Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
В деня на патронния празник на Университета беше открита експозиция за Антарктида

Днес по повод патронния празник на Университета в Музея на Софийския университет беше открита постоянна експозиция „Антарктида - магичната ледена земя“.

Софийският университет отбеляза деня на св. Климент Охридски с академично тържество

На 25 ноември 2013 г. за 108-ми път в своята история Софийският университет „Св. Климент Охридски” отбеляза своя патронен празник с академично тържество.

Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чества своята 90-годишнина

Тържеството по случай 90-годишния юбилей на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ започна с отслужване на празнична вечерня в академичния параклис „Св. Климент Охридски“. Тържественото събрание се проведе в аулата на факултета. На събитието присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит, представители на българската държавност, част от ректорското ръководство, представители на различни чуждестранни православни университети, отци, декани, членове на Академическия съвет, преподаватели и студенти от Богословския факултет.

Юбилейна конференция по повод 30-ата годишнина на специалност „Унгарска филология”

В Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” днес тържественото беше открита конференция по повод 30-годишнината на специалност „Унгарска филология” на Факултета по класически и нови филологии.

Биологическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза своята 50-годишнина

На тържествена церемония бе отбелязана 50-годишнината на Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Събитието се проведе в Аулата на факултета и бе открито от декана доц. д-р Мариела Оджакова. Гости на церемонията бяха членове на ректорското ръководство на СУ, преподаватели, студенти и представители на различни научни институти.

Проф. Илчев: „Основната ми задача е да задържа Университета цял”

„Един от основните ни стремежи като ректорско ръководство е да не допуснем колегията да се разделя на политическа основа. Надявам се, че поне до известна степен сме го постигнали”.

Учебните занятия в Ректората се възобновяват

От днес, 18.11.2013 г., учебните занятия в сградата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се провеждат по разписание.

На основание чл. 29, ал. 2 т. 10 от Правилника за устройството и дейността на СУ "Св. Климент Охридски" ректорът проф. дин Иван Илчев подписа днес заповед за провеждане на пропуснатите в периода 26.10.2013 г. до 16.11.2013 г. учебни занятия.

Съобщение

Във връзка с продължаващата акция на студентите и за осигуряване на възможност на администрацията да изпълнява задълженията си в петък, 15 ноември 2013 г., достъп до сградата на Ректората на Софийския университет ще бъде осигурен на ръководствата на факултетите – декани и заместник-декани, служителите от деканатите и инспекторите от сектор „Студенти“, както и на служителите в централната ректоратска администрация.

Ректорът на Софийския университет изпрати писмо до министъра на вътрешните работи

По повод зачестили запитвания от медии ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” проф. дин Иван Илчев изпрати днес писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Устният държавен изпит на студентите от Юридическия факултет ще се проведе на 12.11.2013 г. в сградата на Факултета по журналистика

Държавният устен изпит по наказателно-правни науки за студентите от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ ще се проведе в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация от 8.00 часа утре, 12 ноември 2013 г. на адрес ул. „Московска“ № 49.

Информация за допуснатите и за явяващите се на устния изпит утре студенти ще бъде публикувана по-късно днес в интернет страницата на Юридическия факултет на адрес http://www.law.uni-sofia.bg/.

Академичното ръководство на Софийския университет води разговори със студентите, окупирали Ректората

Протестиращите студенти днес са прекратили напълно достъпа до сградата на Ректората. Разговорите на академичното ръководство на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ с представители на студентите, които се водят от сутринта, засега не дават резултат.

Академичното ръководство призовава преподавателите, студентите и служителите за търпение до намиране на изход от създадената ситуация.

Международна научна конференция по спорт "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта”

Двудневна Международна научна конференция по спорт "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта” започна днес в Софийския университет. Събитието е организирано от Департамента по спорт към СУ „Св. Климент Охридски”. Основните направления, в които участниците ще съсредоточат разискванията си, са физическото възпитание, спортът и рекреацията в образователната система; рекреация, анимация и спорт в свободното време – превенция за здраве; теория и методика на физическото възпитание и спорта.

Среща на президента на Института Камойнш с ректора на Софийския университет

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев се срещна днес с президента на Института за език и сътрудничество Камойнш проф. д-р Ана Паула Лабориню и с ръководителя на дипломатическата мисия на Португалия в България посланик Луиш Алмейда Фераш. Проф. Лабориню е в София по повод откриването на Португалски културен център „Пространство Камойнш“ към посолството на Португалия у нас.

Призив на ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

По повод продължаващата акция на студентите ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се обръща към всички преподаватели и служители на Алма матер с призив за запазване на спокойствие.

Международен изследователски семинар - нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора 1939-1949 година

Днес започна международният изследователски семинар - нови свидетелства за съдбата на еврейската диаспора 1939-1949 година. Научната конференция се организира от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ в лицето на Университетския хуманитарен комплекс „Алма матер“, Столичната община, Организацията на евреите в България „Шалом“ и със сътрудничеството на Комисията по досиетата.

Покана за участие в проект за постдокторанти, специализанти и млади учени

Удължен е срокът за подаване на документи по проект BG051PO001-3.3.06 – 0045 „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии”.

Централната университетска библиотека възобновява работа от 4 ноември 2013 г.

От началото на студентската акция в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ академичното ръководство всеки ден разговаря с щаба на студентите. Акцията беше започната с уверението, че ще продължи не повече три дни. Заради емоционалния начин, по който се вземат решенията, студентите нямат ясна програма и няма яснота кога ще бъде възстановен учебният процес в Ректората.

Международен арт-форум „Алтер Его“ 2013

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ с подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Студентския съвет на Софийски университет организира Международен арт-форум „Алтер Его“ 2013, който ще се състои от 4 до 8 ноември 2013 г. В събитието ще вземат участие спектакли от Испания, Германия, Чехия, Уелс, Франция.

Юбилейна международна научна конференция „Пренаписване и вариативност“

Непосредствено след Празника на народните будители 1 ноември Катедра „Романистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския унверситет „Св. Климент Охридски“ проведе своята традиционна международна конференция, която тази година протече под знака на две значими годишнини: 90 години от създаването на Катедра „Романистика“ и въвеждането на специалността френска филология в университетското обучение в България, и 30 години от създаването на специалност румънска филология.

Мандатът на Съвета на настоятелите на Софийския университет е изтекъл на 24 септември 2012 г.

По повод на зачестили спекулации от последните дни отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ припомня, че според Правилника на Университета Съветът на настоятелите се състои от седем членове и е с мандат четири години.

Национална студентска конференция „Висшето образование, студентството в България и тяхната роля в обществото”

Започна Националната студентска конференция на тема „Висшето образование, студентството в България и тяхната роля в обществото”. Събитието се организира по случай 125-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Научен семинар „Улавяне и съхранение на СО2 - възможност за смекчаване на климатичните промени”

Семинарът е организиран от Софийския университет – директор на Научноизследователския сектор (СУ-НИС) и Паневропейския проект „CGS Europe” (7РП).

Позиция на ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по повод студентския протест

Действията на студентите са естествена реакция на нелицеприятните събития през последните месеци и очевидната липса на морал в политическия живот. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят гражданската си позиция. Това обаче, че я упражняват в сградите на Университета, ни създава определени затруднения. Още повече, че много студенти желаят и имат право да посещават редовно лекциите си.

Ръководството реагира своевременно и осигури нормалното протичане на учебните занятия в други учебни зали.

Започна Европейският ден на предприемача

Поредното издание на Европейския ден на предприемача (ЕДП) започна тази сутрин в зала ВИТОША на Интер Експо Център-София.

Процедура за текущ прием на кандидатури за участие в академична мобилност

Проект „Интегрирана програма за обучение и подкрепа на докторантите по социални и хуманитарни науки в СУ”, BG051PO001-3.3.06-0044 обявява процедура за текущ прием на кандидатури за участие в академична мобилност. Дейността обхваща финансиране на изследователски визити, участия в научни конференции и летни докторантски школи в чужбина.

Обновена беше новата филиална библиотека на Физическия факултет

Вчера в Заседателната зала на Физическия факултет се проведе официалното откриване на обновената филиална библиотека на Софийския университет във ФзФ.

Честване на 90-годишнината на проф. Марко Кирилов от Факултета по химия и фармация на СУ

Във Факултета по химия и фармация бе тържествено отбелязан 90-годишният юбилей на проф. дхн Марко Кирилов. На събитието присъства целият факултетен съвет на ХФ, много гости, приятели, колеги и ученици на проф. Кирилов.

Националният младежки форум с писмо до министъра на образованието и науката

Повод за писмото е наскоро откритата лаборатория за иновации във ФМИ на Софийския университет.

 

В Софийския университет отвори врати Институтът за корейски език и култура Седжонг

Днес отвори врати Институтът Седжонг - София. Създаването му е одобрено от главния институт Седжонг в Корея през юли 2013 г. и той става една от 117-те такива институции в 51 държави по цял свят. Институт Седжонг е институция, учредена през 2007 г. от Министерството на културата, спорта и туризма на Република Корея с цел да осигури обучение и информация за хора, които желаят да изучават корейски език и култура.

Доц. Цветан Игнатов бе удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза” на СУ

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по връчване на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на доц. Цветан Игнатов от Стопанския факултет на СУ.

Започна конференцията „Социална устойчивост чрез конкурентноспособност с качествен растеж”

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Чобанов от Стопанския факултет откри конференцията и припомни за идеята за нейното възникване преди 16 години – тогава събитието започва като годишна конференция за Стопанския факултет, посветена на състоянието на икономиката и бизнес проблемите.

Научна конференция по повод 100-годишнината на Върховния административен съд

В Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” се проведе научна конференция по повод 100-годишнината на Върховния административен съд. Организатори на събитието са научната общност - Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и ръководството на Върховния административен съд.

125-тата година от основаването на СУ е „Зелената година на Софийския университет”

„Зелената година на Софийския университет” стартира на 14 октомври в 9.00 часа. Инициативата обхваща дворовете в четири факултета (ФФ, СтФ, БФ и ФМИ) и има за цел да се почистят боклуците и избуялите храсталаци, да се подновят занемарените пейки и алеи и да се създадат нови места за прекарване на свободното време.

Германският Бундестаг отпуска „Международна парламентарна стипендия” за български студенти

Германският Бундестаг и Свободният университет Берлин, Хумболтовият университет в Берлин, Техническият университет в Берлин канят български студенти да участват в Международната парламентарна стипендия (IPS) за пет месеца в Берлин.

Президентът на Република Хърватия гостува на Софийския университет

В Аулата на СУ президентът на Хърватия Иво Йосипович изнесе лекция пред студенти и преподаватели на Алма матер. Темата на лекцията бе „Европейската перспектива на региона на Югоизточна Европа”. Хърватският държавен глава е на официално посещение в страната по покана на българския президент Росен Плевнелиев.

Конкурс за Награди на БАИТ за 2013 г. - срока за регистрация се удължава до 12 януари

Българската асоциация по информационни технологии – отправя покана към преподавателите и студентите да се включат в конкурса Наградите на БАИТ за 2013 г. за значим принос за развитието на информационните и комуникационни технологии.

Годишни награди на Алма Матер

РЕКТОРЪТ на СУ „Св. Климент Охридски”, на основание чл. 9, ал. 1 от ПМС № 90 от 2000 г.

ОБЯВЯВА КОНКУРС за Годишните награди на Алма Матер по повод патронния празник на Университета - 25 ноември

Софийският университет отбелязва 90 години от създаването на специалност „Немска филология”

В СУ започна юбилейна конференция "90 години германистика в България. Tрадиции, предизвикателства и перспективи в изследванията и обучението в сферата на германистиката". Събитието е организирано от катедра „Германистика и скандинавистика“ към Факултета по класически и нови филологии.

Среща на ректора на Софийския университет с делегация на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна

Делегация на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна, водена от заместник-директора на института проф. д-р Михаил Иткис се срещна днес с ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев.

Религия и мултикултурност - ключови компетентности и образователни методи за църковни служители

Приключи поредната работна среща на експерти от международния екип по проекта Религия и мултикултурност. Образователни методи за църковни лидери” (CULTA: Religion and Multiculturality: Educational Pathways for Local Church Leaders). Срещата се проведе в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Биологическият факултет на СУ отбеляза 70-годишнините на акад. Атанасов и акад. Цветков

На тържествена церемония в Аулата на Биологическия факултет на СУ бяха отбелязани 70-годишните юбилеи на акад. Атанасов и акад. Цветков.

Заключителна среща по проект INQUIRE

Университетските ботанически градини ще продължат да предлагат курс за обучение на учители като част от образователната си програма

Електронна кавър версия на студентския химн за 125-годишнината на СУ

По повод 125-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски” диджей Балтазар и диджей Джекрок се погрижиха за музикалната програма в деня на тържеството.

Първа по рода си Лаборатория за иновации отвори врати днес във Факултета по математика и информатика на СУ

Днес във ФМИ бе открита първата по рода си Лаборатория за иновации. Дигиталната стая е съвместен проект на Samsung Electronics и Софийския университет. Проектът „Лаборатория за иновации” е част от глобалния проект на Samsung Electronics, чиято основна цел е борбата с младежката безработица.

Изложба ”125 години Софийски университет, 15 години Университетски архив, 15 години музей на Университета”

В рамките на честванията на 125-годишния юбилей на Университета в Северното крило на Ректората е експонирана документална изложба, която представя документи и снимки, съхранявани във фондовете на Университетския архив и Музея на СУ.

Музеят на Софийския университет съхранява неговата история

В резултат на дългогодишните усилия на академичната общност на Софийския университет идеята за създаване на музей на първия национален образователен и духовен център става реалност по време на честванията на 110-годишния му юбилей. През 1998 г. официално е открита постоянната експозиция на музея на най-старото и авторитетно българско висше училище - СУ "Св. Климент Охридски".

Покана за участие в проект на СУ за развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени

Уважаеми колеги,

Каним ви да участвате в проекта на Софийския университет за развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени. Срок за подаване на документите: 31 октомври 2013 г.

Международно признание за Катедрата по библиотечно-информационни науки и културна политика при Философския факултет

По покана на Националния съвет за научни изследвания на Италия проф. Александър Димчев от Катедра „Библиотечно-информационни науки и културна политика” на Философския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” бе поканен да изнесе доклад на международната конференция „Научни инфраструктури в хуманитаристиката. Ключови въпроси за политики”, която беше проведена на 16 септември тази година в Рим.

Проф. дмн Малеев и доц. д-р Лозанов от Факултета по математика и информатика бяха удостоени с Почетния знак на СУ със синя лента

На тържествена церемония в Зала 326 в Факултета по математика и информатика зам.-ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Румен Панков връчи на проф. дмн Румен Малеев и на доц. д-р Чавдар Лозанов Почетния знак на Софийския университет със синя лента.