Начало / Новини / Новини и събития

   
Експерти от Европейската комисия посетиха Центъра по компетентност Clean & Circle“ и Биологическия факултет

На 26 април 2023 г. Центърът по компетентност „Clean & Circle“ и Биологическият факултет на Софийския университет посрещна експерти от Европейската комисия във връзка със синергията между програмите.

Научна конференция "Априлски четения"

В Конферентната зала в Ректората започна научната конференция "Априлски четения". Традиционният тридневен научен форум се организира от Историческия факултет на Софийския университет.

Пролетен ден на Отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет

Пролетният ден на отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе на 22 април 2023 г. с подкрепата на проект K-TRIO 6, финансиран от Европейския съюз по програма Дейности „Мария Склодовска-Кюри“ и активното участие с демонстрации на фондация „Университет за деца“.

Представяне на романа „Писецът“ в Театър-лаборатория „Алма Алтер“

На 24-ти април 2023 г. в салона на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ се проведе представяне на книгата "Писецът" на Иван Янев. Водещ на събитието беше актьорът Георги Арсов, който чрез музиката по непринуден и автентичен начин представи романа и неговия автор на публиката.

Проф. дхн Румяна Джингова-Костадинова бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. дхн Румяна Джингова-Костадинова от Факултета по химия и фармация бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента за високи постижения в преподавателската и научноизследователска дейност.

Географски фестивал се проведе в Геолого-географския факултет

На 22 и 23 април 2023 г. в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Осмото издание на Българския географски фестивал.

Изложба на тактилни макети в училище "Луи Брайл"

През април 2023 г. в училището за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ са изложени два тактилни макета на залата на Университетския театър „Алма Алтер“ и на сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тези макети ще дадат възможност на незрящите да усетят формата на залата и на сградата, както и да се запознаят с различните части от тях.

Завърши випуск 2022 г. на Факултета по химия и фармация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, абсолвентите от випуск 2022 г. на Факултета по химия и фармация отбелязаха завършването на висшето си образование. Дипломираха се 61 фармацевти, 15 от тях завършват с отличен успех. Дипломите си получиха и 75 бакалаври и магистри от химическите науки. От тях 37 завършват с отличен успех, а пълните отличници са 5.

Лекции на доц. д-р Жозе де Соуза Тейшейра от Университета на Миньо, Португалия, по покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания

По покана на Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания на 21 и 24 април 2023 г. доц. д-р Жозе де Соуза Тейшейра, преподавател и учен от Факултета по хуманитарни науки, изкуства и литература на Университета на Миньо, Португалия, изнесе цикъл лекции, посветени на основните понятия на когнитивната лингвистика, португалската езикова политика и мястото на фразеологията в рекламния дискурс.

Бизнес и хуманитаристи се обединиха на третата годишна конференция на ЦВП „Наследство БГ“

За трета поредна година Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ проведе своята Годишна научна конференция. В Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН се събраха десетки учени и докторанти в сферата на хуманитарните науки, които презентираха своите най-значими разработки от последната година.

Ръководството на Софийския университет проведе в Швейцария срещи, свързани с Института INSAIT

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Елиза Стефанова и изпълнителният директор на Института INSAIT Борислав Петров посетиха Цюрих, където проведоха срещи с ръководството на Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich) и Факултета по компютърни науки на ЕТН. Като представител на двете страни участва и проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT и професор в ETH Zürich. Срещите бяха осъществени в контекста на развитието на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) една година след основаването му.

Институтът GATE представи възможностите си като тестови център на НАТО за нови технологии пред компании в сектора

Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет “Св. Климент Охридски” участва като тестови център за нови технологии от мрежата DIANA в информационна среща за представяне на Фонда на НАТО за иновации и на Ускорителя на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA).

Национална конференция на тема „Медиите и войната (журналистически стандарти и отговорности при отразяване на кризи и военни конфликти)“

В Конферентната зала на Софийския университет се провежда четвъртата национална конференция по медийна сигурност на тема: "Медиите и войната (журналистически стандарти и отговорности при отразяване на кризи и военни конфликти)". Организатори на събитието са секция "Социални теории, стратегии и прогнози" към Института по философия и социология към БАН, Балканският институт за стратегически прогнози и управление на риска и Фондация "Комуникации и култура".

Представяне на книгата „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се проведе премиерата на книгата „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“ на проф. Веселин Янчев. Изданието представиха проф. дин Петър Стоянович и проф. дин Милко Палангурски.

Изложба „Необичаен поглед“ в галерия „Алма матер“

От 20 април 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Необичаен поглед“, в която участват преподаватели и студенти от Института за изкуства в Чешин към Университета на Силезия, Катовице в Полша: Ага Яворска, Адам Чех, Анжелика Сара Зайдлик, Анна Вайда, Дария Ковалчик, Катажина Крочек-Вашинска, Катажина Пика, Катажина Хандзлик, Кшищоф Марек Бонк, Кшищоф Пащула, Лукаш Кониуши, Марина Подолска, Марта Фраковяк, Мартин Бохенек, Хана Гжонка-Карвацка, Ярослав Скутник.

Университетският хор за старинна музика отбеляза с тържествен концерт своята 40-годишнина

На 20 април 2023 г. в Аулата на Алма матер Университетският хор за старинна музика при Софийския университет „Св. Климент Охридски” отпразнува своята 40- годишнина с тържествен концерт. В него участва и Смесеният хор на Американския университет в България, който празнува 30 години от създаването си.

ХV международна конференция по социолингвистика на тема: „Нови направления, теми и идеи в социолингвистиката“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда ХV международна конференция по социолингвистика на тема: „Нови направления, теми и идеи в социолингвистиката“. Тя е организирана от Международното социолингвистично дружество и се провежда в памет на акад. Михаил Виденов. Главната тема на конференцията се съсредоточава върху съвременните направления, теми, идеи и изследвания в областта на социолингвистиката.

Ръководството на Софийския университет е на посещение в Швейцария за срещи, свързани с Института INSAIT

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Елиза Стефанова и изпълнителният директор на Института INSAIT Борислав Петров са на посещение в Цюрих (ETH Zurich), където ще се проведат редица срещи с ръководството на ETH Zurich и факултета по информатика на ETH. Като представител на двете страни участва и проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT и професор в ETH Zurich. Срещите са в контекста на развитието на Института INSAIT и една година от основаването му.

Акад. Николай Витанов се срещна с д-р Тошиасу Ичиока, директор на японския Институт за научни изследвания RIKEN

Заместник-ректорът на Софийския университет акад. Николай Витанов се срещна с директора на Европейския офис на японския Институт за научни изследвания RIKEN д-р Тошиасу Ичиока. На срещата бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество между двете институции. Двамата учени изявиха желание да разширят дейностите по съвместни проекти.

Онлайн конференция на тема „Данте – поет на свободата“ с лектор Рафаеле Кампанела

На 19 април 2023 г. специалност „Италианска филология“ от Катедра „Романистика“ във Факултета по класически и нови филологии съвместно с Италианския културен институт организира онлайн конференция на тема „Данте – поет на свободата“ с лектор Рафаеле Кампанела.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че в навечерието на Великден през страстната седмица ни напусна проф. д-р Борис Минчев /12.02.1951-11.04.2023 г./ – наш скъп колега, ценен приятел и любим преподавател на стотици студенти във Факултета по науки за образоването и изкуствата на Алма матер, в който работи повече от три десетилетия.

Изложба „От „Куцото куче" до научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий"

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Кл. Охридски" бе открита фотоизложбата „От „Куцото куче" до научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий". Тя е част от пролетната пленарна сесия на Европейския полярен борд, която се провежда в Софийския университет от 19 до 21 април 2023 г.

Лауреати на националния конкурс „Френският език: език-свят“

Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в България и Франкофонският център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведоха под егидата на Министерството на външните работи на Република България национален конкурс „Френският език: език-свят“. Конкурсът бе част от честванията на Международния ден на Франкофонията 20 март и 30-та годишнина от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията (OIF).

Представители на Философския факултет участваха в международна партньорска среща по проект Structural Capacities for Tackling Wicked Problems (SCORE)

На 3 април 2023 г. в Янина, Гърция се проведе партньорска среща по проект Structural Capacities for Tackling Wicked Problems (SCORE), съфинансиран по програма Еразъм+ на ЕС. Домакин на срещата бeше Янинският университет. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ беше представен от проф. д.пс.н. Соня Карабельова и Йонко Бушняшки.

Работилница за великденски яйца в Софийския университет

На 11 април 2023 г. се проведе ежегодната великденска работилницата, организирана от Академично етноложко сдружение – СУ, Катедра „Етнология“ към Историческия факултет и студентите от специалност "Етнология и културна антропология".

Софийският университет разширява сътрудничеството си с образователни организации от Австралия

Делегация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе на посещение в Австралия, по време на което бяха подписани споразумения за сътрудничество с организации от сферата на образованието.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 10 април 2023 г. почина доц. дфн Владимир Димитров Теохаров, дългогодишен преподавател в специалност „Философия“ на Философския факултет.

Поклонението ще се състои на 13 април 2023 г. от 14.00 ч. в църквата "Свети Седмочисленици".

Ден на Антарктика в Софийския университет

В Аулата в Ректората на Софийския университет беше отбелязан Денят на Антарктика, който е част от поредицата инициативи, посветени на 60-годишнината от създаването на Геолого-географския факултет на Алма матер.

Специалност “Южна, Източна и Югоизточна Азия” отбеляза десетата си годишнина

Специалност “Южна, Източна и Югоизточна Азия” на Факултета по класически и нови филологии организира двудневен фестивал „Дни на ЮИЮА: 10 години в културното многообразие”, с който отбеляза своя юбилей.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава за кончината на проф. д.ф.н. Георги Попов, дългогодишен преподавател в Богословския факултет, най-успелият съвременен изследовател в областта на църковната песенна поезия от епохата на „Златния век“ на старобългарската книжнина. Открил и въвел за първи път в научно обращение десетки неизвестни химнографски творби на св. Кирило-Методиевите ученици.

Опелото ще бъде отслужено на 12 април 2023 г., в храм „Св. Неделя“, от 13:00 ч. в гр. София.

51-ва Национална конференция по въпросите на обучението по физика

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна 51-вата Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Образованието и научните изследвания по физика – фактор за устойчиво развитие“. Научният форум ще продължи до 13 април, като домакин ще бъде Физическият факултет.

Студенти от Историческия факултет посетиха Народното събрание на Република България

На 6 април 2023 г. студенти от Историческия факултет от специалностите „История и география“, „История и философия“ и „История и чужд език“ заедно с техния преподавател доц. д-р Мирена Легурска посетиха Народното събрание на Република България. Посещението е във връзка с изучаваната от тях дисциплина „Гражданско образование“.

Университетска ботаническа градина - Варна представи празнична програма по повод Лазаровден

За втора поредна година Университетската ботаническа градина Екопарк Варна събра на Лазаровден любители на народните обичаи и българския фолклор. Честването на празника премина с много музика и пролетно настроение сред пъстрите багри на колекция „Лалетата на Варна“.

С изпит по биология завършва първата кандидатстудентска сесия за учебната 2023/2024 година

В 9.00 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по биология, за участие в който са подали заявления 589 кандидат-студенти.

Представяне на годишните проекти на 4 клас от Прогресивни училища 1 и 3

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет се проведе представянето на годишните проекти на 4 клас от Прогресивни училища 1 и 3. Те се подготвят през последната година от обучението в международната програма за начален етап на International Baccalaureate. Инициативата е подкрепена от Факултета по педагогика на Алма матер.

Делегация от Туркменистан посети Факултета по педагогика

На 5 април 2023 г. правителствена делегация от Туркменистан посети Факултета по педагогика и проведе среща с деканското ръководство. Целта на посещението бе да се проучи системата за социални услуги и образованието по социална работа в България – базова подготовка и продължаваща квалификация на помагащите специалисти.

Лекция „Аденауер“ с проф. д-р Клаудия Нотеле „Мултимедийното развитие на телевизията“

На 5 април 2023 г. в Аула магна на Факултета по журналистика и масова комуникация се проведе открита лекция на тема „Телевизията е мъртва! Да живее телевизията! Мултимедийното развитие на телевизията“. Събитието бе организирано съвместно с Медийното бюро за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“. Гост-лектор бе д-р Клаудия Нотеле - професор по телевизионна журналистика в Университета за приложни науки в Магдебург-Щендал и бивш директор на мултимедийната програма в обществената медия в Берлин-Бранденбург (ARD/rbb).

Международна партньорска среща по проект VideoGAme to improve Mental hEalth (GAME) се проведе в Софийския университет

На 30 март 2023 г. в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе международна партньорска среща по проект VideoGAme to improve Mental hEalth (GAME), съфинансиран по програма „Еразъм+“ на ЕС. Домакини на срещата бяха представители на екипа на проекта от Философския факултет на Софийския университет с ръководител проф. д.пс.н. Соня Карабельова.

Среща в рамките на Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“

На 28 март 2023 г. в рамките на Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ се състоя среща между български учени и представители на Matica hrvatska- най-старата независима, нестопанска и неправителствена хърватска национална институция.

Изложба „Post Scriptum / P.S.“ в галерия „Алма матер“

От 4 април 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Post Scriptum / P.S.“ на доц. д-р Регина Далкалъчева от Националната художествена академия. Тя може да бъде разгледана до 15 април 2023 г.

Ректорът на Славянския университет в Баку посети Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с ректора на Славянския университет в Баку, Азербайджан, г-н Анар Нагиев. На срещата присъства и посланикът на Азербайджан у нас д-р Хюсейн Хюсейнов.

Кръгла маса с докторантски семинар на тема: „Граница, периферия, военна зона: пространствени и културни измерения“

На 30 и 31 март 2023 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“) се проведоха заседанията на Кръглата маса с докторантски семинар на тема : „Граница, периферия, военна зона: пространствени и културни измерения“.

С изпит по математика продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2023/2024 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика. Кандидат-студент изтегли тема № 3, по която ще работят 981 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

С изпит по химия започна първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2023/2024 г.

В 9.00 ч. в аудитория 292 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по химия, за участие в който са подали заявления 457 кандидат-студенти.

Завърши випуск 2022 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 86 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 37 от тях завършват с отличен успех.

Четирима млади учени от Биологическия факултет получиха награди от конкурси

Отличените млади учени работят по проекти, финансирани от ФНИ-МОН с номера KP-06-H31/18/13.12.2019 и KP-06-H63/1/13.12.2022 с научен ръководител проф. д-р Роберт Пенчовски.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 март 2023 г. ни напусна проф. дмн Грозьо Иванов Станилов, дългогодишен преподавател във Факултета по математика и информатика.

Поклонението ще се състои на 31 март 2023 г. от 11.00 в храм „Въздвижение на Св. Кръст Господен“.

15 години Студентски клуб на политолога

В Аулата на Софийския университет бе отбелязана 15-годишнината от създаването на Студентския клуб на политолога. На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, деканът на Философския факултет проф. Соня Карабельова, председателят на Студентския съвет Радослав Христов, преподаватели, студенти и гости.

Практически семинар „Носиите разказват“

Във фоайето на Историческия факултет на Софийския университет бе проведен първият практически семинар „Носиите разказват“ от поредицата „От поколение на поколение“.

Представяне на испанското издание на книгата на Самуел Франсес „Спомени весели, спомени тъжни“

В Конферентната зала в Ректората бе представено испанското издание на книгата на Самуел Франсес, озаглавена „Спомени весели, спомени тъжни“. Организатори бяха посолството на Кралство Испания и Катедрата по испанистика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с участието на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България и Организацията на евреите в България „Шалом“.