Начало / Новини / Новини и събития / Отборът на Софийския университет спечели второ място на престижното международно състезание по право на европейския съюз СЕЕМС

   
Отборът на Софийския университет спечели второ място на престижното международно състезание по право на европейския съюз СЕЕМС

Отборът на Софийския университет завоюва второто място на престижното международно състезание по право на Европейския съюз CEEMC (Central and Eastern European Moot Court Competition). Тази година състезанието се проведе в Братислава, Словакия. За първото място се бориха 18 отбора от 12 държави. Отборът на Софийския университет премина успешно през всички фази на състезанието и достигна до финала с едни от най-високите резултати за ораторско майсторство, екипна работа и съдържание на юридическите аргументи.

Cъстезанието CEEMC се провежда от 22 години и досега Софийският университет винаги се е представял на изключително високо ниво, като два пъти е печелил първата награда, а през 2016-та за втора поредна година нашият отбор участва на финала. Традиционно и тази година конкуренцията беше изключително голяма, тъй като в състезанието участват някой от най-престижните университети от държавите от Централна и Източна Европа.

Отборът на Софийския университет в състав Ани Станчева, Мария Капари, Радослава Макшутова и Цветелина Байрактарова имаше възможност да пледира пред съдии, които са сред най-изтъкнатите специалисти по право на Европейския съюз и международно частно право. Съдийският състав включваше двама генерални адвокати, професори от Кеймбридж и Глазгоу, както и редица други практикуващи юристи от международни кантори и институции на Европейския съюз.

1

Тази година треньори на отбора бяха Стилияна Иванова и Александра Ковачева, които активно се ангажират с подготовката на отбори на Софийския университет вече няколко години. Състезанието се организира под егидата на Сдружението за международни състезания по право с финансовата подкрепа на Софийския университет, в частност – на декана на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов.

Отборът на Университета се гордее и с индивидуалната награда „Най-добър оратор на състезанието“, с която беше отличена Цветелина Байрактарова. Това отличие й дава възможност да стажува в кабинета на генералния адвокат Елионор Шарпстън в Люксембург, където ще може да натрупа знания относно организацията на работата в Съда на ЕС, както и предизвикателствата, които срещат всекидневно съвременните творци на правото на ЕС.

2

Отборът подготви за състезанието изключително интересен казус, вдъхновен от широко дискутирания в публичното пространство въпрос, свързан с предстоящия референдум във Великобритания и бъдещето на Кралството в Европейския съюз. Освен актуални въпроси, свързани със статута на държавите, принадлежащи към Европейското икономическо пространство и нивото им на интеграция в Европейския съюз, нашият отбор трябваше да намери отговори и на редица други сложни въпроси във връзка с неравноправни клаузи в потребителски договори, въпроси относно приложимото право към отношения, които стоят на границата между договорната и деликтната отговорност, както и на въпроси, свързани с клаузи в общи условия на застрахователни договори, които третират мъжете и жените по различен начин.

Тазгодишното издание на състезанието се отличи с изключително силното представяне и на други български отбори - на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и на Университета за национално и световно стопанство.

Според всички български участници на състезанието СЕЕМС 2016 придобитите знания разширяват кръгозора на всеки студент по право и спомагат за развитието на множество допълнителни качества като провеждане на задълбочено и цялосно проучване по строго специализирани теми, възможност за убедително и аргументирано представяне на позицията, която се защитава и екипна работа.