Начало / Новини / Новини и събития

   
Фотоизложба „Стъпки в миналото“

От 23 януари до 9 февруари 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „Стъпки в миналото“ на фотографката Славка Чипева. Експозицията обединява две документални по дух фотосерии – „Портрети“ и „Изгубени надежди“.

Обучение по проекта “Многостепенен подход към повишаване капацитета на професионалисти, работещи с жени и деца“

На 19 януари 2024 г. в Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет се проведе обучение, посветено на превенцията на сексуалната експлоатация и тормоз в услуги и програми със социална и хуманитарна насоченост, в институции и звена, работещи с деца и младежи или развиващи обучителна дейност. Лекцията и обучението бяха подготвени от доц. д-р Донка Петрова от Философския факултет на Алма матер и координатор на проекта „Многостепенен подход към повишаване капацитета на професионалисти, работещи с жени и деца“, осъществяван от Фондация „Асоциация Анимус“ в партньорство и с подкрепата на УНИЦЕФ – България.

Фотоизложба за миналото и настоящето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ гостува в Бургас

Филиалът на Софийския университет в Бургас е домакин на фотоизложба, представяща живота на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Двадесет табла дават възможност за съпоставка на запечатаните през обективите на двама фотографи в два исторически периода места и „срещи“. Център на съвременното изкуство и библиотека – Бургас с подкрепата на Община Бургас е домакин на експозицията, която може да бъде разгледана до края на януари 2024 г.

Историческият факултет проведе обучение на 65 учители по история и география във Филиала на Софийския университет в Бургас

Деканът на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. д-р Мира Маркова, заместник-деканите проф. д-р Ивайла Попова, доц. д-р Милена Петкова и доц. д-р Алексей Кальонски и ръководителите на катедрите в Историческия факултет се срещнаха в Община Бургас с кмета на града Димитър Николов, заместник-кмета по образование, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов и председателя на Общинския съвет адв. Михаил Хаджиянев, както и с ръководителя на Филиала на Софийския университет в гр. Бургас проф. Теодор Седларски.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 21 януари 2024 г. на 99-годишна възраст ни напусна българският историк и доайен на медиевистиката в България проф. Петър Христов Петров.

Поклонението ще бъде на 24 януари 2024 г. от 12.00 часа в Ритуалната зала на Гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в Бояна.

Софийският университет стартира поредица от разговори за европейските ценности и социалните предизвикателства

Conversation Series е новаторски за България формат на академична дискусия със световнопризнати учени от сферата на социалните науки.

Докторантът по квантова информатика в Софийския университет Иво Михов спечели докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“

Докторантът Иво Михов от Центъра за квантови технологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели годишната докторантска стипендия на фондация „Карол Знание“ в размер на 10 000 лв. Той бе отличен за презентацията му „Един квантов феномен – много нови възможности за квантовите технологии и спектроскопия“.

Стопанският факултет и Физическият факултет представиха нова ядрена магистратура в АЕЦ „Козлодуй“

На 12 януари 2024 г. екип от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представи новата магистърска програма на английски език „Nuclear Technologies, Management, and Innovations” пред ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, както и пред мениджъри и служители на дружеството и на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ на площадката на централата.

Представяне на тема: „Демографски рискове и предизвикателства пред България“. Принос към Доклада „ (не?)победими пандемии“

В Конферентната зала в Ректората доц. д-р Георги Бърдаров представи доклада си „Походи за ограничаване на демографските рискове и предизвикателства пред България чрез подобряване на здравния статус, качеството и продължителността на живота на населението в активна възраст“.

Софийският университет награди за проявена гражданска доблест трима свои бивши студенти

В 23-та аудитория в Ректората на Софийския университет се проведе церемония, на която с Почетен знак на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за проявена гражданска доблест и заслуги към демокрацията и свободата и за проявената от тях позиция по време на Пражките събития от 1968 година бяха удостоени Александър Димитров, Едуард Генов /посмъртно/ и Валентин Радев /посмъртно/.

Студентският дипломатически клуб отбеляза 29 години от създаването си

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържество, с което Студентският дипломатически клуб отбеляза 29-ия си рожден ден. Празникът бе уважен от ректора на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев, заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин, министъра на туризма Зарица Динкова, изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, посланиците на САЩ, Австрия, Италия, Унгария и Хърватия, бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова, преподаватели, специалисти в областта на международните отношения, бивши и настоящи членове на клуба, студенти.

Стартира националният конкурс за най-добър младежки стартъп 2024 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е партньор на третото издание на конкурса „Най-добър младежки стартъп в България 2024”. Конкурсът се организира от Фонда на фондовете и Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е под патронажа на министъра на иновациите и растежа и ректора на Софийския университет. Конкурсът цели да повиши предприемаческата култура на младите хора в България и е част от инициативите в подписания през 2022 г. Меморандум за сътрудничество между Софийския университет и Фонда на фондовете.

Мелиса Рамадан от специалност "Тюркология" спечели трето място в международния конкурс за есе в Азербайджан

Мелиса Рамадан, студентка от четвърти курс, специалност "Тюркология" към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет завоюва трето място в международния конкурс за есе в Азербайджан.

INSAIT представи първия отворен изкуствен интелект на български език BgGPT

На 15 януари 2024 г. Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представи официално BgGPT - първия отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение, създаден за българската държава, потребители, публични и частни организации. В събитието участваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Георги Вълчев.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 14 януари 2024 г. ни напусна доц. Цветан Игнатов, дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на Алма матер.

За осма поредна година Софийският университет получи наградата на „24 часа“ за най-добро висше училище в България

На официална церемония, организирана от вестник „24 часа“, бяха връчени Академичните оскари, с които се отличават българските университети според мястото им в Рейтинговата система на висшите училища в България. За осма поредна година Софийският университет бе удостоен с отличието за университет с най-много първи места в професионални направления, в които обучава студенти.

Обявени са стипендиантите на Фондация „Александрос С. Онасис” за академичната 2023/2024 г.

Катедрата по класическа филология към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет обяви стипендиантите на Фондация „А. С. Онасис“ (Onassis Foundation) за академичната 2023/2024 г.

ДИУУ връчи свидетелствата на завършилите Първа професионална квалификационна степен

В Заседателна зала 1 в Ректората се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени свидетелствата на отлично защитили 45 учители от цялата страна, завършили най-високата Първа професионална квалификационна степен в Департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава за кончината на доц. Димитър Димитров, протопсалт на Българската православна църква, дългогодишен преподавател в Богословския факултет. Радетел за съхраняването и популяризирането на автентичната българска православна църковна музика. Изтъкнат хоров диригент и музикален общественик.

Опелото ще бъде отслужено на 14 януари 2024 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 12:00 ч.

Изложба „Дух и материя – инспирации“ – пластични изследвания в полето на смесените техники

В периода от 9 до 20 януари 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „Дух и материя – инспирации”, която обединява произведения, създадени в рамките на три различни уъркшопа, инициирани от ателие „Скулптура“ към катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата, ръководено от проф. д-р Анна Цоловска и гл.ас. д-р Николета Иванова-Стоимирова.

Фотоизложба и книга, посветени на Атон

В Аулата в Ректората на Софийския университет бе представена книгата на проф. Румен Пенин „Света гора - Атон. География на духовността. Фотопис на един географ". Успоредно с това бе открита и фотоизложбата „Света гора - Атон, през обектива на двама географи", разположена в Централното фоайе.

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев участва в академична делегация в Мароко

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев участва в академична делегация в Кралство Мароко, която ще открие в столицата Рабат Информационен център за висше образование в България.

Завърши проектът за развитие на дигиталните компетенции на университетските преподаватели по хуманитарни науки

В края на 2023 г. завърши проектът „DigitUni: Дигитална готовност и изграждане на капацитет на преподавателите по хуманитарни науки в университетите чрез партньорство с компании за цифрови технологии“ (2021-1-LT01-KA220-HED-000031124, https://digituni.eu/ ), в който Софийският университет бе асоцииран партньор.

Доц. д-р Бисерка Велева-Петрусенко бе удостоена с Почетна грамота на Бакинския славянски университет, Азербайджан

На заседание на Научния съвет за 2023 година в Бакинския славянски университет доц. д-р Бисерка Велева-Петрусенко бе удостоена с Почетна грамота на БСУ, връчена от ректора Анар Нагиев.

Представяне на резултати по проект „Месамбрия - дигитално представяне на недвижимото културно наследство на Старинен град Несебър“

Резултатите от едногодишната работа на екипа по проект „Месамбрия - дигитално представяне на недвижимото културно наследство на Старинен град Несебър“ бяха представени на 21 декември 2023 г. в Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 27 декември 2023 г. ни напусна уважаваният учител и колега проф. Димитър Вакарелов - един от доайените на катедра „Математическа логика“ във Факултета по математика и информатика и основоположник на изследванията по некласически логики в България.

Отбелязване на Световния ден на арабския език в катедра „Арабистика и семитология“ с престижни награди и студентски отличия

На 18 декември 2023 г. в Центъра по източни езици и култури към Софийския университет бе отбелязан Световният ден на арабския език. В рамките на тържеството бяха официално оповестени и българските носители на обявените на 12 декември в Доха, Катар, лауреати на наградата „Шейх Хамад“ за превод и международно разбирателство, както и престижни отличия за студенти от бакалавърската и магистърската програми на катедра „Арабистика и семитология“.

Тържествено бе открита новата сграда на Центъра за върхови постижения УНИТе

На 22 декември 2023 г. се състоя тържествената церемония за откриване на новата сграда на Центъра за върхови постижения „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ (УНИТе) в Кампус „Лозенец“ на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Новият научно-изследователски комплекс е финансиран по проект BG05M2OP001-1.001-0004 УНИТе на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, приоритетна ос 1 - „Научни изследвания и технологично развитие“, в рамките на процедура BG05M2OP001-1.001 „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“.

Декларация на Академичния съвет на Софийския университет

По повод получените многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова, Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заявява, че се разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция.

Годишна научна конференция с международно участие „Геонауки 2023“

Годишната научна конференция с международно участие на Българското геологическо дружество „Геонауки 2023“ се проведе на 14 и 15 декември 2023 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Тържествено откриване на новата сграда на Центъра за компетентност "Clean&Circle"

В кампус „Лозенец“ бе открита новата сграда на Центъра за компетентност "Clean&Circle". Центърът е създаден по проект BG05M2OP001-1.002-0019-С07 "Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". В новата сграда ще се помещават лаборатории и оборудване, което ще позволи на българските учени да извършват изследвания на световно ниво.

На тържествена церемония бяха връчени отличията „Знак за качество“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата бяха връчени отличията „Знак за качество на Софийския университет“. Екип от Стопанския факултет и Катедра „Японистика“ получиха Знак за качество в категорията „Устойчиво развитие“. Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ бе отличена в категорията „Успешна промяна“. Проф. дфзн Добромир Пресиянов от Катедра „Атомна физика“ бе отличен в категорията „Значима иновация“.

Академичният съвет избра заместник-ректорите на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 20 декември 2023 г., бяха избрани заместник-ректорите на Алма матер.

Людмила Кроужилова и доц. д-р Анушка Хеския Леви бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония, на която чешката българистка и преводачка Людмила Кроужилова и доц. д-р Анушка Хеския Леви от Факултета по класически и нови филологии бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличията бяха връчени от ректора на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев.

Коледна работилница в Ректората

На 19 декември 2023 г. в Ректората се състоя ежегодната Коледна работилница за традиционни сурвачки, организирана от студенти от специалност „Етнология и културна антропология“, преподаватели от катедра „Етнология“ и „Академично етноложко сдружение – СУ“.

Втори семинар по проекта AI-BEST (AI and Big data for Education, Software and Information Technologies)

На 14 декември 2023 г. в Заседателната зала на Факултета по математика и информатика се проведе вторият семинар по проекта AI-BEST (AI and Big data for Education, Software and Information Technologies), по дейност 3.4 на проект SUMMIT на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации получи статут на асоциирано училище към Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев и кметът на Бургас Димитър Николов обявиха днес официално споразумение между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, с което бургаската гимназия получава статут на асоциирано училище.

Научна конференция под наслов „Епистемологичната мрежа и трансферът на знания: филологическата инфраструктура през XXI век“

На 15 декември 2023 г. в Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе научна конференция под надслов: „Епистемологичната мрежа и трансферът на знания: филологическата инфраструктура през XXI век“.

Кариерният център на Юридическия факултет организира нова публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“

На 12 декември 2023 г. в аудитория 292 на Юридическия факултет се проведе последната за годината публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“, организирана от Кариерния център на Юридическия факултет и Факултетния студентски съвет.

Годишна международна конференция на Стопанския факултет „Устойчивост, социална икономика и дигитална трансформация“

В периода 13-15 декември 2023 г. Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе годишната си международна конференция.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 декември 2023 г. ни напусна завинаги проф. Стефка Димова, един от пионерите на изчислителната математика в България.

Поклонението ще се състои на 20 декември 2023 г. от 13.30 часа в църквата "Света София".

Институтът INSAIT отпуска стипендия от 27 000 лв. на треньор на дамския отбор по математика на България

Институтът INSAIT към Софийския университет отпуска стипендия от 27 000 лв. на Люба Конова. През последните години тя е един от тримата лидери, които подготвят националния ни момичешки отбор по състезателна математика.

Изложба „Граници на трансформацията“ в галерия „Алма Матер“

От 15 декември 2023 г. галерия „Алма Матер“ е домакин на изложбата „Граници на трансформацията“ на Венцислава Стоянова, главен асистент по „Теория на художествения образ“ към Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата

„Един празничен ден в раннохристиянски Филипопол“ – образователна програма по проект ARTEфакти

На 14 декември 2023 г. по проект „ARTEфакти - отворено образование: социална история на раннохристиянски Филипопол“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Епископската базилика на Филипопол се проведе образователна програма, представяща „Един празничен ден в раннохристиянски Филипопол“ (договор № mTUR.1087.20230315 от 23.03.2023 г.).

Тържество за празника на Санкта Лусия - празникa на светлината

На 13-и декември 2023 г. в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе традиционното за специалност "Скандинавистика" тържество за празника на Санкта Лусия - празника на светлината.

Заключително събитие по проект "Наследство БГ"

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе заключителното събитие по проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР)“.

Стопанският факултет с договор за туининг проект на стойност 2,7 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост

Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще изпълнява туининг проекта TWIN4ECO със 100% грантово финансиране в размер на 2 697 727,18 лева от Националния план за възстановяване и устойчивост със срок на изпълнение до м. май 2026 г. Договорът за финансирането бе подписан на 13.12.2023 г. от страна на Софийския университет и от Изпълнителния директор на ИА „Програма за образование“ към Министерството на образованието и науката.

Amazon Web Services дарява 1 млн. щатски долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет

Технологичният гигант посочва, че българският INSAIT е първият изследователски институт в сферата на изкуствения интелект на световно ниво в Източна Европa.

Завърши випуск 2023 г. на Геолого-географския факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората над 180 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Геолого-географския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 70 от тях са с отличен успех.

Държавният глава връчи националния флаг на изследователите от 32-ата Българска антарктическа експедиция

Участниците в българските полярни експедиции с много труд и всеотдайност извоюваха високия авторитет на България като уважавана антарктическа държава с принос към световната полярна наука. Това заяви президентът Румен Радев, който на 12 декември 2023 г. на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 връчи националния флаг на участниците в 32-ата Българска антарктическа експедиция.