Начало / Новини / Новини и събития

   
Софийският университет и ДЗИ подписаха споразумение за сътрудничество

Стопанският факултет, Сдружение „Бизнес клуб” - Софийски университет „Св. Климент Охридски” и ДЗИ-Животозастраховане“ ЕАД подписаха споразумение за сътрудничество.

Проф. Тимъти Райс бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. Тимъти Райс бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Историческия факултет на Университета.

Почетният консул на Колумбия у нас и дългогодишен преподавател в Софийския университет Рафаел Алварадо бе награден с орден „Сан Карлос“

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ г-н Рафаел Алварадо Димитров – почетен консул на Колумбия в България и дългогодишен преподавател в специалността „Испанска филология“ във Факултета по класически и нови филологии бе отличен с орден „Сан Карлос“, степен Кавалер.

Отборът на Софийския университет спечели второ място на престижното международно състезание по право на европейския съюз СЕЕМС

Отборът на Софийския университет завоюва второто място на престижното международно състезание по право на Европейския съюз CEEMC (Central and Eastern European Moot Court Competition). Тази година състезанието се проведе в Братислава, Словакия. За първото място се бориха 18 отбора от 12 държави. Отборът на Софийския университет премина успешно през всички фази на състезанието и достигна до финала с едни от най-високите резултати за ораторско майсторство, екипна работа и съдържание на юридическите аргументи.

В Софийския университет бяха обявени номинациите за образование на първите награди „Евлогий и Христо Георгиеви“

В Аулата на Софийския университет Организационният комитет на "Награди Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса" представи официално номинациите в област „Образование“. По време на събитието бе представена и историческата монография на професор Христо Глушков "Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност" – единствената книга за двамата братя, преиздадена от Ротари клуб-Карлово.

Дни на отворените врати във Факултета по химия и фармация

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет започнаха ежегодните Дни на отворените врати. Те се провеждат в рамките на два дни, през които се представят специалностите, изучавани във Факултета, а любопитните и любознателните имат възможността да посетят различните лаборатории и да надникнат в света на квантовата химия, инженерната химия, технологията на лекарствените форми.

За четвърта поредна година отбор на Юридическия факултет на Софийския университет печели първото място на Междууниверситетското състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право

На 23.04.2016 г. в гр. Бургас се проведе Шестото междууниверситетско състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право, организирано от Центъра по юридически науки на Бургаския свободен университет.

Студенти от Софийския университет организираха работилница за писани яйца

В навечерието на Великден третокурсници от специалност „Етнология“ към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ демонстрираха пред колегите си традиционна празнична трапеза и различни техники за боядисване на яйца.

 

Абсолвентите от випуск 2015 г. на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на завършилите Факултета по класически и нови филологии. 270 бакалаври и магистри получиха дипломите си за завършено висше образование. 92-ма са отличниците, от които с пълен отличен успех са седем абсолвенти.

Ученик от ПМГ "Екзарх Антим І"- град Видин ще представи България на световните финали по ИТ в САЩ

На 25 април 2016 г. в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведоха националните финали на най-голямото световно състезание по информационни технологии за ученици, в което мерят сили повече от 400 000 участници от над 130 държави.

Стартира конкурс за набиране на проектни предложения в рамките на нова програма за подкрепа на студентски иновации

Институт “Отворено общество” – София в партньорство с Фондация „Микрофонд – София“ обявяват началото на конкурс за набиране на проектни предложения в рамките на новосъздадената Програма за подкрепа на студентски иновации.

Международна научна конференция "Сервантес и Шекспир - 400 години във вечността"

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше официално открита международната научна конференция "Сервантес и Шекспир - 400 години във вечността", организирана от катедрите "Испанистика и португалистика", "Англицистика и американистика", "Теория на литературата" към Факултета по класически и нови филологии, Културния център на Софийския университет, Театър лаборатория "@лма @лтер", Институт "Сервантес" и Посолството на Кралство Испания в България.

Официално бе открита Учебно-експерименталната база – Драгалевци на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Организатори на събитието „Учебно-експериментална база – Драгалевци: минало – настояще – бъдеще“ са Биологическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университетските ботанически градини. Откриването на обновената база беше организирано в навечерието на Световния ден на Земята, който се отбелязва всяка година на 22 април.

Тринадесети международни славистични четения "Мултикултурализъм и многоезичие"

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха открити Тринадесетите международни славистични четения, които тази година са на тема "Мултикултурализъм и многоезичие". Международната конференция, организирана от Факултета по славянски филологии, се провежда на всеки две години и вече е утвърден научен форум.

 

В Университетската библиотека бе открита изложба на тема: "Книгата отвъд книгата. Малък разказ за читателите, които създават книгите"

Във Фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложба на тема "Книгата отвъд книгата. Малък разказ за читателите, които създават книгите". Изложбата разказва за читателите, които сами правят книги, изземайки функциите на издателя. Тя може да бъде разгледана до 13 май 2016 г.

В Софийския университет бе представена книгата на проф. Венелин Цачевски „Константин Кацаров. Пътят към върха“

В зала 224 в Ректората на Софийския университет бе представена книгата на проф. Венелин Цачевски „Константин Кацаров. Пътят към върха“. Събитието бе организирано от Юридическия факултет на Университета, Съюза на юристите и Студия „Трансмедия“.

В Университетската ботаническа градина - Балчик започна изнасянето на колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти

Емблематичната колекция от едроразмерни кактуси и сукуленти е вече в експозиция на открито.

Ретро класика в Университетската ботаническа градина – Балчик

За първа година в Ботаническата градина в Балчик се проведе изложение на класически ретро автомобили и посетителите имаха възможност да видят над 20 ретро автомобила. Организатори на събитието бяха Университетската ботаническа градина – Балчик, Фондация „Балчишка светлина“ и автомобилен ретро клуб Tomitan's Classic Cars от гр. Констанца, Румъния.

За втора поредна година отборът на Софийския университет бе отличен сред най-добрите университети в света на престижното международно състезание по търговско право и арбитраж “Willem C. Vis”

Отборът на Софийския университет бе в състав Христина Пантева, Мартина Димитрова, Христо Стоянов и Христина Димитрова - студенти от специалност „Право“ в Юридическия факултет. По време на устната фаза те имаха възможността да премерят сили със свои колеги от САЩ, Сингапур, Великобритания и Индия.

Публична дискусия на тема: "Демокрация чрез граждански сдружавания и граждански натиск"

В 65-та аудитория на Ректората на Софийския университет се проведе публична дискусия на тема: "Демокрация чрез граждански сдружавания и граждански натиск". Събитието бе организирано от Българския център за нестопанско право по повод неговата 15-годишнина. Съорганизатор е Философският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конференция на специалност „Архивистика и документалистика“

Катедра „Архивистика и помощни исторически дисциплини“ на Историческия факултет на Софийския университет отбелязва деня на специалност „Архивистика и документалистика“ с научна конференция. Събитието, което се провежда за десети път, тази година е на тема: „Архивология, професионално образование по архивистика и архивни институции – quo vadis?“ и се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“.

ХII-то национално състезание по компютърни мрежи за ученици се проведе във Факултета по математика и информатика на Софийския университет

Дванадесетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици се проведе на 16-17 април 2016 г. Събитието традиционно се организира от Министерството на образованието и науката, Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

Приключва първата кандидатстудентска изпитна сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г.

Днес в 9.00 часа в 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет Донко Ралев от гр. Стара Загора изтегли темата, по която ще пишат явилите се на изпита по биология: „Нуклеинови киселини – структура, функции и биосинтеза“. Яна Вагларска от Благоевград изтегли вариант № 1 на тестa.

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 796.

Випуск 2015 г. на Биологическия факултет на Софийския университет получи дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2015 г. на Биологическия факултет. 250 бакалаври и магистри получиха дипломите си за висше образование. Пълните отличници са 23-ма магистри.

Докторантска конференция на катедрите „Европеистика“ и „Политология“ към Философския факултет

В Конферентната зала на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе обща докторантска конференция на катедрите „Европеистика“ и „Политология“ на Философския факултет. Темата на събитието беше: „Бъдещето на Европейския съюз – ново начало или предизвестен край?“

Алма матер бе домакин на тържественото заседание на Националния комитет за отбелязването на 160-та годишнина на общонародното читалищно дело

Събитието се състоя в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на него присъстваха ректорът на Университета проф. Анастас Герджиков, министърът на културата Вежди Рашидов, Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища, видни обществени и културни дейци.

Нова магистърска програма "Астрономия и популяризация на астрономията" във Физическия факултет

От новата учебна 2016/2017 г. във Физическия факултет на Софийския университет стартира нова магистърска програма "Астрономия и популяризация на астрономията". Тя е интердисциплинарна и предвижда както овладяването на общи знания в областта на физиката, математиката, астрофизиката и астрономията, така и умения за тяхното ефективно разпространение и представяне пред различни аудитории.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по български език и литература и география

В 9.00 часа в зала 65 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. 986 кандидат-студенти са подали заявления за явяване.

Семинар на тема: „Качествената подготовка на бъдещите преводачи – гаранция за успешна кариера” се проведе в Дома на Европа

В Дома на Европа се проведе семинар на тема: „Качествената подготовка на бъдещите преводачи – гаранция за успешна кариера”. Той бе организиран от Софийското бюро на Главна дирекция „Писмени преводи“ и Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Семинарът е част от инициативата „Превеждаме Европа“ на Главна дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия.

Научната общност в България отбеляза 60-годишния юбилей на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна

Във Военния клуб в София с научна конференция бе отбелязана 60-годишнината от създаването на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Честването се организира от Агенцията за ядрено регулиране съвместно с Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Конференцията е част от мероприятията, свързани с отбелязването на юбилея.

Левон Хампарцумян изнесе публична лекция, посветена на предприемачеството

Председателят на УС и главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян изнесе публична лекция в Аулата на Софийския университет. Събитието бе организирано от Стопанския факултет на Софийския университет и Investor.bg и е първата от серия лекции, с която водещият финансов сайт и флагман на медийна група Инвестор.БГ АД отбелязва 15 години от създаването си заедно с българските студенти.

Изложба „Нови книги в библиотека „Физика“ бе представена в Университетската библиотека

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложба, представяща нови книги в библиотека „Физика“, закупени и дарени по проект „Изграждане на съвременна образователна и научноизследователска среда за развитието на докторанти, постдокторанти и млади учени във Физическия факултет.“ Събрани са 196 заглавия в 584 тома на обща стойност 105 165,48 лв. Ръководител на проекта е чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов.

Кръгла маса на тема: “Иновативно образование в България – Монтесори педагогика”

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет се проведе кръгла маса на тема: “Иновативно образование в България – Монтесори педагогика”. Събитието бе организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет и Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер“.

Дискусия на тема: „Управленски дефицити в мениджмънта на културата“ се проведе в Софийския университет

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на дискусия, проведена в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2016, се обсъдиха проблемите в управлението на българската култура. Срещата се осъществи със сътрудничеството на Катедра „Публична администрация“ към Философския факултет на Университета. Партньор на събитието бе „Кантус Фирмус“.

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет спечели първо място на Националното състезание за решаване на казуси в областта на гражданското и търговското право

На 26.03.2016 г. в град Варна се проведе третото Национално състезание за решаване на казуси в областта на гражданското и търговското право. Възпитаниците на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за трета поредна година спечелиха първенството.

Започна Фестивалът на съвременното китайско кино, организиран от Институт „Конфуций“ към Софийския университет

В Дома на киното започна Фестивалът на съвременното китайско кино, който се организира за втора поредна година от Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Дома на киното и Културния център на Университета.

Софийският университет обявява конкурс за главен мениджър

Срокът за подаване на документи е 15.04.2016 г.

В Софийския университет се провежда второто издание на Free Market Roadshow

Публичната дискусия е на тема „Европа във времена на промяна“. Представителството за Югоизточна Европа на Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ е домакин в България на Free Market Roadshow 2016. Тази година събитието се провежда в партньорство със Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Във Факултета но начална и предучилищна педагогика се проведе Седмица на Библиотека „Начална и предучилищна педагогика“

Във връзка с международния ден на детската книга 2 април във Факултета по начална и предучилищна педагогика се проведе Седмица на Библиотека „Начална и предучилищна педагогика“. От 28 март до 2 април 2016 г. със съдействието на преподавателите от сектор „Литература“ проф. дфн Томислав Дяков, гл. ас. д-р Таня Казанджиева и гл. ас. Драгомира Панова бяха организирани различни събития.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по история на България и химия

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Стоян Орсов от Испанската гимназия в София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 16 теми бяха изтеглени: „Априлското въстание 1876 г.“ и „Движение за новобългарска просвета през епохата на Възраждането”.

Завърши випуск 2015 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 96 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. С отличен успех завършват 42 души. Випускът има един пълен отличник.

Президентът на Република Хърватия изнесе лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ президентът на Република Хърватия г-жа Колинда Грабар-Китарович изнесе публична лекция на тема: „Всички трябва да сме едно на масата на солидарността“.

Президентът на Хърватия е на официално посещение в страната ни по покана на българския държавен глава.

Позиция на Софийския университет

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие на свое заседание, проведено на 30 март 2016 г., правила за официална комуникация с медиите и организиране на публични събития на територията на Софийския университет.

Предложенията бяха приети с 33 гласа "за", 3 гласа "против" и 4 "въздържали се".

Проф. Джузепе Консоло бе удостоен с почетната титла „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

В Аулата се проведе тържествена церемония, на която проф. Джузепе Консоло бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет.

Институт „Конфуций“ към Софийския университет организира за втора поредна година Фестивал на съвременното китайско кино

От 4 до 10 април 2016 г. в Дома на киното ще се проведе Фестивал на съвременното китайско кино. Събитието се организира за втора поредна година от Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Дома на киното и Културния център на Университета.

Шестима нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с част от новоназначените преподаватели в Университета. Новите колеги получиха трудовите си договори от ректора на най-старото българско висше училище, който ги поздрави за избора им да станат част от академичната общност и им пожела много бъдещи професионални успехи.

Проф. дхн Димо Платиканов бе награден с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в кабинета на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков проф. дхн Димо Платиканов бе награден с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет завоюва трето място на финалите на EUROPA Moot Court Competition

За втора поредна година отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” завоюва третото място на финалите на EUROPA Moot Court Competition. Тазгодишното състезание, което отново се проведе в гръцкия град Кавала, изправи един срещу друг представители на осем от най-старите университети в Европа.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по математика I, физика и философия и социални науки

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика I. Димитър Матеев изтегли вариант №2 на изпита. 620 кандидат-студенти са подали заявления за явяване.

Абсолвентите от випуск 2015 г на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ над 250 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 65 от абсолвентите, 15 са пълни отличници.