Начало / Новини / Новини и събития

   
Факултетът по журналистика и масова комуникация бе удостоен с Голямата награда „Йосиф Хербст“ на СБЖ

На 18 ноември 2023 г. Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди. Церемонията по награждаване се проведе в сградата на Българската национална телевизия. На тържествената церемония Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет бе удостоен с най-голямото отличие на СБЖ – Голямата награда „Йосиф Хербст“, което се присъжда за забележителни заслуги към журналистиката Наградата се връчва по повод 70-годишнината от създаването на специалността „Журналистика“.

Над 500 души посетиха Есенния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет

Есенният ден на отворените врати 2023 на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ премина при силен интерес. Над 500 души, сред които множество ученици и учители от цялата страна, посетиха Физическия факултет на 17 ноември и се насладиха на богатата лекционна и демонстрационна програма.

Проф. дфн Амелия Личева е новият декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 17 ноември 2023 г., проф. дфн Амелия Личева беше избрана за декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ със 114 гласа „за“ от общо 120.

Национална научна конференция „Изток – Запад: религии, центрове и периферии“

В края на октомври 2023 г. в Института за исторически изследвания при Българската академия на науките се проведе национална научна конференция „Изток – Запад: религии, центрове и периферии“ в рамките на проекта „Религия, център и периферия: Изтокът в Европа, Европа в Изтока“, осъществяван от Центъра за изследване на религиите при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на университетския Фонд за научни изследвания (договор № 80-10-55/25.4.2023).

Възпитаник на Физическия факултет на Софийския университет е носител на престижна награда

Д-р Даниела Донева е носителят на наградата за млад учен „Густав Херц“ на Немското физическо дружество за 2024 г.

„Един ден от живота в раннохристиянски Филипопол“ – образователна програма по проект ARTEфакти

На 13 ноември 2023 г. в Епископската базилика на Филипопол деца от 5 клас на ОУ „Васил Петлешков“, гр. Пловдив преживяха „Един ден от живота в раннохристиянски Филипопол“. Образователната програма се реализира като част от дейностите по проект „ARTEфакти - отворено образование: социална история на раннохристиянски Филипопол“.

Театърът на Софийския университет “Алма Алтер” адаптира спектаклите, салона си и Ректората за незрящи студенти и зрители

Театър-лаборатория “Алма Алтер”, известен с високата си ангажираност към зрителите и артистите със специални нужди, предоставя възможността на незрящи да съпреживяват спектаклите и да опознават театралните пространства.

Изложба с избрани творби от колекцията на Софийския университет в Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5

В галерия Виваком Арт Хол Оборище 5 бе открита изложба по повод 135-годишнината от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Колекцията съдържа произведения на едни от най-значимите български художници, както и изключително ценни стари ръкописи. До 2 декември 2023 г. посетителите могат да разгледат оригиналните платна на стари български майстори, графика, икони и архиви, които са малко познати на широката публика.

Премиера на монографията на Юлияна Стоянова и Светлана Стойчева „Романите на Димитър Димов. Философско-психологически прочит“

На 15 ноември 2023 г. в Конферентната зала в Ректората се състоя премиерата на монографията на Юлияна Стоянова и Светлана Стойчева „Романите на Димитър Димов. Философско-психологически прочит“. Книгата е дело на издателство СОНМ, а изданието е подкрепено от програмата „Помощ за книгата“ на Министерството на културата.

Юбилейна конференция „Сто години романистика в България: завещания и (не)приемственост“

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна юбилейна конференция „Сто години романистика в България: завещания и (не)приемственост“, с която се отбелязва един век от създаването на Катедра „Романистика“ към Факултета по класически и нови филологии. Научният форум ще продължи до 18 ноември 2023 г.

Бакалавърска стипендия и магистърска награда „Дейл и Кристин Айкелман“ за високи постижения в областта на арабистиката и ислямознанието

По повод патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и съобразно решение на Факултетния съвет на Факултета по класически и нови филологии (протокол № 7/07.03.2023 г..) Катедра „Арабистика и семитология“ обявява конкурс за стипендия и награда от Фонд „Дейл и Кристин Айкелман за арабистика и ислямознание“.

Научен семинар "Виртуална роботика" по проекта AI-BEST

На 9 ноември 2023 г. във Факултета по математика и информатика се състоя първият семинар по проекта AI-BEST. Семинарът беше открит от проф. Калинка Калоянова, член на Управителния съвет на AI-BEST, която представи накратко проекта SUMMIT и проекта AI-BEST.

Катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ отбеляза своята 50-годишнина

На 14 ноември 2023 г. Катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ на Геолого-географския факултет отбеляза своята 50-годишнина с академично тържество в Аулата на Софийския университет. Десетки възпитаници на катедрата, учени и студенти уважиха събитието. Гостите бяха приветствани от ръководителя на катедрата доц. Биляна Борисова и декана на факултета проф. Климент Найденов.

Магистрите на Философския факултет получиха дипломите си

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя тържествена церемония, на която 150 магистри от випуск 2023 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 40, седем са пълните отличници на випуска.

Отлично представяне на студентите ни на Десетата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“

От 10 до 12 ноември 2023 г. в гр. Русе се проведе Десетата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“ (Х НСОКМ-2023). Домакин на състезанието през тази година беше Русенският университет „Ангел Кънчев“. Студентите от Факултета по математика и информатика на Софийския университет завоюваха два златни, осем сребърни и два бронзови медала.

Доц. Узунов от Биологическия факултет участва в две международни научни конференции в Китай

Ръководителят на научна група Алгология по проект SUMMIT, водещият учен доц. д-р Благой Узунов от Биологическия факултет на Софийския университет изнесе доклади на две международни научни конференции, които се проведоха през месец ноември в Китай.

Изложба, посветена на преводача Димитър Стоевски

В галерия „Алма Матер“ в Ректората бе открита изложба, посветена на преводача Димитър Стоевски (1902-1981 г.), завещал мащабна преводна продукция на немскоезична литература на български език – десетки автори, хиляди преведени страници, плод на шестдесетгодишен преводачески труд. Димитър Стоевски е претворил произведения на едни от най-големите имена на немската, австрийската и швейцарската литература, писатели от различни исторически епохи и литературни направления.

Представител на Софийския университет участва в IX-та международна конференция за образование през целия живот и лидерство за всички

В периода 6-8 юли 2023 г. в рамките на предоставената от проекта SUMMIT финансова възможност доц. д-р Владислав Господинов от Факултета по педагогика осъществи изследователска мобилност с цел участие в IX-та международна конференция за образование през целия живот и лидерство за всички.

Открита бе реновираната зала „Китаистика“ в Центъра по източни езици и култури

На 13 ноември 2023 г. се проведе официалното откриване на реновираната зала „Китаистика“ в Центъра за източни езици и култури към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Завърши випуск 2023 г. на Философския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 230 бакалаври от випуск 2023 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 30 са абсолвентите, които завършват с отличен успех.

„Висше образование – да успееш в България“ – Перник

Екип от сектор „Прием на студенти“ на Софийския университет участва във форума „Висше образование – да успееш в България“, който се провежда в ЦПЛР-ОДК Перник, ул. „Физкултурна“ № 12.

Международна научна конференция „Периферията: модуси на функциониране и начини на интерпретиране“

На 14 и 15 ноември 2023 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международната научна конференция „Периферията: модуси на функциониране и начини на интерпретиране“. Конференцията е част от петия етап на „Маргиналията: памет и употреби“ ‒ научноизследователски проект, организиран от катедра „Българска литература“ към Факултета по славянски филологии и финансиран от НИС на Софийския университет (дог. 80-10-86/2023 г.).

Изложба „135 години Софийски университет „Св. Климент Охридски” – традицията да бъдеш първи” в Галерия на открито в градина „Кристал“

От 13 до 27 ноември 2023 г. в откритото изложбено пространство на градина „Кристал” ще бъде представена изложбата „135 години Софийски университет „Св. Климент Охридски” – традицията да бъдеш първи”.

Тържествена научна сесия „100 години Македонски научен институт“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена научна сесия „100 години Македонски научен институт“. В научния форум, организиран съвместно от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Македонския научен институт, участваха учени и общественици от България, Косово, Полша, Северна Македония и Унгария.

Кръгла маса на тема "Тенденции и перспективи пред развитието на висшето педагогическо образование"

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се проведе кръгла маса на "Тенденции и перспективи пред развитието на висшето педагогическо образование", организирана от Факултета по педагогика.

В Юридическия факултет се проведе втора лекция от поредицата „Неформални срещи с работодатели“

На 8 ноември 2023 г. се проведе втората публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“. Организатори на поредицата лекции са Кариерният център на Юридическия факултет и Факултетният студентски съвет.

Носители на наградата “Спасимир” за младежко доброволчество през 2023 г.

20 младежи бяха отличени с наградата за доброволчество „Спасимир“, учредена в памет на възпитаника на Геолого-географския факултет и изявен доброволец в различни граждански инициативи Спасимир Пилев (1989-2021). Церемонията по награждаването се състоя на 10 ноември 2023 г., петък, в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет.

INSAIT подписа споразумение за партньорство с най-голямата изследователска институция в Япония

България и Япония стартират съвместни изследователски проекти в областта на изкуствения интелект. Това става по силата на подписан Меморандум за партньорство между института към Софийския университет "Св. Климент Охридски" INSAIT и най-голямата изследователска институция в японската държава RIKEN.

Научна конференция с международно участие „Логопедията с поглед към бъдещето"

В Аулата в Ректората на Софийския университет официално бе открита научната конференция с международно участие „Логопедията с поглед към бъдещето". Двудневният форум е посветен на 135-годишнината от създаването на Алма матер и на 3-годишнината от създаването на катедра "Логопедия" към Факултет по науки за образованието и изкуствата.

Наградиха призьорите в конкурса „Млад предприемач в науката“ по време на „Европейски ден на предприемача – 2023“

"Изкуственият интелект и зелените политики в помощ на предприемачеството" събра експерти, представители на финансиращи и обучаващи институции и 13 младежки стартъпа.

Международна научна конференция „Климентови дни-2023 60-години Биологически факултет“

В Конферентен комплекс на Парк-хотел Москва, София се провежда Международна научна конференция „Климентови дни-2023 60-години Биологически факултет“. Събитието ще продължи до 11 ноември 2023 г.

Трети университетски симпозиум „Социалната педагогика в ХХІ век“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провежда Трети университетски симпозиум „Социалната педагогика в ХХІ век“. Академичният форум се организира от катедра „Социална педагогика и социално дело“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата и е посветен на 135-та годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Венецуелският писател Хуан Карлос Мендес Гедес гостува на Катедрата по испанистика

Набиращият все по-голяма популярност латиноамерикански писател Хуан Карлос Мендес Гедес гостува на Катедрата по испанистика към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, за да представи творчеството на носителя на Наградата „Сервантес“ за 2022 г. – поета Рафаел Каденас.

Среща на координаторите от международните отдели на университетите от Мрежата на европейските столични университети

В периода 6-8 ноември 2023 г. Софийският университет е домакин на среща на координаторите от международните отдели на университетите от Мрежата на европейските столични университети (UNICA). Създадена през 1995 г., тази група обединява ръководители и служители, споделящи информация и иновативни подходи за интернационализацията в университетите.

Национален семинар за обучението по португалски език и португалоезични литератури и култури в средния и висшия курс в България

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Национален семинар на тема: „Обучението по португалски език и португалоезични литератури и култури в контекста на партньорството в преподаването на чужди езици и култури във висшето и средното образование в България“.

Деканът на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет проф. Милен Замфиров, д.н. беше избран за втори мандат

На Общо събрание, проведено на 31 октомври 2023 г., със 101 гласа „за“ проф. Милен Замфиров беше избран за декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата за втори мандат.

Фотоизложба „60 години Геолого-географски факултет, Специалност „Геология"- студенти, преподаватели, служители"

В Централното фоайе в Ректората беше официално открита фотоизложбата „60 години Геолого-географски факултет, Специалност „Геология"- студенти, преподаватели, служители". Експозицията е част от събитията, с които се отбелязва 60-годишнината на Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Кандидатстудентска борса в Разград

Екип от сектор „Прием на студенти“ на Софийския университет участва в „Кандидатстудентската борса“ в Разград. Събитието се провежда в Общинския културен център в града.

Академичен дебат на тема „Фигури на аза и природна среда в епохата на Просвещението“

На 2 ноември 2023 г. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе академичен дебат на тема „Фигури на аза и природна среда в епохата на Просвещението“. Събитието се организира от Катедрата по романистика (Факултет по класически и нови филологии) и Катедрата по история на философията (Философски факултет).

In memoriam

На 6 ноември 2023 г. ни напусна проф. Ивайло Дичев. Дългогодишен преподавател в специалност „Културология“ и ръководител на магистърска програма, той създаде школата по културна антропология в Софийския университет.

Поклонението ще се състои на 10 ноември 2023 г. от 11.00 часа в църквата "Св. Седмочисленици", гр. София.

Национална конференция „Към трансформиращо неформално образование в България“

Центърът за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование (ЦИИНО) към Факултета по педагогика е домакин на заключителното събитие от календара на ежегодно организираната Национална конференция на неформалното образование на тема „Към трансформиращо неформално образование в България“.

Денят на народните будители беше отбелязан с концерт-спектакъл в Софийския университет

На 2 ноември 2023 г. 144 Средно училище „Народни будители“ в партньорство с Факултета по педагогика отбелязаха с голям концерт – спектакъл Деня на народните будители в Аулата на Софийския университет.

Проф. д.пс.н. Соня Карабельова беше преизбрана за декан на Философския факултет на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 27 октомври 2023 г., проф. д. пс. н. Соня Карабельова бе преизбрана за декан на Философски факултет на първо гласуване със 138 гласа от 145 гласували от редовно регистрираните членове на Общото събрание.

Лаборатория „Дигитализация и документално наследство“ беше открита в Университетската библиотека

На 31 октомври 2023 г. в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ беше открита Лаборатория „Дигитализация на документалното наследство“ (Дигитален център). Тя е изградена и пусната в експлоатация по проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР)“.

Представяне на изданието „Културното наследство като ресурс за местното развитие“

На 31 октомври 2023 в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ (преподавателска читалня) беше представено изданието на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ със заглавие „Културното наследство като ресурс за местно развитие“ с автор проф. Желю Владимиров.

Високотехнологична Лаборатория за космически науки бе открита във Физическия факултет на Софийския университет

В навечерието на Деня на народните будители бе открита напълно реновираната Лаборатория за космически изследвания „Проф. Стефан Александров“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Инициативата е безвъзмездно финансирана от „ЕндуроСат“, световен лидер в сферата на наносателитите и космическата инфраструктура.

С академично събитие на тема: „Едно ново начало преди един век“ в Софийския университет беше отбелязана 100-годишнината на дипломатическите отношения между България и Република Турция

През 2023 г. се навършва един век от установяването на официални дипломатически отношения между България и Република Турция. За отбелязването на годишнината Университетският център за регионални изследвания и анализи и Центърът за върхови постижения "Наследство БГ" организираха академично събитие на тема: „Едно ново начало преди един век“ с участието на специалисти от Софийския университет.

Проф. д-р Гергана Петкова е новият декан на Факултета по класически и нови филологии

На общо събрание, проведено на 27 октомври 2023 г., проф. д-р Гергана Петкова беше избрана за декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Представяне на монографията на гл. ас. д-р Радея Гешева „Енигми и парадигми при някои италиански писателки от ХХ век“

На 25 октомври 2023 г. в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представена книгата на гл. ас. д-р Радея Гешева „Енигми и парадигми при някои италиански писателки от ХХ век“.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ с награди от национални и международни изложби

Тази година се състоя за пети пореден път Биенале за изобразително изкуство „Тенец“, посветено на творчеството на Йордан Радичков и организирано от Община Монтана и Съюза на българските художници. От Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата участваха проф. дн Лаура Димитрова, проф. д-р Бисера Вълева, гл. ас д-р Цвета Петрова и гл. ас. д-р Красимира Дренска.