Начало / Новини / Новини и събития / Завършиха магистрите от випуск 2022 на Факултета по науки за образованието и изкуствата

   
Завършиха магистрите от випуск 2022 на Факултета по науки за образованието и изкуствата

260 магистри от специалностите „Начална училищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Специална педагогика“, „Логопедия“ и „Физическо възпитание и спорт“ получиха дипломите си за завършено висше образование на специална церемония, която се проведе в Аулата в Ректората. С отличен успех са 65, а пълните отличници са 6.

Тържеството бе открито от декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. дпн Милен Замфиров, който приветства абсолвентите, техните преподаватели, близки и гости.

11

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев се обърна с приветствие към присъстващите от свое име и от името на ректорското ръководство и цялата академична колегия на университета. Той отбеляза, че днес всички завършващи със сигурност си отдъхват, че е дошъл краят на изпитите и безсънните нощи, но отбеляза, че ако техните преподаватели не са ги научили, че оттук нататък започва истинският труден път и той е неразделно свързан отново с четене, подготовка в полето, което са избрали, няма да са си свършили работата. Той подчерта, че ако искат да се развиват успешно в професионалния си път, не могат да спрат да четат и да се развиват.

2

Заместник-ректорът обърна внимание, че вероятно не малка част от завършващите няма да намерят веднага желаната позиция и доброто заплащане. И подчерта, че трябва време и много труд, ако искат да бъдат добри професионалисти. „В този факултет нашите студенти имат привилегията да се докоснат до най-крехката част от обществото. Независимо дали ще работите със социално уязвими групи, хора с проблеми или с най-малките – децата, вие сте тези, които ще създавате първия усет за справедливост, за човещина, за хармонични взаимоотношения. И ако вие не свършите вашата работа качествено, всичко нагоре продължава да умножава тези първоначални грешки“, каза още доц. Вълчев, обръщайки се към най-младите си колеги.

3

Той говори и за трудностите и несъвършенствата на съвременното ни общество и ги призова да си дадат сметка, че от утре и те започват да носят наравно с всички отговорността за бъдещето. И стъпвайки на професионалния си път, трябва да са наясно, че държат утрешния свят, света на техните деца. „И ако не искате те след време да ви гледат с укор, работете всеотдайно, със сърце, дори и да бъркате. Грешките неизменно са част от нашия житейски път. Ако обаче следвате три прости правила, няма как да не извървите успешно пътя си“, подчерта доц. Вълчев. Първото правило според него е да престанат да вярват на това, което се разказва в техните телефони. Той призова завършващите да отворят сетивата си и с тях да създават истинската картина, такава, каквато те ви я подсказват. „Ако отворите сетивата си, ще развивате и умовете си. Нещо, което е задължително за всеки един човек, който иска да мине съзнателно и с достойнство своя житейски път“, заяви доц. Вълчев и посочи третото правило – да не жалят сърцата си и да работят с енергия и желание.

9

Заместник-ректорът призова абсолвентите в трудни моменти да намират в себе си сила и да протегнат ръка за помощ, защото това е най-хуманното усещане. Както и те самите да подадат ръка, когато някой се нуждае от подкрепа. Това е нещо, което ще ни сплоти отново като общество, подчерта доц. Вълчев. Той пожела на всички да следват мечтите си и да вървят с гордо изправени глави и никога да не забравят, че са възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „От днес нататък вие ще бъдете неговите най-добри посланици, където и да ви отведе живота“, каза още заместник-ректорът и обяви випуск 2022 на Факултета по науки за образованието и изкуствата за завършил.

6

В рамките на тържествената церемония проф. д-р Весела Гюрова, дългогодишен преподавател във факултета, бе удостоена с Почетен нагръден знак на Софийския университет Св. Климент Охридски“, първа степен , за цялостната й научно-творческа, изследователска и преподавателска дейност. Тя получи отличието си от заместник-ректора на Алма матер доц. д-р Георги Вълчев.

7

Проф. Гюрова заяви, че сама е пожелала да получи отличието именно сред завършващите магистри, защото според нея признанието й ще бъде признание и към тяхната педагогическа общност. Тя искрено и емоционално отправи благодарност към колегите си и ръководството на катедра „Предучилищна и медийна педагогика“, към декана и членовете на Факултетния съвет, както и към членовете на Академичния съвет и на ректорското ръководство, направили удостояването й с отличието възможно.

12

В своето слово проф. Гюрова говори накратко за работата си през годините и за насочеността, осигурена от всички преподаватели и студенти във Факултета по науките за образованието и изкуствата. По думите й насочеността е единство на преходи, на емоции, на желания и очаквания, на идеи и идеали, твърде ясно демонстрирани в академичната дейност на факултета, във всички признания и допълнителни квалификации на българските учители. „Смятам, че това, да бъдеш преподавател и да съдействаш за промяна на практиката в педагогическите институции, е изключително предимство, което ви пожелавам да преживеете“, каза проф. Гюрова, обръщайки се към дипломантите. И допълни, че само съчетаването на рационалното и емоционалното може да доведе до постигната насоченост – нещо, което според нея нашето образование като цяло изостава.

10

Накрая тя се обърна към абсолвентите с цитат от Луиза Мей Олкът: „Някъде, високо в небето, чак до слънцето са моите мечти. Може да не ги стигна, но обичам да гледам нагоре, да виждам красотата им, да вярвам в тях, да следвам посоката, в която те ме водят“ и пожела на най-младите си колеги да бъдат уверени и да реализират мечтите си.

13

Отличникът на випуска Надежда Димитрова от магистърската програма „Начална училищна педагогика“ приветства присъстващите от името на дипломантите и изрази сърдечна благодарност за придобитите знания и умения и за насоките за развитието им в най-благородната професия – учител. Тя пожела на своите преподаватели все така неуморно, всеотдайно и професионално да вдъхновяват своите студенти. Обръщайки се към колегите си, Надежда Димитрова им пожела да извървят достойно пътя към своите мечти и стремежи.

Празникът продължи с връчване на дипломите.

14
15
16