Начало / Новини / Новини и събития

   
Самостоятелна онлайн изложба на гл. ас. д-р Красимира Дренска

Самостоятелна онлайн изложба на гл. ас. д-р Красимира Дренска от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет беше открита в страницата в интернет на проект „Арт инициативи 2020“ на български език: https://artinitiativesproject.com/krasimira-drenska и на английски език: https://artinitiativesproject.com/en/krasimira-drenska .

Полярниците от 29-та Българска антарктическа експедиция получиха националния флаг

На церемония, която се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ при спазване на противоепидемичните мерки, бе връчен националният флаг на 29-тата антарктическа експедиция.

Академичният съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2021 г.

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 27 януари 2021 г., бяха приети документите за кандидатстудентската кампания през 2021 г. - Правилник, график за провеждане на двете кандидатстудентски сесии и балообразуването за специалностите в Алма матер.

Самостоятелна онлайн изложба на проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства” на ФНОИ

На уеб сайта на проект „Арт инициативи 2020“ е представена самостоятелната изложба „Опити“ на проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 23 януари 2021 г. почина проф. д.ф.н. Ради Радев, дългогодишен преподавател във Философския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 25 януари 2021 г. (понеделник) от 12:30 ч. на Централните софийски гробища. Срещата на присъстващите е насрочена за 12:15 ч. пред Дома на покойника (Ритуалната зала).

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 януари 2021 г. ни напусна проф. д-р Леон Витали Леви, дългогодишен преподавател във Философския факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 24 януари 2021 г. (неделя) от 11:30 ч. в Софийските еврейски гробища.

Технологичният гигант ESRI Inc. предоставя достъп до своя ГИС софтуер на всички български училища

Технологичният гигант ESRI Inc., съвместно с Министерството на образованието и науката и Софийския университет „Св. Климент Охридски", стартира в България своята програма за осигуряване на българското средно образование на безплатен достъп до най-популярния ГИС софтуер в света – ArcGIS, както и необходимата подкрепа на българските учители за това.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 януари 2021 г. ни напусна проф. д-р Радка Василева Влахова-Руйкова, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии.

Поклонението ще се състои на 24 януари 2021 г. (неделя) от 12:00 ч. в църквата „Света София“.

Студент на Алма матер получи високо отличие от Пекинския университет по чужди езици

Христина Теодосиева, магистрант в съвместната програма на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Пекинския университет по чужди езици "Междукултурна комуникация и превод с китайски и български език", получи високо отличие от Пекинския университет по чужди езици (Beijing Foreign Studies University).

Учени от Физическия факултет предлагат самолети с ядрен двигател за изследвания на Юпитер

Едно от най-известните и авторитетни научно-популярни списания в света - Popular Mechanics, е публикувало статия за изследване на учени от Физическия факултет на Софийския университет със заглавие "The Nuclear-Powered Aircraft That We'll Use to Explore Jupiter". Подобно внимание рядко се отделя на изцяло български колективи. „Работата на колектива създава и обосновава ново направление на космическите изследвания – авиационни наблюдения в атмосферата на други небесни тела“, заявява Caroline Delbert от Popular Mechanics. Тя цитира части от научната статия на учените, която е на последен етап на рецензиране в Journal of Spacecrafts and Rockets.

Международна онлайн изложба „Дървото на живота днес и утре“

В рамките на проекта „Арт инициативи 2020“ е представена международната онлайн изложба „Дървото на живота днес и утре“ с участието на преподаватели, докторанти и студенти от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата. Проектът „Арт инициативи 2020“ с ръководител проф. дн Лаура Димитрова е реализиран от Катедра „Визуални изкуства“ с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“ на Алма матер.

Световен ден на логиката

Факултетът по математика и информатика на Алма матер отбелязва онлайн Световния ден на логиката (14 януари), включен в календара на ЮНЕСКО. Инициативата се осъществява заедно с Института по математика и информатика на БАН и Института по философия и социология на БАН.

Международна онлайн изложба „От Тракия до Троя“

В рамките на проект „Арт инициативи 2020“ е представена онлайн изложбата „От Тракия до Троя“, в която участват преподаватели и студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от Университета „Онсекиз март“, Чанаккале, Турция.

Връчен бе договор за осигуряване на комуникационна свързаност по проект „Наследство БГ“

На 23.12.2020 г. при спазване на мерките за безопасност и сигурност, ръководителят чл.-кор. проф. дин Иван Илчев и водещият координатор проф. дфн Оля Харизанова на проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“ връчиха на изпълнителния директор на „Еволинк“ АД г-н Бисер Цонев договор за „Осигуряване на комуникационна свързаност за нуждите на Център за данни (Data Center) и научноизследователски инфраструктури и лаборатории в изпълнение на проекта.

Учени от Софийския университет са сред първите два процента най-добри учени в света

Съгласно класацията на Стандфордския университет дванадесет учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са сред първите два процента най-добри учени в света.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 декември 2020 г. ни напусна един от най-ерудираните и фини познавачи на западноевропейската литература - проф. Симеон Хаджикосев. Дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии, любим преподавател на поколения студенти, които в своите класации неизменно го определят „като най-обичан и сладкодумен учител“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 декември 2020 г. почина доц. д-р Пламен Данков, дългогодишен преподавател във Физическия факултет.

Опелото ще се състои на 31 декември 2020 г. от 15:30 ч. до църквата на Централни софийски гробища.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" стана пълноправен член на Международната асоциация „Европейски облак за свободна наука“

Инициативата European Open Science Cloud (EOSC) е предложена през 2016 г. от Европейската комисия като част от Европейската инициатива за изграждане на конкурентна икономика на данни и знания в Европа. EOSC се доближи до реалността със създаването на асоциацията EOSC на 29 юли 2020 г. Тази международна асоциация е установена като юридическо лице с нестопанска цел, за да представлява европейските заинтересовани страни и организации при разработването на EOSC.

Излезе от печат книгата „Методика за диагностика на готовността на 6-7-годишните деца за училище“

Автори на книгата „Методика за диагностика на готовността на 6-7-годишните деца за училище“ са проф. Георги Бижков, проф. д-р Лучия Ангелова, доц. д-р Кристина Танева, доц. д-р Райна Захариева и доц. д-р Фелиянка Стоянова от Софийския университет. В книгата са представени идеи, виждания и реализации, които са в духа на световните стандарти по повдигнатите проблеми, и то в годината, в която проф. д-р Георги Бижков щеше да навърши 80 години.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 23 декември 2020 г. почина проф. дфн Емилия Стайчева, дългогодишен преподавател във Факултета по класически и нови филологии.

Проф. Десислава Кошлукова бе избрана за действителен член на Бразилската академия на науките

На 3 декември 2020 г. проф. Десислава Кошлукова, възпитаничка на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, бе избрана за действителен член на Бразилската академия на науките (membro titular da Academia Brasileira de Ciências (ABC)).

Международен ден на арабския език и юбилей на Катедрата по арабистика и семитология

На 18 декември 2020 г., обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на арабския език, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе тържествено отбелязана 20-годишнината от институционализирането на основаната през 1974 г. специалност „Арабистика“ в самостоятелна Катедра по арабистика и семитология към Факултета по класически и нови филологии.

Софийският университет заема 48-мо място в класацията на QS World University Rankings: EECA Region за 2021 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема 48-мо място и се намира сред първите 12% най-добри университети в оповестената на 16 декември 2020 г. QS World University Rankings: EECA Region . В класацията участват повече от 400 висши училища от Източна Европа и Централна Азия.

Първи годишен форум на Института GATE

Първият годишен форум на Института GATE „Големи данни и изкуствен интелект“ се проведе онлайн на 10 декември 2020 г. Той имаше за цел да покаже как големите данни и изкуственият интелект могат да решават проблемите на обществото, да даде възможност за обмяна на идеи с водещи изследователи – партньори на GATE, да представи резултатите и повиши осведомеността за дейността на института.

Годишната научна конференция с международно участие „Геонауки 2020“ за първи път се проведе онлайн в Софийския университет

Годишната научна конференция с международно участие на Българското геологическо дружество „Геонауки 2020“ се проведе на 3 и 4 декември 2020 г. в Ректората на Софийския университет онлайн през платформата MS Teams.

Възпитаник на Физическия факултет с високо отличие на най-голямата международна професионална организация – Института на инженерите по електротехника и електроника

Валентин Йорданов е удостоен с престижното отличие „изявен сътрудник“ на Института на инженерите по електротехника и електроника (ИИЕЕ), което се дава за приноси, оценени като „изключителни постижения“ в областта на инженерната електротехника и електроника . Д-р Валентин Йорданов е отличен за своя принос в областта на цифровата и аналогова обработка на импулси в реално време при радиационни измервания.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д.ю.н. Георги Иванов Бойчев (12.01.1936-08.12.2020 г.), дългогодишен преподавател в Юридическия факултет.

Връчени бяха стипендиите „За жените в науката“ 2020

Tри жени учени получиха награда от 5000 евро за своите смели проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите. Това са д-р Искра Колева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН – Варна и Любов Маринкова от Физическия факултет на Софийския университет. Талантливите българки бяха отличени по програмата „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО.

Дни на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии

Във Факултета по класически и нови филологии се проведоха онлайн традиционните Дни на лузофонията, организирани от специалност „Португалска филология“ при Катедрата по испанистика и португалистика и научноизследователската катедра „Жозе Сарамаго“, учредена във ФКНФ през 2019 г. с договор за сътрудничество между Софийския университет и „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия.

Честит празник, колеги!

Скъпи колеги,

През тази трудна и изпълнена с предизвикателства година празнуваме всички важни за академичната ни общност дни по необичаен начин. За съжаление и днешният празник ще бъде различен, защото опазването на здравето на студентите, преподавателите и служителите е най-важният ни приоритет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина видният български физикохимик акад. проф. дфзн Петър Кралчевски, дългогодишен преподавател във Факултета по химия и фармация на Алма матер.
Поклонението ще e на 13 декември 2020 г. от 13:00 ч. в църквата на гробищен парк „Бакърена фабрика“.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ще си сътрудничат в развитието на изкуствения интелект

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ЕООД подписаха меморандум за сътрудничество.

Конференция на тема „Измерения на компетентността“

Започна съвместната научна интердисциплинарна конференция на тема „Измерения на компетентността“, която се провежда от съвместния научен програмен и организационен комитет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета „Св. Климент Охридски“ в Битоля, Република Северна Македония. Научният форум се провежда онлайн и ще продължи до 5 декември 2020 г.

Студенти от Физическия факултет на Софийския университет спечелиха първо място в международното състезание ХАКАТОМ

Отбор от Физическия факултет на Алма матер стана абсолютен победител на първия международния хакатон на ядрена тематика, ХАКАТОМ. Студентското състезание се проведе онлайн на 30 ноември и 1 декември и включваше разработване на задача, свързана с тема от ядрените технологии.

Стартира дейността на Алианса „Трансформация за Европа (Т4Е)“

На 30 ноември 2020 г. официално стартира дейността на Алианса Т4Е със среща на Ректорите на партньорските университети. Алиансът „Трансформация за Европа (Т4Е)” е одобрен от Европейската комисия във втората покана за проекти по инициативата „Европейски университети 2020“.

Национален литературен конкурс за незрящи "Словото като спасение“

По случай Международния ден на хората с увреждания (3 декември) Университетският театър „Алма Алтер“, Театър-студио 4хС и Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ обявяват Национален литературен конкурс за незрящи "Словото като спасение".

Проф. Лаура Димитрова участва в изложбата „Текстилът. Артистичен и авангарден“

Проф. дн Лаура Димитрова, ръководител на Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата, е сред художниците, поканени да вземат участие в изложбата „Текстилът. Артистичен и авангарден“. Изложбата може да бъде разгледана до 7 февруари 2021 г. в Националната художествена галерия – Квадрат 500.

Завърши випуск 2020 г. на Богословския факултет

Абсолвентите от випуск 2020 г. на Богословския факултет на Софийския университет са 62. Завършилите бакалаври са 26, а магистрите – 36. Средният успех на випуска е много добър 5.08.

Поради възникналата епидемиологична обстановка връчването на дипломите тази година не можа да се проведе в духа на академичната традиция.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина видният български историк и общественик акад. Константин Косев, преподавател в Историческия факултет на Алма матер в периода 1974 – 1989 г. и 1991 – 1997 г.

Поклонението ще се състои на 29 ноември 2020 г. от 10.00 ч. в траурна агенция „Мира“ до входа на Централните софийски гробища.

Докторантски четения във Факултета по журналистика и масова комуникация

На 27 ноември 2020 г. Факултетът по журналистика и масова комуникация провежда ежегодния си Докторантски семинар „Медии и комуникации“. Семинарът традиционно се включва в Климентовите дни на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тази година заради епидемичната обстановка той се организира онлайн в платформата за видеоконференции Teams във връзка с отбелязването на патронния празник на Софийския университет.

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник

В тази трудна година не бе възможно Софийският университет да проведе традиционното академично тържество по познатия начин с шествие и голямо събиране в Аулата на Ректората, с което всяка година на 25 ноември академичната общност отдава почит към патрона Свети Климент Охридски.

Номинация за преподавател от ФНОИ на X международно биенале на малките форми - Плевен 2020

Ас. Николета Иванова-Стоимирова от Катедра "Визуални изкуства" във Факултета по науки за образованието и изкуствата е номинирана в рамките на X международно биенале на малките форми - Плевен 2020 за работата си „Зима“ (бронз/стомана, 45 х 37 х 27 см).

Достъпна среда за всеки

Сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (бул. „Цар Освободител“ 15), построена със средствата на двамата дарители – братята Евлоги и Христо Георгиеви, е една от архитектурните забележителности на София.

Започва изпълнението на проекта UniverCity

На 17 ноември 2020 г. бе проведена информационна среща, посветена на стартирането на проект UniverCity. Той бе изготвен от екип на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се класира на първо място в пролетната покана на програма „Еразъм+“, ключова дейност 2 „Стратегически партньорства за висше образование“.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 19 ноември 2020 г. внезапно почина доц. д-р Цвятко Кръстев Попов (11.04.1953 – 19.11.2020 г.), преподавател във Физическия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 22 ноември 2020 г. от 13.30 часа в църквата „Възнесение Господне” в гр. София (срещу Румънското посолство).

Софийският университет и Държавният културен институт към министъра на външните работи ще си сътрудничат в сферата на популяризирането на културноисторическото ни наследство

На 19 ноември 2020 г. беше сключено споразумение за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чрез Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Основната цел на споразумението е да бъде установено сътрудничество между двете институции при подготовката и реализацията на национално и международно значими културни и образователни инициативи.

Декларация на Общото събрание на Софийския университет

Независимо от течащата процедура за проверка по сигнал на студенти за расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание в лекции на конкретен преподавател, на заседанието си, проведено на 18 ноември 2020 г., Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие следната декларация:

Проф. Лилия Райчева бе удостоена с Почетния знак на държавния глава

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с държавни отличия изявените български журналисти Милен Гетов, Даниела Кънева и Лилия Райчева.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 ноември 2020 г. почина доц. д-р Антон Филипов (1960-2020) основател на Центъра за въздушно наблюдение към Софийския университет, ръководител на катедра „Картография и ГИС“, учредител и член на Управителния съвет на Асоциация на професионалните географи и регионалисти и преподавател във Геолого-географския факултет на Алма матер.