Начало / Новини / Конкурси / Конкурси за студенти / Архив / Национален конкурс за най-добър младежки стартъп 2024 г.

   

Краен срок за кандидатстване: 15 март 2024 г.

 

На 15.01.2024 г. Фонд на фондовете стартира Национален конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024“ съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Конкурсът се провежда с активната подкрепа на Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и науката и 40 партньорски организации.
В него могат да кандидатстват младежи на възраст от 18 до 29 г. само с идея за бизнес или с вече създаден стартъп. Основни участници в конкурса са студентите в българските университети. Конкурсът се състои от 11-седмична обучителна/менторска програма и състезателна част.

Участниците от миналите две издания на конкурса получиха ценни знания в областта на стартъпите и предприемачеството, информация за възможностите за бъдещо развитие и други програми, менторство от инвеститори, международни изяви (COP28, Web Summit - Portugal, SLUSH - Helsinki, Норвегия), а някои от тях и финансиране от националните фондове.
Този конкурс ще постави основата и за бъдещ финансов инструмент по Програма „Образование" 2021-2027, чрез който се финансират стартъпи на студенти и докторанти, с участие на преподаватели.

Инициативата се провежда за трета поредна година и привлича проекти на млади хора от цялата страна. Конкурсът е трамплин за успешно осъществяване на планове за собствен бизнес във всички сектори на икономиката и цели да повиши предприемаческата култура на младите хора в България, включително за генериране и развитие на идеи, бизнес планиране, маркетинг, представяне пред инвеститори и др.
В първото си издание през 2022 г. конкурсът привлече 36 проекта, а миналата година участниците бяха над 50. Автори бяха студенти или завършили вече образованието си възпитаници на 17 български и 7 чужди университета. До състезанието бяха допуснати и ученици горен курс от 7 български гимназии. Конкурсът е подкрепил акселерирането на идеи от различни области - финтех, електронна търговия, рециклиране, виртуална реалност, приложения на изкуствен интелект, електромобилност, образование, агротехнологии и градско земеделие, кариерно развитие, гражданско общество, архитектура, творчески дейности и др. Най-силните проекти получиха директна инвестиция или успяха на по-късен етап да привлекат финансиране.

Крайният срок за кандидатстване е 15 март 2024 г.

 

Сайт на конкурса с апликационна форма

Повече информация за конкурса можете да намерите в ТУК .