Начало / Новини / Новини и събития

   
VIII Студентски конкурс по украински правопис

На 1 декември 2023 година се проведе VIII Студентски конкурс по украински правопис, организиран от Катедрата по славянско езикознание във Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на Посолството на Украйна в Република България.

Изложба „Старинен град Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“

На 24 ноември 2023 г. в Артиум Център – Несебър беше открита изложбата „Старинен град Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“. Събитието е част от дейностите по проекта на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ „CultUrEn – културното наследство като фактор за постигане на устойчива градска среда“ с научен ръководител проф. д.н. Иван Кабаков, реализиран с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ на МОН / договор № КП-06-Н45 /6 от 8.12.2020 г.

Втора транснационална мобилност за обучение в Билефелд

Втора транснационална мобилност за обучение в Билефелд, Германия събра партньорите от Eразъм+ проекта Critical Thinking & Media Literacy. Преподавателите от 4 различни университета (България, Полша, Италия и Германия) си тръгнаха с положителни чувства и увереност в бъдещото сътрудничество на международния консорциум.

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 95 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех завършват 48, трима са пълни отличници. Връчени бяха и седем грамоти за отлична защита на дипломна работа.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища за 2023 г.

В тринадесетото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2023 г. Софийският университет заема първо място в 22 професионални направления, в които обучава студенти.

Представяне на сборника „Университетът на бъдещето”

Във Филологическата библиотека в Ректората бе представен сборникът „Университетът на бъдещето”. Съставители на изданието, посветено на 135-годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, са проф. Амелия Личева и доц. Дария Карапеткова. Сборникът е издаден от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 ноември 2023 г. ни напусна проф. Ивайло Знеполски, един от основателите на Катедра „История и теория на културата“, дългогодишен преподавател и изтъкнат учен в социалните и хуманитарни науки с международно признание.

Поклонението ще се състои на 3 декември 2023 г. в 12.30 ч. в църквата "Св. Седмочисленици".

Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет създадоха нова магистърска програма „Nuclear Technologies, Management, and Innovations”

Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обявяват прием в новата магистърска програма на английски език, създадена съвместно от преподаватели в двата факултета и от ключови практици в отрасъла – “Nuclear Technologies, Management, and Innovations”.

Молебен за здравето на патриарх Неофит бе отслужен в Богословския факултет на Софийския университет

На Адреевден в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бе отслужен молебен за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Изложба „Животът по Дунава“ в Софийския университет

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата „Животът по Дунава“ . Експозицията е част от събитията, които посолството на Австрия в България организира през 2023 и 2024 г. по повод австрийското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (1.11.2023-31.12.2024). Фотоизложбата е подготвена в рамките на конкурс, организиран от Института за Дунавския регион и Централна Европа във Виена.

В Софийския университет се проведоха Двадесет и третите Климентови четения за млади изследователи

В рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет за двадесет и трети път бяха проведени Климентови четения за млади изследователи. Събитието бе организирано от Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии. Тази година в Климентовите четения участваха предимно студенти и докторанти от Софийския университет.

В Софийския университет бяха връчени стипендиите „За жените в науката“ за 2023 г.

Лауреатите на стипендиите за 2023 г. са д-р Николета Кирчева, главен асистент в Института по оптически материали и технологии „Акад. Й. Малиновски“ към БАН, д-р Росита Кокотанекова, главен асистент в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН и Росица Паунова, асистент и редовен докторант в Катедра по психиатрия и медицинска психология към Медицински университет – Пловдив.

„Седмица на професиите „счетоводител“ и „одитор““, организирана от Кариерния център и Бизнес клуба на Стопанския факултет

Стартира второто пилотно събитие за годината на Кариерния център на Стопанския факултет на Софийския университет, организирано съвместно с Бизнес клуба на Стопанския факултет – „Седмица на професиите „счетоводител“ и „одитор““. То е първата от серия тематични седмици, всяка посветена на конкретна професия.

Юбилейно събитие „135 години физика в Софийския университет“

В Аулата на Физическия факултет на Софийския университет се състоя юбилейно събитие, което постави началото на тържествено честване на 135-тата годишнина от обучението по физика в Софийския университет и 60-годишнината от съществуването на Физическия факултет като самостоятелно звено в Алма матер.

Представяне на проект за недвижимото културно наследство на Старинен град Несебър

На 24 ноември 2023 г. в център Артиум в град Несебър бе представен проект за иновативно представяне на културното наследството на „Старинен град Несебър“. Сред темите на форума „Старинен град Несебър и неговото недвижимо културно наследство“ бяха повишаване на информираността и ангажираността на местната общност спрямо културните ценности чрез възможностите на съвременните технологии, изследване на нагласите на младежката публика и възможностите за въздействие и взаимодействие с нея.

Кръгла маса по проблемите на нормативната уредба на българската каталогизация

На 27 ноември 2023 г. в Конферентната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя кръгла маса по проблемите на нормативната уредба на българската каталогизация, организирана от катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика" към Философския факултет, Университетската библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация.

Трета публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“

На 23 ноември 2023 г. се проведе третата публична лекция от серията „Неформални срещи с работодатели“, организирана от Кариерния център на Юридическия факултет и Факултетния студентски съвет.

Кръгла маса „Езикът на медиите“

В рамките на международната научна конференция „Български езиковедски четения“ , която се проведе на 23 и 24 ноември 2023 г. в Софийския университет, бе организирана кръгла маса за езика на медиите, която се състоя в Конферентната зала и събра журналисти от различни медии – телевизии, радиа, онлайн медии, преподаватели и студенти

Академично тържество на ФЖМК и СБЖ в памет на професорите Георги Боршуков, Дафин Тодоров и Филип Панайотов

На 24 ноември 2023 г. Факултетът по журналистика и масова комуникация и Съюзът на българските журналисти организираха академично тържество по повод годишнините от рождението на трима професори, оставили незаличима следа в българската журналистика и науката за медиите - проф. Георги Боршуков (120 г.), проф. Дафин Тодоров (100 г.) и проф. Филип Панайотов (90 г.). Честването е част от редица събития, посветени на 135 години от основаването на Софийския университет.

Представяне на научно и справочно издание „Св. София“. Църквите на Божията премъдрост по света“

На 24 ноември 2023 г. в най-стария храм в столицата ни „Св. София“ бе представено луксозното научно и справочно издание „Св. София“. Църквите на Божията премъдрост по света“, подготвено и преведено на български по инициатива на Интерпарламентарната Асамблея на православието, в която Република България има свое официално представителство на парламентарно ниво.

Четвъртокурсничката Мирела Йолова с бронз на Световно първенство по карате на Световната Шотокан Карате - ДО федерация WSKF

От 13-ти до 18-ти ноември 2023 г. в столицата на бойните изкуства Токио, Япония, се проведе Световно първенство по карате на Световната Шотокан Карате - ДО федерация WSKF. В надпреварата взеха участие над 41 държави от целия свят, като конкуренцията беше изключително висока.

Университетските ботанически градини отбелязаха патронния празник на Софийски университет

В годината, в която се отбелязва 135-та годишнина от създаването на най-старото висше училище Университетските ботанически градини отбелязаха тържествено патронния празник на Софийския университет - деня на Св. Климент Охридски.

Международна конференция „Приложна лингвистика: съвременни тенденции и перспективи“

На 18 и 19 ноември 2023 г. в Софийския университет се проведе конференция с международно участие, озаглавена „Приложна лингвистика: съвременни тенденции и перспективи“. Двудневното събитие бе посветено на 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и 95 години от обособяването на университетската англицистика и американистика като самостоятелна специалност.

Възпитаници на Софийския университет, допринесли за спортната слава на Университета, отбелязаха 135-годишнината на Алма матер

В навечерието на патронния празник под надслов „С обич към миналото! С мисъл за настоящето! С поглед напред пазим традицията на първи!” на 24 ноември 2023 г. възпитаници на най-старото висше училище в България, допринесли за спортната слава на Университета и част от интелектуално-спортната общност на страната, отбелязаха 135-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

С академично тържество Софийският университет отбеляза патронния си празник

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза патронния си празник с академично тържество. Преди това ректорът проф. Георги Вълчев, Академичният съвет и Студентският съвет поднесоха венци на паметника на Св. Климент Охридски.

Университетската библиотека отбелязва патронния празник с две нови изложби и представяне на филм за библиотеката

В навечерието на патронния празник 25 ноември Университетската библиотека представя на своите посетители две нови изложби. Експозицията „Дух на филолог“, посветена на проф. Беньо Цонев, може да бъде разгледана до месец февруари 2024 г., а изложбата „Образци на художествена подвързия XVI – XXI в.“ е постоянна и е разположена в каталожната зала в библиотеката.

Завърши випуск 2023 г. на Богословския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 22 бакалаври и 34 магистри от Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. На събитието бяха връчени и свидетелства за професионална квалификация за учител по религия на 16 курсисти СДК - учители по програма "Квалификация" на МОН. От всички тях 26 са постигнали отличен успех.

Кръгла маса, посветена на 60-годишнината от смъртта на американския президент Джон Ф. Кенеди

Катедрата по Нова и съвременна история на Историческия факултет организира кръгла маса, посветена на 60-годишнината от смъртта на бележития американски президент Джон Ф. Кенеди. Събитието се състоя в Конферентната зала в Ректората на 22 ноември 2023 г., точно на деня, отбелязващ тази историческа дата.

Богословие-Църква-Общество в диалог. Международна конференция, посветена на 100-годишнината на Богословския факултет

В навечерието на празника на покровителя на Софийския университет св. Климент Охридски, Богословският факултет провежда международна конференция на тема Богословие – Църква – Общество в диалог. Тя е посветена на 100-годишнината от създаването на факултета и в нея участват представители на богословски факултети от Гърция, Германия, Румъния, Италия, България и др.

Катедра „Англицистика и американистика“ отбеляза редица бележити юбилеи със събитието Legacies in Applied Linguistics

На 17 ноември 2023 г. в Библиотечно-информационния център по Англицистика и американистика се проведе юбилейно тържество, с което Катедра „Англицистика и американистика“ отбеляза 100 г. от рождението на доц. Димитър Спасов, 90 години от рождението на проф. Андрей Данчев и 80 години от рождението на доц. Христо Стаменов – трима видни учени-езиковеди от Катедрата.

Международна научна конференция „Българистични езиковедски четения“

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна международната научна конференция „Българистични езиковедски четения“. Двудневният научен форум е посветен на 100-годишнината от рождението на проф. Мирослав Янакиев. Организатор на проявата е Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. д-р Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На Общо събрание, проведено на 22 ноември 2023 г. в 272-ра аудитория на Ректората, със 198 гласа „за” проф. д-р Георги Вълчев бе избран за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Другият кандидат за поста акад. проф. дфзн Николай Витанов получи 152 гласа в своя подкрепа на проведения балотаж.

На тържествена церемония бяха наградени най-добрите спортисти на Софийския университет за 2023 г.

За поредна година Департаментът по спорт на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди най-добрите студенти-спортисти на Алма матер за 2023 г. Церемонията се проведе в Централното фоайе в Ректората в присъствието на представители на ректорското ръководство, декани, преподаватели, студенти и гости.

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по педагогика

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 200 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 65 абсолвенти, осем от тях са пълни отличници.

Проф. Лиляна Стракова от Факултета по педагогика бе удостоена с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

В рамките на тържеството за връчване на дипломите на випуск 2023 г. на Факултета по педагогика се състоя тържественото удостояване на проф. Лиляна Стракова с Почетния знак със синя лента на Софийския университет. Тя получи отличието от заместник-ректора на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев за цялостната си преподавателска, научноизследователска и административна дейност.

Представена бе книгата „Чаша амброзия и още нещо“

На 16 ноември 2023 г. в 136 аудитория на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ бе представена новата книга на проф. д-р Илка Бирова „Чаша амброзия и още нещо“ на издателство „Онгъл“, Варна, 2023.

Фотоизложба „Полша през моите очи“

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложба на отличените творби на участниците в първото издание на фотографския конкурс „Полша през моите очи“, организиран от Посолството на Република Полша в София съвместно с Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на проект за полската общност, финансиран от полското министерство на външните работи.

Център „Геопространствени изследвания и технологии“ към Софийския университет и „Инвестбанк“ АД сключиха споразумение за сътрудничество

Националният университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“ към Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Инвестбанк“ АД сключиха споразумение за сътрудничество.

Научна сесия на Факултета по химия и фармация

Във Факултета по химия и фармация бе открита научна сесия в рамките на честванията на Климентовите дни и 135-тата годишнина на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Програмата на научната сесия включва среща на студенти и преподаватели от Факултета по химия и фармация с представители на бизнеса и индустрията, както и академични лекции и постерни съобщения на учени и гости.

Група Растителни паразити по проекта SUMMIT извърши анализи с флуоресцентни микроскопи

В периода 23октомври – 14 ноември 2023 г. групата Растителни паразити по проект SUMMIT с водещ учен доц. дбн Любен Загорчев от Биологическия факултет на Софийския университет извърши анализи с два флуоресцентни микроскопа на Zeiss – модели Axioscope 5 и Axiovert 5, оборудвани с камери. Съвременните апарати бяха предоставени от фирма ФОТ ООД.

Ден на Мароко в Софийския университет

Геолого-географският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Посолството на Кралство Мароко в България организираха Ден на Мароко в Софийския университет. Събитието, което се проведе на 20 ноември 2023 г. в Аулата на Софийския университет, бе посветено на 60-годишнината на Геолого-географския факултет и по повод 68-ата годишнина от Трите славни дни – завръщането на крал Мохамед V от изгнание, празника на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко.

Факултетът по науки за образованието и изкуствата бe съорганизатор на Националната конференция за прилагане на ICF-CY в приобщаващото образование

Факултетът по науки за образованието и изкуствата организира съвместно с Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София - град Национална конференция за прилагане на ICF-CY в приобщаващото образование. Домакин на събитието беше Филиалът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” в Бургас.

Завърши випуск 2023 г. на Физическия факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 76 бакалаври и магистри от Физическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 32 абсолвенти, двама от тях са пълни отличници.

Международен екип с българско участие използва квантови компютри за проверка на основен принцип във физиката

Екипът с участието на д-р Марин Буков използва квантови компютри, за да провери за първи път равенството на Джарзински в система от много взаимодействащи си частици. Резултатите са публикувани в сп. Physical Review X.

Факултетът по журналистика и масова комуникация бе удостоен с Голямата награда „Йосиф Хербст“ на СБЖ

На 18 ноември 2023 г. Съюзът на българските журналисти връчи годишните си награди. Церемонията по награждаване се проведе в сградата на Българската национална телевизия. На тържествената церемония Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет бе удостоен с най-голямото отличие на СБЖ – Голямата награда „Йосиф Хербст“, което се присъжда за забележителни заслуги към журналистиката Наградата се връчва по повод 70-годишнината от създаването на специалността „Журналистика“.

Над 500 души посетиха Есенния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет

Есенният ден на отворените врати 2023 на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ премина при силен интерес. Над 500 души, сред които множество ученици и учители от цялата страна, посетиха Физическия факултет на 17 ноември и се насладиха на богатата лекционна и демонстрационна програма.

Проф. дфн Амелия Личева е новият декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет

На общо събрание, проведено на 17 ноември 2023 г., проф. дфн Амелия Личева беше избрана за декан на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ със 114 гласа „за“ от общо 120.

Национална научна конференция „Изток – Запад: религии, центрове и периферии“

В края на октомври 2023 г. в Института за исторически изследвания при Българската академия на науките се проведе национална научна конференция „Изток – Запад: религии, центрове и периферии“ в рамките на проекта „Религия, център и периферия: Изтокът в Европа, Европа в Изтока“, осъществяван от Центъра за изследване на религиите при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата на университетския Фонд за научни изследвания (договор № 80-10-55/25.4.2023).

Възпитаник на Физическия факултет на Софийския университет е носител на престижна награда

Д-р Даниела Донева е носителят на наградата за млад учен „Густав Херц“ на Немското физическо дружество за 2024 г.