Начало / Новини / Новини и събития / Посланикът на Република Корея у нас Ли Хо-шик бе удостоен с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“, I степен

   
Посланикът на Република Корея у нас Ли Хо-шик бе удостоен с Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“, I степен

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се състоя официалната церемония по връчването на Почетен нагръден знак „Св. Климент Охридски“, I степен на посланика на Република Корея в България Ли Хо-шик.

Церемонията бе открита от доц. д-р Ирина Сотирова, ръководител на Катедра „Кореистика“ във Факултета по класически и нови филологии. Тя отбеляза, че присъждането на това отличие се основава на активната дейност на посланик Ли Хо-шик в развитието на сътрудничеството със Софийския университет в областта на културата и образованието. По думите на доц. Сотирова за краткия си мандат в България, само две години, посланик Ли изнесе редица лекции пред студенти, участва в десетки събития, помогна за подписването на важни меморандуми, написа книга за България. Тя изброи няколко от неговите заслуги и подчерта, че посланик Ли непрекъснато е предоставял възможности за академичен обмен, като е подкрепял преподписването на Споразумението за сътрудничество в областта на образованието и културата между правителствата на Република Корея и Република България, по което се отпускат стипендиите Global Korea Scholarship Program. Програмата предоставя ежегодно пълни стипендии за девет корейски и девет български студенти, като предпочитаният вариант за корейските студенти е Софийският университет.

1

Доц. Сотирова припомни и проведената през юни 2022 г. в Аулата на Ректората на Софийския университет лекция, организирана съвместно от Посолството на Република Корея и Студентския дипломатически клуб. Целта на събитието беше да предостави подробно обяснение относно Global Korea Scholarship Program. Лекцията привлече над 250 души, сред които студенти от Софийския университет. Доц. Сотирова подчерта, че посланик Ли винаги активно е подкрепял дейностите на студентите и даде примери с годишния конкурс за есе, събиранията на Асоциацията на възпитаниците, официални приеми, както и организирането на различни студентски събития.

По думите на доц. Сотирова посланик Ли е установил директен канал за комуникация със студентите чрез съвместно изработване на видео материал по повод 33 години от установяването на дипломатическите отношения между Република Корея и Република България. Също така е организирал подписването на два важни меморандума със Софийския университет - Меморандум за разбирателство между Корейската асоциация за публична администрация и специалност „Публичната администрация “ към Софийския университет (22 май 2023 г.) и Меморандум за разбирателство между Софийския университет и Университета Йонсей (29 май 2023 г.).

2

Доц. Сотирова отбеляза още, че той е и автор на първата книга за България в Република Корея, която може да служи както като образователен инструмент за български студенти, така и като източник на информация за корейските студенти в Софийския университет.

Заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Милена Братоева посочи, че за нея е чест и удоволствие да поздрави посланика с това отличие, което той заслужено получава. Тя го поздрави от името на декана на факултета проф. Мадлен Данова и изрази огромната искрена благодарност на деканското ръководство и на цялата академична общност на факултета към посланик Ли Хо-шик за неговата неуморна и активна работа за развитието на специалност „Кореистика“ в Алма матер, както и за дейността му за развитието на образователните и културни връзки между двете държави.

5

Проф. Братоева изрази впечатленията си от книгата на посланика, посветена на историята, културата и природата на България и изрази увереността си, че книгата ще допринесе много за добрите връзки между България и Република Корея.

В изказването си заместник-деканът припомни многобройните участия на посланик Ли Хо-шик в академични събития и подчерта специално проведената през миналата година конференция, посветена на създателя на специалност „Кореистика“ в Софийския университет проф. Александър Федотов.

Проф. Братоева пожела на посланик Ли Хо-шик успех в професионалното му развитие и го призова никога да не забравя България.

7

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев удостои посланика на Република Корея Ли Хо-шик с Почетния нагръден знак „Св. Климент Охридски“ I степен и му благодари за цялостния принос в развитието на двустранните отношения, за отдадената му работа със студентите и създаване на повече възможности за професионално развитие на преподавателите от Софийския университет.

9

Посланик Ли Хо-шик не скри вълнението си и изрази искрената си благодарност и своето уважение към преподавателите и студентите на Софийския университет за това голямо признание. По думите му е бил много щастлив тук и има прекрасни спомени в Софийския университет. Посланикът подчерта, че винаги е срещал студенти, ентусиазирани да научат нови неща и е бил много развълнуван от задълбочения им интерес към Република Корея. Ли Хо-шик изтъкна, че щастлив, че е имал възможност да бъде посланик в България и да преживее прекрасни мигове у нас, да опознае страната, природата, различни градове и да срещне прекрасни хора. Той посочи, че е удовлетворен от успешното развитие на българо-корейските отношения през последните години в областта на образованието и културата и благодари на Софийския университет за отличното партньорство и съдействие в реализирането на всички многобройни инициативи.

10

В изказването си посланик Ли Хо-шик спомена за книгата си „Здравей, София“, която определя като книга на приятелството. Посланикът изтъкна, че се надява много хора в Република Корея да се запознаят с историята, културата, хората и прекрасната природа на България и да поискат да я посетят в бъдеще. В заключение посланик Ли Хо-шик каза, че България и Софийският университет ще останат завинаги в сърцето му заедно с хубавите спомени, които има тук.

11