Начало / Новини / Новини и събития

   
Проф. Бисера Вълева с награда от Националната художествена изложба „Земята на Ботев“

В Регионалния исторически музей - Враца на 27 май 2024 г. бе открита Националната художествена изложба „Земята на Ботев“ и бяха наградени отличените автори в категории живопис, графика, скулптура, приложни изкуства, млад автор. В раздела за живопис наградата на името на Цено Тодоров бе присъдена на „Леденика“ III на проф. Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет.

Музикалният свят на Михаил Големинов, представен от д-р Анжела Тошева и Иван Керековски

В празничната атмосфера между тържественото честване на 30 години от създаването на специалност „Музика“ във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май преподаватели и студенти от Катедра “Музика и мултимедийни технологии“ участваха в запомнящо се събитие.

Академична лекция на професор Ана Паула Коутиньо от Университета на Порто на тема „Антонио Рамош Роза – екопоет avant la lettrе“

По покана на катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ на Факултета по класически и нови филологии и на научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“, учредена през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика, Португалия, проф. Ана Паула Коутиньо от Университета на Порто изнесе академична лекция, посветена на творчеството на видния португалски поет Антонио Рамош Роза, чиято 100-годишната се чества през 2024 г.

Тържествено награждаване на студентите, отличени в конкурса за превод на поезия от чужд на български език “Светът е в нас чрез езика и писмеността“

По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май и в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет Факултетът по класически и нови филологии отпразнува езиковото многообразие на планетата и красотата на българския език чрез общофакултетска инициатива за студентски конкурс по превод от чужд на български език под надслов: “Светът е в нас чрез езика и писмеността“.

Изложба "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" на Празника на розата в Карлово

Изложбата "Българската роза в творбите на деца от Азербайджан" беше представена от Центъра за азербайджански език и култура на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по време на Празника на розата в Карлово.

Ден на очарованието на растенията

В навечерието на 24 май за пореден път Биологическият факултет на Софийския университет съвместно с Агробиоинститута (АБИ) на Селскостопанската академия се включи в Деня на очарованието на растенията (FoPD), международна инициатива, започнала през 2012 г. и придобиваща все по-голямо световно признание. Организира се през две години, нашата държава се присъединява през 2015 г.

Проф. д-р Георги Вълчев: „Ако искаме да ни има, трябва да започнем битката за езика си“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с академично тържество.

Проф. дфн Амелия Личева е поредният гост на студентското предаване „Университетът“ на Телевизия „Алма Матер“

Проф. дфн Амелия Личева - декан на Факултета по славянски филологии – разказа за многообразието от специалности и възможности за развитие и реализация на студентите от ръководения от нея факултет.

Ректорът на Бухарския държавен университет бе удостоен с Почетен знак на ректора на Софийския университет

Ректорът на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев удостои ректора на Бухарския държавен университет, Узбекистан, проф. дин Обиджон Хамидов с Почетен знак на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за заслуги за установяване и развитие на академичното сътрудничество между двата университета.

Завършиха магистрите от випуск 2024 г. на Стопанския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 184 магистри от випуск 2023 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. С успех над 5,50 се дипломират 64 абсолвенти, от тях седем са пълни отличници със златни значки.

Факултетът по славянски филологии отвори вратите си за среща на ученици и студенти

В 119 кабинет в Ректората на Алма матер Катедра „Български език като чужд” отвори вратите на своите аудитории, за да посрещне ученици от трети и четвърти клас на 75.ОУ „Тодор Каблешков”, гр. София. Събитието е инициирано съвместно с Интернационална Асоциация „ЕдюкАрт” като част от поредица прояви в духа на концепцията Катедрата да бъде място за среща на различни общности, за които българският език не е първи.

Завършиха випуски 2021/2022 г. и 2023/2024 г. на международната магистърска програма „Право на ЕС“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата, абсолвентите от випуски 2021/2022 г. и 2022/2023 г. на магистърската програма „Право на Европейския съюз“ към Юридическия факултет на Софийския университет и Университета на Лотарингия получиха дипломите си. Завършилите програмата са 27, от тях петима са с отличен успех.

Международна научна конференция "Демокрации и преходи"

На 21 и 22 май 2024 г. в Заседателна зала 1 в Ректората се проведе международната научна конференция "Демокрации и преходи". Конференцията се провежда в рамките на проект "Личности и преходи в Източна Европа и Южна Америка след Студената война", КП-06-Н50/5 30.11.2020, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към МОН.

Нов грандиозен успех за футболния отбор на Университета

Футболният отбор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” стана национален университетски шампион по футбол за 2024 г. за втори път в своята история след титлата от 2020 година. Това е поредното грандиозно постижение след спечелената титла и на Футзал през тази година .

Преподаватели и докторанти от Факултета по славянски филологии и деца в неравностойно положение четоха заедно

На 22 май 2024 г. в светлината на предстоящия Ден на славянската писменост и култура преподаватели и докторанти от Факултета по славянски филологии посетиха фондация „Дечица“, която е насочила дейността си към деца в неравностойно положение. По повод идния празник преподавателите направиха дарение за библиотеката на фондацията от името на факултета - книги, специално подбрани и съобразени с възрастовите групи и интересите на подрастващите.

Кариерен форум за студентите от Юридическия факултет

На 20 май 2024 г. в Централното фоайе на Ректората се проведе първият Кариерен форум, организиран от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Факултетния студентски съвет.

Кариерна среща в сферата на индустрията се проведе във Факултета по журналистика и масова комуникация

Студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация се срещнаха с проф. д-р Илия Гърков, изпълнителен вицепрезидент и оперативен директор на „Дънди Прешъс Металс“. Той запозна участниците в срещата с богатия си опит и познания в областта на минната индустрия, придобити в професионалния му път в продължение на повече от 30 години, както и с отговорностите му за информиране и комуникация с местните, национални и международни публики.

Доц. Цветан Василев бе удостоен от държавния глава Румен Радев с Почетен знак на президента

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 доц. Цветан Василев, ръководител на Катедра „Класическа филология“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бе удостоен от държавния глава Румен Радев с Почетен знак на президента.

Изложение на студентските клубове в Софийския университет „Разни клубове, разни интереси“

На 21 и 22 май 2024 г. в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет се провежда изложение на студентските клубове, действащи на територията на Алма матер. Събитието се организира за четвърта година от Студентския съвет на Софийския университет.

Завърши випуск 2023 г. на Историческия факултет

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя тържествена церемония, на която 120 бакалаври и магистри от Историческия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 50 от абсолвентите завършват с отличен успех, а пълните отличници са 15.

Среща с алумни общността по повод 50-годишнината на Факултета по журналистика и масова комуникация

Факултетът по журналистика и масова комуникация отбеляза 50-тата годишнина от създаването си със среща на завършилите факултета, членовете на алумни организацията и преподавателите, които са част от неговата история. Събитието е част от традиционните Майски дни на културата на Софийския университет.

Юбилейни 40-ти Кирило-Методиевските четения в Софийския университет

В Ректората на Софийския университет се провеждат юбилейните 40-ти Кирило-Методиевските четения. Научният форум се организира ежегодно от катедра „Кирилометодиевистика“, чиято проблематика включва теми от старобългарския език, историята на българския език и литература, историята и културата на славянските и балканските народи. Тази година събитието е посветено на юбилея на проф. Красимир Станчев и на 160 години от рождението на Ватрослав Облак и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Факултетът по журналистика и масова комуникация с емблематично споразумение с Националната библиотека

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и в годината, в която чества половинвековното си създаване, Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” подписва емблематично споразумение с първата културна институция на следосвобожденска България - Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

„Гласът на радиото“ – дискусия на националното бюро на списание „Хермес“ за България в Софийския университет

Във Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя кръгла маса и дискусия под надслов “Гласът - силата на радиото” (“La Voix, force de la radio“), организирана от Националното бюро на международното списание “Хермес” (“Hermès“, CNRS, Paris) за България в Софийския университет.

Успешно представяне на Софийския университет на Националната студентска олимпиада по математика

Софийският университет ”Св. Климент Охридски” за втора поредна година беше домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ), която се проведе в периода 17-19 май 2024 г. в град Бургас. От 1974 година тя е най-мащабното математическо състезание за студенти в България и се организира със съдействието на Министерството на образованието и науката.

Трима учени от Софийския университет бяха отличени с награда „Питагор“ за 2024 г.

За шестнадесета поредна година Министерството на образованието и науката връчи наградите за наука "Питагор" на български учени и научни колективи със съществен принос за развитието на науката. Проф. д.п.н. Милен Замфиров – декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата, проф. Петко Петков от Факултета по химия и фармация и доц. д-р Владимир Божилов – заместник-декан на Физическия факултет, получиха „Питагор“ за 2024 г.

Азербайджанският център участва в първото издание на фестивала "Сцени на Арда"

На 17 май 2024 г. Центърът за азербайджански език и култура на Софийския университет "Св. Климент Охридски" участва в първото издание на международен фестивал “Сцени на Арда” в сърцето на Източните Родопи в град Кърджали. В Общинския център за култура и младежки дейности бе организирано представянето на детската книга "Пламъчка и Пламъчко" на кърджалийка Маргарита Павлова, посветена на Азербайджан – страната на огъня, както и изложба от рисунки, с които е била илюстрирана книга.

Международен уебинар за междукултурен диалог между университети от България и Централна Азия

В периода 10-17 май 2024 г. се проведе международен уебинар за междукултурен диалог между университети от България и Централна Азия. Партньори в международния академичен проект, който е колаборация между Факултета по класически и нови филологии (ФКНФ) и Научно-образователния център „Ал Фараби” към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, са Казахският национален университет „Ал–Фараби“, Казахстан и Бухарският държавен университет, Узбекистан.

Биография на спомените или места за завръщане

На 13 май 2024 г. в концертната и изложбена зала на Факултета за изкуства на Университета на Ниш, Република Сърбия, бе представена изложбата „Места за завръщане“ на проф. д-р Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Алма матер. Събитието се осъществява по програмата за преподавателска мобилност „Erasmus+“.

Първа награда в тазгодишното издание на конкурса „Giovani in Crescendo“ получи преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата

Клавирно дуо в състав Ралица Димитрова и Мануела Генова са носители на първа награда в тазгодишното издание на конкурса „Giovani in Crescendo“. Призовото отличие клавирното дуо получава за изпълнението на Рапсодия Вардар за 4 ръце от композитора Панчо Владигеров. В същата категория второ място е присъдено на изпълнители от Литва, а третото на изпълнител от САЩ.

Честване на Световния ден на португалския език във Факултета по класически и нови филологии

Тържествено честване на Световния ден на португалския език бе организирано от катедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ на Факултета по класически и нови филологии и научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“, учредена във ФКНФ през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика, Португалия.

Обръщение на Ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Уважаеми преподаватели и служители,

Ректорският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е подкрепил позицията на Съвета на ректорите, изразена в отвореното писмо до президента и правителството на Република България по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти в Закона за висшето образование.

Юридическият факултет е носител на Купата на Ректора за 2024 г.

В спортен комплекс „Барокко“, се състоя церемонията по награждаване на победителите в Общоуниверситетското първенство за Купата на ректора. Шампион за 2024 г. е Юридическият факултет.

30 години специалност „Иранистика“ в Софийския университет

В Аулата на Алма матер с Международна научна конференция под наслов „30 години българска иранистика“ специалност „Иранистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва 30-годишнината от основаването си през учебната 1993/1994 година.

Специалност „Туризъм“ проведе семинари за управлението на таланти и етиката в бизнеса

На 15 и 16 май 2024 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе серия от два последователни семинара, посветени на управлението на таланти (People/ Talent Management) и забавление и етика в бизнеса (Fun & Ethics in Business). Семинарите бяха организирани от специалност „Туризъм“ и Геолого-географския факултет с любезното съдействие на швейцарската фондация La Fondation Pour la Hotelier.

Специалност „Музика“ отбеляза своята 30-годишнина

С тържествен концерт и с конференция специалност „Музика“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата в Софийския университет отбеляза своята 30-годишнина.

Ученици от първи и втори клас посетиха Софийския университет

На 17 май 2024 година по покана на Кариерния център на Факултета по педагогика ученици от първи и втори клас на 54. СУ "Свети Иван Рилски" с изучаване на чужди езици и информационни технологии с класни ръководители г-жа Златка Чардакова, г-жа Емилия Райкова и г-жа Мария Георгиева, посетиха Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Кариерният форум във Философския факултет събра водещи организации, институции и компании

Дните на кариерата, организирани за втора поредна година от Философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, привлякоха интереса на студенти, институции, организации и водещи компании, сред тях - Регионален исторически музей, Национално сдружение на общините в България, Българската агенция за инвестиции, Britanica, Media Point, Обединена българска банка, ДЗИ, EasyConsult, Ozone.bg, Фантастико, Kaufland, Address Real Estate, Logo Market Research and Consulting, Pleggi и много други.

Цикъл лекции на д-р Руй Абел Перейра, директор на Курса по португалски език за чужденци към Филологическия факултет на Университета на Коимбра, Португалия

По покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на д-р Руй Абел Перейра, директор на Курса по португалски език за чужденци, преподавател и учен от Филологическия факултет на Университета на Коимбра, Португалия, изнесе цикъл теоретико-приложни занятия, посветени на ключови понятия от португалската именна морфология, лексикология, фразеология и паремиология, пред студенти и преподаватели от специалност „Португалска филология“ и “Африканистика” при Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Голям интерес предизвика кариерната среща за специалност „Книгоиздаване“

При голям интерес от студентите и активно участие на издателите премина кариерната среща за специалност „Книгоиздаване“, организирана от Кариерния център на Факултета по журналистика и масова комуникация и Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“. На 15 май 2024 г. в Аула Магна се събраха студенти от четирите випуска, преподаватели и представители на издателския бранш.

Проф. Веселина Вълканова – декан на фЖМК – гост в студентското предаване „УниверситетЪТ“ на телевизия „Алма Матер“

Проф. Веселина Вълканова - декан на Факултета по журналистика и масова комуникация – гостува на студентската поредица „УниверситетЪТ“ по телевизия „Алма Матер“, за да отговори на многобройните въпроси на студентите относно миналото, настоящето и бъдещето на Факултета.

Google избра българския INSAIT за едно от най-големите си дарения за стипендии през 2024 г.

Решението е взето след обстойно разглеждане на резултатите на Института към Софийския университет за последните 2 години.

Обръщение на Ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Уважаеми преподаватели и служители,

Ректорският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е подкрепил позицията на Съвета на ректорите, изразена в отвореното писмо до президента и правителството на Република България по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти в Закона за висшето образование.

Публична лекция на посланика на Индия на тема: “The Rise of India”

В 23 аудитория на Историческия факултет се проведе публична лекция на Н. Пр. Санджай Рана, посланик на Република Индия в България. Темата на лекцията бе “The Rise of India”.

XXII Национална конференция по химия за студенти и докторанти

В 130-та аудитория във Факултета по химия и фармация се провежда XXII Национална конференция по химия за студенти и докторанти. Научният форум, който е част от традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ще продължи до 17 май 2024 г.

Изключително успешно представяне на студентите от Софийския университет на Националната универсиада Стара Загора

В периода 8-12 май 2024 г. в Стара Загора се проведе Националната универсиада, в която представителите на Алма матер извоюваха 9 златни, 12 сребърни и 15 бронзови медала.

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по славянски филологии

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 188 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. 84 от абсолвентите завършват с отличен успех, 16 от тях са пълни отличници.

„Clean&Circle“ участва в създаването на нови учебни програми и лекционни курсове

Центърът за компетентност „Clean&Circle“ участва активно в развитието на нови образователни програми и лекции в Софийския университет. Предложенията за учебни предмети, включително бакалавърски и магистърски курсове, не само предоставят на студентите важни теоретични знания, но и ги запознават с практически умения, необходими за успешното им справяне в професионалния свят.

Студентка от ЮИЮА с второ място в „Китайски езиков мост“ за България

Теодора Георгиева, студентка втори курс в специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“ (ЮИЮА) във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет, спечели второ място в България на най-престижното състезание по китайски език – „Китайски езиков мост“.