Начало / Новини / Новини и събития

   
Студенти от Софийския университет ще провеждат стажове в институцията на омбудсмана на Републиката

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова подписаха споразумение за сътрудничество.

Софийският университет „Св. Климент Охридски” бе домакин на международната научна конференция „Персийски ръкописи на Балканите и в Централна Европа“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе двудневна международна конференция, посветена на средновековните персийски ръкописи на Балканите и в Централна Европа (23-24 февруари 2017 г.). Събитието бе организирано от Центъра за изследвания на Иран, Балканите и Централна Европа, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и специалност „Иранистика“ при Софийския университет.

Представлението „Човеците на Лорка“ спечели най-много награди „Алтер“

В нощта на „Оскарите“ в Театралната зала в Ректората се проведе официална церемония за раздаването на алтернативните театрални награди „Алтер“ за 2017 г. Те бяха организирани за поредна година от Театър-лаборатория „Алма Алтер“ на Софийския университет. Представлението „Човеците на Лорка“ спечели награда „Алтер“ за мегапродукция и наградата на публиката.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2017 г.

Конкурсът се провежда за десета поредна година.

Предложенията за носител на Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 2017 година се правят до края на месец юли 2017 г. съгласно чл. 6, ал.3 от Статута на наградата.

Представяне на сборника „БНР и БНТ между държавата и обществото от 1989 до 2015”

В Зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация бе представен сборникът „БНР и БНТ между държавата и обществото от 1989 до 2015”. Книгата е под редакторството на доц. д-р Вяра Ангелова и доц. д-р Жана Попова и е издадена от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Започна участието на Софийския университет в Кандидатстудентска борса 2017

Събитието е организирано от Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация и Сдружение „Кандидатстудентска борса“.

Дни на отворените врати на Центъра за дистанционно обучение

В рамките на събитието, което се проведе на 21 и 22 февруари 2017 г. в Конферентната зала на Ректората, ръководителят на Центъра проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт разясни обстойно националната и институционалната нормативна уредба за акредитация и провеждане на дистанционнна форма на обучение.

Академичният съвет прие промени в таксите за обучение в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2017/2018 г.

На заседание, проведено на 22 февруари 2017 г., Академичният съвет на Университета прие промени в годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за някои специалности в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2017/2018 г.

Тържествено събрание, посветено на 30-та годишнина на Програма „Еразъм“, се проведе в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествено събрание, посветено на 30-та годишнина на Програма „Еразъм“. Събитието бе организирано от Центъра за развитие на човешките ресурси съвместно със Съвета на ректорите.

Седма национална стипендиантска програма „За жените в науката“

За седма година L'ORÉAL и ЮНЕСКО провеждат своята стипендиантска програма "За жените в науката“ и предизвикват отново българските жени-учени да представят своите научни проекти и потенциал.

Университетската библиотека представя изложба, посветена на проф. Иван Шишманов

Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” представя юбилейната изложба “Европеец, но преди всичко българин”, посветена на 155-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов – една от най-представителните фигури в българския духовен и обществен живот в периода 1888-1928 г. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец февруари 2017 г.

Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2017/2018 година

На 20 февруари 2017 г. започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е 10 март 2017 г. за първата кандидатстудентска сесия и 19 май 2017 г. – за втората кандидатстудентска сесия.

Студенти от Юридическия факултет спечелиха второ място на състезание за правата на човека

Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет спечелиха второ място в престижната надпревара по пледоарии по Европейската конвенция за правата на човека. Отборът на Софийския университет спечели наградата за най-добро писмено становище от името на правителството-ответник по жалба пред Европейския съд за правата на човека.

Доц. Соня Вътева от Стопанския факултет бе отличена с френския орден „Кавалер на академичните палми“

На тържествена церемония във френското посолство в София посланикът Ерик Льобедел връчи ордена „Кавалер на академичните палми“ на заместник-декана на Стопанския факултет на Софийския университет доц. д-р Соня Вътева.

28 февруари 2017 г. е крайният срок за плащане на таксата за летния семестър на учебната 2016/2017 година

Със заповед на ректора на Софийския университет от 1 юли 2016 г. се определя краен срок за заплащане на таксата за летния семестър на учебната 2016/2017 година за студенти редовно обучение в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“ до 28 февруари 2017 г.

Академичният съвет на Университета ще обсъди промени в таксите за обучение в част от факултетите на Софийския университет през учебната 2017/2018 г.

На заседание на Съвета на деканите, проведено на 14 февруари 2017 г., бяха обсъдени предложенията на факултетите за размера на годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2017/2018 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

266 бакалаври и магистри от Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ абсолвентите от випуск 2016 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха своите дипломи. Над 50 от бакалаврите и магистрите завършват с отличен успех.

Седем нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи трудовите договори на седемте нови преподаватели, които се присъединяват към колегията на Университета. Ректорът пожела на колегите си професионални успехи и нови предизвикателства в научната сфера.

Отборът на Софийския университет спечели националния кръг на международното състезание по право Jessup 2017

За шести път отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" спечели националния кръг на едно от най-престижните международни състезания по право Jessup. Победата на студентите от Юридическия факултет на Алма матер им осигурява участие на финалите във Вашингтон през април 2017 г.

Университетските ботанически градини партнират във фотоконкурс на проект Homemade Green Sofia

Целта на проекта е да провокира какво и колко можем да направим сами, за да бъде София по-зелен, по-чист и по-приятен за окото град. Конкурсът стартира на 25 февруари 2017 г.

В Алма матер бе представен новоткритият минерал K-Mg арфведсонит

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ бе представен новооткритият минерал K-Mg арфведсонит, който е открит от д-р Момчил Дюлгеров, главен асистент в катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ на Геолого-географския факултет. Събитието е част от поредицата събития, посветени на 125-годишнината на Музея, която се отбелязва през 2017 година.

Университетската телевизия „Алма Матер“ представи програмните си линии

В Конферентната зала на Ректората бяха представени програмните линии на Университетската телевизия „Алма Матер“, които ще бъдат излъчвани в ефира на Българската национална телевизия през 2017 година.

Ирландският белетрист Джак Харт гостува в Софийския университет

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет известният ирландски поет и белетрист Джак Харт изнесе лекция на тема: „Митологията е като котела на Дагда: рог на изобилието, безкраен източник на вдъхновение за писателя и до днес“. Събитието бе организирано от Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии.

 

Юбилеят на акад. Благовест Сендов беше отбелязан в Института по математика и информатика на БАН

Акад. Сендов е български математик, общественик и дипломат. В периода 1973-1979 г. е ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Централна част в научните му изследвания заемат числените методи, компютърната геометрия и други.

Благотворителната изложба в подкрепа на ремонтни дейности в Астрономическата обсерватория на Софийския университет събра над 1 500 лв.

Инициираната от ученици от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски” благотворителна изложба с оригинални астрофотографии премина при голям успех. Събраните средства до момента надхвърлят 1 500 лв. Със сумата ще бъдат подпомогнати ремонти дейности в Астрономическата обсерватория на Софийския университет в парк „Борисова градина“.

 

Напусна ни големият интелектуалец и почетен доктор на Софийския университет Цветан Тодоров

Цветан Тодоров бе авторитетен учен, езиковед, литературен критик и теоретик, културолог, чиито философски анализи са част от дебатите на съвременната антропология и социология. Известен е както с философските си трудове и социалната си есеистика, така и с ярката си гражданска позиция. Централна част в неговите изследвания заема темата за Другия, за колективната памет, за собствената и чуждата културна идентичност.

„Албена“ се завръща в Университетския театър

В навечерието на 31 януари пред препълнен салон се състоя премиерата на „Албена“. Едно от най-обичаните представления на „Алма Алтер“ се завръща официално в афиша на театъра.

С безвъзмездна финансова помощ по програма „Региони в растеж“ ще бъдат обновени два факултета на Университета в кампус „Лозенец“

Софийският университет ,,Св. Климент Охридски“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Управляващ орган на Оперативна програма ,,Региони в растеж“ 2014 -2020 – Главна дирекция ,,Градско и регионално развитие“ подписаха Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма ,,Региони в растеж“ 2014-2020 по процедура за директно предоставяне BG16RFOP001-3.003 ,,Подкрепа на висшите училища в Република България“.

Проф. Ганка Неделчева беше отличена със „Златна лира“

Съюзът на българските музикални и танцови дейци удостои проф. д-р Ганка Неделчева от катедра "Музика" на Факултета по начална и предучилищна педагогика с най-голямата награда за музикант в България - "Златна лира". Отличието се присъжда за високи художествено-творчески постижения като пианист и педагог по повод 30-годишната дейност на проф. Неделчева.

Малка нощ на театрите в „Алма Алтер“

С препълнена зала и бурни аплодисменти премина Малката нощ на театрите, организирана от Университетския театър-лаборатория.

Фондация “Св. Климент Охридски” обявява Единадесети национален литературен конкурс за стихотворение и разказ

За наградите могат да кандидатстват студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

 

Китайският празник на пролетта бе отбелязан в Института „Конфуций“

За поредна година в Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отбелязан традиционният пролетен празник Нова година по Лунния календар.

Учебна стая-лаборатория бе открита във Факултета по математика и информатика

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше официално открита нова учебна зала, която ще функционира като лаборатория за експериментиране с прилагането на съвременните ИТ технологии за нуждите на търговията.

Нов проект на Софийския университет ще насърчава спортуването сред студентите

Стартираха дейностите по проект Te(a)chIn Sport, финансиран по програма Еразъм+ СПОРТ на Европейската комисия, по който Софийският университет е водеща организация. Проектът бе представен на конференция, която се проведе в Алма матер. Целта му е да насърчи масовото практикуване на укрепващи здравето физически активности сред студентите и младите хора, като повиши тяхната информираност, използването на новите технологии и участието им в доброволчески инициативи.

В Софийския университет бе открита благотворителна изложба с астрофотографии на ученици от Софийската математическа гимназия

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе открита благотворителна изложба с астрофотографии на ученици от Софийската математическа гимназия. Събраните средства ще бъдат използвани в помощ на ремонтни дейности в Астрономическата обсерватория на Университета.

Студенти и преподаватели от Физическия факултет участваха в училищен скрининг на зрението

В началото на 2017 г. успешно беше проведен поредният училищен скрининг на зрението. Той бе планиран и подготвен от Българския съюз на оптометристите и ръководството на средното училище "Христо Ботев" в Сапарева баня. Събитието бе осъществено с доброволното участие на преподаватели и студенти оптометристи от Софийския университет и Технологичния институт в Дъблин (Dublin Institute of Technology, DIT).

Доц. д-р Първан Първанов беше избран за декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 20 януари 2017 г., доц. д-р Първан Първанов беше избран за декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Посланикът на Бразилия изнесе лекция в Софийския университет

Извънредният и пълномощен посланик на Федеративна република Бразилия Н.Пр. Ана Мария Сампайо Фернандес гостува в Софийския университет и изнесе лекция пред студентите от магистърска програма „Културни връзки и геополитика на ЕС“ на тема: „Културната дипломация – бразилският опит“. Събитието беше организирано от Факултета по класически и нови филологии.

Университетската библиотека получи ценно дарение от посланика на Хърватия

По време на посещение в Университетската библиотека на Софийския университет извънредният и пълномощен посланик на Република Хърватия у нас Лйерка Алайбег подари на Библиотеката ценна колекция от 33 тома - фототипни издания на редки хърватски книги.

Софийският университет получи положителна оценка на средата за дистанционна форма на обучение

Националната агенция за оценяване и акредитация даде положителна оценка на средата за дистанционна форма на обучение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заедно с акредитацията на средата за дистанционно обучение беше акредитирана и магистърската програма „Информационни и комуникационни технологии в образованието“ от професионално направление 1.2. Педагогика. Двусеместриалната магистърска програма в дистанционна форма ще стартира своя прием през есента на 2017 г.

Екип от Биологическия факултет участва в съставянето на Червената книга на местообитанията в Европа

Координатор за информацията от България и единствен съавтор от българска страна в Червения списък на сухоземните и сладководните местообитания в Европа е доц. д-р Росен Цонев от Катедра „Екология и опазване на природната среда“ на Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Европейският Червен списък на местообитанията е финансиран от Европейската комисия.

Геолого-географският факултет отличи своите дарители

По традиция по време на официалната церемония по връчване на дипломите на завършилите Геолого-географския факултет деканското ръководство отправи своята благодарност към спомоществователите на Факултета. Подобрявайки материалната база на Университета, дарителите оказват решително влияние и върху качеството на обучението на студентите.

Завърши випуск 2016 г. на Геолого-географския факултет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет бяха връчени дипломите на абсолвентите от випуск 2016 г. на Геолого-географския факултет. От дипломиралите се 260 бакалаври и магистри, шестима са пълни отличници.

Пресконференция за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2017 г.

На пресконференция в Софийския университет заместник-ректорът по учебната дейност проф. Ренета Божанкова и деканите на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев и на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев представиха кандидатстудентската кампания на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2017/2018 г.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2017 г.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 20 февруари 2017 г.

Доц. Мария Михайлова-Мръвкарова бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет със синя лента

На заседание на Академичния съвет заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов удостои доц. Мария Михайлова-Мръвкарова с Почетен знак със синя лента. Отличието се връчва за нейния принос за развитието на академичното образование в специалност „Тюркология“ и заслугите за развитието на българската ориенталистика в Софийския университет и във връзка с годишнина на доц. Михайлова-Мръвкарова.

Академичният съвет на Софийския университет прие декларация в подкрепа на Националната природо-математическа гимназия

На заседание, проведено на 21 декември 2016 г., Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие декларация в подкрепа на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“:

Люба Димова от Физическия факултет на Софийския университет бе избрана за Докторант на 2016 г.

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Националното представителство на студентските съвети отличи най-изявените студенти на България. За пръв път бе връчена и награда в категория „Докторант“ за изявен млад учен. С нея беше отличена Люба Димова – докторант в катедра „Метеорология и Геофизика“ на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В Софийския университет бе открита изложбата “Наследството на древната Кавказка Албания: традиция на мултикултурализма в Азербайджан”

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски” бе открита изложба под наслов “Наследството на древната Кавказка Албания: традиция на мултикултурализма в Азербайджан”. Тя може да бъде разгледана до 23 декември 2016 г. По-късно през деня се проведе кръгла маса, посветена на Кавказка Албания.

Икона на свети Климент Охридски бе дарена на Биологическия факултет

Във фоайето на Биологическия факултет бе поставена и осветена икона на патрона на Софийския университет свети Климент Охридски. Иконата е дарение от сем. Кендерови, преподаватели във факултета.