Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
Абсолвентите от випуск 2013 г. на Геолого-географския факултет получиха своите дипломи

Над 200 магистри и бакалаври от Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха своите дипломи на тържествена церемония в Аулата на Алма матер. Четирима са пълните отличници на випуска, а над 80 са завършилите с успех над 5,50.

Проф. Николай Денков от Факултета по химия и фармация беше удостоен с Почетния знак на СУ със синя лента

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев връчи Почетния знак на СУ със синя лента на проф. Николай Денков на факултетен съвет, проведен в Заседателната зала на Факултета по химия и фармация.

Програма „Сасакава” към СУ „Св. Климент Охридски” обявява конкурс за еднократни докторантски стипендии в размер до 2000 щатски долара

Стипендиите "Сасакава" са предназначени за изследователска работа на кандидатите (докторантите) в чуждестранни университети и университетски библиотеки по темата на техните дисертации със срок не по-малък от един месец. Срокът за кандидатстването е до 28 февруари 2014 г.

Позиция на ректорското ръководство на Софийския университет

Във връзка с прекратяването на акцията на студентите в Ректората ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ изразява удовлетворението си от пълното възстановяване на нормалната работа на висшето училище и осигуряването на възможност за безпрепятствено провеждане на важни за студентите и преподавателите церемонии и събития в Аулата на Алма матер.

Ректорът на СУ връчи трудовите договори на шестима новоназначени преподаватели

Академичната кариера е една от най-вълнуващите професионални възможности, а Софийският университет винаги е бил оазис на свободомислието и място, където хората мислят.

Министерството на външните работи и сътрудничеството на Испания обявява изпити за прием за магистри по дипломация и международни отношения

Министерството на външните работи и сътрудничеството на Испания обявява изпити за прием за магистри по дипломация и международни отношения на Дипломатическата школа в Мадрид за учебната 2014-2015 г.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. Георги Бижков.

Софийският университет организира информационна среща по програма „Еразмус Мундус“

На 21 януари 2014 г., вторник, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ организира информационна сесия по програма "Еразмус Мундус", която ще се проведе в Конферентна зала на СУ от 13:00 до 17:30 ч.

На 6 януари 2014 г. стартира кампанията за стипендии на френското правителство за учебната 2014/2015 г.

Стипендиите са предназначени за нива магистратура, докторантура под двойно научно ръководство както и за краткосрочен престой до два месеца във Франция на докторанти и млади научни работници и се отпускат от френското правителство по обща процедура и извън конкретно договорени проекти.

Последната група български изследователи заминава за Антарктида

Днес с полет на „Алиталия“ за Рим заминават последните десет български полярници, водени от ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Първо класиране по проект на ФКНФ

Приключи първият етап на класиране за бенефициентите по Проект BG051PO001-3.3.06-0045 „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Софийският университет стана член на Международната асоциация на научните паркове

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ стана член на Международната Асоциация на научните паркове (IASP). Най-старото висше училище е единствената организация в България, член на създадената през 1997 г. мрежа.

Академическият съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2014 г.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 17 февруари 2014 г.

Софийският университет беше награден за работата си по програма „Еразъм”

Софийският университет „Св. Климент Охридски” беше награден на тържествена церемония днес със сертификат и плакет за цялостно качествено изпълнение на секторна програма „Еразъм“, дейност „Мобилност“, в рамките на Програма „Учене през целия живот”. Организатор на събитието е Центърът за развитие на човешките ресурси.

До 10.01.2014 г. е срокът за изтегляне на проектите за реконструкция на зала „Яйцето“

Уважаеми участници в архитектурния конкурс за идеен проект за реконструкция на зала „Яйцето”, в предишно официално съобщение на ръководството на Софийския университет беше обявено, че за съжаление се налага първият конкурс за реконструкция на „Яйцето” да бъде преобявен, този път като конкурс по ЗОП и бяха обяснени и причините за това.

Инж. Славея Юрукова беше удостоена с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски” І степен

На заседание на Академическия съвет на Софийския университет днес началникът на отдел „Стопански” инж. Славея Юрукова беше удостоена с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски” І степен.

Абсолвентите от випуск 2013 г. на Факултета по педагогика получиха своите дипломи

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха връчени дипломите на завършилите Факултета по педагогика.

Проф. д-р Жан-Пол Жаке е новият доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Днес на тържествена церемония в Заседателна зала 1 на Ректората проф. д-р Жан-Пол Жаке беше удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изложба и представяне на книги в Университетската библиотека по случай 125-годишния юбилей на СУ „Св. Климент Охридски”

В Университетската библиотека бе открита изложбата „125 книги по случай 125-годишнината на Алма матер”, представяща най-новата научна продукция на Университетското издателство. На събитието бяха представени най-новите книги - Почетните доктори на Софийския университет "Св. Климент Охридски” (1888-1939) и Университетът. Спомени на възпитаници.

40 години обучение, 40 години практика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе среща по повод 40 години от завършването на първият випуск на профил „Телевизия” и 85 години от рождението на д-р Младен Младенов, основател на профил „Телевизия”. Водещ на събитието бе Антон Хекимян.

Център „Образование за демокрация“ благодари за високия професионализъм на преподаватели в Софийския университет

В писмото си Красимир Лойков изразява специална благодарност към екипа, управляващ проекта и по-конкретно към проф. д-р Ирина Колева от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и нейните асистенти по проекта в план – логистика – ст. ас. Христо Беров, Ани Истаткова и Меглена Кусева.

Семинар по визуална антропология

Ръководителят на Културния център на Софийския университет проф. Александър Кьосев и неговият аспирант Асен Канев организираха успешен семинар по визуална антропология в Априлци от 7 до 9 декември.

Спортистите на СУ “Св. Климент Охридски” между първите през 2013 г.

Отминаващата година донесе редица награди за спортистите на Алма матер.

Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи 100 стипендии "Нели и Робърт Гипсън"

За 10-та поредна година фондация „Св. Св. Кирил и Методий” раздаде стипендии по програмата „Стипендии на Роберт и Нели Гибсън”. Тържествената церемония по награждаването се проведе в Централното фоайе на СУ и бе открита от проф. Платиканов - президент на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”.

Публична доцентска лекция на тема - De Anima: спорът на диадохите

Д-р Иван Колев от катедра "Философия" на Философски факултет прочете публична доцентска лекция на тема De Anima: спорът на диадохите. Събитието се проведе в зала 1 в Ректората на Софийския университет.

Медицинският факултет на СУ връчи дипломите на първия си випуск абсолвенти

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет бяха връчени дипломите на първия випуск абсолвенти след възстановяването на Медицинския факултет на Университета. Випуск 2013 завършват 58 студенти, от които 7 отличници. На церемонията присъстваха Симеон Сакскобурготски, зам.-председателят на Българския лекарски съюз и други гости.

Участие на УБГ-Балчик в семинар, организиран по проект за трансгранично сътрудничество в гр. Констанца

Екип на УБГ-Балчик участва в семинар за обмяна на опит на тема „Влияние на климатичните промени и туризма върху парковете и градините", осъществен по проект за трансгранично сътрудничество в гр. Констанца на 4-5 декември 2013 г.

Отново студенти на СУ спечелиха половината годишни стипендии на фондация „Еврика”

В Националния политехнически музей за поредна година бяха връчени удостоверения за стипендии на Фондация „Еврика“ . Стипендиите са за ученици и студенти за постижения в различни области на науката. И тази година сред най-талантливите младежи половината от наградените са възпитаниците на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Започна международната Хумболтова конференция

В зала „Сердика” на хотел „Шератон” бе открита международната Хумболтова конференция „Национални политики, подкрепящи научни изследвания на високо ниво“. Конференцията се организира от Хумболтовия съюз в България и се провежда в рамките на програмата „Хумболтов Колег“ на фондация „Александър фон Хумболт“.

Решения на Контролния съвет на Софийския университет по повод сигнал за окупацията на Ректората

На заседание, проведено на 26 ноември 2013 г., Контролният съвет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, е обсъдил сигнал от преподаватели и студенти на Алма матер във връзка с окупацията на Ректората.

Отворено писмо на студенти от специалност „Археология“

В отворено писмо, адресирано до проф. д-р Костадин Рабаджиев, ръководител на катедра „Археология“ в Историческия факултет на СУ, до ректора на СУ проф. дин Иван Илчев и декана на Историческия факултет проф. дин Пламен Митев, 79 студенти от специалност „Археология“ изразяват своята солидарност и подкрепа за проф. Костадин Рабаджиев.

За поредна година възпитаници на СУ печелят половината стипендии на Фондация "Еврика"

На 5-ти декември 2013 г. в Националния политехнически музей за поредна година ще бъдат връчени удостоверения за стипендии на Фондация „Еврика“. Стипендиите са за ученици и студенти за постижения в различни области на науката. И тази година сред най-талантливите младежи преобладават възпитаниците на Софийския университет.

Втора международна конференция „Средната класа като предпоставка за стабилност на обществото: петнадесет години по-късно”

В Конферентната зала на Софийския университет бе открита международна конференция, посветена на 60-годишнината на проф. Николай Тилкиджиев. Организатори на събитието са Българската социологическа асоциация и Философския факултет, съвместно със специалност "Публична администрация и специалност "Социология" при Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Обучителна школа „Фундаментални и приложни, утвърдени и нови методи на изследване с биомедицинско приложение”

От 25 до 29 ноември 2013 година в гр. Правец се проведе Обучителна школа за целевата група на проект BG051PO001-3.3.06-0040, „Изграждане на интердисциплинарни екипи от млади учени в областта на фундаменталните и приложни научни изследвания от значение за медицинската практика“.

Съобщение

На свое извънредно заседание днес Ректорският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обсъди сигнала за нарушение на проф. дин Драгомир Драганов и проф. д-р Костадин Рабаджиев от Историческия факултет на СУ.

Становище на Деканския съвет на Историческия факултет

По повод на случилото се в Историческия факултет в нощта на 26 срещу 27 ноември 2013 г. и разпространения в медиите от групата студенти, окупирали Ректората на СУ видеоклип, Деканското ръководство поиска писмени обяснения от проф. дин Драгомир Драганов и проф. д-р Костадин Рабаджиев. Същите бяха депозирани.

Изложбата „Университетска култура на Прехода“ беше открита в галерията на Алма матер

Днес в галерия „Алма Матер” беше открита изложбата „Университетска култура на Прехода“. Автори на изложбата са Лъчезар Бояджиев, Боян Гюзелев и Михаил Груев. Събитието се организира от Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” в рамките на програма „125 години Софийски университет”.

За 125-ти път в своята история Философският факултет връчи дипломите на своите абсолвенти

Завършилите студенти от випуск 2013 са 230 бакалаври, от които 3-ма пълни отличници, и 300 магистри, от които 18 са пълни отличници. Тържествената церемония се проведе в 65-а аудитория на Ректората. Празненството за абсолвентите и техните близки и приятели започна с приветствено слово от декана на Философския факултет проф. Димитър Денков.

Изографисването на българския параклис на Антарктида започва до дни

Новият български параклис на Антарктида ще бъде изографисан по време на заминаващата след два дни българска антарктическа експедиция. "Старият ни параклис е в плачевно състояние, миналата година беше построен нов и сега предстои той да бъде изписан според каноните на Българската православна църква", съобщи ръководителят на експедицията Христо Пимпирев.

Бакалаврите и магистрите от Богословския факултет получиха дипломите си за висше образование

Тържествената церемония по връчване на дипломите на абсолвентите на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2013 г. се проведе в Аулата на факултета. В началото на събитието студентите и преподавателите изпяха тропар в чест на св. Климент Охридски.

Изложба „Съкровища от дарохранителницата на библиотека „Теология“ беше открита в Университетската библиотека

В рамките на честванията на 125-ата годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Богословският факултет и Университетската библиотека организираха изложба „Съкровища от дарохранителницата на библиотека „Теология“. С това събитие се отбелязва 90-тата годишнина на Богословския факултет и 125-тата годишнина на библиотеката на Алма матер.

Награждаване на лауреатите в конкурса за есе „Моят университет“

На церемония в Заседателна зала 2 на Ректората бяха наградени лауреатите в конкурса за есе „Моят университет”, посветен на 125-годишнината от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев, членовете на журито, определило най-добрите текстове, представители на Студентския съвет и студенти.

Становище на ректорското ръководство на Софийския университет

По повод инцидента с двамата преподаватели от Историческия факултет ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ заявява, че те вече са дали своите писмени обяснения. Днес деканското ръководство на Историческия факултет ще ги обсъди и ще направи своите предложения за наказания.

Абсолвентите от випуск 2013 на Стопанския факултет при СУ получиха дипломите си за висше образование

Тържествената церемония по връчване на дипломите на абсолвентите на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за 2013 г. се проведе в 65-а аудитория в Ректората. Събитието откри деканът на факултета доц. д-р Тодор Попов.

Набиране на кандидати за участие в проект

Продължава набирането на кандидати за участие в проект BG051PO001- 3.3.06-0045 „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии“.

Конкурс за идеен проект за реконструкция на зала „Яйцето“

На 2 декември 2013 г., понеделник, в 17.00 часа в Заседателна зала 1 на Ректората ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев кани на среща архитектите, подали предложения за идеен проект за реконструкция на зала „Яйцето“.

Връчване на дипломите на студентите на Физическия факултет на Софийския университет

Само ден след тържественото отбелязване на 50-годишния юбилей на самостоятелния Физически факултет на празнична церемония в 65-а аудитория на Ректората бяха връчени дипломите на випуск 2013 на факултета. 146 са абсолвентите на випуск 2013, петима от тях са пълни отличници.

Департаментът по спорт на СУ награди своите най-добри студенти-спортисти

За поредна година Департаментът по спорт на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди своите най-добри студенти-спортисти, отдавайки заслуженото за усилията и постиженията в спорта и учението. Церемонията по връчването на наградите се проведе в клуб „Яйцето“ в Ректората.

50 години самостоятелен Физически факултет на Софийския университет

В аулата на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ бе отбелязан 50-годишният юбилей на факултета. Тържеството откри доц. Валери Голев – зам. декан на факултета, който поздрави присъстващите в залата с празника.

Съобщение

На 27 ноември 2013 г. е първата от поредица тържествени церемонии, на които завършващите бакалавърска и магистърска степен в редица факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получават своите дипломи.