Начало / Новини / Новини и събития

   
Приключи 59-тият летен семинар по български език и култура

Традиционният летен семинар по български език и култура, който се проведе за 59-ти път в Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен, бе официално закрит с тържествена вечер, посветена на българския фолклор. Той бе организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката. Над 70 души от Европа и Азия участваха в семинара тази година.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. д-р Кругер Милованов, дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Алма матер.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г. в Софийския университет

Резултатите от третия етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2022/2023 г. бяха обявени днес.

Успех за българския отбор на Международната олимпиада по география

Три сребърни медала спечелиха учениците, представили България на международната олимпиада по география, която се проведе от 12 до 17 юли 2022 г. в онлайн среда. Това са Даниел Димитров от 11 клас и Михаил Паскалев от 10 клас в МГ “Д-р Петър Берон” във Варна и Денис Урумов от 11 клас на 91. НЕГ “Проф. Константин Гълъбов” в София. В отбора участва още и Пламен Миланов от 11 клас на ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново, но малко не му достигна за медал.

Исторически успех за България на Международна олимпиада по биология

От 9 до 18 юли 2022 г. в гр. Ереван, Армения, присъствено се проведе Тридесет и третата Международна олимпиада по биология (IBO 2022). Предишните две години заради пандемията от COVID-19 състезанието протичаше онлайн. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г. Тази година олимпийците ни по биология постигнаха изключителен успех, след като и четиримата национални състезатели спечелиха медали в оспорваната надпревара сред над 250-те представители на 62 страни от целия свят.

Отлично представяне на българския отбор на 54-та Международна олимпиада по химия (54 IChO)

В периода 10-18 юли 2022 г. се проведе 54-та Международна олимпиада по химия с виртуален домакин Nankai University, Tianjin, Китай. Българските ученици се представиха блестящо, а ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„МОДЕРН-А: МОДЕРНизация в партньорство чрез дигитализация на Академичната екосистема“

За първи път Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява прием по съвместни програми с български и чужди университети, по които ще се споделят преподаватели и ще се издават общи дипломи.

59-ти летен семинар по български език и култура

На 10 юли 2022 г. в Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен започна традиционният летен семинар по български език и култура. Летният семинар по българистика за чуждестранни българисти и слависти към Софийския университет „Св. Климент Охридски" е създаден през 1963 г. Той се провежда ежегодно с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката на Република България и Софийския университет. Цялостната подготовка, организация и провеждане на Семинара са поверени на Факултета по славянски филологии. Събитието ще продължи до 30 юли 2022 г.

Проф. д-р Людмила Илиева бе удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. д-р Людмила Илиева от Факултета по класически и нови филологии бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента за приноса й за утвърждаване престижа и авторитета на Софийския университет и на българската академична испанистика в нашата страна и в чужбина.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г. в Софийския университет

Резултатите от втория етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2022/2023 г. бяха обявени днес.

За десети път се проведе международната научна среща по Физика на плазмата

За десети път International Workshop and Summer School on Plasma Physics събра утвърдени и млади учени, докторанти и пост-докторанти от Белгия, България, Чехия и Япония.

INSAIT привлече в България легендарен учен в областта на изкуствения интелект

Проф. Люк Ван Гуул, световноизвестен професор и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение, се присъединява към екипа на INSAIT - Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2022/2023 г. беше обявен днес.

9 356 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище.

Завърши випуск 2021 г. на международната магистърска програма „Право на ЕС“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата, абсолвентите от випуск 2021 на магистърската програма „Право на Европейския съюз“ към Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си. Завършилите програмата са 16, от тях четирима са с отличен успех.

Международен научен семинар „The Early Modern Period in the Balkans and Central Europe – Sources, Methods and Concepts“

Центърът за регионални изследвания (ЦРИА) и анализи и Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организираха международния научен семинар „The Early Modern Period in the Balkans and Central Europe – Sources, Methods and Concepts“, който се проведе в Конферентната зала на Софийския университет между 22 и 25 юни 2022 г.

Кръгла маса на тема „Българо-корейското академично сътрудничество“

Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе инициатор на проведена кръгла маса на тема „Българо-корейското академично сътрудничество“, която се състоя на 28 юни 2022 г. в Заседателна зала 1 в Ректората.

Представяне на сборника „ГЛАГОЛАТИ. Balkan Verb Typology“

На 27 юни 2022 г. беше представен сборникът „ГЛАГОЛАТИ. Balkan Verb Typology“. В Конферентната зала на Софийския университет се събраха филолози и балканисти, а специални гости на събитието бяха посланикът на Косово Делфин Плана, както и представители на посолството на Албания.

Юбилеен национален научен форум с международно участие „140 години предучилищно образование в България: постижения и хоризонти"

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна Юбилейният национален научен форум с международно участие „140 години предучилищно образование в България: постижения и хоризонти". Той провежда във връзка с 140-годишнината от създаването на първата детска градина у нас и се организира от Факултета по науки за образованието и изкуствата, Катедра „Предучилищна и медийна педагогика" и Българския национален комитет за предучилищно образование – ОМЕП (БНК-ОМЕП).

Софийският университет и Върховният комисариат на ООН за бежанците подписаха анекс към меморандума си за сътрудничество

На 22 юни 2022 г. ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците – ВКБООН Нарасимха Рао Нилагири Лакшми подписаха анекс към Меморандума за разбирателство от 2018 г.

Онлайн дискусия „Ролята на Академията за постигането на глобалните цели“

Софийският университет бе домакин на онлайн дискусията „Ролята на Академията за постигането на глобалните цели“. Сред целите на събитието са да насърчи дискусиите относно ролята на научната общност в изпълнението на Глобалните цели измежду заинтересованите страни на национално ниво; да се обсъдят и представят някои ключови предизвикателства и постижения в областта на устойчивото управление, образованието и научната дейност на българските университети.

Ботаническите градини на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ навършиха 130 години

През 2022 г. с поредица от дейности, образователни инициативи и изложби Университетските ботанически градини отбелязват 130 години от създаването си. Началото е поставено през 1892 г. от първия български професор по ботаника д-р Стефан Георгиев (1859 – 1900 г.). Университетските ботанически градини са член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI), Консорциума на европейските ботанически градини (EBGC), Образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN) и участват със своите колекции в обмена на семена Index Seminum с ботанически градини от цял свят.

Научен фестивал “Младите - за Земята!”

В Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” се проведе фестивалът “Младите - за Земята!”. Целта на събитието бе да повиши информираността и ангажираността на ученици и млади хора в България по теми за опазването на биоразнообразието, предотвратяване на екологични проблеми и адаптиране към климатичните промени.

Представяне на студентския научноприложен семинар „Лузофонски литературни четения – Камойш и Сарамаго в диалог“ в Деня на Португалия

Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ към Факултета по класически и нови филологии проведоха второто издание на студентския научноприложен семинар „Лузофонски литературни четения“, който тази година бе на тема „Камойш и Сарамаго в диалог“.

Първи концерт на студентската група „Лингвакорд“

На 17 юни 2022 г. в Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя първият самостоятелен концерт на студентската група „Лингвакорд“.

 

Маршал Лий Милър бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата, г-н Маршал Лий Милър, най-дългогодишният член на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“, бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Високото отличие е за безспорния му принос за обновяването и модернизирането на учебните зали 272, 224 и 243, за дългогодишната му подкрепа за Сдружението за международни състезания по право, което организира и подпомага подготовката на отборите на Юридическия факултет на Алма матер.

Международна конференция Петнадесети славистични четения на тема „Полемики и избори“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международната конференция Петнадесети славистични четения на тема „Полемики и избори“ (16-18 юни 2022 г.). Славистичните четения на Факултета по славянски филологии се провеждат от 1992 г. традиционно на всеки две години. През 2022 г. конференцията ще се проведе за пръв път в хибриден формат – присъствено и онлайн. В програмата на тридневния форум са включени 130 доклада на утвърдени и млади учени от 15 страни.

Завърши випуск 2021 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

160 бакалаври и магистри от Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование на специална церемония, която се проведе в Аулата на Софийския университет. 62-ма са отличниците, двама от абсолвентите получиха значки, а осем – грамоти.

Награждаване на финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

Мартин Копчев е победителят в 22-рото издание на международния конкурс по програмиране CodeIT , организиран от Мусала Софт. Състезатели, официални лица, образователни и бизнес партньори и много приятели събра церемонията по обявяване на класирането на финала в 22-годишната история на състезанието.

Студенти от Софийския университет са сред най-добрите атлети в България

На 11-12 юни 2022 г. във Велико Търново на провелия се Национален шампионат по лека атлетика студенти на Софийския университет постигнаха сериозни успехи и спечелиха медали.

Изложба „Сънища върху вода“ в галерия BLOK, Белград

В камерното пространство на галерия BLOK в Белград, Република Сърбия, бе открита изложба от проекта „АRTелие“ „Сънища върху вода“. Сънуването и водата е общата тема, която обединява двете участващи художнички проф. Анна Цоловска и проф. Бисера Вълева, която е ръководител на проект „АRTелие“.

Завърши випуск 2021 на специалност „Право“ на Юридическия факултет

На церемония, която се проведе в зала „Тържествена“ във Военната академия „Г. С. Раковски“, 283 абсолвенти на Юридическия факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 63 завършват с отличен успех.

Български астроном е водещ автор в изследване за откриване на нова екзопланета около звездата HD 33142

Новооткритата екзопланета HD 33142d е третата в звездната система. Масата ѝ е подобна на тази на газовия гигант Сатурн, а орбиталният ѝ период е само около 90 дни. Новото проучване е с водещ автор д-р Трифон Трифонов, като резултатите са приети за публикуване в престижното списание The Astrophysical Journal. Работата на д-р Трифонов е подкрепена от проект EXO-RESTART, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ по Национална научна програма „ВИХРЕН-2021“.

На 13 юни 2022 г. започва регистрацията за класиране на кандидат-студентите за учебната 2022/2023 година

Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва единствено на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg .

Студентска книга за изкуството на превода

Студентският сборник „Лицата зад превода“ беше представен на 9 юни в препълнената Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация. Книгата среща читателя с едни от най-изтъкнатите български преводачи и отправя послание за значимостта на преводаческия труд, който често остава незабелязан и недооценен.

С изпит по математика приключва втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2022/2023 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика. Кандидат-студент изтегли вариант № 1, по който ще работят 724 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в в Аулата в Ректората полската писателка Олга Токарчук бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии.

Завърши випуск 2021 г. на Факултета по класически и нови филологии

250 бакалаври и магистри от випуск 2021 на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех завършват 90 абсолвенти, петима са пълни отличници. Дипломите бяха връчени на две церемонии за отделните специалности.

Софийският университет с най-добро класиране в QS World University Rankings от 2014 г. насам

Софийският университет е на 561-570 място в оповестената на 8 юни 2022 г. световна класация на университетите QS World University Rankings за 2023 г. Така най-старият и авторитетен български университет, участващ в класацията от 2014 г., се изкачва с 30 места и се нарежда сред 40% най-добри университети в класацията.

Центърът за компетентност „Clean & circle” отбеляза Световния ден на околната среда

На 7-и юни 2022 г. Центърът за компетентност „Clean & Circle” отбеляза Световния ден на околната среда. Събитието откри чл.-кор. проф. д. н. Иван Илиев – ректор на Лесотехническия университет, партньор в проекта и домакин на събитието. Той подчерта ролята на този ден за привличане на вниманието на обществеността, учените и бизнеса върху опазването на околната среда и акцентира върху ролята на екологичното образование за опазване на планетата Земя.

Национален конкурс „Най-добър младежки старт-ъп за 2022 г.“

В Аулата в Ректората се проведе финалът на Националния конкурс „Най-добър младежки старт-ъп за 2022 г.“ Събитието се организира от Стопанския факултет на Софийския университет и Фонда на фондовете и се провежда под патронажа на Министерството на иновациите и растежа. Основната цел на конкурс е да стимулира младежкото предприемачество и иновативните идеи у младите хора и студентите.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 6 юни 2022 г. почина доц. д-р Христо Петков Стоев от Философския факултет. Със своите ерудирани и задълбочени публикации доц. Христо Стоев бързо получи признанието на философската общност в България за един от най-проникновените познавачи на трансценденталната философия на Имануел Кант.

Учредяване на Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ

Културният център на Софийския университет бе домакин на учредяването на Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ, инициирана от организационен комитет начело с президента Петър Стоянов и граждански форум от общественици и интелектуалци. Специален гост на събитието бе Н. пр. посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко.

XIII Форум на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика

В двора на Факултета по математика и информатика на Софийския университет бе официалното откриване на тринадесетото издание на Форума на кариерното развитие на Факултета. Tой се провежда под мотото "Знам и искам да го докажа". Организатор на събитието е Кариерният център на Факултета. Форумът дава възможност за среща и диалог на живо между работодателите и студентите от всички факултети на Софийския университет и студенти от други университети.

Представяне на иновативни учебни проекти от студенти в Биологическия факултет

Студенти от специалността „Биомениджмънт и устойчиво развитие“ представиха своите иновативни предприемачески проекти пред жури от преподаватели на Биологическия факултет. Акцентът беше поставен върху създаване на реалистична технология за превръщане на отпадъци в продукт с важна екологична и икономическа стойност.

Заседание на Общото събрание на Софийския университет

На 8 юни 2022 г. от 9.30 часа в 272-ра аудитория в Ректората ще се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

С изпити по химия и по немски език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2022/2023 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по химия, за който са подали заявления 737 кандидат-студенти.

С изпити по английски език и по физика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2022/2023 г.

В 9.00 часа в 243 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по английски език, за който са подали заявления 444 кандидат-студенти.

Специалност „Новогръцка филология“ отбелязва своята 30-годишнина с международна научна конференция

В Конферентната зала в Ректората започна международна научна конференция, с която специалност „Новогръцка филология“ отбелязва своята 30-годишнина. Двудневният научен форум се провежда в хибриден формат и може да бъде проследен и онлайн, както и във фейсбук страницата на специалността.

С обучение приключи първият етап от Националния конкурс за най-добър младежки стартъп 2022

Националният конкурс за най-добър младежки стартъп 2022 г., организиран от Софийския университет и Фондa на фондовете, привлече значителен интерес. Самостоятелно и в екипи кандидати от различни университети от страната представиха вдъхновяващи идеи за бизнес и иновации в сферата на устойчивото земеделие, дигитализацията, образованието, културата и културното наследство, изкуството, спорта, кръговата икономика, умните и екологични жилища и др. Първият етап от конкурса приключи с обучение. Избрани са и финалистите в конкурса.

Проф. дн Александра Соскова бе удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. дн Александра Соскова от Факултета по математика и информатика бе удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Високото отличие е за цялостния й принос към дейността на Факултета по математика и информатика и Катедра „Математическа логика и приложенията й“.