Начало / Новини

   

Новини и събития

С изпити по френски и немски език продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024-2025 г.

В 9.00 ч. в зала 292 в Ректората започна изпитът по френски език за кандидат-студенти. Председател на изпитната комисия е проф. Ирена Кръстева. В присъствието на декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Гергана Петкова кандидат-студент изтегли вариант 2.

Практически семинар по проблемите на устния превод

На 30 и 31 май 2024 г. в рамките на работата по проект „Текст и действителност. Действителност и текст“ с ръководител проф. д-р Надежда Сталянова в рамките на проект „Софийски Университет – Маркер за Иновации и Технологичен Трансфер (SUMMIT)“ се проведе практически семинар по проблемите на устния превод, насочен към студенти и преподаватели от Факултета по славянски филологии и Факултета по класически и нови филологии. Водещ на семинара беше доц. д-р Елена Крейчова от Масариковия университет в Бърно, Чехия.

Изнесен семинар по въпросите на чуждоезиковото обучение в средното и висшето образование

На 14 и 15 юни 2024 г. в СУЕО „Ал. С. Пушкин“ във Варна се проведе семинар на тема: „Връзката между различните етапи в българската образователна система като трансфер на знания в хуманитарните науки“, организиран от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с училището. Ръководител на проекта, реализиран в рамките на програма SUMMIT, е доц. д-р Антония Цанкова.

Във ФМИ се проведе среща с главния редактор на издателство Springer д-р Томас Хемпфлинг

На 19 юни 2024 г. в заседателната зала на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе среща с главния редактор на издателство Springer д-р Томас Хемпфлинг (Thomas Hempfling).

Откриващо събитие по проект на Факултета по журналистика и масова комуникация за изследване на медийната среда в България

На 19 юни 2024 г. в платформата Zoom се проведе откриващо събитие по проект № КП-Н75/6 от 07.12.2023 г. на тема „Изследване на медийната среда в България – метаанализ, методология и подходи в проучванията на въздействието на медийните трансформации върху обществените процеси“ с ръководител проф. д-р Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Проектът е финансиран чрез „Конкурс за фундаментални научни изследвания – 2023 г.“ към Фонд „Научни изследвания“ на Министерство на образованието и науката.

Международен научен проект с участие на д-р Дора Мънчева от Kатедра „Португалистика и лузофонски изследвания“ с награда на Фондация Duques de Soria

Интердисциплинарният проект El Español en Europa цели да изследва състоянието на испанския език в обществата на държавите от континента, като го опише в количествени и качествени показатели от гледна точка на демолингвистиката.

Откриване на изложбата на Юлиан Станкулов „Мечтите са нещо лично“

На 18 юни 2024 г. в галерия „Алма Матер“ бе открита самостоятелната изложба на Юлиан Станкулов „Мечтите са нещо лично“ с подзаглавие „Отвъд хоризонта“.

Студенти от Софийския университет се включиха във Фестивала на нациите

През юни Британското училище в София за пореден път покани ученици и гости за годишния Международен фестивал на нациите. Фестивалът се превърна в спектакъл на културното многообразие, представящ изпълнения, традиционна музика и кухня от над 40 държави, сред които България, Азербайджан, Грузия, Турция, Полша, Ирак, Румъния, Унгария, Италия, Нидерландия и др.

Преподаватели и студенти от ФНОИ съдействаха за новия запис на песента на Емил Димитров „Ела в София“

На 16 юни 2024 г. на стадион „Юнак“ се състоя представянето на новия запис на песента на Емил Димитров „Ела в София“ от 1968 г., в изпълнение на Стефан Вълдобрев, „Обичайните заподозрени“ и „Акага“ със съдействието на преподаватели и студенти от специалност „Медийни технологии и тонрежисура“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Международен семинар „Myth and Reality in Late Antiquity and the Middle Ages: ancient origins and modern interpretations“

На 17 юни 2024 г. в Заседателна зала 1 в Ректората Катедра „Стара история, тракология и средновековна история“ на Историческия факултет откри Международния семинар „Myth and Reality in Late Antiquity and the Middle Ages: ancient origins and modern interpretations“.