Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
„Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953–1964)“

В Kонферентнатa зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Дискусионен младежки форум. Събитието е част от изследователската инициатива „Бъдеще чрез миналото“, съвместен проект на Комисията по досиетата, Държавна агенция „Архиви“, Софийския университет „Св. Климент Охридски” с неговия Университетския комплекс „Алма матер“ и Историческия факултет на СУ.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на СУ "Св. Климент Охридски" за 2014 г.

За седма поредна година ще се проведе конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Четвърти конкурс за Голямата награда за научна и изследователска дейност “Софийски университет Св. Климент Охридски”

Стартира четвъртият конкурс за Голямата награда за научна и изследователска дейност “Софийски университет Св. Климент Охридски”.

Наградата е учредена във връзка с честването на 120-ата годишнина на най-старото висше училище с решение на Академическия съвет от 24 септември 2008 г., протокол №14.

С изпит по математика I продължава първата кандидатстудентска сесия на СУ за учебната 2014/2015 г.

Днес в 14.00 часа започна изпитът по математика I в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В 65-а аудитория на Ректората Татяна Цонкова от Сливен изтегли Тема № 3. Кандидат-студентите, които се явяват на конкурсния изпит днес, са 639.

С писмен изпит по журналистика започна първата кандидатстудентска сесия в Софийския университет за учебната 2014/2015 г.

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Светлина Попова от София изтегли темата „Отнесени от прехода“.

Започна конференцията "Тяло и сетивност" на Философския факултет на СУ

Днес в Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна конференцията „Тяло и сетивност” на магистърската програма "Философска антропология" във Философския факултет на СУ.

Участие на студенти от катедра "Музика" на ФНПП в гр. Козлодуй

В началото на годината за първи път се състоя концерт на студентите от Катедра "Музика" към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ извън границите на София. Класът по народно пеене на Светла Караджова получи специална покана от Дома на Енергетика в гр. Козлодуй да изнесе концерт и да зарадва публиката на града със своите таланти, които показаха своя голям професионализъм.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 12 март 2014 г. почина дългогодишният преподавател от Факултета по славянски филологии проф. Здравко Чолаков.

Поклонението ще се извърши на 15 март 2014 г. от 10.00 часа в Ритуалната зала на Централните Софийски гробища.

Ректорът на УАСГ благодари на Факултета по педагогика за сътрудничеството по проект за кариерно израстване и повишаване на квалификацията

По повод съдействието на Факултета по педагогика при подготовката и изпълнението на проект BG051РО001 - 3.1.09-0016 „Кариерно израстване и повишаване на квалификацията на академичния състав в УАСГ” ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия изпрати благодарствено писмо до деканското ръководство на Факултета по педагогика.

Участници в инициативата „Мениджър за един ден“ посетиха Софийския университет

Бетина Георгиева от Ботевград и Гергана Клечарова от Разлог днес посетиха библиотека „Филологии“ и книгохранилището на Централната университетска библиотека. Двете ученички, които са участници в тазгодишното издание на инициативата „Мениджър за един ден“, бяха в заместник-министри за един ден в Министерството на регионалното развитие.

В Софийския университет започна първото в България обучение по проекта Coneeect

От 10 до 14 март 2014 в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе едноседмично обучение по проекта Coneeect. В него ще участват повече от 50 университетски преподаватели и експерти от Европа, Америка и Азия. Официален представител на Европейската комисия е Симоне Балдасари от Генерална дирекция за предприятия и промишленост.

Тодоровден в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна

На 8 март 2014 г. в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна се проведоха конни надбягвания и състезания с каручки, с които по традиция се отбелязва Тодоровден.

Научна конференция в чест на проф. Василка Тъпкова-Заимова

В Заседателна зала 1 на Софийския университет днес започна научна конференция „Средновековна България в контекста на балканската и европейската история и култура“ в чест на 90-годишнината на проф. д-р Василка Тъпкова-Заимова. Организатори на събитието са Асоциацията на византинистите и медиевистите в България, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Институтът за балканистика с център по тракология при БАН, Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и Институтът за исторически изследвания при БАН.

Най-старото висше училище у нас прие в редиците си осем нови преподаватели

Ректорът на Софийския университет връчи трудовите договори на младите си колеги

Успешно приключи 22-та национална антарктическа експедиция

Последната група български полярници се завръща в България на 3 март 2014 г.

Международна конференция „Сравнителен анализ на деколонизацията в България и Корея”

В Центъра по кореистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” днес бе открита международна конференция, организирана от СУ и Университета Сонгюнгуан в Република Корея. В събитието участват 27 учени от България, Корея, Австрия, Словения и Македония.

Трета съвместна международна конференция „Архивите, университетите и социалните медии”

В Конферентната зала на Софийския университет днес започна Третата международна конференция по проблемите на съвременната академична архивистика и мястото на архивите като социалнополитически институции в глобалната информационна среда.

Семинари в рамките на проект на ФКНФ за обучението на преводачи

През изминалата седмица в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведоха информационно-обучителни семинари за преподавателите по превод във Факултета по класически и нови филологии в сътрудничество с партньорите от Българската асоциация на професионалните преводачески агенции.

Кръгла маса „Възможности за изготвяне на онлайн каталог на национални и академични библиотеки от Югоизточна Европа”

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе домакин днес на дискусия за възможностите за изготвяне на онлайн каталог на национални и академични библиотеки от Югоизточна Европа. Събитието се проведе в Конферентната зала на Софийския университет.

SUDigital - Среща-разговор за дигитализацията на културно-историческото наследство

Към момента са сканирани и публикувани над 400 книги от различна тематика, 200 са в процес на обработка и публикуване на сайта; сканирани са около 40 000 изображения от Университетския архив. За около 2 години работа екипът на Дигитализационния център може да се похвали с около 250 000 обработени изображения.

Министър Клисарова връчи награда на чл.-кор. проф. Тони Спасов за постигнати резултати по изпълнение на проекта Beyond Everest

Днес започна лансираща конференция за програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Събитието е организирано от Министерството на образованието и науката със съдействието на Европейската комисия. Конференцията бе открита в зала „Роял“ на хотел „Шератон“, София.

Съобщение

Уважаеми колеги,

Във връзка с подмяна на електромерите от "ЧЕЗ Разпределение България" в Ректората ви уведомяваме, че на 19.02.2014 г. от 08:00 до 09:00 ч. ще бъде изключено електрозахранването в сградите на Ректората и Университетската библиотека.

Резултати от второ класиране и среща по проект BG051PO001-3.3.06-0045

Приключи вторият етап на класиране за бенефициентите по Проект BG051PO001-3.3.06-0045 „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Представяне на Сборника за научни постижения на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“

В Конферентната зала на Ректората днес беше представен Сборникът за научни постижения на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за периода 2008 – 2013 г.

Лиляна Табакова беше удостоена с Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания

Посланикът на Кралство Испания в България Хосе Луис Тапия връчи от името на Негово Величество краля на Испания Офицерски кръст за граждански заслуги на г-жа Лиляна Кънчева Табакова, щатен преподавател по Испаноамериканска литература в Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Тържественият акт се състоя в резиденцията на посланика на Испания в София на 11 февруари 2014 г.

Подписан е договор за съфинансиране на проекта “Трансгранично градинско изкуство по Черноморието”

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчева подписа договор с Министерството на регионалното развитие за предоставяне на национално съфинансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България на проекта “Трансгранично градинско изкуство по Черноморието”.

Първият българско-персийски речник беше представен в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”

В Големия салон на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” бе представен първият българско-персийски речник. Изданието съдържа над 55 000 думи.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че след тежко боледуване почина дългогодишният преподавател във Философския факултет проф. Николай Василев.

Поклонението ще се състои на 16 февруари 2014 г. в 13.00 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ вече има над един милион библиографски записа

На 11.02.2014 г. в 21.44 ч. Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” стана първата библиотека в страната, която предоставя на своите потребители възможност за информационно търсене в електронен каталог, съдържащ над един милион библиографски записа. Този успех е постигнат с подкрепата на фондация „Америка за България” по проекта НАБИС - изграждане на Национален академичен своден каталог.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че след кратко боледуване почина проф. дин Георги Даскалов.

Поклонението ще се състои на 14 февруари 2014 г. в 12.00 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Студенти от Биологическия факултет на СУ спечелиха приза на AmGen за иновативна биотехнологична идея

Екипи от студенти – бакалаври от специалност Биотехнологии – IV курс, специалност Биомениджмънт и устойчиво развитие – III курс и магистри от МП „Екологична биотехнология” и МП „Индустриални биотехнологии” от Биологически факултет, както и бакалаври от Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски” участваха в Иновационен семинар – състезание по предприемачество в биологията и медицината.

Допълнителен прием по проект BG051PO001-3.3.06-0045

Проект BG051PO001-3.3.06-0045 „Развитие на капацитета на специализанти, постдокторанти и млади учени за преподаване на академични курсове по и на чужд език със съвременни методи и информационни и компютърни технологии” обявява допълнителен прием.

Шест проекта са одобрени за финансиране от Университетския фонд за стратегическо развитие

Първите шест проектни предложения за финансиране от новосъздадения Университетския фонд за стратегическо развитие бяха одобрени от комисия, назначена със заповед на ректора на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. дин Иван Илчев.

„Първият геолог на България” – юбилейна изложба в Университетската библиотека за проф. Георги Златарски

Във фоайето на Университетската библиотека бе открита изложба, посветена на 160-годишнината от рождението на проф. Георги Н. Златарски – основоположник на геоложката наука у нас, университетски преподавател, несменяем титуляр на Катедрата по геология, два пъти ректор на Алма матер (1897/98 и 1901/02), действителен член на Българското книжовно дружество, член основател и първи председател на Българското природоизпитателно дружество.

„Фотография“ - самостоятелна изложба на Цочо Бояджиев

В галерия „Алма Матер“ на СУ „Св. Климент Охридски“ бе открита самостоятелната изложба на проф. Цочо Бояджиев „Фотография“. Тя може да бъде видяна до 21 февруари 2014 г.

Временно прекъсване на Интернет

Поради профилактика на комуникационно оборудване в главния възел - кампус "Лозенец" и с цел подобряване качеството на услугата, ще има временно прекъсване на интернет свързаността на 5 февруари (сряда) в интервала между 17:00 и 18:00 часа.

Софийският университет отново е лидер според Рейтинговата система на висшите училища в България

Според актуализираната Рейтингова система на висшите училища в България Софийският университет „Св. Климент Охридски” отново е водещ университет в страната. Най-старото висше училище в България обучава в 25 професионални направления. В три от тях - Медицина, Фармация и Обществено здраве, няма данни за СУ в актуализираната рейтингова система, тъй като специалностите в тези направления са нови. Алма Матер заема първо място в класациите на 18 направления. В следващите издания на Рейтинговата система ще бъдат включени и данни за завършилите Медицинския факултет и новата специалност Фармация.

Софийският университет стана лауреат на наградата на сдружение „България си ти“ в памет на проф. Тончо Жечев

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ стана лауреат на наградата на сдружение „България си ти“ в памет на проф. Тончо Жечев. Най-старото висше училище в България е отличено в категорията за налагане на човешките ценности и културата.

Ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев: „В нито един момент в плана ни не се включваше влизане на полиция в Университета“

В дните на окупацията са провалени 16 изпита, засегнати са най-малко 800 студенти

Окупацията на Ректората е прекратена

28 януари 2014 г. е работен и учебен ден.

Ректорът на СУ издаде заповед, с която забранява достъпа и пребиваването в Ректората

На основание чл. 29, ал. 2, т. 10 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и във връзка с настъпилата извънредна ситуация в резултат от окупацията на сградата на Ректората, със своя заповед ректорът проф. дин Иван Илчев забрани днес, 27 януари 2014 г., достъпа и пребиваването в сградата на Ректората. Изключение правят само охраната на Университета и изрично упълномощени от ректора лица.

Решение на Академическия съвет на СУ относно окупацията на Ректората

Във връзка с окупацията на Ректората след проведено гласуване днес, 26 януари 2014 г., Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ реши следното:

Академическият съвет се съгласява, включително и на основание чл. 22, т. 2 от Закона за висшето образование, и настоява ректорското ръководство незабавно да предприеме всички законови мерки, предвидени в българското законодателство и правилниците на Софийския университет, за освобождаване на сградата на Ректората, осигуряване на достъп на всички преподаватели, студенти и служители в нея и използването й само за целите на висшето образование и академичната автономия.

Позиция на ректорското ръководство на Софийския университет

Ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заявява категорично, че окупацията на Ректората е недопустима. Действията на малка група граждани, част от които дори не са от академичната общност на Алма матер, в най-голямата сграда в София, която е публична държавна собственост и национален паметник на културата, пречат на десетки хиляди наши студенти и техните близки, както и на преподавателите и служителите от администрацията.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява Oсми национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина. За участие в конкурса е необходимо да се представят по един непубликуван разказ или стихотворение. Носителите на наградите се определят от специално назначено жури.

Дистанционни курсове във Факултета по математика и информатика

Нова електронна форма на дистанционно обучение предлага експериментално от началото на академичната 2013-2014 г. Факултетът по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Конкурс за нови изложби в галерия „Алма Матер”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” обявява сесия за нови кандидатури за изложби в галерия „Алма Матер” за периода: април – юни 2014 г.; септември – декември 2014 г. Крайният срок за участие в конкурса е 10 февруари 2014 г.

Публичен дебат по повод 25-та годишнина от посещението на Франсоа Митеран в София „Да живее демокрацията! 25 години преход в Европа“

В зала 224 на СУ „Св. Климент Охридски“ днес бе отбелязана 25-годишнината от посещението на Франсоа Митеран в София. Събитието е организирано от посолството на Република Франция в България, Френския институт, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Червената къща.

Бакалаврите и магистрите от випуск 2013 на Факултета по математика и информатика получиха своите дипломи

На тържествена церемония, проведена в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, 420 бакалаври и магистри от випуск 2013 на Факултета по математика и информатика получиха своите дипломи. Абсолвентите, които завършват с успех над 5.50, са над 100, а пълните отличници са 10.

Дипломираха се бакалаврите от випуск 2013 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика

На тържествена церемония, проведена в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, 340 бакалаври от випуск 2013 г. от Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха своите дипломи. Абсолвентите, които завършват с успех над 5,50, са 38.