Начало / Новини

   

Новини и събития

Завърши випуск 2022 на Медицинския факултет на Софийския университет

На тържествена церемония, проведена в Аулата в Ректората на Софийския университет, 160 абсолвенти от випуск 2022 на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 130 са лекарите, от тях 37 завършват „Медицина“ на английски език. 17 са завършилите медицински сестри, а 10 са завършилите „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“. Двама лекари са отличници на випуска, които получиха златна значка, грамота и плакет.

В Алма матер се провежда Националната конференция „Геонауки 2022” с международно участие

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна двудневната Национална научна конференция с международно участие „Геонауки 2022”, посветена на 155-годишнината от рождението на проф. Лазар Ванков, един от най-бележитите и уважавани учени геолози и палеонтолози в България.

Публична лекция по информационно право на тема: „Данни, регистри и удостоверения: технически и правни аспекти“

На 3 декември 2022 г. се проведе онлайн публична лекция по информационно право на експерта в областта на информационните технологии Жоро Пенчев на тема: „Данни, регистри и удостоверения: технически и правни аспекти“.

Публична лекция на тема „Правно регулиране на изкуствения интелект. Тенденции, възможности и ограничения. Подход, основан на риска“

На 2 декември 2022 г. в аудитория 292 в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе публична лекция по информационно право на проф. д-р Ирина Цакова на тема: „Правно регулиране на изкуствения интелект. Тенденции, възможности и ограничения. Подход, основан на риска.“ Организатор на събитието е гл. ас. д-р Калина Георгиева от Катедра „Теория и история на държавата и правото“.

 

Проф. Клавдия Сапунджиева бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Факултетния съвет на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. Клавдия Сапунджиева бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Тя получи високото отличие за цялостна преподавателска, научноизследователска и административна дейност.

В Софийския университет бе отбелязан Международния ден на доброволеца

В Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод Международния ден на доброволеца, на която бяха наградени участниците, включили се в конкурса на Министерството на младежта и спорта „Мисията доброволец – (НЕ)Възможна“. Официални партньори на събитието бяха Студентският съвет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Български младежки червен кръст, Национален младежки форум, както и Националното представителство на студентските съвети на Република България.

Международна научна конференция Crossing Boundaries: Rethinking the Humanities Across Disciplines

В периода 2-4 декември 2022 г. Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира международна научна конференция на тема: Crossing Boundaries: Rethinking the Humanities Across Disciplines.

Софийският университет и Институтът „Камойш“ подновиха споразумението за сътрудничество

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков и Н. Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва, посланик на Португалия у нас, подписаха анекс за удължаването на валидността на споразумението за сътрудничество между „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия и Софийския университет „Св. Климент Охридски", Катедра „Жозе Сарамаго“.

Президентът на Република Косово бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя церемония, на която президентът на Република Косово г-жа Вьоса Османи-Садриу бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Предложението за връчване на отличието е на Юридическия факултет на Университета и е по повод посещението на г-жа Османи-Садриу в Република България. Наградата се дава във връзка с дейността на г-жа Османи-Садриу като водещ юрист в нейната страна с международно признание.

Дни на Франсоаз Долто в България

На 26 ноември 2022 г. по инициатива на „Зеленият двор“, съвместно с Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, Философския факултет и Факултета по педагогика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се проведоха за дванадесети път „Дни на Франсоаз Долто в България“. Събитието беше тържествено открито с поздравителен адрес и приветствие от деканите на двата факултета - проф. д-р Лиляна Стракова (ФП) и проф. д.пс.н Соня Карабельова. Слово произнесе и проф. дпн Яна Мерджанова от Факултета по педагогика.