Начало / Новини / Новини и събития

   
Тринадесето национално състезание по компютърни мрежи за ученици 2017 г.

Тринадесетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици се състоя на 8 и 9 април 2017 г. Събитието се организира съвместно от Министерство на образованието и науката и Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

С изпити по журналистика и химия продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” започна писменият изпит по журналистика. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 427.

Абсолвентите на Биологическия факултет получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет бяха връчени дипломите на випуск 2016 г. на Биологическия факултет. Сред завършващите 242 бакалаври и магистри има един първенец на випуска. 23-ма са отличниците, от които седем пълни.

Празници на световни туристически дестинации – Гърция

Студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Република Гърция в рамките на традиционните Празници на избрани световни туристически дестинации.

Завърши випуск 2016 г. на Факултета по класически и нови филологии

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 244 бакалаври и магистри от Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 88 от тях с отличен успех, а пълните отличници са трима.

Среща-разговор с номинираната за „Икар“ д-р Петя Йосифова

Студенти от „Авторски театър“ към Софийския университет, НАТФИЗ и Нов български университет организираха среща-разговор с автора на номинираната за награда „Икар“ книга „Човекът – актьор в театъра на Йежи Гротовски“ д-р Петя Йосифова.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г. продължава с изпити по български език и литература и математика I

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1443.

Дипломите, издадени от Софийския университет през 2009 година, са валидни

Във връзка с репортаж, излъчен на 1 април 2017 г. в обедната емисия на новините на Нова телевизия отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет е упълномощен да заяви следното:

Срокът за кандидатстване по стипендиантската програма „За жените в науката“ се удължава до 30 април 2017 г.

В Конферентната зала на Софийския университет се състоя публична презентация на Националната стипендиантска програма на L'ORÉAL и ЮНЕСКО „За жените в науката“. През 2017 г. се провежда седмото издание на програмата, в което партньори отново са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО в България. Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от Университета. Срокът за участие се удължава до 30 април 2017 г.

Библиотека „Начална и предучилищна педагогика“ отбеляза 30 години от присъединяването й към структурата на Университетската библиотека

С редица събития библиотека „Начална и предучилищна педагогика“ отбеляза 30-годишнината от присъединяването й към структурата на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и отбелязването на международния ден на детската книга - 2 април.

Биологическият факултет и „Софийска вода” организираха Седмица на опазването на водата в „Музейко“

Ученици от различни училища изследваха тайните на водния свят. Те се включиха в специална научно-изследователска инициатива „Седмица на водата” по случай Международния ден на водата, организирана от Катедра „Обща и приложна хидробиология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Софийска вода“ АД в детския научен център „Музейко“.

Завърши випуск 2016 на Факултета по славянски филологии

203-ма бакалаври и магистри от випуск 2016 г. на Факултета по славянски филологии към Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. Завършилите с отличен успех са 72, а пълните отличници са 10.

Инициативата „София – европейска столица на спорта“ бе представена в Софийския университет

В Аулата на Университета председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и екипът на София 2018 представиха инициативата „София – европейска столица на спорта“ пред студентите и академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Лятна школа за учители по природни науки 2017 г.

IBM България се включва като официален партньор на катедрите „Астрономия“ и „Метеорология и геофизика“ на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Лятната школа за учители по природни науки 2017 г.

Университетският театър „Алма Алтер“ организира 24-часов социален експеримент „Без граници“

По случай Международния ден на театъра Университетският театър „Алма Алтер“ организира 24-часов социален експеримент „Без граници“. Проектът е иницииран от студентите, играещи в театъра и колегите им от Студентския съвет на Софийския университет, с подкрепата на Театър-студио „4хС“ и Театър-лаборатория „Алма Алтер“. Проектът е финансиран от Програмата за подкрепа на студентски иновации на Институт "Отворено общество" - София и Фондация "Микрофонд".

Шестима нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна със своите нови колеги и връчи трудовите им договори. Той пожела на всички много професионални успехи и удовлетворение.

С изпит по история на България и география продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по история на България. Димитър Иванов от гр. София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България.

Софийският университет e домакин на Третата годишна конференция на Асоциацията на балканските университети

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ e домакин на Третата годишна конференция на Асоциацията на балканските университети. В организацията, създадена през 2008 година, членуват 59 висши училища от всички страни на Балканския полуостров. Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет в периода 2007-2015 година, през 2016 г. пое за една година председателството на Асоциацията.

БТА представи в Софийския университет изложбата „60 години България в ЮНЕСКО”

Трийсет и едно пана с около 150 снимки от архива на Българската телеграфна агенция, проследяващи 60-годишната история на България в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, са изложени в Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Експозицията може да бъде разгледана до 26 март 2017 г.

25 бакалаври и магистри от Стопанския факултет получиха своите френски дипломи и български дипломи за завършено висше образование

В Заседателна зала 1 в Ректората се проведе церемония по връчване на българските и на френските дипломи от магистърската програма „Финансов мениджмънт“ и на френските дипломи Лисанс по икономически науки и управление от Университета Лил 1.

Доц. д-р Галина Русева-Соколова бе отличена от Индийския съвет за културно сътрудничество

На 20 март 2017 г. на тържествена церемония в Министерството на външните работи на Индия в Ню Делхи щатският министър на външните работи на Индия В.К. Синх връчи отличието distinguished alumni на Индийския съвет за културно сътрудничество на доц. д-р Галина Русева-Соколова от Факултета по класически и нови филологии.

Ректорът на Софийския университет се срещна с генералния директор на ЦЕРН

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с генералния директор на Европейския център за ядрени изследвания – ЦЕРН проф. Фабиола Джианоти. Проф. Фабиола Джианоти е на посещение в България по покана на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Честване на 90-годишнината от рождението на Габриел Гарсия Маркес – всемирния колумбиец

Софийският университет отбелязва с поредица събития 90-годишнината от рождението на световноизвестния колумбийски писател и Нобелов лауреат за литература (1982) Габриел Гарсия Маркес. Честването се организира от Катедра „Испанистика и португалистика“ към Факултета по класически и нови филологии, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“, Културния център на Университета, Посолството на Колумбия във Варшава и Института „Сервантес“ – София.

В Университета се проведе лекция, посветена на индианците от Големите северноамерикански равнини

В Конферентната зала на Софийския университет журналистът Любомир Кюмюрджиев изнесе лекция на тема "Свещените кръгове. Индианците от Големите северноамерикански равнини". Лекцията бе посветена на традиционната култура на различни индиански племена. Събитието бе организирано от Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Университета.

София Филм Фест отново гостува на Софийския университет

От 21 до 29 март 2017 г. в Софийския университет ще бъдат представени пет филма от 21-то издание на София Филм Фест. За пета поредна година София Филм Фест успешно партнира с Културния център на Университета. Селекцията включва най-желаните фестивални заглавия от Великобритания, Франция, Финландия, Италия и Германия.

Отборът на Алма матер се класира сред 16-те най-добри университета в света на най-старото състезание по право на Европейския съюз

За първи път от 8 години Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” участва със свой отбор на най-старото и престижно състезание по право на Европейския съюз – European Law Moot Court. Състезанието е организирано под патронажа и със съдействието на Съда на Европейския съюз, който е и домакин на финала.

Кръгла маса на тема "Република България и Република Азербайджан: 25 години приятелско партньорство и сътрудничество"

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет съвместно със Софийския форум за културна и научна дипломация и Славянския университет в Баку организираха кръгла маса, посветена на 25-годишното партньорство и сътрудничество между България и Азербайджан.

В Софийския университет се проведе форум на тема: „Истории на успеха в социалната работа”

Факултетът по педагогика на Софийския университет организира форум на тема: „Истории на успеха в социалната работа”. Той е посветен на Международния ден на социалната работа – 21 март, 20-годишнината на специалност „Социални дейности“ и 10 години от създаването на Катедра „Социална работа” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Hова лаборатория по високопроизводителни изчисления беше открита в „София Тех Парк“

Високопроизводителните изчисления представляват съсредоточаване на изчислителни ресурси за постигане на изчислителна мощ за решаване на научни, инженерни и свързани с бизнеса и обществото проблеми. Това е и основната дейност в Лабораторията.

С изпити по математика II и физика започна първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 9.00 часа в зала 292 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика II. Иван Петров от София изтегли тема № 1, по която ще работят кандидатите. Кандидат-студентите, подали заявления за явяване на изпита, са 1 066 .

Университетската библиотека получи дарение от Ливанското посолство в България

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ получи дарение от книги от посланик на Ливанската република в България г-жа Сузан Музи. Изданията са в различни тематични области - история, езикознание, художествена литература, туризъм и са от ливански издателства.

Софийският университет стана първият в България, който въведе разделно събиране на отпадъци от опаковки

С помощта на „ЕКОПАК България“ АД Софийският университет „Св. Климент Охридски“ стана първият в България, който събира разделно отпадъци от опаковки. Най-голямата организация в България дари 50 метални кошчета за Ректората на Университета.

Випуск 2016 г. на Факултета по химия и фармация завърши висшето си образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 90 бакалаври и магистри от випуск 2016 г. на Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за завършено висше образование. Пълните отличници на випуска са петима.

Присъединете се към общността на завършилите Алма матер

Почти четвърт милион души са завършили висшето си образование в Софийския университет от основаването му през 1888 година. Най-старото висше училище в България се гордее с възпитаниците си, реализирали знанията и потенциала си във всички области на обществения живот на страната ни. Сред тях са учени, писатели, учители, преподаватели, журналисти, юристи, изследователи, държавници и хиляди хора, които извън светлината на прожекторите допринасят за развитието не само на България, но и на много други държави.

Отборът на Софийския университет зае трето място на 11-та Югоизточна студентска олимпиада по математика

От 28 февруари до 5 март 2017 г. в Охрид, Македония, се проведе 11-та Югоизточна студентска олимпиада по математика (SEEMOUS). В състезанието участваха студенти от 18 университета от шест страни.

Фондация „Онасис“ спонсорира специалност „Новогръцка филология“

От началото на академичната 2016-2017 г. специалност „Новогръцка филология“ се радва на сътрудничеството с фондация „Александрос С. Онасис“ в популяризирането и развитието на обучението по новогръцки език и култура в Софийския университет.

Разговор за книгата на Александър Шурбанов "Опит“

В читалнята на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" се проведе разговор за книгата на проф. Александър Шурбанов „Опити“. В срещата участваха Силвия Чолева, проф. Георги Каприев, Илко Димитров, д-р Ангел Игов, Иван Ланджев.

В Софийския университет стартира Университетска образователна програма за третата възраст

В зала 65 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита първата по рода си в България „Университетска образователна програма за третата възраст“. Инициативата е на Философския факултет и поставя началото на едногодишна програма за лица в пенсионна възраст като част от процеса по създаване на действащ Университет за третата възраст у нас.

Кръгла маса на тема: „Римските договори: Eвропейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на кръгла маса на тема: „Римските договори: Eвропейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?“ (The Treaties of Rome: the EU is 60-years-old. Is it too young or too old?). Събитието бе организирано от посолството на Италия и Италианския културен институт по повод честването на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Близо 250 души посетиха поредната сбирка на Кръжока по астрономия

Най-голямата зала на Физическия факултет бе изпълнена до краен предел от любознателни посетители на различна възраст.

Специалност „Социология“ към Философския факултет отбелязва 40 години от своето създаване

По повод 40-годишнината на специалност "Социология" Катедра „Социология“ към Философския факултет на Софийския университет организира двудневна Юбилейна научна конференция на тема: „Как живеем заедно: общности, институции, мрежи“. Целта на форума е да предостави трибуна за обсъждане на основни проблеми на съвременността, както и на свързаните с тях предизвикателства пред социологическата наука.

Юбилейни четения „Неукраинисти за Украинистиката“

В Конферентната зала на Ректората се проведоха Юбилейните четения „Неукраинисти за украинистиката“. Събитието е част от редица инциативи през 2017 г. по повод 20-годишнината на специалност „Украинска филология“ в Софийския университет – единственият център в България за изучаване на украински език, литература, история, култура.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. Николай Николов.

Поклонението ще се състои на 10 март 2017 година от 15:00 часа в храма „Успение Богородично” на Централните софийски гробища.

"Филмови плакати от 30-те до 80-те години на ХХ век" – изложба в Галерия „Алма матер“

В Галерия „Алма матер“ в Ректората бе открита изложба на филмови плакати, издавани в периода от 30-те до 80-те години на ХХ век. Експозицията е организирана от Регионалния исторически музей в Шумен и Културния център на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Колекцията може да бъде разгледана до 7 април 2017 г.

Награждаване на победителите във фотоконкурса „Сесия в Университетската библиотека“ и в играта „Класически ЦУБър”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бяха обявени победителите във фотоконкурса за авторски фотографии на тема "Сесия в Университетската библиотека". На тържествената церемония бе отличен и носителят на приза „Класически ЦУБър”.

COST акция събира на годишна среща в Алма матер учени от 24 европейски университети и научни организации

На 7 и 8 март 2017 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” е домакин на годишната среща на COST акция, която е посветена на обсъждане на методологии за оценяване на научни резултати от проекти в областта на обществените и хуманитарните науки. В срещата участват представители на 24 европейски университети и научни организации. От българска страна партньор е Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с представител проф. Албена Вуцова.

Изложба „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“ бе открита в Софийския университет

Софийският университет е домакин на изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“. Експозицията, посветена на българо-хърватските отношения през вековете, е представена в две части: в централното фоайе на Ректората и в Университетската библиотека и може да бъде разгледана до 16 март 2017 г.

Тодоровден беше отбелязан в Университетската ботаническа градина във Варна

По традиция и тази година в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна бе отбелязан Тодоровден. Събитието се провежда под патронажа на ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и с него по традиция се поставя началото на сезона за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Научна конференция "Пепеляната вечеря на Джордано Бруно и раждането на модерната философия"

В Конферентната зала в Ректората се проведе научна конференция на тема "Пепеляната вечеря на Джордано Бруно и раждането на модерната философия". Тя бе организирана от Философския факултет на Софийския университет, Италианския културен институт и издателство "Изток-Запад". Представено бе и изданието „Пепеляната вечеря“ на големия италиански философ.