Начало / Новини / Новини и събития

   
Софийският университет е съорганизатор на международен нано-сателитен симпозиум

През октомври 2016 г. в България ще се проведат серия от престижни научни изяви в областта на малките спътници: 7th Nanosat Symposium , 4th UNISEC Global Meeting, 4th Mission Ideas Contest (MIC4) и 1st Deorbit Device Competition. Симпозиумът ще се проведе от 18 до 23 октомври 2016 г. край Варна.

Филмов фестивал: "България на Ледения континент през погледа на документалното кино"

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Филмовият фестивал "България на Ледения континент през погледа на документалното кино". Той се провежда по повод 25-тата юбилейна Българска антарктическа експедиция.

Проф. Александър Димчев се присъединява към издателския борд на списание Open Information Science

Проф. Александър Димчев от екипа на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ е поканен да се присъедини към издателския борд на новото списание Open Information Science, издавано от едно от престижните световни издателства De Gruyter.

Научно-приложна конференция на тема: "Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование"

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на Шестата годишна национална конференция, посветена на иновативните информационни решения в българското образование. Събитието е организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика, „Нимеро“ ООД и „Джъмпидо“ ООД.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 5 септември 2016 г. ни напусна доц. Боян Иванов Пенков.

Поклонението ще се състои на 9 септември 2016 г. (петък) в 11.00 часа в църквата „Успение Богородично“ в Централните софийски гробища.

Департаментът по спорт организира международен турнир по плажен волейбол и летен спортен форум за преподаватели

За поредна година Департаментът по спорт и Волейболният клуб на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организираха най-мащабния за България през последните три години Международен турнир по плажен волейбол.

Лятно училище по дигитална хуманитаристика

На 5 септември 2016 г. в гр. Хисар започна Лятното училище по дигитална хуманитаристика. Събитието се реализира като част от научна програма „Технологични екосистеми в хуманитаристиката“ към Университетския комплекс по хуманитаристика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За участие в лятното училище кандидатстваха над 60 души - студенти, докторанти и изследователи в научни организации от над 40 държави. Одобрените участници са 25 от над 20 страни.

Златно отличие за отбора на Университета от София Екиден Маратон 2016

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели златното отличие на второто издание на София Екиден (Щафетен) Маратон 2016 в категория „Корпоративна щафета“.

Софийският университет обявява допълнителен прием за учебната 2016/2017 година

Срокът за подаване на документи е от 7 до 14 септември 2016 г.

Софийският университет се изкачва с 50 места в класацията на най-престижните университети в света

За пета поредна година най-старото и авторитетно висше училище в България запазва позицията си сред 863-те най-престижни университети в света. Алма матер е единственото българско висше училище, което от 2012 г. намира място в престижната класация.

Ден на отворените врати за магистърските програми в Софийския университет

В Аулата и в Централното фоайе на Ректората по инициатива на Факултета по класически и нови филологии се провежда информационен ден за магистърските програми на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Отчетна пресконференция по проект на Стопанския факултет

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе отчетна пресконференция на членовете на екипа по проект BG09 „Линейно квадратични игри и приложения“.

Спортистите на Софийския университет завоюваха второ място на Летните университетски игри „Камчия“ 2016

Делегацията от спортисти на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, която участва на Летните университетски игри „Камчия” 2016, се класира на второ място в комплексното класиране. Спортистите ни участват всяка година от създаването на спортния форум и през 2016 г. Университетът повтаря доброто си класиране, което постигна през 2015 г.

МОСВ и Софийският университет подписаха допълнително споразумение по проект за опазване на биоразнообразието

Зам.-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев и ръководителят на Програмния оператор в МОСВ Силвия Рангелова подписаха допълнително споразумение за финансиране на проекта „Картиране и оценка на екосистемните услуги на степно-храстови екосистеми на територията на България извън НАТУРА 2000 (СХЕ-БГ)“.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и фирмата „Юниливър“ подписаха рамкoво споразумение за сътрудничество

В Заседателната зала на Факултета по химия и фармация беше подписано рамкoво споразумение между фирмата „Юниливър“ (Unilever) и Софийския университет за провеждане на съвместни научни изследвания, финансирани от фирмата.

Преподаватели от Факултета по начална и предучилищна педагогика участваха в международен пленер в Разлог

Проф. д-р Стефан Алтъков, зам. декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика и ръководител на Катедра "Визуални изкуства" и проф. д-р Лаура Димитрова от същата катедра взеха участие в международния пленер "Разложко хоро", който се проведе от 16 до 22 август 2016 г в Разлог.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 август 2016 г. след кратко боледуване почина проф. Мария Георгиева, изтъкнат преподавател и изследовател в областта на англицистиката и високоуважаван колега.

Опелото ще се състои на 23 август, вторник, от 13.30 часа в храма на Централните софийски гробища.

Ученик от България е световен шампион на най-голямото състезание по информационни технологии в света

Георги Бошев от гр. Несебър, ученик от XII клас от Гимназията с преподаване на английски език „Гео Милев“ в град Бургас, постигна най-висок резултат на световното състезание за ученици Microsoft Office World Wide Championship 2016, което се проведе в Орландо, Флорида, от 7 до 11 август 2016 г. Той спечели в конкуренция с 400 000 участници от повече от 130 държави.

В Университетската ботаническа градина в Балчик започна доброволческа инициатива

В Университетската ботаническа градина в гр. Балчик започна пилотната инициатива на Балканския екологичен център „Доброволчество в Университетските ботанически градини”. Студенти и преподаватели от Биологическия факултет и Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски” участват в работата на екипа от Ботаническата градина в гр. Балчик и представят свои самостоятелни инициативи.

Петима български ученици се борят за златните медали в най-голямото световно състезание по ИТ

За поредна година Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира участието на българския национален отбор по ИТ в най-голямото световно състезание по информационни технологии. В състезанието участват повече от 400 000 ученици от над 130 държави.

В Университетската ботаническа градина в Балчик бе открита изложба на Генади Гавраилов

В Експозиционната оранжерия на Университетската ботаническа градина в Балчик бе представена изложбата на младия художник Генади Гавраилов.

Изложбата може да бъде разгледана до 13 август 2016 г.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 05.08.2016 г. почина проф. дфн Богдан Богданов, блестящ елинист, високо ерудиран културолог и интелектуалец, един от доайените на българската класическа филология.

Поклонението ще се състои на 9 август 2016 г. от 16.00 часа в базиликата "Света София".

Преподаватели от Софийския университет участваха в международен арт симпозиум в Полша

Проф. д-р Стефан Алтъков и проф. д-р Лаура Димитрова от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участваха в международен арт симпозиум на името на Мариан Разумски в град Тарнобжег, Полша.

Как спасяват старите книги

Автор: Мила Гешакова, вестник "24 часа"

Модерните електронни устройства все по-жадно поглъщат хартиената книга. Преобразявайки я в пиксели, я правят по-достъпна от когато и да било за милиони и милиарди четящи по земното кълбо. Докато този процес върви, глобалисти, изкуствоведи и любители на книжнината все по-често се питат дали виртуалното не обезличава вековна ценност на цивилизацията, надживяла пленничеството дори при най-жестоките и корави завоеватели.

54-ти Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

В Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен бе официално закрит ежегодният Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти, организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката.

Университетската ботаническа градина в Балчик навърши 61 години

В годината, в която се навършват и 1 100 години от успението на патрона на Софийския университет св. Климент Охридски Университетската ботаническа градина в Балчик отбеляза своята 61-годишнина с изложба, посветена на живота и дейността на светеца.

Успех за българския отбор на 27-та Международна олимпиада по биология

В периода 17 - 24 юли 2016 г. в град Ханой, Виетнам, се проведе 27-та Международна олимпиада по биология. В събитието участваха 253 състезатели от 66 страни. Подготовката за участието на българския отбор на Международната олимпиада по биология бе проведена от преподаватели на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в лабораториите на Биологическия факултет на Университета.

Конференцията „Обучението по България – приоритет на държавата и на българските училища в чужбина“ започна в Университета

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ за поредна година е домакин на годишната среща на Асоциацията на българските училища в чужбина. Събитието се организира от Асоциацията на българските училища в чужбина с подкрепата на Министерството на образоването и науката, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Средно и Западноевропейската митрополия, Бачковския манастир „Успение Богородично“.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет

Третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2016/2017 г. беше обявен на днес. В третия етап на класиране участват потвърдилите от първия или втория етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-горна желана специалност, както и всички, некласирани на първите два етапа. Резултатите от третото класиране са окончателни.

В Софийския университет започна юбилейното 120-то издание на European Study Group with Industry

Факултетът по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ e домакин на 120-тото издание на European Study Group with Industry (ESGI’120). Събитието ще се проведе от 25 до 29 юли 2016 г. Форумът е организиран от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в сътрудничество с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) на БАН, Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН и Европейския консорциум за математика в индустрията (ЕКМИ).

Международна научна конференция по сугестопедия

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международна научна конференция по сугестопедия. Събитието е организирано от Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева“ и е посветено на 90-годишнината от рождението на проф. Лозанов. Темата на конференцията, която ще се проведе от 20 до 24 юли 2016 г., е: "Безкрайните човешки възможности. Надежда за нова култура на общуване."

Факултетът по математика и информатика е домакин на курс по Анализ на оцеляването и на Седмица по моделиране на ЕКМИ

От 18 до 20 юли 2016 г. Факултетът по математика и информатика на Софийския университет е домакин на тридневен интензивен курс по Анализ на оцеляването с лектори Лаура Антолини, доцент по медицинска статистика, и Давиде Бернаскони, постдокторант, от университета Милано-Бикока, Милано, Италия.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет

Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2016/2017 г. беше обявен днес.

 

Проф. Соня Карабельова: Студентите по психология имат много добра реализация

За пета поредна година най-много кандидат-студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посочват психологията на първо място в предпочитанията си. Според заместник-декана на Философския факултет проф. Соня Карабельова засиленият интерес към психологията се наблюдава в последните 15-20 години не само в България, а и във висши училища по света.

Проф. дхн Стойко Факиров бе награден с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в кабинета на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков проф. дхн Стойко Факиров бе награден с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ректорът връчи на проф. Факиров и Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента, с което той е отличен през 2006 г.

Научна конференция, посветена на 25-годишнината от Конституцията на Република България, се проведе в Софийския университет

В Конферентната зала на Ректората на Софийския университет се проведе научна конференция по повод двадесет и пет години демократичен конституционализъм в България. Научният форум е организиран от Кръжока по конституционно право, Студентското общество за конституционализъм и демокрация и Катедрата по конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за учебната 2016/2017 г. беше обявен днес.

Тринадесет нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с новите си колеги и връчи трудовите им договори. Проф. Герджиков изрази радостта си да приветства младите си колеги в най-старото и авторитетно висше училище у нас и им пожела успех в преподавателската и активна научна дейност.

Стартира съвместен проект на Биологическия факултет на Софийския университет и „Софийска вода“ АД

В Аулата на Биологическия факултет беше поставено официално начало на двугодишен проект „Жива вода“. В рамките на проекта, който се осъществява с финансовата подкрепа на „Софийска вода“ АД, част от „Веолия“, екип от водещи специалисти в областта на водите от катедрата “Обща и приложна хидробиология“ на Биологическия факултет ще проведе мащабно проучване на биоразнообразието, екологичното състояние и качеството на водата в река Искър.

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет спечелиха международно състезание по медиация и преговори

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” победи в състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбираж (VIAC) на 02.07.2016 г. Нашият отбор се нареди пред отбори от цял свят, избрани след продължителна селекция.

Първа работна среща по проект Big Picnic се проведе в Солун

На срещата присъстваха представители от 19 университети, институти и ботанически градини, партньори в проекта

Конференция на тема: „Какво да правим с мултикултурността? В очакване на нови парадигми в интеркултурната комуникация“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет започна годишната конференция на SIRETAR – България на тема: „Какво да правим с мултикултурността? В очакване на нови парадигми в интеркултурната комуникация“. Събитието се провежда с подкрепата на Сдружение с нестопанска цел „Етнотолеранс“ и списание „Реторика и комуникации“.

 

В Софийския университет се проведе съвместна конференция на Министерството на образованието и науката и Факултета по педагогика

В Конферентната зала на Университета се проведе Националната конференция по Мярка VI, т. 64 от Националната програма „Развитие на педагогическите специалисти“ на тема: „Подготовка на педагогически кадри във висшите училища и сравнителен анализ на системата за поддържаща квалификация и кариерно развитие в Република България, Европейския съюз и други страни – резултати от национално изследване“.

Проф. д-р Анастасия Бънкова бе удостоена с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет проф. д-р Анастасия Бънкова бе удостоена с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Високото отличие бе връчено от ректора проф. дфн Анастас Герджиков за цялостния й принос за развитието на Стопанския факултет и Софийския университет и във връзка с нейна годишнина.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и „Експириън България“ ЕАД сключиха договор за сътрудничество

Договорът за сътрудничество бе подписан от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, доц. д-р Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет, и Мая Миланова, изпълнителен директор на „Експириън“ за България.

Институт „Конфуций“ към Софийския университет отбеляза своя 10-годишен юбилей

В Големия салон в сградата на БАН се проведе тържествено честване на 10-годишнината от основаването на Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 24 юни 2016 г. ни напусна проф. д-р Ангелина Минчева, d.h.c., дългогодишен член на Катедрата по кирилометодиевистика, забележителен учен и преподавател, учител на цяло поколение старобългаристи, наш любим колега и приятел.

Поклонението ще се извърши на 28.06.2016 г. от 11.30 ч. в храм „Св. София”.

С изпити по френски език и по география приключва втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2016/2017 г.

Днес в 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В аудитория 255 на Ректората Александра Еленкова от София изтегли вариант № 3. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 54.

В Софийския университет бе представена книгата на Ивайло Знеполски „Как се променят нещата. От инциденти до голямото събитие. Истории с философи и историци“

В Конферентната зала на Софийския университет бе представена книгата на Ивайло Знеполски „Как се променят нещата. От инциденти до голямото събитие. Истории с философи и историци“. Изданието е посветено на важен момент от интелектуалната история на страната и на Софийския университет в периода 1956-1989 г.