Начало / Новини / Новини и събития

   
Завърши випуск 2023 г. на Стопанския факултет

На две тържествени церемонии, които се проведоха в Аулата в Ректората, 391 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 64-ма са с успех над 5,50, а четирима са пълните отличници.

Фокус-група „Нематериалното наследство на града“

На 8 декември 2023 г. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе фокус-група „Нематериалното наследство на града“, организирана съвместно от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Кръгла маса “Климатични промени и адаптация към тях”

На 11 декември 2023 г. в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса на тема: “Климатични промени и адаптация към тях” по проекта Smart adapt -Умна адаптация.

Тържествено откриване на лабораторен комплекс кампус „Лозенец“

На 11 декември 2023 г. се състоя тържественото откриване на научноизследователския комплекс „Лозенец“, който обединява дейността на учените от два факултета на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Факултета по химия и фармация и Физическия факултет. Кампус „Лозенец“ с ръководител чл.-кор. проф. Тони Спасов е един от трите лабораторни комплекса на Център за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии.

Изложба „Европейската етническа картография за Македония – средата на 19 в.- Балканските войни“

На 8 декември 2023 г. в деня на св. Климент Охридски, официален празник на Република Северна Македония, в изложбената зала на Българския културно-информационен център в Скопие бе открита изложбата „Европейската етническа картография за Македония – средата на 19 в.-Балканските войни“.

Завърши випуск 2023 г. на Медицинския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 180 абсолвенти от випуск 2023 г. на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Медицина завършват 140. Четирима лекари са отличниците на випуска, които получиха „Златен Хермес с Кадуцей“.

Световноизвестната писателка Дача Мараини гостува на специалност „Италианска филология“

На 7 декември 2023 г. в читалня "Акад. Аргиров" в Университетската библиотека, специалност "Италианска филология" посрещна световноизвестната италианска писателка Дача Мараини. Гостуването й беше организирано със съдействието на директорката на Италианския културен институт госпожа Мария Маца.

Кръгла маса по информационно право: „Изкуственият интелект: в помощ или заплаха за юридическите професии?“

На 5 декември 2023 г. в Конферентната зала на Ректората за втора поредна година се проведе Кръгла маса по информационно право. Темата на изданието за 2023 г. бе: „Изкуственият интелект: в помощ или заплаха за юридическите професии?“.

Специалност Скандинавистика и Център "Андерсен" са партньори на международния литературен фестивал

Специалност „Скандинавистика“ и Центърът за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ са партньори на единадесетото издание на Софийския международен литературен фестивал с фокус върху литературата от Скандинавския север.

Катедра „География на туризма“ проведе трудова борса, която среща студентите с водещите представители на туристическата индустрия

На 6 декември 2023 г. в Аулата на Софийския университет се проведе 27-та ежегодна среща „Производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България“, която се организира от катедра „География на туризма“ на Геолого-географския факултет.

Обогатяване на Зографската електронна научноизследователска библиотека

В годината, когато честваме 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университетската библиотека, Зографската електронна научноизследователска библиотека обогати фонда си два пъти – през месец май и през декември 2023 г.

Кръгла маса „950 години от появата на най-ранния препис на Симеоновия сборник“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса, посветена на най-ранния препис на Симеоновия сборник, т. нар Светославов изборник или Изборник от 1073 г.

Награждаване на победителите в конкурса за есе „Непознатият Азербайджан“

В Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя церемония, на която бяха връчени наградите в конкурса за есе на тема „Непознатият Азербайджан“.

Доц. д-р Христо Стаменов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На Факултетен съвет на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет доц. д-р Христо Стаменов бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Международна конференция „As If, But Differently: Meditations on the Realisms of Our Times“

На 1 и 2 декември 2023 г. в Софийския университет се проведе международната конференция „As If, But Differently: Meditations on the Realisms of Our Times“. Научният форум бе посветен на 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и 95 години от обособяването на университетската англицистика и американистика като самостоятелна специалност.

Официално закриване на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие (МГФНУР) в България

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ официално бе закрита Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие (МГФНУР) в България. У нас Международната година се проведе под патронажа на Министерство на образованието и науката с подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на Българската академия на науките.

„Минута за Коледа“ – вълшебен миг за случаен непознат

За девета поредна година Студентският съвет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ приканва студенти, преподаватели и приятели на Алма матер да се включат в доброволческата инициатива „Минута за Коледа“. В нейната същност стои идеята, че всеки може да отдели минута от своето време и да я подари на непознат за Коледа, като му напише писмо. Студентският съвет и негови приятели ще доставят посланието му в случайна пощенска кутия.

Факултетът по педагогика представи резултати от научноизследователските си проекти

В рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет на 4 декември,2023 г. за поредна година Факултетът по педагогика организира своя традиционен форум, в който бяха представени резултати от научноизследователските проекти, финансирани в рамките на конкурсна процедура по НИС през 2023 г. и Национална програма „Млади учени и постдокторанти“ в периода септември 2022 г. - март 2023 г.

Ден на кариерата във Факултета по науки за образованието и изкуствата

На 5 декември 2023 г. във Факултета по науки за образованието и изкуствата се проведе Ден на кариерата. Събитието предостави възможност на 21 работодатели от сферата на образованието и социалните услуги да взаимодействат директно със студентите от факултета и да представят своите дейности и конкретни кариерни предложения.

Тържествено бе открита новата сграда на Института „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет

На бул. "Джеймс Баучер" 5. (Кампус „Лозенец”) се състоя тържествено откриване на новата сграда на Института GATE и на годишния му форум под надслов „Up to Gate: Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation“. 

В Софийския университет бяха връчени стипендиите "Робърт и Нели Гипсън" за 2023 г.

На тържествена церемония в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за поредна година бяха връчени стипендиите "Робърт и Нели Гипсън" за български студенти, учещи в български висши училища и постигнали високи академични успехи. През 2023 година бяха връчени 107 стипендии, а общата сума, предоставена от семейство Гипсън до момента, е над 3 милиона лева.

Софийският университет е класиран в новия рейтинг на QS за устойчиво развитие

Софийският университет „Св. Климент Охридски“е единственият български университет, класиран в новия световен рейтинг на QS World University Rankings: Sustainability 2024, обявен на 5 декември 2023 г. Софийският университет заема 711-720 място от 1403 класирани университета от Европа, Азия, Америка, Океания и Африка и 294 място от 403 класирани европейски университета.

IBM и Meta създават първият глобален Алианс в борбата за отворен изкуствен интелект - българският INSAIT е единственият представител от Източна Европа

Българските учени ще си партнират с НАСА, ЦЕРН, водещи университети като Харвард, Бъркли и Йейл и корпорации от ранга на Sony, Intel и Dell в мисията да гарантират отворен изкуствен интелект.

Галерия „Алма матер“ представя изложбата „ХАРТИЯ ОРНАМЕНТИ ФРАГМЕНТИ“

От 4 декември 2023 г. галерия „Алма матер“ представя изложбата „ХАРТИЯ ОРНАМЕНТИ ФРАГМЕНТИ“ с автор Красимира Любенова Дренска.

Международна конференция „Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци“

В периода 17-19 ноември 2023 г. в град Харманли бе проведена Първата международна научно-приложна конференция „Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци“.

Филиал Бургас и Българският антарктически институт представят фотоизложба "Антарктида - непознатата южна земя"

Изложба „Антарктида – непознатата южна земя”, съвместно организирана от Филиал Бургас на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българския антарктически институт и разкрива очарованието и тайните на ледения континент.

Трето издание на конференцията за студенти, докторанти и преподаватели от катедра „Германистика и скандинавистика“

На 30 ноември и 1 декември 2023 г. в зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведете третото и най-обхватно досега издание на годишната конференция за студенти, докторанти и преподаватели от катедра „Германистика и скандинавистика“.

Международен научно-практически семинар „ЕС и Латинска Америка: ангажимент за бъдещето. Резултати от срещата Европейски съюз - ОДЛАК по време на испанското председателство на Съвета на ЕС“

На 29 ноември 2023 г. в Софийския университет се проведе Международният научно-практически семинар „ЕС и Латинска Америка: ангажимент за бъдещето. Резултати от срещата Европейски съюз – Общност на държавите от Латинска Америка и Карибите (ОДЛАК), по време на испанското председателство на Съвета на ЕС“.

Представяне на книгата "Гейдар Алиев 100"

Тази година в Азербайджан се отбелязва 100-годишнината от рождението на общонационалния лидер на страната Гейдар Алиев. В София Балкан Палас се състоя представянето на книга, посветена на 100-годишния юбилей на азербайджанския лидер, която е резултат на сътрудничеството на Посолството на Република Азербайджан в Република България и Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски", издание на Съюза на българските писатели.

VIII Студентски конкурс по украински правопис

На 1 декември 2023 година се проведе VIII Студентски конкурс по украински правопис, организиран от Катедрата по славянско езикознание във Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Посолството на Украйна в Република България.

Изложба „Старинен град Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“

На 24 ноември 2023 г. в Артиум Център – Несебър беше открита изложбата „Старинен град Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“. Събитието е част от дейностите по проекта на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ „CultUrEn – културното наследство като фактор за постигане на устойчива градска среда“ с научен ръководител проф. д.н. Иван Кабаков, реализиран с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на МОН / договор № КП-06-Н45 /6 от 8.12.2020 г.

Втора транснационална мобилност за обучение в Билефелд

Втора транснационална мобилност за обучение в Билефелд, Германия събра партньорите от Eразъм+ проекта Critical Thinking & Media Literacy. Преподавателите от 4 различни университета (България, Полша, Италия и Германия) си тръгнаха с положителни чувства и увереност в бъдещото сътрудничество на международния консорциум.

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 95 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех завършват 48, трима са пълни отличници. Връчени бяха и седем грамоти за отлична защита на дипломна работа.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища за 2023 г.

В тринадесетото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2023 г. Софийският университет заема първо място в 22 професионални направления, в които обучава студенти.

Представяне на сборника „Университетът на бъдещето”

Във Филологическата библиотека в Ректората бе представен сборникът „Университетът на бъдещето”. Съставители на изданието, посветено на 135-годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, са проф. Амелия Личева и доц. Дария Карапеткова. Сборникът е издаден от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 ноември 2023 г. ни напусна проф. Ивайло Знеполски, един от основателите на Катедра „История и теория на културата“, дългогодишен преподавател и изтъкнат учен в социалните и хуманитарни науки с международно признание.

Поклонението ще се състои на 3 декември 2023 г. в 12.30 ч. в църквата "Св. Седмочисленици".

Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет създадоха нова магистърска програма „Nuclear Technologies, Management, and Innovations”

Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обявяват прием в новата магистърска програма на английски език, създадена съвместно от преподаватели в двата факултета и от ключови практици в отрасъла – “Nuclear Technologies, Management, and Innovations”.

Молебен за здравето на патриарх Неофит бе отслужен в Богословския факултет на Софийския университет

На Адреевден в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе отслужен молебен за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Изложба „Животът по Дунава“ в Софийския университет

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата „Животът по Дунава“ . Експозицията е част от събитията, които посолството на Австрия в България организира през 2023 и 2024 г. по повод австрийското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (1.11.2023-31.12.2024). Фотоизложбата е подготвена в рамките на конкурс, организиран от Института за Дунавския регион и Централна Европа във Виена.

В Софийския университет се проведоха Двадесет и третите Климентови четения за млади изследователи

В рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет за двадесет и трети път бяха проведени Климентови четения за млади изследователи. Събитието бе организирано от Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии. Тази година в Климентовите четения участваха предимно студенти и докторанти от Софийския университет.

В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ за 2023 г.

Лауреатите на стипендиите за 2023 г. са д-р Николета Кирчева, главен асистент в Института по оптически материали и технологии „Акад. Й. Малиновски“ към БАН, д-р Росита Кокотанекова, главен асистент в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН и Росица Паунова, асистент и редовен докторант в Катедра по психиатрия и медицинска психология към Медицински университет – Пловдив.

„Седмица на професиите „счетоводител“ и „одитор““, организирана от Кариерния център и Бизнес клуба на Стопанския факултет

Стартира второто пилотно събитие за годината на Кариерния център на Стопанския факултет на Софийския университет, организирано съвместно с Бизнес клуба на Стопанския факултет – „Седмица на професиите „счетоводител“ и „одитор““. То е първата от серия тематични седмици, всяка посветена на конкретна професия.

Юбилейно събитие „135 години физика в Софийския университет“

В Аулата на Физическия факултет на Софийския университет се състоя юбилейно събитие, което постави началото на тържествено честване на 135-тата годишнина от обучението по физика в Софийския университет и 60-годишнината от съществуването на Физическия факултет като самостоятелно звено в Алма матер.

Представяне на проект за недвижимото културно наследство на Старинен град Несебър

На 24 ноември 2023 г. в център Артиум в град Несебър бе представен проект за иновативно представяне на културното наследството на „Старинен град Несебър“. Сред темите на форума „Старинен град Несебър и неговото недвижимо културно наследство“ бяха повишаване на информираността и ангажираността на местната общност спрямо културните ценности чрез възможностите на съвременните технологии, изследване на нагласите на младежката публика и възможностите за въздействие и взаимодействие с нея.

Кръгла маса по проблемите на нормативната уредба на българската каталогизация

На 27 ноември 2023 г. в Конферентната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя кръгла маса по проблемите на нормативната уредба на българската каталогизация, организирана от катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика" към Философския факултет, Университетската библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация.

Трета публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“

На 23 ноември 2023 г. се проведе третата публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“, организирана от Кариерния център на Юридическия факултет и Факултетния студентски съвет.

Кръгла маса „Езикът на медиите“

В рамките на международната научна конференция „Български езиковедски четения“ , която се проведе на 23 и 24 ноември 2023 г. в Софийския университет, бе организирана кръгла маса за езика на медиите, която се състоя в Конферентната зала и събра журналисти от различни медии – телевизии, радиа, онлайн медии, преподаватели и студенти

Академично тържество на ФЖМК и СБЖ в памет на професорите Георги Боршуков, Дафин Тодоров и Филип Панайотов

На 24 ноември 2023 г. Факултетът по журналистика и масова комуникация и Съюзът на българските журналисти организираха академично тържество по повод годишнините от рождението на трима професори, оставили незаличима следа в българската журналистика и науката за медиите - проф. Георги Боршуков (120 г.), проф. Дафин Тодоров (100 г.) и проф. Филип Панайотов (90 г.). Честването е част от редица събития, посветени на 135 години от основаването на Софийския университет.

Представяне на научно и справочно издание „Св. София“. Църквите на Божията премъдрост по света“

На 24 ноември 2023 г. в най-стария храм в столицата ни „Св. София“ бе представено луксозното научно и справочно издание „Св. София“. Църквите на Божията премъдрост по света“, подготвено и преведено на български по инициатива на Интерпарламентарната Асамблея на православието, в която Република България има свое официално представителство на парламентарно ниво.

Четвъртокурсничката Мирела Йолова с бронз на Световно първенство по карате на Световната Шотокан Карате - ДО федерация WSKF

От 13-ти до 18-ти ноември 2023 г. в столицата на бойните изкуства Токио, Япония, се проведе Световно първенство по карате на Световната Шотокан Карате - ДО федерация WSKF. В надпреварата взеха участие над 41 държави от целия свят, като конкуренцията беше изключително висока.