Начало / Новини / Новини и събития

   
На 13 юни 2024 г. започва регистрацията за класиране на кандидат-студентите за учебната 2024/2025 година

Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва единствено на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg .

Дни на специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия”: Мит и ритуал”

Студентите от специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия” към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет проведоха за втора година културното събитие „Дни на ЮИЮА”, този път с темата „Мит и ритуал”. Фестивалът беше проведен в три отделни дни.

Софийският университет се изкачва с 200 места в Impact Rankings 2024

В публикуваната на 12 юни 2024 г. класация на Impact Rankings 2024 на Times Higher Education (THE) Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е класиран на 401-600 място от 1963 университета в света. Алма матер участва за шеста поредна година в класацията и подобрява с 200 места позицията си спрямо 2023 година, когато бяха класирани 1591 университета.

Стопанският факултет вече е пълноправен член на EFMD Global

На 3 юни 2024 г. Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ стана пълноправен член на Европейската фондация за развитие на мениджмънта (European Foundation for Management Development EFMD). Членството е официално потвърдено от ресорната комисия на EFMD. Пълноправното членство в EFMD Global бе одобрено от Общото събрание на организацията на 10 юни 2024 г. в Болоня, Италия, където за първи път от името на факултета участва и деканът доц. д-р Атанас Георгиев.

Ежегоден научен семинар на катедра „Фармацевтична и приложна органична химия“

Катедра „Фармацевтична и приложна органична химия“ (ФПОХ) във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе своя ежегоден научен семинар от 31 май до 2 юни 2024 г. в учебно-научната база "Проф. Цв. Бончев", Гьолечица.

 

Делегация на Софийския университет посети Япония с цел развитие на академичния обмен

В периода от 13 май до 23 май 2024 г. делегация от Софийския университет “Св. Климент Охридски” посети Япония с цел развитие на академичния обмен с традиционни и нови партньори. Делегацията осъществи над 15 работни срещи, участва в научен форум по българистика в Осакския университет, срещна се със студенти японисти, с представители на българската диаспора в Япония и взе участие в различни инициативи, организирани от посолството на Република България в Япония.

„Лузофонски литературни четения – 100 години от рождението на Антонио Рамош Роза“ в Деня на Португалска филология във ФКНФ

Заключителният художествен рецитал от програмата на Научноприложния студентски семинар „Лузофонски литературни четения – 100 години от рождението на Антонио Рамош Роза“ се проведе в рамките на Деня на Португалска филология във ФКНФ. Лузофонските литературни четения се организират за четвърта поредна година от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и Научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски“.

Национален фотографски конкурс и фотоизложба на тема „Портрети на Португалия – българският фотообектив в страната на Камойш“

Националният фотографски конкурс и фотоизложбата на тема „Портрети на Португалия – българският фотообектив в страната на Камойш“ бяха организирани съвместно от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и Научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет и Центъра по португалски език и култура „Камойш“ – София при посолството на Португалия.

Студентска научноприложна сесия ,,Светът на лузофонията“ в Деня на Португалска филология във ФКНФ

Студентската научноприложна сесия ,,Светът на лузофонията“ бе част от първото издание на Деня на Португалска филология, организиран от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и Научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при ФКНФ. В сесията участваха студенти от всички курсове на специалността, които представиха своите разработки и постижения по различните дисциплини, в които се обучават по време на следването си.

Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, проф. Амелия Личева и доц. Дария Карапеткова бяха отличени с награда „Христо Г. Данов“

На официална церемония в Пловдив на 7 юни 2024 г. Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ бе удостоено с престижната награда „Христо Г. Данов“, която се връчва за 25-и път от Министерството на културата и Община Пловдив за принос в българската книжовна култура.

Доц. д-р Дария Карапеткова и проф. дфн Амелия Личева получиха наградата в категорията "Представяне на българската книга" за организирането на Софийския международен литературен фестивал.

Честване на Деня на Африка в Софийския университет

На 26 май 2024 г. катедра „Африканистика и Индо-тихоокеански изследвания“ и Африканско-карибският културен център към Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски “ отбелязаха Деня на Африка в Аулата на Ректората на Софийския университет.

Международна конференция на тема: Literature at the Borders: Biofiction Studies Today

В края на месец май Катедрата по англицистика и американистика към Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира конференция на тема Literature at the Borders: Biofiction Studies Today с над 50 участници. С доклади се включиха над 25 учени в областта, както утвърдени изследователи и преподаватели, така и докторанти и студенти по литература от Европа, Азия и САЩ.

С изпит по биология продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2024/2025 година

В 9.00 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по биология, за участие в който са подали заявления 892 кандидат-студенти.

С изпит по математика започна втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024/2025 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет бе дадено началото на конкурсния изпит по математика, с който стартира втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024/2025 г. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 836 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 6 юни 2024 г. след кратко боледуване почина доц. д-р Валери Голев от Физическия факултет – известен български астроном, дългогодишен преподавател, учен и популяризатор на науката.

Поклонението ще се състои на 10 юни 2024 г. (понеделник) от 11:00 ч. в храм „Св. София“ – гр. София.

Проф. д-р Мира Маркова – декан на Историческия факултет, отговаря на въпросите на студентите в поредното издание на студентското предаване „УниверситетЪТ“ на телевизия „Алма Матер“

Проф. д- р Мира Маркова - Декан на Историческия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, дава обстойно интервю в студиото на телевизия „Алма Матер“, в което разказва за историята, настоящето и бъдещето на факултета.

Съюзът на преводачите в България отбеляза своята 50-годишнина

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ тържествено бе отбелязан 50-годишният юбилей на Съюза на преводачите в България.

Емоционална премиера на студентската книга „От ръкопис към алгоритъм“

Премиерата на книгата „От ръкопис към алгоритъм“ събра в препълнената Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация преподаватели, бивши и настоящи студенти, издатели, журналисти, IT специалисти. Студентите по книгоиздаване от втори курс представиха своя сборник, създаден в дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“ – 1 и 2 с преподавател д-р Георги Александров. Изданието е посветено на 50-годишнината от основаването на Факултета по журналистика и масова комуникация и разработва актуалната тема за навлизането на изкуствения интелект в книгоиздаването.

В Алма матер бяха връчени Националните музикални награди за независима музика

За четвърта поредна година бяха връчени Националните музикални награди за независима музика. Церемонията се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието се организира от „4 МЕДИЯ“ съвместно с Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет.

Нова печатна преса във Факултета по науки за образованието и изкуствата

На 4 юни 2024 г. в Графичното ателие на Факултета по науки за образованието и изкуствата се състоя демонстрация – отпечатване на дълбокопечатна гравюра. За целта бе използвана за пръв път новата придобивка на катедра „Визуални изкуства“ – офортната преса JPV-70. На събитието присъстваха деканът на факултета проф. дпн Милен Замфиров и представители на академичния и неакадемичния състав на факултета.

Магистърска програма „Превод“ с английски и френски език към ФКНФ – за четвърти път член на ЕМТ

На 5 юни 2024 г. Европейската комисия оповести резултатите от четвъртия кръг на кандидатстване за членство в престижната мрежа на европейски магистърски програми по превод ЕМТ. Магистърска програма „Превод“ с английски и френски език към Катедрата по англицистика и американистика и Катедрата по романистика на Факултета по класически и нови филологии за четвърти пореден път получи членство в мрежата и право да носи знака за качество ЕМТ.

Световният ден на околната среда бе отбелязан в Университетската ботаническа градина в Балчик

По инициатива на президентската институция в Университетската ботаническа градина в Балчик на 5 юни 2024 г. бе отбелязан Световният ден на околната среда. Събитието бе организирано съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Община Балчик и в него участваха ректорът проф. Георги Вълчев, министърът на околната среда и водите Петър Димитров, министърът на образованието проф. Галин Цоков, кметът на Балчик Николай Ангелов, представители на изпълнителната и на местните власти, преподаватели и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и ученици от региона.

Седмица, посветена на Световния ден на околната среда, в Центъра по компетентност Clean & Circle

През 2024 г. Световният ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни, преминава под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration”. По този повод Центърът по компетентност Clean & Circle посвети седмица на околната среда, изпъстрена с важни събития.

Доц. дбн Любен Загорчев участва в 17-тия Световен конгрес по паразитни растения в Япония

На 4 юни 2024 г. доц. дбн Любен Загорчев, ръководител на научната група „Растителни паразити“ по проект SUMMIT на Софийския университет, представи резултати от проекта в рамките на 17-тия Световен конгрес по паразитни растения (17th World Congress on Parasitic Plants https://www.kuba.co.jp/wcpp17/ ) в Нара, Япония.

Ден на отворените врати във Факултета по науки за образованието и изкуствата

Във Факултета по науки за образованието и изкуствата се проведе Ден на отворените врати, на който бяха представени магистърските програми, по които е предвиден прием през следващата академична година.

Конференция на тема "Социални и педагогически парадигми за изследване и моделиране на образователни екосистеми в България"

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се проведе Първа конференция на тема "Социални и педагогически парадигми за изследване и моделиране на образователни екосистеми в България".

Художествена и фото изложби, посветени на културната столица на Азербайджан Шуша, на международния фестивал "Солей" в Созопол

В рамките на азербайджанската вечер на 13-ия международен франкофонски фестивал "Солей" в Созопол бяха представени художествена и фото изложби, както и музикално-поетична вечер, посветени на културно-историческо наследство на град Шуша в Азербайджан.

Софийският университет подобрява с 80 места позицията си в световната класация QS World University Rankings за 2025 година

Софийският университет е класиран на 661-670 място в оповестената на 4 юни 2024 г. световна класация за 2025 г. на QS World University Rankings , в която участва от 2013 г. насам.

Факултетът по славянски филологии откри свой Кариерен център

В 148 аудитория в Ректората в присъствието на заместник-ректора проф. д.ик.н Соня Милева, заместник-декана на Факултета по славянски филологии доц. д-р Ани Бурова, преподаватели и студенти бе открит Кариерен център към факултета.

Кръгла маса, посветена на осемдесетата годишнина от десанта в Нормандия

На 3 юни 2024 г. Катедрата по нова и съвременна история към Историческия факултет организира кръгла маса, посветена на осемдесетата годишнина от десанта в Нормандия, една от най-знаковите военни операции на Втората световна война. В нея взеха участие преподаватели от катедрата, които засегнаха различни теми, свързани с военните действия и отзвука им в историята.

Проф. д-р Георги Вълчев се срещна със студентите от футболния отбор на Софийския университет

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев се срещна със студентите от футболния отбор на Университета, представлявани от Павел Павлов от Факултета по науки за образованието и изкуствата и Ивайло Неделчев от Факултета по журналистика и масова комуникация. На срещата присъстваха директорът на Департамента по спорт проф. д-р Боряна Туманова и двамата треньори по футбол проф. д-р Георги Игнатов и гл. ас. д-р Николай Стайков.

Национален фестивал „Идеите, които променят света”

На 2 юни 2024 г. се проведе финалният етап на пилотното издание на Фестивала за творчество и иновации „Идеите, които променят света“. Събитието се организира от Националния университетски център за творчество и иновации към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Фондация „Еврика“. Целта на инициативата е да се популяризира идеята за учениците и децата като иноватори и творци, както и за популяризиране на идеята за откривателството в училище.

Национална научнопрактическа конференция, посветена на Международния ден на детето – 1-ви юни ,,Детето и детският свят“

На 1 и 2 юни 2024 г. в Ректората на Софийския университет се проведе Национална научнопрактическа конференция, посветена на Международния ден на детето – 1-ви юни ,,Детето и детският свят“, организирана от екип с ръководител гл. ас. д-р Даниела Рачева от Катедра „Теория на възпитанието“ на Факултета по педагогика.

Представено бе монументалното изследване Атлас „Пинокио“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя предпремиерата на Атлас „Пинокио“. Изданието бе представено от проф. Джовани Капеки – създател на проекта и преподавател в Университета за чужденци в Перуджа, и гл. ас. д-р Радея Гешева от специалност „Италианска филология“ на Факултета по класически и нови филологии, автор на главата за литературния образ на Пинокио в България.

Ден на кариерното развитие се проведе във Факултета по химия и фармация

Във Факултета по химия и фармация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Ден на кариерното развитие. Пред сградата на факултета 38 фирми и институти представиха пред студентите възможности за професионална реализация.

Специалност „Публична администрация“ проведе своя традиционен хепънинг

В Аулата в Ректората на Софийския университет специалност „Публична администрация“ във Философския факултет проведе традиционния си хепънинг, с който отбелязва деня на специалността. На събитието бе връчена и наградата за студентско научно есе в областта на публичната администрация „Лиляна Данева-Бризби“. Тази година темата е „Държавната служба в България в процес на модернизация. Мотивация за иновационни практики в държавната администрация“.

58 работодатели присъстваха на кариерния форум на Стопанския факултет на Софийския университет

На 28 май 2024 г. в кампуса на Стопанския факултет на Софийския университет се проведе Кариерен форум 8.0 под наслов "С поглед в бъдещето". В събитието участваха 58 организации от частния, държавния, образователния и неправителствения сектор, както и браншови представители. Събитието беше открито с приветствено слово от декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев и от проф. д-р Елеонора Станчева и доц. д-р Божидар Недев, директори на Кариерния център.

Академична книжарница на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ бе открита в Бургас

Университетското издателство "Св. Климент Охридски" откри в Бургас първата си книжарница извън столицата. Тя е разположена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и в нея се предлага научна, научнопопулярна, художествена и учебна литература на български и на чужди езици.

Шестнадесети международни славистични четения „Памет и история“ в славянските езици и литератури"

В Аулата в Ректората на Софийския университет започнаха Шестнадесетите международни славистични четения на тема „Памет и история“ в славянските езици и литератури". Международните славистични четения са научна конференция, която Факултетът по славянски филологии организира традиционно през година, а през 2024 г. шестнадесетото издание се провежда на 30 и 31 май 2024 г.

Люба Конова от Факултета по математика и информатика е Студент на годината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе традиционната церемония, на която се отбелязват успехите на студентите и докторантите на най-старото българско висше училище. Конкурсът „Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира с цел подпомагане развитието на студентите и докторантите и отличаване на най-добрите от тях. Тази година церемонията се проведе за седми път и бе излъчвана на живо във фейсбук страницата на Студентския съвет .

Национален финал за България на конкурса „Моята теза в 180 секунди“

Националният финал на шестото издание на конкурса „Моята теза в 180 секунди“, организирано от Университетската агенция на Франкофонията (AUF) и Франкофонския център на Софийския университет в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Факултет по класически и нови филологии, и с подкрепата на Министерство на външните работи на Република България, както и любезното съдействие на Френския институт в България, се проведе в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет на 28 май 2024 г. във Франкофонския център на Университета.

Доц. д-р Вержиния Боянова и гл. ас. д-р Константин Теодосиев бяха удостоени с отличия на Софийския университет

На тържествена церемония в Ректората на Софийския университет ректорът проф. д-р Георги Вълчев удостои доц. д-р Вержиния Боянова и гл. ас. д-р Константин Теодосиев с отличия на Алма матер.

Научен семинар по проект "Ефективни изчисления и алгоритми. Приложение при решаване на теоретични и практически проблеми от различни научни области"

На 23 май 2024 г. в Заседателната зала на Факултета по математика и информатика се проведе научен семинар по проект "Ефективни изчисления и алгоритми. Приложение при решаване на теоретични и практически проблеми от различни научни области.", дейност 3.4 на проект SUMMIT на Софийския университет „Св. Климент Охридски.

Тържествено връчване на наградите на победителите от конкурса за превод от немски език в памет на проф. д-р Борис Парашкевов

За трета поредна година Катедра „Германистика и скандинавистика“ проведе Студентски конкурс за превод от немски език на името на проф. д-р Борис Парашкевов, изтъкнат германист с международно признание, завещал наред с ценните си научни публикации и богато преводно творчество от немски и фински език.

Завърши випуск 2023 г. на Философския факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората 141 магистри и бакалаври от випуск 2023 г. на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. 61 са завършващите с успех над 5.50, а четирима са пълни отличници.

Във Факултета по математика и информатика започна Кариерен форум - изложение 2024

Започна традиционният двудневен кариерен форум на Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Събитието тази пролет се провежда за шестнадесети път и представя кариерните възможности в сферата на информационните технологии.

Проф. Бисера Вълева с награда от Националната художествена изложба „Земята на Ботев“

В Регионалния исторически музей - Враца на 27 май 2024 г. бе открита Националната художествена изложба „Земята на Ботев“ и бяха наградени отличените автори в категории живопис, графика, скулптура, приложни изкуства, млад автор. В раздела за живопис наградата на името на Цено Тодоров бе присъдена на „Леденика“ III на проф. Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет.

Музикалният свят на Михаил Големинов, представен от д-р Анжела Тошева и Иван Керековски

В празничната атмосфера между тържественото честване на 30 години от създаването на специалност „Музика“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май преподаватели и студенти от Катедра “Музика и мултимедийни технологии“ участваха в запомнящо се събитие.

Академична лекция на професор Ана Паула Коутиньо от Университета на Порто на тема „Антонио Рамош Роза – екопоет avant la lettrе“

По покана на катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ на Факултета по класически и нови филологии и на научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“, учредена през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика, Португалия, проф. Ана Паула Коутиньо от Университета на Порто изнесе академична лекция, посветена на творчеството на видния португалски поет Антонио Рамош Роза, чиято 100-годишната се чества през 2024 г.

Тържествено награждаване на студентите, отличени в конкурса за превод на поезия от чужд на български език “Светът е в нас чрез езика и писмеността“

По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май и в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет Факултетът по класически и нови филологии отпразнува езиковото многообразие на планетата и красотата на българския език чрез общофакултетска инициатива за студентски конкурс по превод от чужд на български език под надслов: “Светът е в нас чрез езика и писмеността“.