Начало / Новини / Новини и събития

   
Международна научна конференция Crossing Boundaries: Rethinking the Humanities Across Disciplines

В периода 2-4 декември 2022 г. Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира международна научна конференция на тема: Crossing Boundaries: Rethinking the Humanities Across Disciplines.

Софийският университет и Институтът „Камойш“ подновиха споразумението за сътрудничество

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков и Н. Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва, посланик на Португалия у нас, подписаха анекс за удължаването на валидността на споразумението за сътрудничество между „Камойш“ - Институт за сътрудничеството и езика при Министерството на външните работи на Португалия и Софийския университет „Св. Климент Охридски", Катедра „Жозе Сарамаго“.

Президентът на Република Косово бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя церемония, на която президентът на Република Косово г-жа Вьоса Османи-Садриу бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Предложението за връчване на отличието е на Юридическия факултет на Университета и е по повод посещението на г-жа Османи-Садриу в Република България. Наградата се дава във връзка с дейността на г-жа Османи-Садриу като водещ юрист в нейната страна с международно признание.

Дни на Франсоаз Долто в България

На 26 ноември 2022 г. по инициатива на „Зеленият двор“, съвместно с Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, Философския факултет и Факултета по педагогика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се проведоха за дванадесети път „Дни на Франсоаз Долто в България“. Събитието беше тържествено открито с поздравителен адрес и приветствие от деканите на двата факултета - проф. д-р Лиляна Стракова (ФП) и проф. д.пс.н Соня Карабельова. Слово произнесе и проф. дпн Яна Мерджанова от Факултета по педагогика.

Софийският университет награди проф. Аксиния Джурова и проф. Георги Киров

На заседание на Академичния съвет проф. Аксиния Джурова от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и проф. Георги Киров от Геолого-географския факултет бяха наградени с високи отличия.

Бюро на научното списание „Хермес“ бе открито в Софийския университет

Във Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното откриване на Бюро на научното списание „Хермес“. По-късно проф. Доминик Волтон изнесе лекция в Заседателна зала 2 на Софийския университет на тема „Геополитически залози на Европа“.

В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ за 2022 г.

Лауреатите на стипендиите за 2022 г. са доц. д-р Нина Кънева-Добревска, главен асистент в Катедра „Неорганична химия“ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет, д-р Мая Жекова – главен асистент в Катедра „Квантова електроника“ във Физическия факултет на Софийския университет, и д-р Катерина Такова-Сакалийска – постдокторант към катедра „Физиология на растенията и молекулярна биология“ на Пловдивския университет.

Втора интердисциплинарна научна конференция от поредицата СКРИТОТО И ОТКРИТОТО

На 25 и 26 ноември 2022 г. в Конферентната зала в Ректората се проведе втората интердисциплинарна научна конференция от поредицата СКРИТОТО И ОТКРИТОТО "Ритъмът на свещеното – херменевтика и феноменология на танца". Във форума участваха изследователи и преподаватели от Софийския университет, Нов български университет, Българска академия на науките, Индонезийския университет и други.

Инициативен комитет за паметник на акад. Благовест Сендов

Създаден е Инициативен комитет за изграждане на паметник на акад. Благовест Сендов (1932 – 2020 г.). Идеята е на академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българската академия на науките. Съпредседатели на комитета са ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Факултетът по педагогика организира „Работилница на бъдещето“ с Титус Мьоленбек

В рамките на Свети Климентовите дни и формата „Ателиета по групови методи и техники за креативно вземане на решения“, Катедра „История на педагогиката и управление на образованието“, със съдействието на Лабораторията за социални иновации при Федерацията на социалните сдружения в България, организираха „Работилница на бъдещето“ (Zukunftswerkstatt, Future Labs) с г-н Титус Мьоленбек. Събитието се проведе с финансовата подкрепа на международния проект D-Care Labs по Програма „Дунав“ на Европейския съюз.

С академично тържество ФЖМК отбеляза 70-годишнината на специалност „Журналистика“ и изпрати възпитаниците си от випуск 2022 г.

С академично тържество Факултетът по журналистика и масова комуникация отбеляза 70-годишнината на специалност „Журналистика“. На тържеството в Аулата президентът на Република България Румен Радев удостои Факултета по журналистика и масова комуникация с отличие на Президента на Републиката. В рамките на тържеството проф. дфн Милко Петров бе удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет, а абсолвентите от випуск 2022 г. на факултета получиха дипломите си за завършено висше образование.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Йордан Ведър, дългогодишен преподавател в Алма матер. Той остави трайна следа в университетското образование, следвайки високите стандарти на академизма, работи с отдаденост в няколко факултета.

Проф. д.ф.н Милко Петров бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски” със синя лента

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет, в рамките на отбелязването на 70-годишнината на специалност „Журналистика“ и връчването на дипломите на абсолвентите на факултета от випуск 2022 г., проф. д.ф.н Милко Петров бе удостоен с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски” със синя лента. Проф. Петров получи отличието за високи постижения в преподавателската и научноизследователската дейност и за своя принос за развитието на университетското образование по журналистика и връзки с обществеността в България.

Софийският университет отбеляза патронния си празник с академично тържество

По традиция празничният ден започна в Богословския факултет на Алма матер, където бе отслужена Светата Божествена Литургия, възглавява от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовен наставник на Богословския факултет, последвана от литийно шествие до паметника на Св. Климент Охридски. Ректорът и Академичният съвет на Софийския университет поднесоха венец на паметника на св. Климент Охридски. На тържеството в Аулата присъстваха членовете на Академичния съвет, преподаватели, студенти и гости.

С изложба „Непал – поднебесното царство на Хималаите“ Геолого-географският факултет стартира отбелязването на 60-годишнината си

В Централното фоайе в Ректората бе открита авторската изложба „Непал – поднебесното царство на Хималаите“ на писателя и приключенец Северина Маркова, с която беше поставено началото на организираната от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Центъра за компетентност КВАЗАР инициатива "Магията на пътешествията".

„Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси“ - изложба, посветена на 155 години от рождението на Тодор Чипев

Университетската библиотека посреща своя патронен празник 25 ноември с изложба, посветена на най-големия български книжар и издател преди Втората световна война - „Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси“. С нея се отбелязва 155 години от рождението на Тодор Чипев. Кратки истории за издателство „Т. Ф. Чипев“ въвеждат посетителите в културната история на България от края на XIX до средата на XX век.

Завърши випуск 2022 г. на Богословския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 67 бакалаври и магистри от Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 20 завършват с отличен успех. На събитието бяха връчени и свидетелства за професионална квалификация за учител по религия на 40 курсисти СДК - учители по програма "Квалификация" на МОН. Празникът бе уважен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовен наставник на Богословския факултет.

Представяне на проект OASIS

На 23 ноември 2022 г. в аудитория 252А на Софийския университет се проведе представяне на проект OASIS – Open-source Technologies Acceleration for a New Generation of Student Entrepreneurship, Innovation and Sustainable Development (Project ID: 1257 Project Acronym: OASIS), KAVA: 21383 HEI Capacity Building Initiative / EIT Food GA amendment 2021-2022).

Конференция "Кулинарни традиции и културно историческо наследство в малки населени места"

На 22 ноември 2022 г. в Конферентната зала в Ректората се проведе конференция на тема "Кулинарни традиции и културно историческо наследство в малки населени места". Конференцията е част от заключителния етап на проект "Кулинарни традиции и културно-историческо наследство в малки населени места – изобретяване, експлоатиране, популяризиране", финансиран от Фонд "Научни изследвания", Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания 2018 г. с ръководител гл. ас. д-р Петя Василева-Груева от Историческия факултет.

Библиотечно-информационният център по англицистика и американистика отбеляза своята 30-годишнина

Катедра „Англицистика и американистика” към Факултета по класически и нови филологии отбеляза 30-годишнината от създаването на Библиотечно-информационния център по англицистика и американистика.

Посланикът на Бразилия в България Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс изнесе лекция в Софийския университет

По покана на Дипломатическия семинар към магистърска програма „Културни връзки и геополитика на Европейския съюз" при Факултета по класически и нови филологии и на специалност „Португалска филология" към Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания Н. Пр. Посланикът на Федеративна Република Бразилия в България Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс изнесе академична лекция на тема „Бразилия в световния контекст днес и значението на Независимостта на страната (1822) за историческото и културното ѝ развитие".

Най-добрите спортисти на Софийския университет за 2022 г. бяха наградени на тържествена церемония

На тържествена церемония, която се проведе в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет, бяха наградени най-добрите студенти-спортисти на Алма матер за 2022 г. Събитието бе организирано от Департамента по спорт и Студентския съвет на университета. На него присъстваха заместник-ректорът проф. д-р Елиза Стефанова, председателят на парламентарната комисия по култура и медии Иван Ченчев, представители на деканските ръководства, преподаватели, спортисти и гости.

Кръгла маса обедини студентите от Факултета по педагогика в превенцията срещу употребата на психоактивни вещества

Кръгла маса обедини 50 студенти от трите специалности на Факултета по педагогика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – «Педагогика», «Социални дейности» и «Неформално образование» в превенцията срещу употребата на психоактивни вещества.

Теодора Димова е лауреат на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата Теодора Димова, една от най-известните и четени български писателки, бе удостоена с Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за 2022 година. Наградата й се връчва за активната гражданска позиция, широтата на темите, както и заради високата литературност и езиковото майсторство на текстовете й.

Общо събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 23 ноември 2022 г. от 9.30 часа ще се проведе заседание на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Заседанието ще бъде присъствено в аудитория 272, Ректорат. Материалите за заседанието са публикувани на вътрешната страница на Университета в рубриката „Общо събрание“.

Посланикът на Кралство Испания в България изнесе лекция в Софийския университет

Посланикът на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко изнесе лекция в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Лекцията на тема „Перспективи за двустранните отношения между Испания и България след 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения“ е по покана на Катедрата по испанистика и португалистика. Събитието е част от поредица инициативи, съпътстващи Испанското председателство на Европейския съвет през второто полугодие на 2023 г.

INSAIT привлече в България златни олимпийци и таланти от топ университети

Младите учени бяха обявени на събитие, чийто домакин беше президентът Румен Радев, а Вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрете Вестагер отправи специално обръщение. Изследователите идват от топ университети като Carnegie Mellon, Toronto, Oxford, Edinburgh, University College London, École Normale Supérieure и Imperial College.

Софийският университет е домакин на Първия конгрес по португалски език и лузофонски култури за Централна и Източна Европа

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържественото откриване на Първия конгрес по португалски език и лузофонски култури за Централна и Източна Европа. Научният форум ще продължи до 19 ноември 2022 г.

In memoriam

Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 16 ноември 2022 година ни напусна нашият уважаван колега и приятел доц. д-р Велин Александров Спасов.

Опелото ще се състои от 11.00 часа на 18.11.2022 г. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Специалност "Скандинавистика" отбелязва своята 30-годишнина

На 17 и 18 ноември 2022 г. специалност "Скандинавистика" към Факултета по класически и нови филологии отбелязва 30-годишнината от своето създаване с конференция на тема: "България и Скандинавският север - пресечни точки и перспективи".

Ден на отворените врати на Електронната изследователска инфраструктура за българското езиково и културно наследство КЛаДА-БГ

В големия салон на Българската академия на науките се провежда Ден на отворените врати на изследователската инфраструктура CLaDA-BG (16 ноември 2022 г.). По време на откриването поздравления бяха поднесени от проф. Галя Ангелова, директор на ИИКТ-БАН, доц. Георги Вълчев, заместник-ректор на Софийския университет, и д-р Милена Дамянова, директор на дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката.

Завърши випуск 2022 на Физическия факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 100 бакалаври и магистри от випуск 2022 г. на Физическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Петима от тях са пълни отличници.

Университетските ботанически градини участваха в международния форум "Варненски фестивал на науката - 2022"

За първи път в град Варна в периода 11-13 ноември 2022 г, в сградата на Фестивалния и конгресен център – Варна, се проведе международният форум "Варненски фестивал на науката - 2022", организиран от фондация „Красива наука“. Целта на събитието бе да се представят сложни научни теми по интересен и достъпен за широката публика начин. През трите дни на форума водещи български и световни учени се представиха чрез демонстрации, интерактивни работилници и дискусии за ученици и възрастни, показвайки интердисциплинарното взаимодействие между наука и изкуство.

Изложба "По стъпките на Жозе Сарамаго (1922 - 2022)"

В рамките на честванията на стогодишнината от рождението на Жозе Сарамаго, Посолството на Португалия в България и Португалският езиков център "Камойш" - София, в сътрудничество с Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания при Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски", представиха изложбата "По стъпките на Жозе Сарамаго (1922 - 2022)".

Абсолвентите от Факултета по педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 170 бакалаври и магистри от випуските 2021 и 2022 година на Факултета по педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование. 42-ма от тях завършват с отличен успех, а пълните отличници са седем.

Междурегионална кръгла маса на тема Universities and Regional Engagement

Софийският университет организира Междурегионална кръгла маса по въпросите на политиката и II-ра асамблея на заинтересованите страни на тема “Universities and Regional Engagement” като част от проекта “Тransform4European Research & Innovations” (T4ERI), финансиран от програмата „Хоризонт Европа“ на ЕС за изследвания и иновации на Алианса “Transform4Europe”.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отново е водещ в Рейтинговата система на висшите училища

В дванадесетото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2022 г. Софийският университет заема първо място в 21 професионални направления, в които обучава студенти.

RUSTIK ще съдейства за постигане на по-устойчив социално-икономически, екологичен и дигитален преход в селските райони

RUSTIK или Интеграция на знание и подобрение на политическите процеси за по-добър преход в селските райони е четиригодишен мултидисциплинарен научно-изследователски проект. Целта на проекта е да подпомогне местните общности в селските райони и политическите актьори на различни нива, да изградят по-добри стратегии, инициативи и политики за осъществяване на устойчив преход по посока на опазване на околната среда, социално-икономическо и дигитално развитие.

Победителите в конкурса „Млад предприемач в науката“ бяха наградени на Европейския ден на предприемача-2022

Александър Тодоров от Физическия факултет, Елжана Енчева от Факултета по химия и фармация и Петър Нефтелимов от Биологическия факултет са първите лауреати в конкурса „Млад предприемач в науката“. Наградите им връчи директорът на Научноизследователския сектор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ инж. Божил Добрев по време на Европейския ден на предприемача 2022.

В Алма матер започна Третата научно-практическа конференция „Образование и изкуства: Традиции и перспективи“

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна Третата научно-практическа конференция „Образование и изкуства: Традиции и перспективи“, организирана от Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Проф. дхн Иван Панайотов бе отличен с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония по време на заседание на Факултетния съвет на Факултета по химия и фармация проф. дхн Иван Панайотов Иванов – основател на биофизикохимичното направление в Катедрата по физико-химия, бе отличен с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Сателитен научен симпозиум „Стволови клетки – нов хоризонт пред персонализираната медицина“

На 4-ти и 5-ти ноември 2022 г. българският национален възел на Европейската Инфраструктура по Транслационна Медицина (ЕАТРИС-България) съвместно с Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе научна сесия и информационна работна среща, посветени на най-новите открития и перспективите за приложение в медицината на плурипотентните стволови клетки. Темата е уникална за България и представянето й пред широката научна общност е свързано с участието на Софийския университет и по-специално Биологическия факултет в европейски проекти пo програмите „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“.

Проф. Мартин Вечев от INSAIT осигури стипендия от 27 000 лева за студент в магистърската програма “Логика и Алгоритми” във ФМИ

Стипендията има за цел да установи дългосрочна връзка между INSAIT и Факултета по математика и информатика и позволява на спечелилия я студент да се фокусира изцяло върху образованието си без да се налага да работи през този период.

Университетски център ще подпомага студенти със специални образователни потребности

В Конферентната зала в Ректората се проведе официалното представяне на Университетския център за подпомагане на студенти със специални образователни потребности (УЦПССОП) към Факултета по науки за образованието и изкуствата. На събитието присъстваха деканът на факултета проф. Милен Замфиров, членове на Управителния съвет на Центъра, преподаватели от Катедра „Специална педагогика и логопедия“ и студенти.

Завършиха магистрите от випуск 2022 на Философския факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората 123-ма магистри от випуск 2022 на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 13 от тях са пълни отличници.

Конференция отбелязва десетелитетието на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа

В Аулата на Софийския университет се провежда международна научно-практическа конференция, която отбелязва 10-годишнината от създаването на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Научна конференция „Климентови дни - 2022“

В Аулата на Биологическия факултет се провежда традиционната научна конференция "Климентови дни-2022". Форумът е съпътстван с постерна научна сесия.

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ раздаде традиционните театрални награди „Алтери“ 2022

"В Царството на самодивите" по Иван Вазов, с режисьор Николай Георгиев взе „Алтер“ за най-добро представление на "Алтери 2022".

Богословският факултет бе удостоен с ордена „Св. апостол Карп“ – първа степен

В деня на Народните будители в Стара Загора бяха отбелязани сто години от кончината на Старозагорския митрополит Методий (Кусев). Двудневното честване беше организирано от Старозагорската митрополия, Богословския факултет на Алма матер и фондация „Митрополит Методий Кусев“. На тържествата присъстваха деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов и преподаватели от факултета, представители на местната власт, общественици и жители на града, както и гости от Северна Македония, родственици на митрополит Методий.

Завършиха бакалаврите от випуск 2021 г. на Философския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 230 бакалаври от випуск 2021 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование.