Начало / Новини / Новини и събития

   
На тържествена церемония бяха връчени отличията „Знак за качество“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата бяха връчени отличията „Знак за качество на Софийския университет“. Екип от Стопанския факултет и Катедра „Японистика“ получиха Знак за качество в категорията „Устойчиво развитие“. Катедра „Музика и мултимедийни технологии“ бе отличена в категорията „Успешна промяна“. Проф. дфзн Добромир Пресиянов от Катедра „Атомна физика“ бе отличен в категорията „Значима иновация“.

Академичният съвет избра заместник-ректорите на Софийския университет

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 20 декември 2023 г., бяха избрани заместник-ректорите на Алма матер.

Людмила Кроужилова и доц. д-р Анушка Хеския Леви бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемония, на която чешката българистка и преводачка Людмила Кроужилова и доц. д-р Анушка Хеския Леви от Факултета по класически и нови филологии бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличията бяха връчени от ректора на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев.

Коледна работилница в Ректората

На 19 декември 2023 г. в Ректората се състоя ежегодната Коледна работилница за традиционни сурвачки, организирана от студенти от специалност „Етнология и културна антропология“, преподаватели от катедра „Етнология“ и „Академично етноложко сдружение – СУ“.

Втори семинар по проекта AI-BEST (AI and Big data for Education, Software and Information Technologies)

На 14 декември 2023 г. в Заседателната зала на Факултета по математика и информатика се проведе вторият семинар по проекта AI-BEST (AI and Big data for Education, Software and Information Technologies), по дейност 3.4 на проект SUMMIT на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации получи статут на асоциирано училище към Софийския университет

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев и кметът на Бургас Димитър Николов обявиха днес официално споразумение между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, с което бургаската гимназия получава статут на асоциирано училище.

Научна конференция под наслов „Епистемологичната мрежа и трансферът на знания: филологическата инфраструктура през XXI век“

На 15 декември 2023 г. в Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе научна конференция под надслов: „Епистемологичната мрежа и трансферът на знания: филологическата инфраструктура през XXI век“.

Кариерният център на Юридическия факултет организира нова публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“

На 12 декември 2023 г. в аудитория 292 на Юридическия факултет се проведе последната за годината публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“, организирана от Кариерния център на Юридическия факултет и Факултетния студентски съвет.

Годишна международна конференция на Стопанския факултет „Устойчивост, социална икономика и дигитална трансформация“

В периода 13-15 декември 2023 г. Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе годишната си международна конференция.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 декември 2023 г. ни напусна завинаги проф. Стефка Димова, един от пионерите на изчислителната математика в България.

Поклонението ще се състои на 20 декември 2023 г. от 13.30 часа в църквата "Света София".

Институтът INSAIT отпуска стипендия от 27 000 лв. на треньор на дамския отбор по математика на България

Институтът INSAIT към Софийския университет отпуска стипендия от 27 000 лв. на Люба Конова. През последните години тя е един от тримата лидери, които подготвят националния ни момичешки отбор по състезателна математика.

Изложба „Граници на трансформацията“ в галерия „Алма Матер“

От 15 декември 2023 г. галерия „Алма Матер“ е домакин на изложбата „Граници на трансформацията“ на Венцислава Стоянова, главен асистент по „Теория на художествения образ“ към Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата

„Един празничен ден в раннохристиянски Филипопол“ – образователна програма по проект ARTEфакти

На 14 декември 2023 г. по проект „ARTEфакти - отворено образование: социална история на раннохристиянски Филипопол“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Епископската базилика на Филипопол се проведе образователна програма, представяща „Един празничен ден в раннохристиянски Филипопол“ (договор № mTUR.1087.20230315 от 23.03.2023 г.).

Тържество за празника на Санкта Лусия - празникa на светлината

На 13-и декември 2023 г. в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе традиционното за специалност "Скандинавистика" тържество за празника на Санкта Лусия - празника на светлината.

Заключително събитие по проект "Наследство БГ"

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе заключителното събитие по проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР)“.

Стопанският факултет с договор за туининг проект на стойност 2,7 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост

Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще изпълнява туининг проекта TWIN4ECO със 100% грантово финансиране в размер на 2 697 727,18 лева от Националния план за възстановяване и устойчивост със срок на изпълнение до м. май 2026 г. Договорът за финансирането бе подписан на 13.12.2023 г. от страна на Софийския университет и от Изпълнителния директор на ИА „Програма за образование“ към Министерството на образованието и науката.

Amazon Web Services дарява 1 млн. щатски долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет

Технологичният гигант посочва, че българският INSAIT е първият изследователски институт в сферата на изкуствения интелект на световно ниво в Източна Европa.

Завърши випуск 2023 г. на Геолого-географския факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората над 180 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Геолого-географския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 70 от тях са с отличен успех.

Държавният глава връчи националния флаг на изследователите от 32-ата Българска антарктическа експедиция

Участниците в българските полярни експедиции с много труд и всеотдайност извоюваха високия авторитет на България като уважавана антарктическа държава с принос към световната полярна наука. Това заяви президентът Румен Радев, който на 12 декември 2023 г. на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 връчи националния флаг на участниците в 32-ата Българска антарктическа експедиция.

Завърши випуск 2023 г. на Стопанския факултет

На две тържествени церемонии, които се проведоха в Аулата в Ректората, 391 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 64-ма са с успех над 5,50, а четирима са пълните отличници.

Фокус-група „Нематериалното наследство на града“

На 8 декември 2023 г. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе фокус-група „Нематериалното наследство на града“, организирана съвместно от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Кръгла маса “Климатични промени и адаптация към тях”

На 11 декември 2023 г. в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса на тема: “Климатични промени и адаптация към тях” по проекта Smart adapt -Умна адаптация.

Тържествено откриване на лабораторен комплекс кампус „Лозенец“

На 11 декември 2023 г. се състоя тържественото откриване на научноизследователския комплекс „Лозенец“, който обединява дейността на учените от два факултета на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Факултета по химия и фармация и Физическия факултет. Кампус „Лозенец“ с ръководител чл.-кор. проф. Тони Спасов е един от трите лабораторни комплекса на Център за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии.

Изложба „Европейската етническа картография за Македония – средата на 19 в.- Балканските войни“

На 8 декември 2023 г. в деня на св. Климент Охридски, официален празник на Република Северна Македония, в изложбената зала на Българския културно-информационен център в Скопие бе открита изложбата „Европейската етническа картография за Македония – средата на 19 в.-Балканските войни“.

Завърши випуск 2023 г. на Медицинския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 180 абсолвенти от випуск 2023 г. на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Медицина завършват 140. Четирима лекари са отличниците на випуска, които получиха „Златен Хермес с Кадуцей“.

Световноизвестната писателка Дача Мараини гостува на специалност „Италианска филология“

На 7 декември 2023 г. в читалня "Акад. Аргиров" в Университетската библиотека, специалност "Италианска филология" посрещна световноизвестната италианска писателка Дача Мараини. Гостуването й беше организирано със съдействието на директорката на Италианския културен институт госпожа Мария Маца.

Кръгла маса по информационно право: „Изкуственият интелект: в помощ или заплаха за юридическите професии?“

На 5 декември 2023 г. в Конферентната зала на Ректората за втора поредна година се проведе Кръгла маса по информационно право. Темата на изданието за 2023 г. бе: „Изкуственият интелект: в помощ или заплаха за юридическите професии?“.

Специалност Скандинавистика и Център "Андерсен" са партньори на международния литературен фестивал

Специалност „Скандинавистика“ и Центърът за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ са партньори на единадесетото издание на Софийския международен литературен фестивал с фокус върху литературата от Скандинавския север.

Катедра „География на туризма“ проведе трудова борса, която среща студентите с водещите представители на туристическата индустрия

На 6 декември 2023 г. в Аулата на Софийския университет се проведе 27-та ежегодна среща „Производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България“, която се организира от катедра „География на туризма“ на Геолого-географския факултет.

Обогатяване на Зографската електронна научноизследователска библиотека

В годината, когато честваме 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университетската библиотека, Зографската електронна научноизследователска библиотека обогати фонда си два пъти – през месец май и през декември 2023 г.

Кръгла маса „950 години от появата на най-ранния препис на Симеоновия сборник“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса, посветена на най-ранния препис на Симеоновия сборник, т. нар Светославов изборник или Изборник от 1073 г.

Награждаване на победителите в конкурса за есе „Непознатият Азербайджан“

В Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя церемония, на която бяха връчени наградите в конкурса за есе на тема „Непознатият Азербайджан“.

Доц. д-р Христо Стаменов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На Факултетен съвет на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет доц. д-р Христо Стаменов бе удостоен с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента.

Международна конференция „As If, But Differently: Meditations on the Realisms of Our Times“

На 1 и 2 декември 2023 г. в Софийския университет се проведе международната конференция „As If, But Differently: Meditations on the Realisms of Our Times“. Научният форум бе посветен на 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и 95 години от обособяването на университетската англицистика и американистика като самостоятелна специалност.

Официално закриване на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие (МГФНУР) в България

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ официално бе закрита Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие (МГФНУР) в България. У нас Международната година се проведе под патронажа на Министерство на образованието и науката с подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и на Българската академия на науките.

„Минута за Коледа“ – вълшебен миг за случаен непознат

За девета поредна година Студентският съвет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ приканва студенти, преподаватели и приятели на Алма матер да се включат в доброволческата инициатива „Минута за Коледа“. В нейната същност стои идеята, че всеки може да отдели минута от своето време и да я подари на непознат за Коледа, като му напише писмо. Студентският съвет и негови приятели ще доставят посланието му в случайна пощенска кутия.

Факултетът по педагогика представи резултати от научноизследователските си проекти

В рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет на 4 декември,2023 г. за поредна година Факултетът по педагогика организира своя традиционен форум, в който бяха представени резултати от научноизследователските проекти, финансирани в рамките на конкурсна процедура по НИС през 2023 г. и Национална програма „Млади учени и постдокторанти“ в периода септември 2022 г. - март 2023 г.

Ден на кариерата във Факултета по науки за образованието и изкуствата

На 5 декември 2023 г. във Факултета по науки за образованието и изкуствата се проведе Ден на кариерата. Събитието предостави възможност на 21 работодатели от сферата на образованието и социалните услуги да взаимодействат директно със студентите от факултета и да представят своите дейности и конкретни кариерни предложения.

Тържествено бе открита новата сграда на Института „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към Софийския университет

На бул. "Джеймс Баучер" 5. (Кампус „Лозенец”) се състоя тържествено откриване на новата сграда на Института GATE и на годишния му форум под надслов „Up to Gate: Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation“. 

В Софийския университет бяха връчени стипендиите "Робърт и Нели Гипсън" за 2023 г.

На тържествена церемония в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за поредна година бяха връчени стипендиите "Робърт и Нели Гипсън" за български студенти, учещи в български висши училища и постигнали високи академични успехи. През 2023 година бяха връчени 107 стипендии, а общата сума, предоставена от семейство Гипсън до момента, е над 3 милиона лева.

Софийският университет е класиран в новия рейтинг на QS за устойчиво развитие

Софийският университет „Св. Климент Охридски“е единственият български университет, класиран в новия световен рейтинг на QS World University Rankings: Sustainability 2024, обявен на 5 декември 2023 г. Софийският университет заема 711-720 място от 1403 класирани университета от Европа, Азия, Америка, Океания и Африка и 294 място от 403 класирани европейски университета.

IBM и Meta създават първият глобален Алианс в борбата за отворен изкуствен интелект - българският INSAIT е единственият представител от Източна Европа

Българските учени ще си партнират с НАСА, ЦЕРН, водещи университети като Харвард, Бъркли и Йейл и корпорации от ранга на Sony, Intel и Dell в мисията да гарантират отворен изкуствен интелект.

Галерия „Алма матер“ представя изложбата „ХАРТИЯ ОРНАМЕНТИ ФРАГМЕНТИ“

От 4 декември 2023 г. галерия „Алма матер“ представя изложбата „ХАРТИЯ ОРНАМЕНТИ ФРАГМЕНТИ“ с автор Красимира Любенова Дренска.

Международна конференция „Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци“

В периода 17-19 ноември 2023 г. в град Харманли бе проведена Първата международна научно-приложна конференция „Контакт на езици и култури. Българският език в контекста на мигрантската криза и адаптацията на бежанци“.

Филиал Бургас и Българският антарктически институт представят фотоизложба "Антарктида - непознатата южна земя"

Изложба „Антарктида – непознатата южна земя”, съвместно организирана от Филиал Бургас на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българския антарктически институт и разкрива очарованието и тайните на ледения континент.

Трето издание на конференцията за студенти, докторанти и преподаватели от катедра „Германистика и скандинавистика“

На 30 ноември и 1 декември 2023 г. в зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведете третото и най-обхватно досега издание на годишната конференция за студенти, докторанти и преподаватели от катедра „Германистика и скандинавистика“.

Международен научно-практически семинар „ЕС и Латинска Америка: ангажимент за бъдещето. Резултати от срещата Европейски съюз - ОДЛАК по време на испанското председателство на Съвета на ЕС“

На 29 ноември 2023 г. в Софийския университет се проведе Международният научно-практически семинар „ЕС и Латинска Америка: ангажимент за бъдещето. Резултати от срещата Европейски съюз – Общност на държавите от Латинска Америка и Карибите (ОДЛАК), по време на испанското председателство на Съвета на ЕС“.

Представяне на книгата "Гейдар Алиев 100"

Тази година в Азербайджан се отбелязва 100-годишнината от рождението на общонационалния лидер на страната Гейдар Алиев. В София Балкан Палас се състоя представянето на книга, посветена на 100-годишния юбилей на азербайджанския лидер, която е резултат на сътрудничеството на Посолството на Република Азербайджан в Република България и Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски", издание на Съюза на българските писатели.

VIII Студентски конкурс по украински правопис

На 1 декември 2023 година се проведе VIII Студентски конкурс по украински правопис, организиран от Катедрата по славянско езикознание във Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Посолството на Украйна в Република България.

Изложба „Старинен град Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“

На 24 ноември 2023 г. в Артиум Център – Несебър беше открита изложбата „Старинен град Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“. Събитието е част от дейностите по проекта на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ „CultUrEn – културното наследство като фактор за постигане на устойчива градска среда“ с научен ръководител проф. д.н. Иван Кабаков, реализиран с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на МОН / договор № КП-06-Н45 /6 от 8.12.2020 г.