Начало / Новини / Новини и събития

   
Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на СУ "Св. Кл. Охридски" за 2016 г.

За девета поредна година ще се проведе конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Студенти по туризъм се включиха в обучение за устойчиво развитие на туризма

На 5 януари 2016 г. студенти от ІІІ курс, специалност „Туризъм“ на СУ „Св. Климент Охридски”, взеха участие в публична лекция на тема: „Интегриране на корпоративна социална отговорност в професионалното образование и обучение в туристическата индустрия”, изнесена от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Директорът на Библиотека "Александрина" изнесе публична лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет директорът на Библиотека "Александрина" д-р Исмаил Серагелдин изнесе публична лекция на тема: „Седемте колони на революцията на знанието“. По-рано той се срещна с ректора на СУ проф. дфн Анастас Герджиков. Д-р Серагелдин изрази радостта си от възможността да посети най-старото висше училище в България и подчерта, че за него е чест да изнесе лекция в Университета.

Шестнадесет студенти на СУ получиха стипендии от Фондация „Еврика” и Huawei Technologies

В Националния политехнически музей се проведе официалната церемония за връчване на сертификатите за именните стипендии на Фондация „Еврика” и за постижения в международните средношколски олимпиади за учебната 2015/2016 година. Стипендиите са за ученици и студенти за постижения в различни области на науката. И тази година сред най-талантливите младежи шестнадесет от наградените са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На церемонията за втори път бяха връчени и стипендиите на Huawei Technologies.

Шестима нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на СУ

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на новоназначените преподаватели в Алма матер. Ректорът проведе кратък разговор с тях, поздрави ги с избора им да се включат в преподавателския състав на най-старото висше училище у нас и им пожела успех.

Университетската библиотека предоставя временен достъп до база данни на Кралското общество по химия

В периода 1-28 февруари 2016 г. Университетската библиотека ”Св. Климент Охридски” предоставя временен достъп до продуктите на RSC Gold, които съдържат над един милион статии и части от книги в областта на химическата наука

Известни са участниците във финалите на най-голямото световно състезание по ИТ за ученици

За трета поредна година Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ организира участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание за ученици, в което мерят сили повече от 400 000 участници от над 130 държави.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 1 февруари 2016 г. почина проф. дмн Рони Нисим Леви.

Поклонението ще бъде от 11.00 часа на 4 февруари 2016 г. в синагогата на Централните софийски гробища.

Празник на Богословския факултет на Софийския университет

В Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” тържествено бе отбелязан денят на висшите православни богослови св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, който се чества и като празник на богословските факултети и школи. На събитието присъстваха деканът на факултета доц. д-р Александър Омарчевски, преподаватели, студенти, духовници, гости от чужбина, общественици, културни дейци и граждани.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява десети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Институт „Конфуций” към Софийския университет отбеляза китайската Нова година

В Институт „Конфуций” към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе ежегодното празненство за отбелязване на китайската Нова година. Според китайската традиция 2016 е година на Червената (огнена) маймуна и официално започва на 8 февруари.

Студенти от СУ участваха в тържество, посветено на кубинския поет Хосе Марти

В посолството на Куба у нас тържествено беше отбелязана 163-годишнината от рождението на кубинския национален герой и поет на Куба Хосе Марти. Събитието бе открито от посланика на Куба в България Педро Пабло Сан Хорхе в присъствието на посланици, културни дейци, членове на асоциацията за приятелство на Куба и България, преподаватели и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Позиция на Софийския университет

Предлаганите курсове за квалификация от частна фирма с наименование „Център за образователни услуги – С.У.“ нямат никаква връзка с Центъра за образователни услуги на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Руселина Ницолова бе удостоена с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На заседание на Академическия съвет заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов удостои проф. Руселина Ницолова с Почетен знак със синя лента. Отличието се връчва за постигнатите високи резултати в преподаването и научноизследователската дейност на проф. Ницолова и във връзка с нейна годишнина.

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше отбелязан Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, председателят на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева, Румен Александров, заместник-министър на външните работи, посланикът на Израел в България г-жа Ирит Лилиан, ръководители на дипломатически мисии у нас, преподаватели и студенти.

Информационен център по стандартизация беше открит в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” беше официално открит Информационен център по стандартизация в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Центърът е част от проекта на Българския институт за стандартизация за създаване на информационни центрове по стандартизация във висшите училища.

Софийският университет и МОСВ обединяват сили за опазване на растителните видове

Ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подписаха споразумение за сътрудничество в областта на опазване на растителните видове и растителните генетични ресурси на България.

Най-новият доклад на Световната банка за връзката между пазара на труда и уменията бе представен в СУ

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представен най-новият доклад на Световната банка, озаглавен „Значение на уменията за трудовата реализация в България: отношението между познавателните и социално-емоционалните умения и реализацията на пазара на труда“.