Стартира проект на ФКНФ по схема Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени

Проект BG051PO001-3.3.06-0045 „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии“ стартира на 18.07.2013 и е с продължителност 30 месеца.

Важна информация за студентите, които искат да преминат практическо обучение по проект „Студентски практики”

Всеки студент (редовен, задочен) може да проведе практическо обучение в реална работна среда веднъж в рамките на своето обучение за придобиване на всяка една образователно-квалификационна степен (бакалавър, магистър).

СУ спечели обществена поръчка за обучение на младши и главни учители по проект BG051PO001-3.1.03-0001

На 31 юли 2013 г. започна тридневно обучение на преподаватели обучители по обществена поръчка за квалификация на младши и главни учители/възпитатели.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2013/2014 г. в Софийския университет

Информация за записване на новоприетите студенти може да бъде получена на тел. 02/9308 500 и 02/988 22 71 в сектор "Студенти".

Софийският университет и Община Приморско подписаха договор за сътрудничество

Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Община Приморско и „Приморско клуб“ ЕАД подписаха днес договор за сътрудничество. Договорът предвижда осъществяването на комплекс от инициативи, насочени към издигане ролята на науката и образованието в развитието на черноморската община за периода 2013 – 2016 г.